TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kimontt, Witold

Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Porucznik (1e Luitenant)
Eenheid:
3rd Battalion, 3rd (Nigeria) Regiment, 82nd (West Africa) Division, British Army
Toegekend op:
19 juni 1945
Aanbeveling:
Op 3 april 1943 kreeg het 3rd Nigeria Regiment opdracht om Punt 990 aan te vallen en te veroveren dat uitzicht bood op de weg naar Arakan. Lieutenant Kimontt voerde het bevel over een peloton dat orders had een afleidingsmanoeuvre uit te voeren aan de zijrivier de Kerafi en daarna de uiteindelijuke aanval op Punt 990 te lanceren.
Het peloton bereikte het eerste doel maar toen het een punt bereikte op 100 meter van het uiteindelijke doel, kwam de voorste sectie onder zwaar vuur van middelzware en lichte mitrailleurs en ook onder goed gericht granaatvuur.
De twee voorste verkenners werden gedood en een andere raakte gewond. Lt Kimontt die bij de voorste sectie was en ook gewond werd door de mitrailleurs en de granaten, schakelde zelf de bemanning van de lichte mitrailleur uit.
Hij en zijn Afrikaanse pelotonssergeant, nog steeds onder voortdurend vijandelijk vuur, bleven achter en gaven dekkingsvuur terwijl de rest van de sectie de gewonden naar een veilige plek afvoerde.
Pas toen zijn sectie zich helemaal had teruggetrokken, gaf hij zijn gevaarlijke positie op.
Lieutenant Kimontt minachtte zijn eigen ernstige verwondingen volledig en toonde grote kwaliteiten van leiderschap en plichtsbesef, zonder welke de vijand ongetwijfeld meer verliezen had veroorzaakt dan werkelijk het geval was.
Bovendien droeg de actie van deze officier, het uitschakelen van de lichte mitrailleur en het aantrekken van het vijandelijk vuur bij aan de verovering van Punt 990.

Military Cross (MC)

Bronnen

Foto