Onontplofte bommen en granaten, de Brabantse bodem ligt er 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog nog altijd vol mee. Vorig jaar werden in onze provincie 26.000 oude explosieven gevonden. De tijd om de munitie onschadelijk te maken dringt, omdat de springstof steeds instabieler wordt. Omroep Brabant speurde een dagje mee met explosievenexperts van Euroradar op een akker in Heerle.
[LEUSDEN] Mariska Baalman en Arry Voorsmit, beiden woonachtig in Leusden, maken een documentaireserie en educatief programma over de Tweede Wereldoorlog. Hun zoektocht naar verhalen begon afgelopen jaar na een uitzending van het Bevrijdingsjournaal van de NOS over de voedselconferentie in Achterveld.
In de jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog was er altijd een latente dreiging uit de lucht. Het gevaar kon plotseling op je afkomen. Luchtaanvallen waren dagelijkse praktijk, zowel tegen militaire doelen als burgerdoelen. Borne kreeg er ook mee te maken, de impact was groot. Vandaag kijken we terug op 28 februari 1943, de dag waarop vier Mosquito’s een verrassingsaanval uitvoerden op Stork in Hengelo. Vijf bommen belandden in Borne; de miskleun kostte vier mensenlevens.
VARSSEVELD - De herdenking van 46 gefusilleerde mannen bij het Rademakersbroek in Varsseveld gaat dit jaar voor het eerst niet door. Maar de verhalen van de gesneuvelden blijven. Dit is het verhaal van twee van hen: vader Piet en zoon Bram IJzerman.
Op het KNVB-monument in Zeist staan 2212 namen van Nederlandse voetballers, die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Alleen al op 28 februari 1943 werden er minimaal 24 voetballers vermoord, bijna allemaal in Auschwitz. Ze worden genoemd op de website Voetbalmonument.nl. Het KNVB-monument.
De Duitse bom van zo'n duizend kilo had in de oorlog de bijnaam Hermann.