21mei

Franse onderzoekers bevestigen: Adolf Hitler stierf in 1945

Rusland heeft voor het eerst westerse wetenschappers onderzoek laten doen naar de stoffelijke resten van Adolf Hitler die na de Tweede Wereldoorlog in Moskou zijn terechtgekomen. De Franse onderzoekers bevestigen dat de Duitse nazileider in 1945 in Berlijn zelfmoord heeft gepleegd. Een conclusie die de Russen zelf al in 1946 hadden getrokken en alleen nog door complotdenkers in twijfel werd getrokken.

Lees meer

20mei

Lezingen onderwaterzetting 1944 - 1945

Deze maand verzorgt Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek ‘Ooievaar brengt zondvloed’, op twee plaatsen een lezing over de onderwaterzetting van de Betuwe, de Ooijpolder en de Duitse Düffelward tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 22 mei is er een lezing in de Wasserburg in Rindern bij Kleve (adres: Wasserburgallee 120). Op 28 mei is er een lezing in het Informatiecentrum Polen van Driel in de Katholieke Kerk Maria Geboorte in Driel (adres: Kerkstraat 25). Beide lezingen beginnen om 20.00 uur. De toegang is vrij.

Lees meer

Bestel: Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz. SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en 'illegale moorden'.

Bestel nu

19mei

Fotoverslag Militracks 2018 - zaterdag 19 mei

Vandaag waren wij weer aanwezig bij Militracks, het jaarlijks terugkerende evenement bij het Oorlogsmuseum Overloon. Dit evenement van 2 dagen staat volledig in het teken van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is dat inclusief de Königstiger van het Musée Des Blindes uit Saumur.

Lees meer

13mei

Van de onderbroek van Rudolf Hess tot de Goliathtank

Roger Moorhouse is een Britse historicus van wie eerder de boeken ‘Hitler, de aanslagen’ en ‘Duivelspact’ in Nederland werden uitgegeven. Onlangs verscheen bij Just Publishers de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen’. Hierin beschrijft de schrijver de politieke, sociale en militaire geschiedenis van nazi-Duitsland aan de hand van 100 voorwerpen die elk een ander facet belichten van de naziperiode. Voor TracesofWar.com stelden we de schrijver een aantal vragen over dit boek.

Lees meer

20mei

Ultrageheim Duitse 'V4' werd gelanceerd vanuit de bossen bij Nunspeet

Het Duitse vergeldingswapen V1 is bij veel mensen wel bekend als de vliegende bom. De V1's werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit de Achterhoek en Overijssel massaal afgeschoten richting haven van Antwerpen. En sommigen hebben ook wel van de V2 (zeg maar de Kuifje-raket) gehoord. Maar dat de Duitsers een ander type raket, de V4, in petto hadden dat weten maar weinigen. En dat die futuristisch ogende geheime wapens uitsluitend werden gelanceerd vanuit een bos bij Nunspeet weet bijna niemand. Dat blijkt uit het boek Vergeltungswaffen in Nederland dat deze week verschijnt.

Lees meer

20mei

Wandelroute over WO II uitgezet

De Stichting Fallen Airmen Markelo (FAMM) heeft een wandelroute uitgezet langs 15 Sporen van de Tweede Wereldoorlog in het buitengebied van Goor en Markelo. Deze route staat beschreven in een nieuw boek met uitgebreide informatie over alle Sporen, die aan de zeven kilometer lange route liggen.

Lees meer

19mei

Op zoek naar sporen van de Tweede Wereldoorlog met bijzondere wandelroute in Markelo

Stichting Fallen Airmen Markelo heeft een wandelroute uitgezet langs vijftien 'sporen' van de Tweede Wereldoorlog in en rond Markelo. De route staat beschreven in een nieuw boek, dat vrijdag werd overhandigd aan burgemeester Ellen Nauta.

Lees meer

18mei

Holocaustslachtoffers krijgen alsnog belastingvrijstelling

Een groep van 300 overlevenden van de Tweede Wereldoorlog hoeft toch geen belasting te betalen over de zogenaamde ‘gettovergoeding’ die zij van de Duitse overheid krijgen. Het kabinet heeft na aanvankelijke weigering alsnog een manier gevonden om de hoogbejaarden fiscaal vrij te stellen.

Lees meer

18mei

Bijzondere Duitse tank na lange reis vanuit Frankrijk bijna in Overloon

OVERLOON - Het was kantje boord, maar het lijkt erop dat de bijzondere Königstiger tank-wagen op tijd aan gaat komen in Overloon. Daar vindt dit weekend het evenement Militracks plaats. De tank, de enige overgebleven van zijn soort, komt uit Frankrijk, maar liep enige vertraging op.

Lees meer

18mei

Kapelle herdenkt Franse soldaten

Op de militaire begraafplaats in Kapelle zijn vandaag de Franse soldaten herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen.

Lees meer

18mei

Beschadigde struikelstenen Meppel vervangen

De struikelstenen in Meppel die in 2015 vernield zijn en verdwenen krijgen nieuwe vervangers. Het is de eerste bestelling van de nieuwe Stichting Gedenkstenen Meppel.

Lees meer

18mei

Klimmen in de 'Boom van Horrocks'

GROESBEEK - Het moet zo'n beetje het hoogste punt van Groesbeek zijn. De plek bij boerderij De Hoge Hof (ook mini-camping) van Oda en Theo Langeveld aan de Derdebaan waar de 'Boom van Horrocks' staat.

Lees meer

17mei

Dit Duitse gevaarte uit de Tweede Wereldoorlog trekt door Europa naar Overloon

OVERLOON - Een grote Duitse tank zet een aardig deel van Europa op stelten. Nee, het is niet opnieuw oorlog, deze Königstiger staat op transport naar Overloon voor het evenement Militracks.

Lees meer

17mei

Duitse schuilkelder aan de Morsweg

De Tweede Wereldoorlog heeft in Leiden en omgeving veel sporen nagelaten, als littekens in het landschap. Op andere plekken is in de oorlogsjaren iets bijzonders gebeurd zonder een spoor na te laten. Archeoloog Ruurd Kok gaat in de rubriek Oorlogssporen voor Leidsch Dagblad op pad om de verborgen geschiedenis achter deze sporen en plekken te vertellen.

Lees meer

17mei

Utrechtse scholieren leggen krans voor Oranje Vrijbuiters op begraafplaats Tolsteeg

Leerlingen uit groep 8 van de Utrechtse Schoolvereniging (USV) hebben op woensdag een krans gelegd op begraafplaats Tolsteeg voor Nederlandse verzetsstrijders.

Lees meer

17mei

Amsterdam schenkt 3 miljoen aan Namenmonument

De gemeente Amsterdam gaat 3 miljoen euro bijdragen aan de realisatie van het nationaal Namenmonument waarop 102.000 namen van Holocaustslachtoffers komen. Ook zal de stad zorg dragen voor het beheer en onderhoud van het monument, aldus waarnemend burgemeester Van Aartsen.

Lees meer

16mei

Stolpersteine voor 'vergeten' gezin van voetbaltrainer

Op het Dordtse Betlehemplein zijn dinsdagmiddag vier stolpersteine geplaatst voor de in de Tweede Wereldoorlog daar weggehaalde en vermoorde familie Weisz. Vader Arpad was een bekende toptrainer in de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Lees meer

16mei

De moord op Edo en Lexje maakt nog steeds indruk: 'De gruwelijke details hoorde ik later pas'

EINDHOVEN - Ze mochten hun speelgoed meenemen. Ze dachten wellicht dat ze iets leuks gingen doen. Maar de broertjes Lexje (8) en Edo (12) Hornemann uit Eindhoven gingen hun dood tegemoet, in een donkere kelder in het Duitse Hamburg. Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven herdenkt deze moordpartij uit de Tweede Wereldoorlog al jaren met speciale reizen voor de leerlingen. Dinsdagavond werd er op school een fototentoonstelling geopend over de broertjes Hornemann.

Lees meer

15mei

Atlantikwall-museum presenteert Lost Places tour

Hoek van Holland, het Atlantikwall-museum presenteert het nieuwste arrangement: Lost Places tour: dwaal af naar het gangenstelsel en beklim de Zeetoren.

Lees meer

15mei

Afgeplakte teksten uit dagboek Anne Frank ontcijferd

De Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek. Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst.

Lees meer

14mei

CRASH Radio velddagen op 26 en 27 mei

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 organiseert in het weekend van zaterdag 26 en zondag 27 mei de CRASH Radio Velddagen. Tijdens dit weekend wordt er geprobeerd om met militair apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog radioverbindingen te maken met radioamateurs in Nederland en de rest van de wereld.

Lees meer

14mei

Rotterdam herdenkt het bombardement met eerbetoon aan Tuschinski

De herdenking van het bombardement op Rotterdam staat vandaag in het teken van Abraham Tuschinski. De Joods-Poolse immigrant is nu bekend vanwege de Amsterdamse bioscoop met zijn naam. Maar in Rotterdam had hij een imperium.

Lees meer

14mei

Zeldzame Duitse tank naar Militracks Overloon

De zwaarste tank die door de Duitsers werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog komt volgende week naar het Oorlogsmuseum in Overloon. Als het transport lukt heeft de tank, die op een dieplader wordt vervoerd, er een reis van 800 kilometer opzitten. De Königstiger tank - de grootste tank die de Duitsers ter beschikking hadden - staat nu nog in een museum in het Franse Samur.

Lees meer

13mei

'Oorlogszone Zoo' vertaald in het Engels

Het boek, ‘Oorlogszone zoo’, geschreven door STIWOT-medewerker Kevin Prenger, is vertaald in het Engels, getiteld ‘War Zone Zoo’. Het vertelt de geschiedenis van de Berlijnse dierentuin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is verkrijgbaar op Amazon, als paperback of als e-book.

Lees meer