TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Borosh, Henry

Geboortedatum:
4 juni 1907
Dienstnummer:
241289
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
30 augustus 1945
Aanbeveling:
Captain Borosh werd in januari 1943 voor zijn eerste missie boven Frankrijk afgeworpen. Binnen een paar weken na zijn aankomst voerde hij het bevel over een groep van meer dan 600 jonge Fransen die zich al bezig hielden met guerilla acties tegen de vijand. Met vertoon van zowel diplomatie als moed trok Borosh deze mannen terug in twee kampen van de Maquis in respectievelijk St. Rambert en Buxy waar hij de mannen onderbracht en twee tegenaanvallen leidde op vijandelijke colonnes.
Tijdens deze acties toonde hij opmerkelijke moed; gewapend met slechts twee handgranaten viel hij een peilauto met bemanning aan en schakelde de auto uit; de Duitse bemanning leed verliezen en vluchtte. Borosh kwam in februari 1944 in Engeland terug om rapport uit te brengen.
Tijdens zijn tweede missie, die op 23 mei 1944 begon, formeerde hij twee groepen van elk meer dan 50 man in Reims en Epernay. Hun sabotage acties tegen spoorwegen en telefoonlijnen zorgden ervoor dat deze steden werden afgesneden van de Duitse verbindingen.
Hoewel er een prijs op zijn hoofd stond, ondernam hij de gevaarlijke taak contact te leggen met het hoofd van de Gardes Mobiles wiens sympathieën onbekend waren en met een combinatie van bluf en vleierij haalde hij hem over volledig met de groepen samen te werken. Daarna regelde en leidde hij zelf vier uiterst gevaarlijke sabotage acties tegen de spoowegen in het gebied en moest zich een tijdje rustig houden omdat de Gestapo jacht op hem maakte.
Daardoor niet afgeschrikt speelde hij weer een actieve en uiterst dappere rol bij de bevrijding van Epernay en leverde aanzienlijke steun aan het Amerikaanse leger met het verstrekken van militaire informatie van tactische aard.
Wegens zijn grote moed, zijn enthousiasme en zijn uitmuntende kwaliteiten als leider wordt geadviseerd, Captain Borosh te onderscheiden met het Miltary Cross.
Getekend: Colin Gubbens, Major-general. 18.5.45.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto