21sep

Airborne Hospital Display in Oosterbeek

In de Concertzaal in Oosterbeek is in het weekend van de Arnhem herdenkingen weer een Airborne Hospital Display. Reenactors spelen levensecht na hoe het er tijdens de Slag om Arnhem in een noodhospitaal aan toeging. Het display vindt plaats op vrijdag 21 t/m zondag 23 september in de Concertzaal aan de Rozensteeg te Oosterbeek.

Lees meer

21sep

Monument Dakota FZ626 onthuld in Arnhem

Op vrijdag 21 september 2018 is aan de Bakenbergseweg in Arnhem het monument onthuld voor de bemanning van Dakota FZ626. Dit vliegtuig stortte tijdens een bevooradingsvlucht gedurende de Slag om Arnhem.

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaald hiervoor niets extra's.

Bestel nu

17sep

Airborne herdenking Heelsum 17 september 2018

Op 17 september 2018 was het op de dag af 74 jaar geleden dat de eerste militairen van de Britse 1e Airborne Divisie bij Renkum en Heelsum landden. Ook dit jaar was er weer een grote opkomst voor deze plechtigheid.

Lees meer

16sep

Fotoverslag Son en Breugel 2018

In 2016 was er al eens een re-enactors-event in Son en Breugel, wij bezochten er toen twee dagen. Dit jaar werd het even gehouden van vrijdag 14 t/m zondag 16 september. Deze keer waren er naast de burgers en geallieerden ook Duitse re-enactors aanwezig. Het was wederom fantastisch georganiseerd. Op naar volgend jaar, waarbij het evenement hopelijk weer mag terugkeren in Son en Breugel.

Lees meer

21sep

Nieuw monument op DZ/LZ X te Renkum onthuld

Op het landingsterrein 'X' dat tijdens de tijdens de Slag om Arnhem werd gebruikt voor de Britse 1st Airborne Division is op vrijdag 21 september een monument onthuld. Onder grote belangstelling verrichten de Arnhem veteranen Frank Asleigh, tijdens de slag piloot van een zweegvliegtuig, en paratrooper Steve Morgen de officiële handeling.

Lees meer

21sep

Eerste plaatsing Herdenkingsstenen Den Helder

Den Helder – De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder plaatst woensdagmiddag 26 september de eerste elf van honderdtien te plaatsen Herdenkingsstenen, ter nagedachtenis aan voormalige, Joodse stadgenoten die slachtoffer zijn geworden van het naziterreur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is alles onder het motto “Zo zal hun naam niet verloren gaan”. Op 22 mei 2017 heeft ...

Lees meer

21sep

Veteraan Izzy vertelt over de oorlog: 'Alleen af en toe wordt het me iets teveel'

Hij moest meevechten aan de Duitse kant, en hij vocht mee met de ­­­geallieerden. Veteraan Izydor Pokorny (93) bezocht donderdag een klas met studenten om zijn levensverhaal te delen.

Lees meer

21sep

Oefenen in Eindhoven voor eervolle sprong boven dropzone Yankee op de Ginkelse Heide

EINDHOVEN - Honderden parachutisten uit zeven landen maken zaterdagochtend een sprong boven de Ginkelse Heide. Deze week wordt er flink geoefend. Dat gebeurt vanaf Vliegbasis Eindhoven.

Lees meer

21sep

Duizels fietspad vernoemd naar Britse militair uit Tweede Wereldoorlog

DUIZEL - Precies 44 jaar geleden sneuvelde sergeant Arthur Fraser bij de bevrijding van Duizel. Donderdagavond onthulde zijn dochter Hazel het fietspadbord dat zijn naam draagt.

Lees meer

21sep

Het Startpunt neemt adoptie Airborne monument Ede over

[EDE] Basisschool Koningin Beatrix heeft 'de zorg' voor het Airborne monument op de Ginkelse Heide bij Ede donderdag symbolisch overgedragen aan CNS Het Startpunt. Het Startpunt adopteert het monument voor een jaar en mag zaterdag bij de herdenking een krans leggen bij het monument.

Lees meer

21sep

Waalcrossing Market Garden herdacht bij monument Lent

De Waalcrossing tijdens Market Garden in 1944 is donderdag herdacht bij het monument voor de 48 slachtoffers van de actie op de dijk bij Lent. Onder a...

Lees meer

21sep

Titus Brandsma Museum organiseert lezing met Ad van Liempt

BOLSWARD - Het Titus Brandsma Museum in Bolsward organiseert een bijzondere avond op woensdag 26 september 2018. Gastspreker Ad van Liempt houdt dan een lezing met als titel: Brandsma en De Jong – de tragiek van een duo.

Lees meer

21sep

Griekenland wil nieuwe schadevergoedingen van Duitsland voor Tweede Wereldoorlog

De Griekse overheid gaat nieuwe schadevergoedingen eisen van Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog. “Wat historisch juist is, moet op het juiste ogenblik a...

Lees meer

21sep

Itteren krijgt gedenkteken voor burgerdoden uit WOII

Op initiatief van Heemkunde Itteren wordt op zaterdag 29 september in Itteren een plaquette onthuld voor de Itterse burgerslachtoffers van de Tweede Wereld...

Lees meer

20sep

Geheim agent WOII stuurt opnieuw morsebericht als eerbetoon

De voormalige geheim agent Bram Grisnigt (95) heeft met een morsebericht een eerbetoon gebracht aan zijn gesneuvelde collega's en de piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven naar Nederland vlogen.

Lees meer

20sep

Boek in de maak over executie Meppelerstraatweg Zwolle

Geschiedenisstudent Samuel de Korte brengt in november een boek uit over de executie van vijf mannen aan de Meppelerstraatweg in Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verschijnt op de dag dat de resten van een van hen, Zwollenaar Willem van Dijk, herbegraven worden op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Lees meer

20sep

Op reis voor Tweede Wereldoorlogs-verhalen in Meerlo en Venray

Keith Taylor en Jeff Hewitt uit Engeland bezochten van vrijdag 14 tot en met zondag 16 september gemeenten Horst aan de Maas en Venray. Zij zijn namelijk op rondreis om de plaatsen te bezoeken waar hun vaders tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven. Beide mannen hebben al veel onderzoek over deze periode gedaan en Keith is inmiddels bezig aan zijn tweede boek over dit onderzoek.

Lees meer

20sep

Bijzondere archieffoto's van de Landmacht: zo staken de geallieerden precies 74 jaar geleden de Waal

Vandaag precies 74 jaar geleden, op 20 september 1944, kregen de Engelse en Amerikaanse troepen de Waalbrug definitief in handen en konden zij de brug oversteken om ook Elst en Arnhem te bevrijden. In het archief van defensie vonden wij hele bijzondere foto's waarop te zien is hoe de Engelsen richting Arnhem trekken.

Lees meer

20sep

'Dankzij deze helden kunnen wij nu in vrede leven'

STEENBERGEN - Op de sterfdag van twee Britse oorlogshelden kwamen de groep-8-leerlingen van basisschool Gummarus woensdag samen om te herdenken wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde.

Lees meer

20sep

KNIL-militair Harm Smit krijgt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden heeft woensdagmiddag postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt aan de voormalig KNIL-militair Harm Smit. Diens broer Jan Smit nam het oorlogskruis in ontvangst.

Lees meer

20sep

Parachutisten oefenen voor 74e herdenking Operation Market Garden

Komend weekend wordt voor de 74e keer Operation Market Garden herdacht. De operatie was onderdeel van het plan van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog om Nederland en Europa te bevrijden van de Duitse bezetter.

Lees meer

20sep

Mierlo-Hout herdenkt voor de 74e keer de bevrijding

HELMOND - De Helmondse wijk Mierlo-Hout herdenkt zaterdag 22 september voor de 74e keer dat het bevrijd werd van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

19sep

Herdenking bombardement Ede-Zuid aan de Parkweg

Herdenking bombardement Ede-Zuid aan de Parkweg te Ede op vrijdag 21 september van 11.10 tot 12.00 uur. Jaarlijks wordt dit bombardement dat direct vooraf ging aan de Airborne landingen op 17 september 1944, herdacht bij het monument. Drie scholen uit de wijk Ede-Zuid hebben het monument geadopteerd. Dit zijn de Zuiderpoort, Oranje Nassauschool en de Koepelschool. Tijdens deze herdenking wordt de zorg voor het monument symbolisch overgedragen aan de volgende school.

Lees meer

19sep

Overdracht Airborne monument op de Ginkelse Heide

Op donderdag 20 september 10.30 uur - 11.15 uur is de overdracht Airborne monument op de Ginkelse Heide. dan geeft groep 8 van De Koningin Beatrixschool het Airborne monument door aan groep 7/8 van Het Startpunt. Burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede heet de kinderen welkom. De ontvangende school maakt verder een eigen programma voor de overdracht. Op deze ochtend vindt ook de Klassendag plaats. Van 9.00 uur tot 13.00 uur gaan ruim 400 schoolkinderen uit Ede aan de slag met de Airborne Luchtlandingen. Dit gebeurt in een zgn carrouselvorm. Tijdens de wisseling van de scholen is de overdracht.

Lees meer

19sep

Franse Auschwitz-overlever en schrijver Loridan-Ivens (90) overleden

De Franse cineaste en schrijfster Marceline Loridan-Ivens is dinsdag op negentigjarige leeftijd overleden. Haar tweede echtgenoot was de Nederlandse filmmaker Joris Ivens (1898-1989).

Lees meer