TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Murray, Harold John "Harry"

    Geboortedatum:
    13 november 1898 (Bowral/New South Wales, Australie)
    Overlijdensdatum:
    22 oktober 1968 (Innisfail/Queensland, Australie)
    Nationaliteit:
    Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
    Rang:
    Corporal (Korporaal)
    Eenheid:
    2nd Australian Infantry Battalion, Australian Army
    Toegekend op:
    18 juni 1917
    Aanbeveling:
    Wegens opvallende dapperheid en plichtsbesef. Hij nam het commando over het peloton op zich, leidde het met grote vurigheid en bereikte zijn doel.
    Wegens dapperheid in actie bij Heries op 9 april 1917 tijdens onze aanval op de Duitse loopgraven. Nadat zowel zijn pelotonscommandant als zin pelotonssergeant gewond waren geraakt, nam deze N.C.O. de leiding en leidde het peloton direct naar zijn doel. Hij viel fel en vastberaden een sterk verdedigde loopgraaf op hoog terrein aan en nadat hij op een flank vaste voet had gekregen, leidde hij zelf zijn bomploeg door de loopgraaf waarbij het hele garnizoen gedood of gevangen genomen werd. Tenslotte bracht hij de positie in een uitmuntende staat van verdediging.
    Distinguished Conduct Medal (DCM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain (Kapitein)
    Eenheid:
    M Special Unit, Services Reconnaissance Department (SRD), Australian Army
    Toegekend op:
    8 maart 1945
    Military Cross (MC)
    Aanbeveling:
    In de periode tussen 29 oktober en 30 november 1943 zette deze officier door zijn leiderschap, moed en plichtsbesef met succes een ploeg op bestaande uit hemzelf, 6 man van de AIF, andere rangen en 8 plaatselijke politiemensen in door de vijand bezet gebied. Hij was verantwoordelijk voor het verzamelen en naar het GHQ doorsturen van belangrijke informatie.
    Captain Murray leidde ook een ploeg US Marines op een geheime missie; vervolgens liep de groep in een hinderlaag van de vijand die lichte mitrailleurs gebruikte. Als gevolg van Captain Murray’s leiderschap en kalmte tegenover de vijand die in de meerderheid was, werden 3 van hen gedood, anderen raakten gewond en de rest sloeg op de vlucht. Een LMG werd buitgemaakt. Tijdens deze operatie werden uitzonderlijk belangrijke inlichtingen verkregen.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain (Kapitein)
    Eenheid:
    M Special Unit, Services Reconnaissance Department (SRD), Australian Army
    Toegekend op:
    21 juni 1945
    Silver Star Medal (SSM)

    Bronnen