TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McKue, Douglas

Geboortedatum:
1914
Dienstnummer:
3052736 (NCO)/418455 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Douglas McKue ging in 1936 in dienst bij de Royal Scots Fusileers als doedelzakspeler. Hij diende met het 2nd Battalion in Palestina in de rang van A/Piper. Het bataljon werd in 1939 onderdeel van de B.E.F. en leverde een dapper achterhoedegevecht aan het kanaal van Ieperen naar Comines. Op 28 mei 1940, als onderdeel van de perimeter bij Duinkerken bleek McKue een van de gelukkigen die werd geëvacueerd. Na de oorlog bleef hij bij het bataljon. Nadat hij zijn aanstelling had neergelegd nam hij een baan in Edinborough Castle.

Bevorderingen:
29 juli 1951: Lieutenant (Quartermaster) - Royal Highland Fusiliers
13 februari 1955: Captain (Quartermaster) - Royal Highland Fusiliers
13 februari 1961: Major (Quartermaster) - Royal Highland Fusiliers
1 december 1963: pensioen/ontslag

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrent Officer 2nd Class (Vaandrig 2e Klasse)
Eenheid:
2nd Battalion, The Royal Scots Fusiliers
Toegekend op:
24 januari 1946
Aanbeveling:
CSM McKue heeft bij het bataljon gediend sinds het in 1939 aan de B.E.F. werd toegevoegd en hij is in actie geweest in Frankrijk, op Madagascar, op Sicilië, in Italië en in Duitsland. In het bruggenhoofd bij Anzio had hij niet alleen de leiding over de geschutsopstellingen maar kwam gewoonlijk elke nacht met de bevoorradingsploegen mee om voedsel en munitie naar te voorste troepen te brengen. Tijdens de opmars naar de Elbe, toen er slechts twee officieren in de compagnie achterbleven, had Sgt. McKue de leiding over het compagnieshoofdkwartier. Tijdens de aanval op Hohenzeethen toonde hij de meeste energie en intiatief en droeg aanzienlijk bij aan het succes van de operatie. Daarnaast vond hij de tijd om de afvoer van de gewonden en gemaakte krijgsgevangenen te regelen en te zorgen voor aanvulling van de aanzienlijke hoeveelheid verbruikte munitie.
Tijdens de aanval op Neu Dachau, toen de compagniescommandant gewond werd en de andere officer afgesneden raakte, had C.S.M. McKue plotseling de leiding. Hij consolideerde snel en met succes de situatie in de stad ondanks de duisternis en de vijandelijke aanvallen met mobiel luchtafweergeschut. Hij kon de bevelvoerend officier, toen die arriveerde verzekeren dat de stad zou worden behouden en bezielde zijn mannen rondom, hem met die vastberadenheid. C.S.M. McKue vertegenwoordigt het beste soort N.C.O. Als Platoon Sergeant in een compagnie infanterie, als Anti-Tank Platoon Sergeant en als C.S.M. bij diverse acties is hij een rots in de branding gebleken voor zijn officieren en goede en onbevreesde vechtlust heeft zijn mannen geïnspireerd, het hoge niveau te bereiken dat hij altijd heeft gehandhaafd.

WO 373/56/895
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Met de gespen "PALESTINE" en "MALAYA".

General Service Medal 1918-1962

Met "REGULAR ARMY"-gesp.
Medal for Long Service and Good Conduct (Army)

Bronnen

Foto