TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Szeptycki, Jan Leon P.K.M.I.S.

Geboortedatum:
31 december 1905
Overlijdensdatum:
4 juni 1980 (Zuid-Afrika)
Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kapitan (Kapitein)
Eenheid:
10th Polish Medium Artillery Regiment, 5th Kresowa Rifle Division, Polish II Corps, Polish Armed Forces in the West
Toegekend op:
5 juli 1945
Aanbeveling:
Captain Szeptycki is sinds 27 oktober 1944 batterijcommandant geweest en hij heeft gedurende de hele campagne de batterij uitzonderlijk goed aangevoerd. Zijn eerste klas technische kennis, zijn energie en vastberadenheid en kalmte op moeilijke momenten maken hem tot commandant. Tijdens het voorjaarsoffensief van 1945 voerde hij zijn batterij aan die tegen het einde van de operatie onder commando van de 5 Kresowa divisie werd geplaatst.
Op vooruitgeschoven infanteriewaarnemingsposten sloeg hij herhaalde vijandelijke tegenaanvallen (op 10, 14 en 18 april 1945) door nauwkeurige observatie af en ondersteunde de eigen infanterie zeer effectief. Bij de uitvoering van deze taak lag hij vaak onder vijandelijk artillerie- en mortiervuur. Zijn kalmte en vastberadenheid verlieten hem geen moment en hij vormde een opmerkelijk voorbeeld voor zijn ondergeschikten en degenen om hem heen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto