Laatste nieuws

28jan

Studentes uit Vught en Haarsteeg bij herdenking Auschwitz-bevrijding: ‘Je proeft de emotie"

DEN BOSCH/KRAKAU - Het was niet hun eerste keer in Auschwitz maandag, en maar goed ook volgens de Vughtse Laura van Hooft en Marieke Pechtold uit Haarsteeg. Té overweldigend als je ook nog eens vrijwilliger bent bij de ceremonie ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van het concentratiekamp.

Lees meer

27jan

De Auschwitz-beul die plots vlinders in z’n buik kreeg

Exact 75 jaar na de bevrijding van het vernietigingskamp: het verhaal van de Joodse Helena Citrónová en SS’er Franz Wunsch Wat was verondersteld de laatste dag van haar leven te worden, viel samen met zijn 21ste verjaardag. Zij werd verplicht om voor hem te zingen, hij werd verliefd. Hoe SS-kampbeul Franz Wunsch in Auschwitz het leven redde van Helena Citrónová. En zij uiteindelijk ook het zijne.

Lees meer

27jan

Fotoverslag Herdenking Holocaust in Arnhem

Op maandag 27 januari 2020, exact 75 jaar na de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, werd bij het Joods monument in Arnhem een herdenking gehouden voor de 1500 Joodse inwoners van die stad die de Holocaust niet overleefd hebben. Naast het monument was het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien. Dit bestaat uit lichtgevende stenen. Voorafgaand en aansluitend aan de plechtigheid werden de namen van de slachtoffers voorgelezen door scholieren en studenten.

Lees meer

27jan

Auschwitz-overlevende getuigt 75 jaar na bevrijding: “Ze lieten je fysiek voelen dat je geen mens me

De 93-jarige Paul Sobol is één van de laatste getuigen die de Holocaust in Auschwitz meemaakte. Hij getuigt over zijn deportatie naar Auschwitz, 75 jaar nadat Sovjet-soldaten het naziconcentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijdden.

Lees meer

27jan

Amerikaanse broers reizen in het spoor van Oom Herbert die sneuvelde in de polder

Het is vroeg in de ochtend, koud en donker als Dennis en Michael aan komen rijden in de polder bij Kapelsche Veer. Michael - bijna 60 jaar -, draagt een origineel Canadees legeruniform. Met pet en emblemen van een majoor. Dennis draagt burgerkleren, maar wel een mini-klaproos, als symbool van herinnering.

Lees meer

27jan

Pawo bij onthulling gedenkteken voor alle Roma en Sinti die tijdens de oorlog werden vermoord

In Den Bosch is zondag de Holocaust herdacht. Er werd een tocht gehouden langs verschillende herdenkingsmonumenten in de stad. Met daarbij speciale aandacht voor vervolgde en vermoorde Sinti en Roma. Zoals de vader, opa, oma en vier tantes van Pawo Winterstein, die de herdenking bijwoonde.

Lees meer