TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brunings, Johan August

Geboortedatum:
28 april 1919
Overlijdensdatum:
15 mei 1985
Dienstnummer:
1146/A
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Sergeant
Eenheid:
Infanterie

Koninklijk Besluit no. 9 van 9 maart 1944.
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve Tweede Luitenant der Infanterie
Eenheid:
Services Reconnaissance Department (SRD), Australian Army
Toegekend op:
31 januari 1948
Aanbeveling:
Deze officier was zeven maal lid van een patrouille van de Services Reconnaissance Department (Dienst Verkenningen) in door de vijand bezet gebied; die waren allemaal veelbewogen en zwaar en zijn moed, opgewektheid, leiderschap en plichtsbesef waren steeds opmerklelijk.
Tijdens een operatie op het eiland Hiri tussen 8 en 15 april 1945 werd de S.R.D. groep verrast door een sterkere Japanse patrouille. Door zijn eigen energie, zijn moed en leiderschap slaagde Brunings erin een aantal guerillas, die slechts een dag hadden getraind, bij het gevecht te betrekken met als resultaat dat alle leden van de Japanse patrouille werden gedood.
Op het eiland Siaoe op 11 en 12 juni 1945 was de S.R.D. patrouille in P.T. boten de eerste die zich realiseerde dat een inboorling, met wie contact was opgenomen, de groep naar een Japanse hinderlaag leidde. De groep trok zich toen terug, de Japanners verlieten hun hinderlaag en achtervolgden de groep. Bruning was de eerste die het vuur opende en bleef met opgewekt enthousiasme de vijand bestoken tijdens de terugtocht, langzaam in een rubberboot terugpeddelend naar de P.T. boot.
Eerst door zijn kennis van de bevolking en vervolgens door zijn eigen vaardigheid met wapens droeg hij aanzienlijk bij aan de terugtrekking van zijn ploeg met slechts een gewonde.

WO 373/155/612
Toestemming veleend voor de toekenning door de Britse Overheid op 31 januari 1948.
Investiture in The Hague by the Australian authorised Minister on 10 September, 1948.
Zijn SOE dossier in de National Archives blijft geheim tot 1 januari 2020.
Military Cross (MC)

Bronnen