22aug

Expo op zeedijk toont de bevrijding van Oostende in 1944

In de Nieuwe Gaanderijen loopt momenteel een expo rond ‘De bevrijding van Oostende in 1944’.

Lees meer

22aug

Eindelijk verwijzing naar Mierlose oorlogsslachtoffers

MIERLO - 'Wie de vrede bewaart verdient de vrijheid’ staat bij het bevrijdingsmonument in hartje Mierlo. Er wordt met geen woord gerept over de burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom heeft Heemkundekring Myerle werk gemaakt van een herdenkingsplaquette, die zaterdag 21 september wordt onthuld.

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaald hiervoor niets extra's.

Bestel nu

1aug

Met korting naar Museum Bevrijdende Vleugels in Best

TracesOfWar.nl begint een samenwerking met Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Via onze website is het mogelijk om toegangskaartjes voor het museum met korting te bestellen. Volg daarvoor de link in de banner hiernaast. TracesOfWar.nl is blij dat we op deze manier onze bezoekers 25% korting kunnen bieden op de kassa-entreeprijs.

Lees meer

21aug

75 jaar na Market Garden voor het eerst herdenking met Duitsers

De jaarlijkse vliegshow Wings of Freedom, die de start van Operatie Market Garden markeert, staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid. Voor het eerst is er een Duits kampement bij.

Lees meer

21aug

Bunkermuseum vaart op koers

[EGMOND AAN ZEE] Voor bunkermuseum Jansje Schong, gevestigd aan de noordkant van de Boulevard in Egmond aan Zee, is het een prima zomer. Er is veel belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, zowel bij bewoners als toeristen uit binnen- en buitenland. Het bunkermuseum wordt dan ook goed bezocht. Dit weekeinde zijn er speciale rondleidingen door het duingebied. Ook deze zijn volledig volgeboekt. Het 75-jarig jubileum van de bevrijding, volgend jaar, is bovendien een uitgelezen kans om nog meer in de schijnwerpers te komen.

Lees meer

21aug

Boek 'They Were All Over The Sky' over Operatie Market Garden

20-8-2019 om 15:48 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl REGIO - Het boek ‘They Were All Over The Sky, een kroniek over de Amerikaanse bombardementen tijdens Operatie Market Garden in september 1944 van auteur Antoon Meijers, zal op 4 september...

Lees meer

21aug

Nederlands 'troostmeisje' Jan Ruff-O'Herne (96) overleden

Ruff-O'Herne durfde als een van de eersten te spreken over wat haar was overkomen in de Tweede Wereldoorlog, toen ze door Japanse militairen werd misbruikt als seksslavin.

Lees meer

20aug

Dressoir van Hitler en kopie bronzen paard te zien in Den Bosch

Een kolossaal dressoir dat Adolf Hitler in zijn werkkamer in de Nieuwe Rijkskanselarij in Berlijn had staan, is binnenkort te zien op een tentoonstelling in Den Bosch over de toegepaste kunst van de nazi's. Ook wordt daar onder meer een kleine kopie tentoongesteld van één van de grote bronzen paarden die voor de kanselarij stonden. Over de tentoonstelling is veel te doen, anti-fascisten organiseerden al een demonstratie.

Lees meer

20aug

Frans zoekt nieuw thuis voor zijn mega-archief met spullen uit de Tweede Wereldoorlog

Unieke foto's, persoonlijke brieven en bijzondere spullen uit de Tweede Wereldoorlog. In het archief van Dr. Frans Govers uit Uden kom je van alles tegen. Zijn hele huis staat er vol mee, als je het allemaal naast elkaar zet is het meer dan zeventig meter.

Lees meer

20aug

Brabander maakte karretjes van wielen zweefvliegtuig

Hell’s highway – snelweg naar de hel. Zo werd de route tussen Son en Grave na de Tweede Wereldoorlog wel genoemd. Wim Ooijen (85) uit Sint-Oedenrode woonde er destijds vlak bij. „Ik sloopte wielen van de zweefvliegtuigen om er karretjes van te maken.”

Lees meer

20aug

Wiel Amerikaanse Sherman-tank ontdekt op natuurbegraafplaats Bergerbos

Een bijzondere vondst op natuurbegraafplaats Bergerbos in Sint Odiliënberg. Bij graafwerkzaamheden werd daar maandagmorgen een wiel van een Amerikaanse She...

Lees meer

20aug

Stad [Antwerpen] lanceert wandeling over Jodenvervolging

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in Antwerpen een zware vervolging van Joden door de Duitse bezetter. Iedereen kan nu een digitale of gegidste wandeling doorheen twee wijken volgen over deze donkere bladzijden uit de Antwerpse geschiedenis.

Lees meer

20aug

'Peaky Blinders'-bedenker maakt actie-serie 'SAS: Rogue Heroes'

Een nieuwe serie over de oorsprong van de Britse speciale eenheid.

Lees meer

19aug

Podcast De Dag: het onbekende Amerikaanse bombardement op Maastricht

Vier weken voor de bevrijding van Maastricht werden twee woonwijken door een vergissing gebombardeerd door de Amerikanen. Een relatief onbekend oorlogsverhaal, waar met een podcast verandering in wordt gebracht.

Lees meer

19aug

WW2 Youtube Serie - 17 augustus 1940

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

19aug

‘Geef elke steen een verhaal’: Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan

‘Geef elke steen een verhaal’. Dat was acht jaar geleden bij de opening van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten het streven. De vrijwilligers van de researchgroep, door de jaren heen geholpen door enkele duizenden scholieren uit Gelderland en Overijssel, zijn inmiddels een goed eind op weg. Van ruim 800 soldaten is nu een verhaal bekend. Het is maar de vraag of de overige levensverhalen ooit allemaal verteld kunnen worden. De tijd begint te dringen.

Lees meer

19aug

Onthulling gedenksteen voor bewoners Joods bejaardentehuis Beth Zekenim

Op zondagmiddag 1 september wordt een gedenksteen onthuld voor de voormalige bewoners van het Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim in Groningen. Dit gebeurt op het voorplein van het gebouw aan de Schoolholm 26.

Lees meer

19aug

Lezing over joodse werkkampen vindt in barak Vledder plaats

Vledder - De stichting Joodse Werkkampen organiseert deze zomer in Vledder twee lezingen. De tweede is maandagavond bij het Kijkdoosmuseum aan de Lange Wanden.

Lees meer

19aug

Amerikaanse ambassadeur fietst door Brabant tijdens Hell's Highway

UTRECHT (ANP) - De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra stapt eind deze maand op de fiets om twee stukken van de geallieerde bevrijdingsroute Hell’s Highway af te leggen. Hoekstra krijgt gezelschap van ambassadeurs en diplomaten uit onder andere Nieuw-Zeeland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, aldus Liberation Route Europe die de tocht heeft georganiseerd.

Lees meer

19aug

Toon stond oog in oog met ontsnapte krijgsgevangenen: 'Of ze zich in het bos mochten verstoppen?'

De herfst van 1944. De toen 15-jarige Toon Graumans uit Etten-Leur is met de paarden op het land aan het werk. Na het overlijden van vader staat zijn moeder er met negen kinderen alleen voor. Om het boerenbedrijf draaiende te houden moeten Toon en zijn oudste broer op het land werken. Als Toon met de paarden op het land aan het werk is, heeft hij onverwacht een bijzondere ontmoeting.

Lees meer

16aug

'Zonder die soldaten hadden wij niet bestaan', kinderen eren oorlogshelden met bloemen

Ruim 650 kinderen hebben de afgelopen week een bezoek gebracht aan de militaire begraafplaats in Valkenswaard. Ze eerden de bevrijders door zelfgemaakte papieren bloemen bij de 250 graven te leggen. Valkenswaard is dit jaar, net als de rest van Brabant, precies 75 jaar geleden bevrijd.

Lees meer

16aug

Slachtoffers van Japanse bezetting Nederlands-Indië herdacht in Den Haag

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan in Nederlands-Indië en kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn donderdagmiddag de slachtoffers van de Japanse bezetting herdacht.

Lees meer

16aug

Gemeente wil dankbaarheidsmonument verplaatsen naar Weesperplein

De gemeente Amsterdam wil het monument van de Joodse Erkentelijkheid, ook wel bekend als het dankbaarheidsmonument, verplaatsen van de Weesperstraat naar het Weesperplein.

Lees meer

16aug

Vliegtuigbom uit WOII gevonden bij Kremlin

Op het terrein van het Kremlin, het hart van de Russische regering, is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief kwam onder een laag grond vandaan tijdens bouwwerkzaamheden en is zonder problemen opgeruimd door specialisten.

Lees meer