24apr

Ring uit Heusden is wrange herinnering aan Tweede Wereldoorlog

OSPEL/HEUSDEN - Hij is 14 jaar oud wanneer hij de Avro-Lancaster EE198 brandend over zijn ouderlijk huis ziet vliegen. Die avond in juni 1943 storten zeven Britse bemanningsleden even later neer op de grens van Ospel en Heusden. De nieuwsgierige Harrie Vaes gaat de ochtend erna naar de rampplek. Vanwege het afgrijselijke aanzicht blijft hij maar kort, maar neemt hij wel een aluminium buisje van het toestel mee en maakt daar later een ring van. De inmiddels 89-jarige Vaes overhandigde die maandagmiddag aan enkele nabestaanden uit Engeland. ,,Mooi om te zien dat mijn ringetje nog waarde heeft voor iemand.

Lees meer

24apr

Duitse kunstenaar Demnig plaatst struikelstenen in Oog in Al

UTRECHT - In Oog in Al zijn vanmiddag acht struikelstenen geplaatst. Dat zijn gedenktekens op de stoep voor huizen waar ooit Joden woonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.

Lees meer

Bestel: Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz. SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en 'illegale moorden'.

Bestel nu

21apr

Herdenking Bevrijding Ede

Op 17 april 1945 werd Ede bevrijd. Ieder jaar wordt dit met een kleine plechtigheid herdacht. Na de toespraken door Gerard Gijsbertsen van het Platform Militaire Historie Ede en burgemeester René Verhulst, werd de last post geblazen en volgde 1 minuut stilte.

Lees meer

19dec

Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2017

Na vorig jaar een jaartje overgeslagen te hebben waren we dit jaar terug voor de 40ste Bastogne Historic Walk. Na 2012, 2013, 2014 en 2015 was dit de 5de keer dat we aanwezig waren. Wij begonnen op zaterdag met de Bastogne Historic Walk om daarna een bezoek te brengen aan de Bastogne Barracks. Op zondag brachten we een bezoek aan de re-enactors in Hardigny en Grandmenil om de dag af te sluiten met de parade in Bastogne zelf.

Lees meer

24apr

Tien jaar onderzoek leidt tot erelijst slachtoffers Tweede Wereldoorlog in Den Bosch

DEN BOSCH - Na bijna tien jaar onderzoek is een erelijst vastgesteld van slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen in de gemeente Den Bosch. Het gaat om 764 inwoners (onder wie 293 Joden) en 146 Britse militairen. Naast Roma en Sinti-vervolgden zijn er geen slachtoffers in andere groepen.

Lees meer

24apr

Struikelsteen voor Ernest en Jacques

Deventer - Zondag zijn er 25 struikelstenen gelegd voor 22 Joodse bewoners en 3 verzetsstrijders in Deventer, die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd zijn en van wie uiteindelijk de meesten in een vernietigingskamp zijn vermoord. Voorafgaand aan de steenlegging was er voor familieleden een bijeenkomst in het Etty Hillesum Centrum. Aan de Rielerweg 86 werd een steen geplaatst voor Jacques en Ernest de Leeuw. Ernest bezweek in Auschwitz op 28 februari 1943. Jacques is ondergedoken in Groenlo. Hij is daar in het ziekenhuis geopereerd, maar is kort daarna op 20 april 1944 overleden.

Lees meer

24apr

Nieuwbouw Bevrijdingsmuseum Groesbeek april 2019 gereed

GROESBEEK – Als alles volgens planning verloopt kan het vernieuwde Bevrijdingsmuseum in de lente van 2019 de deuren openen. In dat jaar zijn ook de festiviteiten rondom 75 jaar Market Garden.

Lees meer

24apr

Nieuw museum in Wezep over Tweede Wereldoorlog

[WEZEP] Wezep is sinds vorige week een bijzonder museum rijker. Museum Oldebroek 4045 en omstreken verhaalt over de Tweede Wereldoorlog met originele materialen, documenten en voorwerpen uit de periode 1940-1945. Hanneke Bloemendaal

Lees meer

24apr

Nieuw monument op De Boskamp voor Armeense oorlogsslachtoffers

Op begraafplaats De Boskamp in Assen staat een nieuw monument ter nagedachtenis aan Armeense slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

24apr

Bommenwerper vliegt over Texel

Tijdens Dodenherdenking op vrijdag 4 mei vliegt er een Lancaster van de Royal Air Force over Texel.

Lees meer

23apr

Gelredag 28 april: WO II & Vliegeniersmuseum, Vuren

Het WO II en Vliegeniersmuseum is de place to be op zaterdag 28 april. Van 10 tot 12 uur organiseert Omroep Gelderland daar een Gelredag op een schitterende locatie: Fort Vuren. Deze dag staat in het teken van de zogenaamde luchtoorlog, oftewel over de enorme hoeveelheden vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog over Gelderland gevlogen zijn. De toegang is als altijd gratis. Bij het museum is speciaal voor de Gelredag een vrachtwagen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.

Lees meer

23apr

Een nieuwe blik op heden en verleden met Project V Gouda

Gouda – Verhalen van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als spiegel voor de tegenwoordige tijd. Met ‘Project V Gouda’ zoekt Verzetsmuseum Zuid-Holland het spanningsveld tussen heden en verleden. Historische voorwerpen en verhalen worden aangevuld met eigentijdse vragen en dilemma’s die soms verrassende overeenkomsten vertonen met de historische verhalen. De Tweede Wereldoorlog en onze huidige, vaak...

Lees meer

23apr

Stichting zoekt verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Apeldoorn - 73 jaar geleden werd Apeldoorn en omgeving bevrijd van de Duitse bezetting. Het aantal mensen dat deze gebeurtenis zelf heeft mee gemaakt wordt elk jaar kleiner. Reden voor Stichting Behoud Oorlogsherinneringen (Stibo) om actief op zoek te gaan naar deze personen en ze te interviewen over hun persoonlijke verhalen. Ook in Apeldoorn en omgeving is de stichting op zoek naar ooggetuigen van de oorlogsjaren.

Lees meer

23apr

Nieuwe expositie Titus Brandsma Museum geopend

In het Titus Brandsma Museum is donderdagmiddag de nieuwe expositie 'Aartsbisschop tegenover aartsvijand' geopend door bisschop C.F.M. van den Hout en pastoor H. Nota van het Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Friesland. Zij deden dit door het onthullen van een uithangbord. Er was muziek van duo A la Carte, dat het thema 'in dilemma' uitvoerde door het publiek te laten kiezen uit de muziekstukken die zij ten gehore zouden brengen. Het openingswoord werd gedaan door voorzitter S.A.M. de Ree; bisschop Van den Hout gaf een korte inleiding over de dilemma's waarin bisschop J. de Jong tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam te staan en directeur drs. H.G. Joustra bedankte R. Vugts en G. Kist voor hun vele werk aan de tentoonstelling door hen in de bloemetjes te zetten. De leden van de expositiewerkgroep ontvingen elk eveneens een kleine attentie. Daarna was er gelegenheid voor de genodigden om de nieuwe expositie te gaan bezichtigen.

Lees meer

23apr

Leerlingen leggen bloemen bij oorlogsmonumenten

Op 24, 25 en 26 april zal op acht plekken stilgestaan worden bij gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek plaatsvonden. Op 5 mei is het 73 jaar geleden dat voor Nederland de oorlog eindigde.

Lees meer

23apr

Bijzondere WOII-expositie en rondleidingen in Koepelgevangenis Arnhem

REGIO – Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel gebeurd in en rondom de Koepelgevangenis in Arnhem. In een special op 4,5 en 6 mei 2018 organiseert Comité Koepel40-45 in samenwerking met Prison Experience een bijzonder evenement.

Lees meer

23apr

Kindermonument Ossenmarkt vernield en weer hersteld

WEESP - Wie een bushalte vernielt is al niet goed wijs, maar voor het slopen van een herdenkingsmonument moet er een flinke steek bij je loszitten. Dit was zondagmorgen de trieste aanblik op de Ossenmarkt.

Lees meer

23apr

Toch twee verzetshelden bij kranslegging Domplein

UTRECHT - Op 4 mei om even over acht uur zullen twee Utrechtse verzetshelden een krans leggen bij het monument op het Domplein. Theresia Dhont en Henk Ferwerda meldden zich na een oproep omdat er steeds minder verzetshelden in leven zijn.

Lees meer

22apr

ID-kaart oorlogsheld gestolen op Canadese begraafplaats

GROESBEEK - Bij een inbraak in een busje, dat geparkeerd stond bij de Canadese begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek, is zaterdagochtend onder meer de ID-kaart van de overleden Engelse oorlogsheld John Brooks gestolen. De kaart zat in een tas van zijn dochter Eugenie Brooks (53) die met elf veteranen een bezoek bracht aan het kerkhof.

Lees meer

22apr

Onderzoeker: mislukken Market Garden kostte duizenden verzetsmensen het leven

Operatie Market Garden heeft duizenden Nederlandse verzetsmensen het leven gekost, daarnaast kwamen nog ettelijke duizenden Nederlandse burgers om het leven tijdens en na de mislukte operatie. Dat schrijft de Britse historicus Sir Antony Beevor in zijn nieuwste boek 'De slag om Arnhem'.

Lees meer

22apr

Servië en Kroatië ruziën over WOII, minister niet naar herdenking

De Servische minister Vulin is niet welkom bij een WOII-herdenking bij een kamp uit de Tweede Wereldoorlog in Kroatie. Servië vindt dat Kroatië te weinig spijt toont over wat daar is gebeurd.

Lees meer

22apr

Unieke brieven Anne Frank duiken op in Amerikaans gehucht

Een museum in een piepklein Amerikaans dorpje exposeert vanaf deze week een briefwisseling tussen twee Amsterdamse en twee Amerikaanse meisjes, daterend uit 1940. Bijzonder, maar wat de brieven echt speciaal maakt is dat de brieven uit Nederland afkomstig waren van Anne Frank en haar zus Margot. Betty en Juanita Wagner hebben ze altijd bewaard.

Lees meer

21apr

Herdenking en Bevrijdingsdag in Nationaal Monument Kamp Vught

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op vrijdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Peter Molthoff (1923).

Lees meer

20apr

Boek over April-meistaking doet slachtoffers Appelbergen eer aan

Schrijfster Petra Wolthuis haar boek ‘De April-meistaking 1943; er hoeft er maar één te beginnen’, komt 19 april uit. In haar boek besteedt zij ook aandacht aan de slachtoffers die in Appèlbergen liggen. Die gebeurtenis komt hiermee in een groter, landelijk kader.

Lees meer

20apr

Bijzondere herdenking April-meistakingen 1943 in Hengelo

De stakingen leidden tot gewelddadige acties van de nazi’s. In de week na het uitbreken van de stakingen bij Stork werden er willekeurige stakers doodgeschoten, meer dan 200 mensen kwamen in die dagen om het leven. “De stakingen hebben een kentering in de oorlog teweeg gebracht”, aldus de commissie Herdenking April-meistakingen 1943, die de activiteiten in Hengelo organiseert.

Lees meer