TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Deze oorlogsbegraafplaats (Kriegsgršberstštte) bevindt zich in Ysselsteyn, in de Provincie Limburg dicht bij de Duitse grens. De begraafplaats is de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in heel Nederland. De begraafplaats werd in 1946 in opdracht van de Nederlandse regering niet ver van de stad Venray aangelegd en beslaat een terrein van ongeveer 28 hectare. 87 oorlogsdoden uit de Eerste Wereldoorlog en bijna 32.000 oorlogsdoden uit de Tweede Wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

De overgrote meerderheid van de oorlogsdoden zijn Duitse soldaten die tijdens de oorlog hun dienstplicht vervulden. Maar ook SS-leden en oorlogsmisdadigers, Nederlandse collaborateurs, vrijwilligers van de Wehrmacht uit andere landen en enkele burgers, waaronder vrouwen en kinderen, werden in Ysselsteyn begraven.

Voor iedere dode werd een kruis geplaatst. De gegevens (naam, grafligging, geboorte- en sterfdatum, rang - indien bekend) zijn met witte kleur op de natuursteen aangebracht. De jeugd van het JOC helpt bij het onderhoud van de graven d.m.v. het natekenen van de gegevens met witte stiften of de kruizen behandelen met algenmiddel. Er zijn ongeveer 5.000 onbekende doden begraven. Deze zijn begraven met kruizen waar "Ein Deutscher Soldat" op staat. Deze aanduiding zal verdwijnen, omdat veel van de doden geen Duitsers waren - er liggen 40 nationaliteiten - of geen soldaat in de zin van het oorlogsrecht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.469862, 5.896482

Op de Duitse oorlogsbegraafplaats staan nu gedenktekens voor Nederlandse oorlogsslachtoffers

4dec

Op de Duitse oorlogsbegraafplaats staan nu gedenktekens voor Nederlandse oorlogsslachtoffers

Op een Limburgse begraafplaats voor Duitse soldaten werden maandag gedenktekens onthuld voor Nederlandse oorlogsslachtoffers. Het initiatief kwam tot stand na intensieve dialoog tussen Nederlandse en Duitse organisaties.

Lees meer

Duitse soldaat die sneuvelde bij Best krijgt naam en graf

30jun

Duitse soldaat die sneuvelde bij Best krijgt naam en graf

Defensie is er in geslaagd een onbekende Duitse soldaat te identificeren die is gevonden bij Best. Donderdag heeft de man een waardige rustplaats gekregen, tussen 32.000 andere gesneuvelde Duitsers.

Lees meer

Lees meer (408)