TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wingate, John Sydney

Overlijdensdatum:
25 januari 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Beach Head
Vak: XVIII. Rij: E. Graf: 9.
Dienstnummer:
262374
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Lieutenant John Sidney Wingate sneuvelde twee dagen nadat de toekenning van zijn Military Cross in de London Gazette werd gepubliceerd. Hij diende bij het 46th (Liverpool Welsh) Royal Tank Regiment.

Bevordering:
6 februari 1943: 2e Luitenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Royal Armoured Corps (London, W.1)
Toegekend op:
23 maart 1944
Aanbeveling:
Lieutenant Wingate was groepscommandant bij de aanval op San Salvo op 3 november 1943. Na aankomst bij het doel werd zijn tank geraakt vijandelijk antipersoneelvuur en liep lichte schade op. Omdat hij het wapen niet kon lokaliseren, trok Lt. Wingate zich terug in gedekte positie, klom uit zijn tank en deed een verkenning te voet. Hij ontdekte een Duitse Typ IV Spezial en, zijn eigen tank naar voren rijdend bond hij op 300 meter de strijd aan met de vijand waarbij hij drie treffers plaatste en hem in brand schoot. Hij deed gedurende de dag talloze verkenningen om zijn tank in een vuurpositie te brengen van waaruit hij de vijand kon bestrijden. Dat was noodzakelijk vanwege het feit dat het gebied beheerst werd door het hoge terrein op de Vineyard heuvel. Toen er een tegenaanval werd ingezet, nam hij het op tegen 12 vijandelijke tanks die in de richting van het Salvo station gingen en dwong hen zich terug te treekken. Zijn eigen tank werd weer geraakt en buiten gevecht gesteld. Hij nam onmiddellijk de tank van zijn groepskorporaal over en vocht daarmee door tot hem werd bevolen zich bij het donker worden terug te trekken. Toen hij dat bevel kreeg, maakte hij aanstalten zijn oorspronkelijke tank onder zwaar mitrailleurvuur terug te slepen maar die werd vrijwel direct door antipersoneel vuur geraakt en vloog in brand. Nog steeds onder zwaar vuur maakte hij de sleepkabel van de brandende tank los en bracht de andere naar zijn squadron terug.
Gedurende de hele actie, die duurde van 05:30 tot 18:30 toonde Lt. Wingate volledige minachting voor zijn eigen veiligheid en het was grotendeels aan de actie van zijn groep te danken dat de San Salvo in onze handen bleef.
Military Cross (MC)

Bronnen

  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 35945 published on the 16 March 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 36436 published on the 21 March 1944
    - Wellington Auctions

Foto