TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Balthazar, Edouard

Geboortedatum:
27 december 1899 (Rombach-le-Franc/Haut-Rhin, Frankrijk)
Dienstnummer:
328413
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Aanbeveling:
Deze officier begon met zijn verzetswerk in 1941 in het departement Aube en hij werkte onophoudelijk tot aan de bevrijding ondanks de persoonlijke risico`s die hij liep. Hij speelde een belangrijke rol bij de bewapening van het verzet in dat gebied en nam deel aan alle ontvangsten van droppingen tussen begin 1942 en 1944.
In april 1943 nam een Britse organisator contact met hem op en later werkte hij samen met diverse Britse officieren. Als hoofd van een sabotageploeg nam hij voorafgaand aan D-Day deel aan een groot aantal operaties tegen vijandelijke verbindingslijnen door diverse treinen te laten ontsporen. In juni 1944 zette hij een Maquis groep op in het gebied rond Lusigny waar hij op grote schaal guerilla acties plande en uitvoerde. Hij leidde zelf diverse hinderlagen voor vijandelijke wegtransporten en tijdens een fel gevecht tegen SS troepen raakte hij ernstig gewond.
Wegens zijn werk bij het verzet en voor zijn moed en leiderschap in acties tegen de vijand wordt geadviseerd Lt. Balthazar voor te dragen voor toekenning van het Military Cross
Getekend: Major-General Colin Gubbins. 23.9.45
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
24 april 1946
Médaille de la Résistance Française

Bronnen

Foto