21aug

VS deporteert nazioorlogsmisdadiger naar Duitsland

Het Amerikaanse Witte Huis maakt dinsdag bekend dat de 95-jarige Jakiv Palij, een Poolse oud-SS'er en voormalige bewaker in een naziarbeidskamp, is gedeporteerd naar Duitsland. Daarmee komt een einde aan bijna vijftien jaar van diplomatiek getouwtrek over zijn lot.

Lees meer

21aug

Nieuwe kans voor het CRASH Luchtoorlog – en Verzetsmuseum ’40-‘45

Aalsmeerderbrug. Nadat bekend is geworden dat CRASH uit het fort bij Aalsmeer moet vertrekken is er een stormvloed aan reacties binnengekomen. Zowel van individuele mensen, maar ook van organisaties en de regionale politiek. Voor de CRASH-vrijwilligers een grote steun in de rug. En niet alleen uit Nederland, maar ook nabestaanden van bemanningsleden uit the USA en Engeland en de Royal Air Forces Association bevestigen in hun reacties het grote belang om CRASH te behouden en te steunen om goede huisvesting te vinden. Waarbij het fort nog steeds huizenhoog favoriet blijkt.

Lees meer

Schrijf je snel in!

Battlefield Tour - De strijd om Delfzijl

Inschrijven

27jul

STIWOT Battlefieldtour "De weg naar de Hochwald Gap"

Op zaterdag 16 juni 2018 organiseerde STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de operaties Veritable en Blockbuster centraal stonden. Speciale aandacht was er voor de Canadese eenheden die hierbij betrokken waren en tot doel hadden op te trekken richting de Rijn bij Emmerich, Rees en Xanten. Om Xanten te kunnen bereiken zouden de Canadezen de Duitse hoofverdedigingslijn in het Hochwald moeten doorbreken.

Lees meer

13aug

Zaterdag 25 augustus IPMS modelbouwers bij CRASH Museum

Aalsmeerderbrug – IPMS, dé Plastic Modelbouwclub van Nederland , Regio Noord Holland houdt zaterdag 25 augustus de traditionele zomerbijeenkomst ‘De Start’ met een kofferbakverkoop van plastic modelbouwdozen en modellen bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45. Deze bijeenkomst voor IPMS leden is ook voor het publiek toegankelijk van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Lees meer

21aug

Antoon Gruijters uit Best brengt boek uit over WO II

BEST - Hoe ervaart een kind van negen jaar de Tweede Wereldoorlog? Antoon Gruijters uit Best vertelt erover in zijn nieuwe boek Oorlog ‘40-’44. ,,Ik was nog maar een jonge knul.” Hij was pas 9 jaar oud toen de oorlog uitbrak.

Lees meer

21aug

Oprichter Museum Oorlog en Vrede overleden

BREDA - Oud-geschiedenisleraar en oprichter van het Museum voor Oorlog en Vrede Wim Mol is overleden. Mol werd 86. Afgelopen najaar sloot hij zijn 'praatmuseum' op de Ginnekenweg. Zijn gezondheid liet het niet langer toe.

Lees meer

20aug

Duikers vissen na 75 jaar wrak van vliegtuig dat vocht in Tweede Wereldoorlog uit moeras

Een team van Russische en Franse historici en duikers vonden afgelopen week het wrak van een gevechtsvliegtuigje op de bodem van een moeras in de Russische stad Smolensk. Het Frans-Russische gevechtsvliegtuig maakte deel uit van het Squadron Normandie-Niemen, de enige Westerse piloten die de luchtmacht van de Sovjets ondersteunden tijdens de Tweede Wereldoorlog. “De piloot heeft zijn huid duur verkocht”, klinkt het bij de geschiedkundigen. “We vonden slechts een handvol overgebleven munitie terug.”

Lees meer

20aug

Spitfire steelt show op Fly-in

De Fly-in van vliegclub Aero Para Club der Kempen was opnieuw een groot succes. Duizenden bezoekers zakten afgelopen weekend af naar het vliegveld om er te genieten van meer dan honderd vliegtuigen. Al ging vooral de Spitfire met alle aandacht lopen.

Lees meer

20aug

Marilene loopt de hongerwintertocht van haar moeder naar Losser

Het was een barre tocht, in februari 1944. Hongerwinter, ijzig koud, op kapotte schoenen van Utrecht naar Losser. Deze week loopt Marilene Gathier dezelfde route die haar moeder 74 jaar geleden volgde. Dinsdag komt ze aan in Losser. En daar ontmoet ze dezelfde familie Vreriks die haar moeder in 1944 zo liefdevol opving.

Lees meer

19aug

Aandacht voor oorlogskunst in Huis Doorn

DOORN - In Museum Huis Doorn opent volgend weekend een bijzondere tentoonstelling. Te zien is dan hoe kunstenaars in Duitsland en Nederland verzet en verdriet in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog in beeld hebben gebracht. In het kasteeltje waar de laatste Duitse keizer in 1919 in ballingschap ging zijn zestig werken te zien, waarvan 25 uit Duitsland.

Lees meer

19aug

Engelse mortiergranaten gevonden op Nijmeegs Waalstrand

De Explosieven Opruimingsdienst heeft zondagmiddag bij het Nijmeegse Waalstrand een aantal Engelse mortiergranaten opgehaald. De granaten zijn nog afk...

Lees meer

19aug

’Chinezen plunderden meer Britse schepen’

Groot-Brittannië vreest dat nog eens vier gezonken Britse marineschepen zijn beschadigd of vernietigd door plunderaars. Volgens The Mail of Sunday hebben Chinezen niet zes, maar tien oorlogswrakken als schroot verkocht.

Lees meer

18aug

Zoon Amerikaanse militair bezoekt onderduikadres vader in Brabant

Nabij de kerk in het Brabantse Vessem werd hij uit de lucht geschoten door de Duitsers, hij werd daar opgepikt door een notarisklerk om in diens woning in Hoogeloon onder te duiken. Het oorlogsverhaal dat werd beleefd in september 1944 kwam vandaag opnieuw tot leven door het bezoek van de nabestaanden van Tom Wegman aan de twee Brabantse dorpen.

Lees meer

17aug

De Indië-herdenking gaat heel Nederland aan

Waarom weet niemand over 15 augustus? Het ministerie van Onderwijs heeft iets in te halen, betoogt historicus Lara Nuberg.

Lees meer

17aug

Deel Gedenkteken Indiëgangers in Den Bosch gestolen, monument beschadigd

DEN BOSCH - De karakteristieke bronzen lotusbloem met koperen voetstuk van het Gedenkteken Indiëgangers aan de Zuiderparkweg in Den Bosch is gestolen. Ook is een gedeelte van het monument beschadigd.

Lees meer

17aug

Nieuwe tijdelijke expositie over paardenkracht in WO2 in Oorlogsmuseum Overloon

Het Oorlogsmuseum in Overloon heeft er een nieuwe tijdelijke expositie bij. Die draait vooral om paardenkracht in de oorlog. Tijdens de oorlog werden er door het Duitse leger in Nederland maar liefst negentigduizend paarden in beslag genomen.

Lees meer

17aug

Gevallenen in Oost-Azië herdacht in Park Eekhout

ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft woensdag alle burgers en militairen herdacht die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

Lees meer

17aug

Zwevegem eert "onthoofden van München" met nieuw monument

In Moen, bij Zwevegem, kan je vanaf nu de onthoofden van München herdenken. Daar is een nieuw monument voor ingehuldigd. De onthoofden van München zijn een groep verzetsstrijders uit het zuiden van West-Vlaanderen. Ze waren met zestien en vijftien van hen werden tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog ter dood veroordeeld door de Duitsers.

Lees meer

16aug

Japanse capitulatie WO II herdacht bij Indië-monument Den Haag

Het thema van dit jaar 'De Geest Overwint' is terug te vinden op monumenten op Nederlandse erevelden op Java.

Lees meer

16aug

Maker Britse WO2-serie Paratrooper maakt tv-film rond Slag om Arnhem

ARNHEM - De Britse onafhankelijk filmmaker Lance Nielsen broedt op een televisieserie over de Britse luchtlandingstroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de titel 'Paratrooper'. Hij wil het geld bijeen brengen met een wereldwijde crowdfundingsactie.

Lees meer

16aug

Na motorwissel opnieuw pech voor Zweedse Dakota

LINKÖPING - Pech blijft de DC-3 Dakota van de Zweedse organisatie Flygande Veteraner achtervolgen. Nadat het toestel bijna een maand geleden in Groningen strandde met een motorprobleem, ging het op de terugvlucht naar de Zweedse thuisbasis weer fout. De DC-3 was onderweg van Eelde naar Stockholm Västerås, de thuisbasis van het in SAS-kleuren geschilderde vliegtuig.

Lees meer

16aug

Heerenveen herdenkt slachtoffers van Indische onafhankelijkheidsstrijd

De herdenking is voor burgers en militairen die omkwamen bij de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië.

Lees meer

16aug

Jaarlijkse Indië-herdenking Vught: 'Je hebt zoveel meegemaakt en dat moet je niet vergeten'

VUGHT - De jaarlijkse Indië-herdenking voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de vervolgperiode tot 1962 trok bij het Indië-monument in het Vughtse Lievevrouwepark woensdagmiddag zo'n twintig belangstellenden.

Lees meer

16aug

Ook 'onbelangrijke' documenten geven een beeld van de oorlog

Het is precies 73 jaar geleden dat Japan capituleerde. Het Museon in Den Haag roept op de herdenkingsdag op om memorabilia uit Japanse interneringskampen in Indië vooral niet weg te gooien. Zelfs als ze onbelangrijk lijken. Het Haagse museum, en enkele anderen, kunnen aan de hand van deze voorwerpen de verhalen van de oorlog vertellen. 

Lees meer

15aug

Overlevende jappenkamp: “Wij hebben drie jaar nauwelijks eten gehad”

Bij het Indisch Monument in de Scheveningse Bosjes wordt woensdag de capitulatie van Japan herdacht waarmee 73 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De 91-jarige Joty ter Kulve maakte de oorlog bewust mee, in een Jappenkamp. “Een verschrikkelijke tijd.”

Lees meer