TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Young Lions

Titel: The Young Lions
Acteurs: Marlon Brando, Montgomery Clift, Dean Martin, Hope Lange, Barbara Rush, May Britt, Maximilian Schnell, Dora Doll, Lee Van Cleef en Arthur Frans
Regisseur: Edward Dmytryk
Uitgebracht: 1958
Verkrijgbaarheid: DVD, 2.0 engels stereo: Nederlandstalige ondertiteling
Bijzonderheden: - Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Irwin Shaw
- Shaw heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan op zowel het Afrikaanse als Europese continent. Volgens zijn eigen zeggen noopte deze ervaringen hem tot het schrijven van “The Young Lions”
Omschrijving:

Dit is de prachtigste verkrachting van een boek die ik ooit heb gezien.

Het boek “The Young Lions” (zie: De jonge leeuwen) is oneindig meer complex en verfijnd in elkaar gestoken. Zelfs de personages gedragen zich vaak compleet anders in het boek dan in de film (zeker Christian Diestl, het Duitse hoofdpersonage).

Kortom, wil je een literair meesterwerk van Shaw verfilmd zien, lees dan niet verder en huur een goede verfilming van zijn werken, zoals “Three” uit ’69 of “Talk of the Town” uit ’42. Beter nog, lees het excellente boek “The Young Lions”!

Doch, rest er nog steeds de vraag, is dit een goede film? Het antwoord is ja! Deze film is een film die een heel andere toon aanslaat dan de meeste films uit zijn tijd. We zien geen nazi zonder hersens, en niet elke Amerikaan is wanhopig op zoek naar een Duitse kogel om toch maar glorierijk te kunnen sterven voor de US of A.

De hoofdpersonages, die synoniem staan voor respectievelijk de “vrije wereld” en het Reich zijn Noah Ackermann (Clift) en Michael Whitacre (Dean Martin) versus Christian Diestl (Brando).

De ene een wat sullige “nobody”, de andere een “Hollywood Star” de derde een skileraar. Toch zullen hun levens verbonden zijn, en zullen ze allen doorheen de oorlog veranderen.

Niet in het minst door het aandringen van Marlon Brandon, zal zijn personage geen fanatieke en door oorlog geharde nazi blijken zoals in het boek, maar eerder een soort anti-held. Deze drastische breuk met het boek, laat de regisseur toe om de essentie van het verhaal (de strijd tussen goed en kwaad, niet alleen op het slagveld maar ook in de mens zelf) beter tot zijn recht te laten komen op film, maar tot op de dag van vandaag draait Shaw zich om in zijn graf.

Wat de regisseur niet helemaal in orde heeft weten te brengen zijn de overgangen in de verschillende fasen van het verhaal. We springen van een Duitse herberg naar een Amerikaans trainingskamp, naar Europa, naar Afrika en terug. Af en toe gaat het allemaal wat met horten en stoten, maar de puike prestaties van zowel de crew (prima camerawerk en geluidsopnamen!) als de acteurs houden het geheel recht.

Kortom, wil je de levens van drie verschillende personages zien veranderen in een losse verfilming van Shaw’s werk? Kan het soms wat bevreemdende tempo van de film voor jou gecompenseerd worden door puike prestaties van topacteurs? Huur of koop dan zeker deze DVD!

Zoek je een goede verfilming van het boek, waarin tekorten van het plot en regisseur niet worden verdoezeld door “grote namen” zoals Marlon Brando, sla deze prent dan beter over.

Al bij al vreest deze recensent dat dit stukje filmgeschiedenis nog weinigen kan aanspreken. Het heeft niet meer genoeg te bieden aan het publiek van vandaag dat de prachtige beelden en het hoge tempo van films zoals “Saving Private Ryan” gewend is. Noch kan het de “meerwaarde zoekers” bekoren, omdat het geen goede verfilming van het boek is. Er blijven nog slechts die mensen over die een hybride film uit de jaren ’50 wel eens een kans willen geven. Mensen die de stijlbreuk met andere films uit die periode wel weten te waarderen. Kortom, mensen zoals ik, die stiekem hopen dat ook u, beste lezer, deze heel “menselijke” film een blik wil gunnen.

Beoordeling: (Moet je toch eens gezien hebben)

Informatie

Artikel door:
Bastiaan Rozen
Geplaatst op:
09-02-2005
Laatst gewijzigd:
22-01-2012

Afbeeldingen