TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sharp, Jack Dennis

Dienstnummer:
1894770
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jack Sharp diende bij 158 Squadron en van april tot september 1944 heeft hij 37 missies voltooid, waaronder een aanval op 5 juni 1944 op Maisy, op de 6de op Chateaudon, op de 7de op Versailles naast aanvallen bij daglicht op Villeirs Bocage en Caen later die maand.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 158 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
20 februari 1945
Aanbeveling:
In de nacht van 1 op 2 mei 1944 was Flight Sergeant Sharp staartschutter van een Halifax III die met het squadron een aanval moest uitvoeren op het spoorwegknooppunt bij Malines. Toen het vliegtuig het doel naderde zag F/Sgt. Sharp een Fw 190 nachtjager die positie koos voor een aanval. De situatie snel beoordelend meldde hij de bewegingen van het vijandelijke toestel aan zijn gezagvoerder en gaf hem de noodzakelijke aanwijzingen om hem te bestrijden. Handelend op zijn advies ontweek de vlieger de aanval van de jager en vloog door naar het doel maar de Fw 190 was nog steeds bezig positie te kiezen voor een aanval en terwijl de Halifax zijn bommen loste en doorvloog met de bomdeuren nog open, kwam hij er weer op af. F/Sgt. Sharp zag hem op tijd en met zijn kalme en nauwkeurige meldingen stelde hij zijn gezagvoeder in staat het snellere toestel te ontwijken. Terwijl de Halifax een bocht maakte, loste F/Sgt. Sharp een lang salvo op het aanvallende vliegtuig dat op 200 meter afstand de aanval afbrak en het laatst werd gezien terwijl het met rokende motor wegdook. F/Sgt. Sharp’s scherpte en koelbloedige moed tijdens de hele actie redde vliegtuig en bemanning waarschijnlijk van verwoesting en met zijn nauwkeurige vuur nam hij vrijwel zeker het vijandelijke toestel voor zijn rekening. voortdurend bereid hebben F/Sgt. Sharp’s gezonde vechtlust en opgewektheid in niet geringe mate bijgedragen aan de fraaie staat van dienst van zijn bemanning. Er wordt geadviseerd dat zijn werk en moed tijdens 37 missies worden erkend door het toekennen van de Distinguished Flying Medal.

Opmerkingen van de basiscommandant:
Gedurende dit lange gevecht met een vijandelijke nachtjager heeft F/Sgt. Sharp met zijn kalme en nauwkeurige meldingen over de tactiek van het vijandelijke toestel zijn gezagvoerder en bemanningsleden vertrouwen geschonken met als resultaat de waarschijnlijke vernietiging van de vijand. Dat was kenmerkend voor de moed en waakzaamheid die hij tijdens zijn tour heeft getoond en hij wordt voorgedragen voor een uitgestelde toekenning van de Distinguished Flying Medal.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

  • - Fifth Supplement to The London Gazette Issue 36948 published on the 16 February 1945
    - Bonhams