TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

20sep

Oude oorlogsbommen in Münster onschadelijk gemaakt

MÜNSTER (ANP) - In de Duitse stad Münster zijn zondag twee niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt.

Lees meer

20sep

Fotoverslag Airborneherdenking Ginkelse Heide 2020

Ook de herdenking op de Ginkelse Heide was dit jaar uitsluitend voor genodigden vanwege de COVID-19 maatregelen. Geen veteranen, geen publiek en geen grote aantallen parachutisten. Dit jaar voor het eerst een Franse vlag, omdat recentelijk bekend is geworden dat ook de Franse para Yves Frantz Hacart aan de Slag om Arnhem heeft deelgenomen. Luitenant Hacart is op 33 jarige leeftijd op de Ginkelse Heide overleden.

Lees meer

Domaine Airborne Normandy

Plan hier uw compleet verblijf in een historische setting!

Boek nu

20sep

Fotoverslag Herdenking Airborne Begraafplaats Oosterbeek 2020

Het jaarlijks hoogtepunt van de herdenkingen van de Slag om Arnhem is de dienst op de begraafplaats in Oosterbeek op de zondagmorgen. Dit jaar waren er als gevolg van alle beperkingen maar enkele genodigden en geen veteranen of publiek aanwezig. Wat opviel was de stilte en de leegte. De dienst verliep volgens het gebruikelijke schema. De Mitchell bommenwerper van de Klu Historische Vlucht maakte enkele fly-by's.

Lees meer

9sep

Hoe het verhaal van Horsa 166 en het 13de Peloton door de tijd reist

'No Return Flight' vertelt over de speurtocht van auteur Haks Walburgh Schmidt naar de inzittenden van het Horsa-zweefvliegtuig 166 dat op 18 september 1944 bij Arnhem landt. De manschappen die voet op Nederlandse bodem zetten, behoorden tot het Britse 13de Peloton van het 1 Airborne Border Regiment. Een bijna 20 jaar durende speurtocht, die uiteindelijk geleid heeft tot een aangrijpend beeld van de Slag bij Arnhem. In de boeiende verhalen van voor, tijdens en na de strijd staan het menselijke aspect en de persoonlijke beleving van de militairen centraal. Naar aanleiding van de 76-jarige herdenking van de Slag om Arnhem stelden we Haks Walburgh Schmidt via e-mail enkele vragen over zijn boek.

Lees meer

19sep

Het sterke geloof van RAF-veteraan John Henry Meller

TracesOfWar-medewerker Wijnand de Gelder recenseerde onlangs het boek ‘The Boy With Only One Shoe’ van RAF-veteraan John Henry Meller (1924). In zijn vroege jeugd is de schrijver op driejarige leeftijd door kokend water ernstig verbrand geraakt met derdegraads brandwonden. Hier beleefde hij naar eigen zeggen een bijna-doodservaring: hij zag een gloeiend licht en een trap tot ver in de wolken. Al klimmende en klimmende zag hij in een poort een soort van engel. Die wilde hem niet in de hemel binnenlaten: You can’t come in – because you only have one shoe!

Lees meer

19sep

Blijven zingen of zwijgen? Utrechtse koren in bezettingstijd

Hoe kwamen de koren de Tweede Wereldoorlog door? Gerard Maassen en Frederiek Eggink hebben daar onderzoek naar gedaan, in het bijzonder naar de oorlogsgeschiedenis van de vier grote koren die destijds het Utrechtse koorleven domineerden, alsmede de koepelorganisaties waarvan zij deel uitmaakten: Toonkunst Utrecht, de Koninklijke Oratorium Vereniging (Kerkgezang), de Utrechtse Oratorium Vereniging en de Koninklijke Utrechtse Mannenzang Vereniging (opgeheven in 1962). De geschiedenissen bleken verrassend divers te zijn. Het onderzoek heeft geleid tot een boek dat in maart 2020 is gepubliceerd. Via e-mail stelden we Gerard Maassen enkele vragen hierover.

Lees meer

19sep

Jaap ontdekte het verzetsverleden van zijn moeder: ‘Ze zette met speld haar leven op het spel’

MIJN DIERBARE | In 2012 ruimde Jaap Mulder (69) uit Arnhem de bezittingen van zijn overleden vader op. Toen zag hij voor het eerst zijn moeders speld die in veel van haar verzetsverhalen een rol speelde.

Lees meer

19sep

Fotoverslag Airborne Herdenking Arnhem

De jaarlijkse Airborn herdenking in Arnhem was in 2020 alleen voor genodigden. De avond begon met een bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Hier waren toespraken door burgemeester Marcouch, Hans Goedkoop en Gerdi Verbeet. Ook werd een filmpje vertoond van Arnhem veteraan Wilf Oldham. Aansluitend was de herdenking in de 'Berenkuil'.

Lees meer

18sep

Fotoverslag Parachutesprongen Wolfheze

Gelukkig konden de parachutesprongen van Parachute Group Holland bij Wolfheze in 2020 doorgaan, want dit hoort toch echt bij de Airborne herdenkingen. Al vroeg op de ochtend van vrijdag 18 september en bij prachtig weer sprongen de mannen op het terrein aan de Wolfhezerweg.

Lees meer

17sep

De 100-jarige Benjamin Ferencz vergelijkt Trump met Hitler en komt ermee weg. Hij kan het weten

Over krasse honderdplussers gesproken. Benjamin Ferencz (100) probeert nog elke ochtend honderd push-ups te doen. Ook zwemt hij elke dag. Deze 1,50 meter grote Amerikaanse jurist van Joodse, Europese afkomst is geregeld zeer kritisch over president Trump. Dat dwingt tot nadenken. Want hij is de enige nog levende aanklager van de Neurenbergprocessen. Hij zag de concentratiekampen als bevrijder en hij gebruikte als eerste het begrip genocide in de rechtbank. Ook ijverde hij al vroeg voor een internationaal strafhof. ‘Law, not War!’ is zijn lijfspreuk, ‘De wet, geen oorlog!’,

Lees meer

17sep

Verwarring en irritatie over het niet doorgaan van onderzoek naar foute oorlogsburgemeester

Het besluit van het NIOD om geen onderzoek te gaan doen naar het oorlogsverleden van de toenmalige Woudrichemse burgemeester Van der Lely, roept her en der vragen en irritatie op. Ook bij de onderzoekers, die in het voorjaar de gedragingen van burgemeester Van der Lely in oorlogstijd naar buiten brachten. “Een wat slappe houding van een instituut waar al veel belastinggeld in gaat”, vindt onderzoeker Bert van Straten.

Lees meer

17sep

Agent Quinten vindt bijzonder pistool van topnazi Ernst Röhm

Voor politieman Quinten is het dagelijkse kost om ingenomen en gevonden wapens te onderzoeken. Hij werkt namelijk bij de afdeling wapens, munitie en explosieven. Hij zag al heel wat wapens voorbijkomen, maar één exemplaar was wel heel bijzonder. Het pistool was ooit van de Duitse topnazi Ernst Röhm, vertelde hij in het radioprogramma Afslag Zuid van Omroep Brabant.

Lees meer

17sep

Spoorrail van voor de Tweede Wereldoorlog gevonden bij rioleringswerk in Odiliapeel

Tijdens werkzaamheden in Odiliapeel in de gemeente Uden stuitte Selten Aannemingsbedrijf plotseling op een oude spoorrail. Na wat onderzoek van archeologe Hanneke van Alphen bleek dat de spoorlijn vlak voor de Tweede Wereldoorlog is gemaakt. Het komt niet vaak voordat we zoiets vinden, zegt Van Alphen.

Lees meer

17sep

Brabantse gesneuvelden sinds Tweede Wereldoorlog herdacht in Waalre

Brabant herdacht woensdagavond alle Brabantse militairen en verzetsmensen die omkwamen sinds de Tweede Wereldoorlog. De herdenking met kranslegging was bij het monument voor de onbekende soldaat in de oude kerk van Waalre. Vanwege de coronacrisis was de ceremonie sober en kon er geen publiek bij.

Lees meer

17sep

Fotoverslag Airborneherdenking Oosterbeek

Op 17 september 1944 landden de eerste troepen van de Britse 1st Airborne Division in de omgeving Renkum/Wolfheze. Op 17 september is ieder jaar de herdenking van de start van de Slag om Arnhem bij het monument 'De Naald' tegenover het Airbornemuseum in Oosterbeek. Ook dit jaar, zij het met wat minder aanwezigen.

Lees meer

16sep

Saluut 100 vrouwen voor 100 jaar Hannie Schaft

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat het Nederlands vrouwelijk Verzetsicoon uit de Tweede Wereldoorlog, Hannie Schaft (‘het meisje met het rode haar’), werd geboren. Hannie Schaft was een van de weinige vrouwen in het gewapende Verzet. De feestelijke aftrap van dit bijzondere jaar wordt gemarkeerd door een video opname van 100 vrouwen, die in het Haarlemse Kenaupark een saluut brachten aan Hannie rondom haar beeld Vrouw in Verzet.

Lees meer

16sep

NPO Radio 4 en KRO-NCRV presenteren de podcast Flot!

Het ongelofelijke verhaal van componist Marius Flothuis die de oorlog overleefde dankzij muziek

Lees meer

16sep

Op de honderdste verjaardag van Hannie Schaft gaat expositie van start

Het is woensdag honderd jaar geleden dat Hannie Schaft in Haarlem als Jannetje Johanna Schaft, roepnaam Jo, werd geboren. Het meisje met het rode haar had Hannie als schuilnaam gekozen. Ze was 24 jaar toen ze in de duinen bij Overveen werd geëxecuteerd door de Duitsers.

Lees meer

16sep

Ad Vermeulen krijgt erespeld als dank voor inzet Oorlogsgravenstichting

DRUNEN - Ad Vermeulen uit Drunen heeft woensdag de zilveren erespeld ontvangen van de Oorlogsgravenstichting. Dit als dank voor het werk dat hij dertien jaar lang als consul voor deze stichting heeft verricht.

Lees meer

16sep

Burgemeesters verzetten zich tegen de bezetter en betaalden met hun leven: monument onthuld

Elf Brabantse burgemeesters weigerden mee te werken met de Duitse bezetters en betaalden dat met hun leven. Een twaalfde overleefde de gruwelen. De herinnering aan de dappere burgervaders wordt levend gehouden met een monument dat woensdag in Den Bosch is onthuld.

Lees meer

16sep

'Geheime’ onthulling borstbeeld Sosabowski in Driel

DRIEL - In Driel wordt deze week een borstbeeld van generaal Sosabowski onthuld. Bij die onthulling is vanwege corona-beperkingen geen publiek welkom.

Lees meer

16sep

World War 2 Youtube Serie - Tanks of the Red Army in 1941: Medium and Heavy Tanks

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

15sep

Burgemeester Winterswijk wil opheldering over dubieuze handel in Joodse panden in WO2

WINTERSWIJK - Opheldering over de onteigening en doorverkoop van 39 Joodse panden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Winterswijk. Dat wil burgemeester Joris Bengevoord. Daarom stelt hij nu een onderzoek in.

Lees meer

15sep

Geen onderzoek naar oorlogsverleden van Woudrichemse burgemeester Jacobus van der Lely

Er komt geen onderzoek naar het oorlogsverleden van de voormalig burgemeester Jacobus van der Lely van Woudrichem. De gemeente Altena had het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) gevraagd het gedrag van de burgemeester te toetsen in relatie tot andere burgemeesters in oorlogstijd. Maar het NIOD laat weten geen capaciteit te hebben om zo'n onderzoek te verrichten.

Lees meer

15sep

Gezonken nazi-kruiser ‘Karlsruhe’ gevonden bij Noorwegen

Voor de Noorse kust, op bijna vijfhonderd meter diepte, is het wrak van de nazi-kruiser Karlsruhe gevonden. In april 1940 nam het schip deel aan de invasie van Noorwegen. Op de terugtocht naar Duitsland werd de kruiser nabij Kristiansand geraakt door twee Britse torpedo’s.

Lees meer