TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Deze oorlogsbegraafplaats (Kriegsgršberstštte) bevindt zich in Ysselsteyn, in de Provincie Limburg dicht bij de Duitse grens. De begraafplaats is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in heel Nederland. De begraafplaats werd in 1947 in opdracht van de Nederlandse regering niet ver van de stad Venray aangelegd en beslaat een terrein van ongeveer 28 hectare. 87 oorlogsdoden uit de Eerste Wereldoorlog en bijna 32.000 oorlogsdoden uit de Tweede Wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

De overgrote meerderheid van de oorlogsdoden zijn Duitse soldaten die tijdens de oorlog hun dienstplicht vervulden. Maar ook SS-leden en oorlogsmisdadigers, Nederlandse collaborateurs, vrijwilligers van de Wehrmacht uit andere landen en enkele burgers, waaronder vrouwen en kinderen, werden in Ysselsteyn begraven.

Voor iedere dode werd een kruis geplaatst. De gegevens (naam, grafligging, geboorte- en sterfdatum, rang - indien bekend) zijn met witte kleur op de natuursteen aangebracht. De jeugd van het JOC helpt bij het onderhoud van de graven d.m.v. het natekenen van de gegevens met witte stiften of de kruizen behandelen met algenmiddel. Er zijn ongeveer 5.000 onbekende doden begraven. Deze zijn begraven met kruizen waar "Ein Deutscher Soldat" op staat. Deze aanduiding zal verdwijnen, omdat veel van de doden geen Duitsers waren - er liggen 40 nationaliteiten - of geen soldaat in de zin van het oorlogsrecht.

Bezoekerscentrum
Het in 2021 opgeleverde bezoekerscentrum vormt het centrale aanlooppunt voor alle bezoekers van de oorlogsbegraafplaats. Naast praktische informatie betreffende het bezoek aan de begraafplaats zelf, kan men hier ook terecht met allerhande vragen omtrent de oorlogsdoden die hier liggen.

De nieuwe multimediale tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de begraafplaats en biedt tevens de mogelijkheid om zťlf de verhalen achter de kruizen te ontdekken. Aan de hand van verschillende datavisualisaties krijgt de bezoeker een indrukwekkende kijk op de bijzonderheden van deze begraafplaats en daarmee een unieke inkijk in de Duitse kant van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Daarnaast kan er in onze uitgebreide database aan de hand van verschillende filters gezocht worden naar gesneuvelden en hun levensverhalen. Vele raadpleegbare fotoís, documenten en andere persoonlijke items zijn aan deze levensverhalen gekoppeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.469862, 5.896482

Discussie over een Duitse dodenakker in Limburg

nov2020

Discussie over een Duitse dodenakker in Limburg

Tweede Wereldoorlog: Zelfs na 75 jaar zorgt de Duitse begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn voor ophef. De protesten richten zich op een jaarlijkse herdenking, een nieuw herinneringscentrum en de begraafplaats zelf.

Lees meer

Herdenking op Duitse begraafplaats Ysselsteyn afgelast

okt2020

Herdenking op Duitse begraafplaats Ysselsteyn afgelast

De herdenking op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn gaat niet door vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

Lees meer

Lees meer (300)