TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 394th Infantry Regiment (99th Infantry Division)

Lanzerath is een klein gehucht dat deel uitmaakt van de oude gemeente Manderfeld, die op haar beurt weer deel uitmaakt van de Duitstalige gemeente BŁllingen in de provincie Luik in BelgiŽ.

Het dorpje ligt in een prachtig landelijke omgeving en wordt omringd door kleine dorpen en gehuchten van het hogere Ourdal, een onderdeel van het natuurpark Hoge Venen-Eifel.

Op 16 december 1944 was dit de plek van het 18 man sterke I&R (Intelligence and Reconnaissance) Platoon van het 394th Infantry Regiment, 99th Infantry Division onder leiding van de jonge (20 jaar) Lieutenant Lyle Bouck Jr. Zij waren op 10 december 1944 op deze plek aangekomen en namen hun posities in op een heuveltop in het meest noordelijke deel van het ĎLosheim Gapí.

Vroeg in de morgen van 16 december, in een ijzig winters landschap openden de Duitsers om 05:30 uur het artillerievuur hetgeen tot 07:00 uur duurde. Het vuur was niet doeltreffend en vernietigend op de posities van het I&R Platoon maar wel oorverdovend en beangstigend. Vervolgens zagen de mannen van het verkenningspeloton de terugtrekking van een eigen nabij gelegen anti-tank eenheid en krijgt Lieutenant Bouck te horen via de radioverbinding de eigen posities tegen elke prijs te verdedigen.

De strijd die daarna losbarstte was er een van ongelijke sterkte. Toch lukte het aan het kleine Amerikaanse peloton, met ondersteuning van 4 soldaten van het observatie team (Lieutenant Warren Springer) van de 371st Field Artillery Battalion, 99th Infantry Division om drie Duitse aanvallen van een ongeveer 500 man tellend bataljon van het 9. Fallschirmjšger Regiment van de 3. Fallschirmjšger Division bijna de hele dag te weerstaan. Daarmee vertraagden zij 18 uur lang de opmars van de Duitse aanval en lieten zij daarbij ongeveer 60 dode en gewonde parachutisten achter op het slagveld. De weerstand van het peloton brak pas toen hun munitie opraakte, velen gewond waren geraakt en de radio vernietigd was. Lieutenant Bouck gaf zich toen pas over aan de vijand. Als krijgsgevangenen overleefden zij de oorlog en kregen de leden van dit verkenningspeloton pas laat (april 1979) de erkenning die hun moed verdiende en waarbij ze alsnog hoog werden gedecoreerd.

Het monument op de heuveltop werd op 12 mei 2005 ingewijd ter nagedachtenis aan de moedige soldaten die in deze omgeving vochten.

Je bereikt het monument door de N626 in noordelijke richting te volgen door het dorpje Lanzerath, neem in het dorpje de tweede (laatste) weg links, en sla daarna rechts in noordelijke richting. Het monument bevind zich aan de rechterkant van de weg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Het Ardennenoffensief
Battle of the Bulge 44-45
The Key to the Bulge
Het Ardennenoffensief 1944