Laatste nieuws

19aug

WW2 Youtube Serie - 17 augustus 1940

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

19aug

‘Geef elke steen een verhaal’: Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan

‘Geef elke steen een verhaal’. Dat was acht jaar geleden bij de opening van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten het streven. De vrijwilligers van de researchgroep, door de jaren heen geholpen door enkele duizenden scholieren uit Gelderland en Overijssel, zijn inmiddels een goed eind op weg. Van ruim 800 soldaten is nu een verhaal bekend. Het is maar de vraag of de overige levensverhalen ooit allemaal verteld kunnen worden. De tijd begint te dringen.

Lees meer

19aug

Onthulling gedenksteen voor bewoners Joods bejaardentehuis Beth Zekenim

Op zondagmiddag 1 september wordt een gedenksteen onthuld voor de voormalige bewoners van het Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim in Groningen. Dit gebeurt op het voorplein van het gebouw aan de Schoolholm 26.

Lees meer

19aug

Lezing over joodse werkkampen vindt in barak Vledder plaats

Vledder - De stichting Joodse Werkkampen organiseert deze zomer in Vledder twee lezingen. De tweede is maandagavond bij het Kijkdoosmuseum aan de Lange Wanden.

Lees meer

19aug

Amerikaanse ambassadeur fietst door Brabant tijdens Hell's Highway

UTRECHT (ANP) - De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra stapt eind deze maand op de fiets om twee stukken van de geallieerde bevrijdingsroute Hell’s Highway af te leggen. Hoekstra krijgt gezelschap van ambassadeurs en diplomaten uit onder andere Nieuw-Zeeland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, aldus Liberation Route Europe die de tocht heeft georganiseerd.

Lees meer

19aug

Toon stond oog in oog met ontsnapte krijgsgevangenen: 'Of ze zich in het bos mochten verstoppen?'

De herfst van 1944. De toen 15-jarige Toon Graumans uit Etten-Leur is met de paarden op het land aan het werk. Na het overlijden van vader staat zijn moeder er met negen kinderen alleen voor. Om het boerenbedrijf draaiende te houden moeten Toon en zijn oudste broer op het land werken. Als Toon met de paarden op het land aan het werk is, heeft hij onverwacht een bijzondere ontmoeting.

Lees meer