TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Withers, Leonard

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No. 15 Platoon, "B" Company, 2nd Battalion, 1st Airlanding Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
21 oktober 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Deze officier landde met zijn peloton om 22:45 en ontdekte dat de rest van zijn compagnie het landingsgebied niet had bereikt. Hij besloot direct het plan van zijn compagnie, Waterloo Bridge te veroveren – het belangrijkse doel van de Air Landing Brigade - alleen uit te voeren. Hij zwom met vijf man het kanaal over en viel een bunker op de noordelijke oever aan om vuur aan te trekken, terwijl de rest volgens plan de brug vanuit het zuiden aanviel. Hij doodde met zijn kleine ploeg diverse vijanden met granaen.
De aanval slaagde en Lt. Withers verwijderde de explosieven, knipte de kabels door en garandeerde daardoor dat deze vitale brug niet kon worden opgeblazen. Daarna plaatste hij zijn peloton in defensieve posities en behield de brug tegen vastberaden vijandelijke tegenaanvallen. Bij het aanbreken van de dag was er nog geen hulp gekomen maar de brug bleef behouden hoewel de voorraad munitie op raakte.
Om 07:00 kwamen er versterkingen aan en hij en zijn uitgedunde ploeg hielpen tot 16:00 uur bij de verdediging van de brug; tegen die tijd waren de verliezen hoog opgelopen.
Tijdens de hele operatie toonde Lt. Withers opvallende moed en plichtsbesef. Hij realiseerde zich het belang van de situatie en inspireerde zijn mannen met zijn eigen voorbeeld.
Het lijdt geen twijfel dat zijn vindingrijkheid en moed aanzienlijk bijdroegen aan de vroege verovering van Syracuse.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto