Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Karl-Heinz Rosch

In een voortuin, op de hoek van de Dorpstraat en de Beatrixstraat in Riel, staat dit kleine beeld van de Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch.

Karl-Heinz Rosch redde op 6 oktober 1944 twee kleine kinderen het leven tijdens een geallieerde mortieraanval. Even later kwam hij op de plaats waar de kinderen speelden zelf om het leven. Hij is 18 jaar geworden. De ouders en grootouders van Karl-Heinz woonden in Oost-Duitsland. Een bezoek aan het voor de boerderij van de familie gelegen veldgraf was hierdoor onmogelijk. Jaren later bezocht de vader van Karl-Heinz de boerderij, hem werd niets verteld over de heldendaad van hun zoon. Deze heldendaad is 60 jaar verborgen gebleven omdat de familie bang was voor reacties uit het dorp. Totdat de geredde kinderen hun verhaal openbaar maakten. De overgebleven familie van Karl-Heinz werd opgespoord en aan de familieleden is de heldendaad na al die jaren nog mede gedeeld. Helaas hebben zijn ouders en grootouders dit nooit geweten. Karl-Heinz is enkele jaren na zijn dood overgeplaatst naar de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn, u ziet zijn graf op foto 5.

Het monument is controversieel omdat het een Duitse soldaat in uniform uitbeeldt. Daarom mocht het van de gemeente niet in de openbare ruimte worden geplaatst. Het beeld is ook niet gefinancierd met publieke gelden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & TracesOfWar.nl
  • Foto's: TracesOfWar.nl