TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Slape, William L.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Intelligence and Reconnaissance Platoon, Headquarters Company, 394th Infantry regiment, 99th Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
1981
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan William L. Slape, Sergeant Major (then Technical Sergeant), U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als Platoon Sergeant, Intelligence and Reconnaissance Platoon, Headquarters Company, 394th Infantry Regiment, 99th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 16 december 1944 in Lanzerath, België. Na een meedogenloos artilleriespervuur in de vroege morgen meldde Sgt. Slape zich vrijwillig om een waarnemingspost te bezetten in Lanzerath die even te voren door een eigen tankjager eenheid was verlaten. Toen hij door de oprukkende vijand op de eerste verdieping van het gebouw ingesloten werd, vuurde hij op de vijand op de begane grond en ontsnapte door de achterdeur. Toen hij een bos introk nam een andere vijandelijke patrouille hem onder vuur. Zijn wapen voortdurend vurend en oprukkend tegen de vijandelijke positie slaagde hij erin de hele patrouille te doden. Toen hij langs een weg naar het westen rende werd hij door een vijandelijke mitrailleur onder vuur genomen maar slaagde erin, naar de positie van zijn peloton terug te keren. Later, toen hij in een schuttersput zat, nam hij van korte afstand de vijandelijker soldaten onder vuur en hielp drie afzonderlijke Duitse frontale aanvallen af te slaan. Hij verliet tweemaal zijn dekking, zichzelf blootstellend aan vijandelijk vuur om een .50 mitrailleur te bemannen die op een jeep was gemonteerd. Bij de tweede gelegenheid raakte vijandelijk vuur het wapen en werd hij door de kracht van de inslag tegen de grond geslagen. Hij trotseerde toen het vijandelijke geweervuur en keerde naar zijn schuttersput terug. Daar hield hij met een .30 lichte mitrailleur en zijn geweer de vijand voortdurend onder vuur. Uiteindelijk, zonder munitie, sterk in de minderheid en omsingeld door de vijand werd hij met het geweer in de rug overweldigd en gevangen genomen. Sergeant Major Slape's uitzonderlijke heldenmoed en inspirerende leiding tegenover een oppermachtige vijand droegen ertoe bij dat zijn peloton zware verliezen aan de vijand kon toebrengen en zijn opmars gedurende 18 uur ophouden. Sergeant Major Slape's onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en onwankelbare plichtsbetrachting weerspiegelen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 99th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Department of the Army, GO 26, 1981.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Kershaw A., Het Ardennenoffensief, Uitgeverij BZZTôH bv, 's Gravenhage, 2005
    - Rusiecki, S.M., The Key to the Bulge – The Battle for Losheimergraben, Stackpole Books, Mechanicsburg, U.S.A., 2009