TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Algemeen
De militaire begraafplaats (Kriegsgršberstštte) bevindt zich in Ysselsteyn, in de Provincie Limburg dicht bij de Duitse grens. De begraafplaats is de enige Duitse soldatenbegraafplaats in heel Nederland. Hier liggen 85 gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog (foto 5) en bijna 32.000 gesneuvelden uit het Tweede Wereldoorlog op in totaal 17 hectare. Voor iedere gesneuvelde militair werd een kruis geplaatst. De gegevens (naam, grafligging, geboorte- en sterfdatum, rang - indien bekend) zijn met witte kleur op de natuursteen aangebracht. De jeugd van het JOC helpt bij het onderhoud van de graven d.m.v. het natekenen van de gegevens met witte stiften of de kruizen behandelen met algenmiddel. Er zijn ongeveer 5.000 onbekende militairen begraven. Deze zijn begraven met kruizen waar "Ein Deutscher Soldat" op staat.

Informatiegebouw
In het informatiegebouw, dat zich bij de ingang van de begraafplaats bevindt, is allerlei interessante informatie te vinden.
Er liggen namenregisters met alle namen van de militairen die hier begraven liggen. Met deze registers is het mogelijk de graven van de bekende militairen op te zoeken. U kunt ook via de internetsite van de Duitse gravenvereniging namen van Duitse soldaten opzoeken. In het informatiegebouw is het mogelijk om kransen te kopen.

Kapitein Timmermans
In de buurt van de centrale herdenkingsplaats bevindt zich een herdenkingssteen voor Kapitein Timmermans. Kapitein Timmermans had in de Tweede Wereldoorlog voor Nederland tegen de Duitse militairen gestreden. Na de Duitse bezetting in 1940 sloot hij zich aan bij een Nederlandse verzetsgroep. In 1945 hoorde hij bij een mijnen zoek commando en stapte op een houtmijn. Hij kwam in een Canadees lazaret, waarin ook andere Nederlanders, Belgen, Canadezen, Amerikanen en zelfs Duitsers werden verpleegd. Naast hem lag een gewonde Duitse militair. Nadat deze jonge Duitse militair was genezen, bleef hij zorgen voor Kapitein Timmermans. Onvermijdelijk waren er dialogen tussen de twee. Bij Kapitein Timmermans en de jonge Duitse militair werd het duidelijk dat vele vooroordelen die ze van elkaar hadden, niet juist waren. Kapitein Timmermans realiseerde zich, dat er veel jonge Duitse militairen waren die het leger in moesten en niet vrijwillig zijn gegaan.

In 1948 - drie jaar na het einde van de oorlog - kreeg Kapitein Timmermans de gelegenheid, om tijdelijk de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn te beheren. Uiteindelijk bleef hij 28 jaar. Hij legde oorlogsgraven aan, verzorgde ze, identificeerde doden, leidde bezoekersgroepen rond en informeerde nabestaanden. Ook was hij betrokken bij het jeugdwerk. Samen met een Beierse pastoor en de toenmalige pastoor uit Ysselsteyn organiseerde hij voor het eerst jeugdontmoetingen in de buurt van de begraafplaats. Toen nog in de vorm van tentenkampen.
Door zijn werk voor de Nederlandse-Duitse verzoening na de Tweede Wereldoorlog was hij een heel belangrijke integratiefiguur.
Voordat hij in 1995 overleed, had hij een laatste wens: Hij wilde dat zijn as op de begraafplaats werd uitgestrooid. Dit werd dan ook in 1995 gedaan.

Ginkgoboom
8 mei 1995 wordt in de buurt van de ingang van de militaire begraafplaats, naar aanleiding van de herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog (50 jaar eerder), een ginkoboom geplant. Dit is een teken van hoop. Deze boomsoort begon, na de atoombomaanval op Hiroshima en Nagasaki in 1945, als eerste weer te bloeien. Na ongeveer een jaar droeg hij weer groene bladeren. Daarom is hij een teken van hoop geworden - hoop op vrede in een betere wereld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Discussie over een Duitse dodenakker in Limburg

15nov

Discussie over een Duitse dodenakker in Limburg

Tweede Wereldoorlog: Zelfs na 75 jaar zorgt de Duitse begraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn voor ophef. De protesten richten zich op een jaarlijkse herdenking, een nieuw herinneringscentrum en de begraafplaats zelf.

Lees meer

Herdenking op Duitse begraafplaats Ysselsteyn afgelast

14okt

Herdenking op Duitse begraafplaats Ysselsteyn afgelast

De herdenking op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn gaat niet door vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

Lees meer

Lees meer (239)