29apr

Bevrijders maakten zich schuldig aan plunderingen in Nederland

De bevrijding van delen van Nederland is gepaard gegaan met de nodige plunderingen en moedwillige vernielingen gepleegd door Amerikaanse, Britse en Canadese troepen. Met name Noord-Limburg, Oost-Brabant en Zuid-Gelderland kregen hier eind 1944 en begin 1945 mee te maken. Vele burgers in deze streken hielden aan de bevrijding een wrange bijsmaak over.

Lees meer

28apr

Wat staat hier? Help ons transcriberen!

Voor onze websites en binnen onze stichting wordt veel archiefonderzoek gedaan. Voor onze vrijwillgers is dat veel werk. Je moet daadwerkelijk naar een archief toe om de stukken te kunnen inzien en te fotograferen. Dit laatste wordt vooral gedaan om zoveel mogelijk stukken op één dag te kunnen 'zien'. Lezen kan thuis in de avonduren ook wel. Bij typwerk is dat geen probleem, alleen bij geschreven teksten kan dat nog wel eens moeilijk zijn.

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

17apr

Nieuw boek Kevin Prenger over SS-rechter Konrad Morgen

Na ‘Oorlogszone Zoo’ en ‘De boodschapper uit de hel’ is nu het derde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Een rechter in Auschwitz’ en het boek vertelt het verhaal van SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en ‘illegale’ moorden in de concentratiekampen.

Lees meer

19sep

Fotoverslag "Slag om de Elfde Brug" Grave 2016

In 2014 stonden we er al eens in de stromende rechten en in 2015 was het terrein een grote modderpoel... De John S. Thompson Brug in Grave. Ook dit jaar was er weer een evenement georganiseerd rond deze beroemde brug over de Maas. Gelukkig voor de deelnemers (en ons) was het dit keer stralend weer. Er was kamp opgezet en er waren zowel Amerikaanse als Duitse re-enactors aanwezig. Defensie was zo vriendelijk geweest om een Shermantank en een Sexton neer te zetten. Een Sexton is een 25-pounder gemonteerd op een Sherman onderstel. Deze voertuigen waren neergezet in verband met het 100-jarig bestaan van de tank.

Lees meer

28apr

Lijst Helmondse oorlogslachtoffers nog altijd niet compleet

HELMOND - In de herdenkingskapel in het Hortensiapark vermelden de glazen plaquettes nog steeds niet alle Helmondse oorlogsslachtoffers. De reden? Nieuw onderzoek.

Lees meer

28apr

Expositie ‘Maple Leaves and Tulips’ in Beaufort Markelo

MARKELO In Het Beaufort wordt vandaag de expositie ‘Maple Leaves and Tulips’ geopend. Aanleiding voor de tentoonstelling is de intocht van de deelnemers aan de derde en laatste Frank Graham Cycle Liberation Tour.

Lees meer

26apr

Klaas Hoogenboezem geeft lezing over oorlog en Stolpersteine

Emmer-Compascuum - Klaas Hoogenboezem geeft dinsdag 9 mei in de bibliotheek in Emmer-Compascuum een lezing met als thema 'Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog, de Joodse slachtoffers en Stolpersteine'.

Lees meer

25apr

Führer der Schnellboote: Commandobunker V149

Deze Führer der Schnellboote, Commandobunker V149, had het bevel over de motortorpedoboten en viel rechtstreeks onder het opperbevel van de zeemacht. In Scheveningen was ook het hoofdkwartier gevestigd. De commandobunker, onder de grond in het Belvédèrepark, was via verschillende gangen met andere bunkers binnen het complex verbonden. De vrijwilligers van Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen vertellen je alles over de bijzondere geschiedenis van dit bouwwerk.

Lees meer

25apr

Vier de Bevrijding in het Bevrijdingsmuseum!

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek bestaat dit jaar in mei 30 jaar. Dit jubileum wordt gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei a.s. Van 10.00-16.30 uur is er een feestelijk programma in en rondom het museum.

Lees meer

24apr

Flevolandse Stichting Ongeland houdt herinneringen aan WOII levend

Lelystad - Stichting Ongeland probeert op een zo’n breed mogelijke manier mensen te informeren over de Tweede Wereldoorlog, en dan specifiek de Tweede Wereldoorlog in en bóven Flevoland. Met de nieuwe website kan de stichting mensen beter en sneller informeren door middel van koppelingen met social media en het presenteren van filmpjes. Ook kan de nieuwe website goed worden bekeken op tablets en mobiele telefoons.

Lees meer

24apr

Kampoverlevenden dragen bij aan 4 mei herdenking Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt het programma van de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork bekend. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Jodenster is ingevoerd in Nederland, als een van de reeks anti-Joodse maatregelen. Die zorgden ervoor dat Joden werden gesignaleerd, geïsoleerd en vervolgens gedeporteerd. Eerst naar kamp Westerbork, vervolgens naar vernietigingskampen in het oosten. In het programma van de 4 mei herdenking spelen kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. Dé ster Op 4 mei 2017 spreekt Alphons Katan een overdenking uit. Na mei 1940 werd hij opeens Joods genoemd. Alphons’ vader en moeder verzetten zich hiertegen en weigerden de ster te dragen. Toen de ouders van Alphons in 1942 werden opgepakt, werd hij bij een bevriend Joods echtpaar ondergebracht. Hij herinnert zich nog levendig dat hij met onmiddellijke ingang dé ster moest dragen. Alphons kwam in kamp Westerbork terecht, maar werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Zijn ouders trof een ander lot. Alphons’ moeder werd in Auschwitz vermoord, zijn vader werd het slachtoffer van medische experimenten in een nevenkamp van Mauthausen.

Lees meer

24apr

"Indrukwekkende documentaire over de bevrijding van Groningen en Delfzijl op NPO1"

Delfzijl - Het tv-programma Andere Tijden van de NPO staat zaterdag 29 april in het teken van De slag om Groningen en Delfzijl. De documentaire gaat een dag eerder, op vrijdag 28 april, in een vol theater in Delfzijl in première.

Lees meer

24apr

Verzetshelden Ede geëerd met straatnaam in Kazernewijk

EDE - Ede gaat vijftien verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog eren met een straatnaam in de wijk die wordt gebouwd op het voormalige kazerneterrein Simon Stevin. Vijf verzetshelden uit Bennekom, Lunteren en Ederveen krijgen een straatnaam in hun eigen dorp.

Lees meer

24apr

Ede viert en herdenkt eigen bevrijding

EDE - Ede vierde zaterdag dat het 72 jaar geleden werd bevrijd. Voor het eerst werd met het Vrijheidsfestival bij Akoesticum op de Johan Willem Frisokazerne herdacht dat Ede op 17 april 1945 werd bevrijd door de Polar Bears.

Lees meer

23apr

Vrouwen van kamp Ravensbrück herdacht

In Amsterdam zijn zondag de slachtoffers herdacht die in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück slachtoffer zijn geworden van de nazi’s. Bij het Ravensbrückmonument op het Museumplein sprak minister van Defensie Jeanine Hennis een herdenkingsrede uit. Ook lazen scholieren gedichten voor.

Lees meer

22apr

Lezing auteur Miriam Guensberg op 4 en 14 mei

De Oosterbeekse schrijfster Miriam Guensberg, die onlangs de roman Het geheim van Audrey H. publiceerde over de Nederlandse oorlogsjaren van filmster Audrey Hepburn, geeft op 4 mei en op 14 mei een lezing in het Airborne Museum. De lezingen zullen ondersteund worden met unieke filmbeelden.

Lees meer

21apr

Lost Wings, plekken om bij stil te staan. Te beginnen in Zwartemeer

De plekken waar in de gemeente Emmen in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen naar beneden kwamen, worden voorzien van informatieborden.

Lees meer

21apr

Kanon na 5.000 uurtjes poetsen weer zo goed als nieuw (video)

NIEUWDORP - Na 5.000 uur sleutelen, puzzelen en poetsen presenteert het Bevrijdingsmuseum de nieuwste aanwinst: het kanon van een Duits marineschip, dat ruim zeventig jaar in het water van het Veerse Meer heeft gelegen.

Lees meer

21apr

Vergeten kinderen; het nooit vertelde oorlogsverhaal (video)

WESTKAPELLE - Op de zolder van een boerenschuur in Westkapelle wacht een bijzondere groep mensen op wat komen gaat. Het is 3 oktober 1944. Zo begint de voorstelling Vergeten kinderen die zaterdag 22 april in première gaat in het Minitheater in Middelburg.

Lees meer

21apr

Fietstocht langs plekken van de oorlog in Vught

Vanaf 11 mei is er elke tweede donderdag van de maand t/m september om 14.00 uur een speciale fietstocht langs plaatsen in Vught, die leidt langs plekken die een relatie hebben met Kamp Vught en/of de Tweede Wereldoorlog in Vught. Onder begeleiding van twee rondleiders van Nationaal Monument Kamp Vught passeren de deelnemers tal van zichtbare herinneringen aan de oorlog. De tocht duurt inclusief stops 2,5 uur en eindigt in het centrum van Vught.

Lees meer

21apr

Leeuwarden krijgt vinylperserij in voormalig WOII-gevangenis

In Leeuwarden opent binnenkort de tweede vinylperserij van Nederland haar deuren. Ondernemers Chris Roorda en Pascal Thulin hebben daarvoor een opmerkelijke locatie gekozen: een voormalige gevangenis uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

20apr

Wat heeft reddingboot Koos van Messel met WOII te maken?

Op 12 april had reddingboot Koos van Messel veertien jaar dé reddingboot van KNRM-reddingstation IJmuiden geweest. Maar in plaats van een verjaardagsfeest, hebben de vrijwillige redders op maandag 3 april hun nieuwe reddingboot Nh1816 officieel in gebruik genomen. Met 498 reddingsacties 919 geredde mensen en 18 geredde dieren op haar naam, gaat de Koos van Messel een tweede carrière tegemoet in de reservevloot van de KNRM.

Lees meer

20apr

Omrop maakt bijzondere film over Friesch Dagblad in WOII

Het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân hebben in samenwerking een film gemaakt van het verhaal 'Niet geknecht', over de krant in de Tweede Wereldoorlog. De film is bijzonder omdat het originele verhaal

Lees meer

20apr

Documentaire schippers in Vreeswijk tijdens oorlogstijd

In Nieuwegein is twee jaar gewerkt aan de unieke documentaire 'Een drijvend verleden' over de scheepvaart in het voormalige schippersdorp Vreeswijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De film - die 35 minuten duurt - wordt vrijdag voor het eerst vertoond.

Lees meer

20apr

Held George Maduro geëerd met documentaire

NPO Zapp besteedt op zondagmiddag 30 april aandacht aan verzetsheld George Maduro. De documentaire Maduro: een gewone held vertelt over het leven van de Curaçaose jongen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij het studentenverzet.

Lees meer