23mei

Bij Katwijk omgekomen sergeant krijgt plekje op Ereveld Grebbeberg

KATWIJK (NB) - Drie in 1940 gesneuvelde soldaten worden morgen en dinsdag herbegraven op verzoek van hun families. Ze worden overgebracht vanuit hun woonplaats naar de Militaire Ereplaats Grebbeberg in Rhenen. Onder hen de in Katwijk omgekomen Pierre Clevis.

Lees meer

23mei

Royal Enfield bewijst eer aan veteranen Slag om Arnhem

ARNHEM/DUXFORD - Het Brits/Indiase motorfietsmerk Royal Enfield bewijst eer aan de Airbornes die vochten tijdens de Slag om Arnhem, in september 1944. De motorbouwer presenteerde afgelopen weekend in het Engelse Duxford de 'Pegasus Edition' van de Royal Enfield Classic 500.

Lees meer

Bestel: Het Masker van de Massamoordenaar

Hoe Arthur Nebe als chef van de Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Bestel nu

19mei

Fotoverslag Militracks 2018 - zaterdag 19 mei

Vandaag waren wij weer aanwezig bij Militracks, het jaarlijks terugkerende evenement bij het Oorlogsmuseum Overloon. Dit evenement van 2 dagen staat volledig in het teken van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is dat inclusief de Königstiger van het Musée Des Blindes uit Saumur.

Lees meer

13mei

Van de onderbroek van Rudolf Hess tot de Goliath tank

Roger Moorhouse is een Britse historicus van wie eerder de boeken ‘Hitler, de aanslagen’ en ‘Duivelspact’ in Nederland werden uitgegeven. Onlangs verscheen bij Just Publishers de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen’. Hierin beschrijft de schrijver de politieke, sociale en militaire geschiedenis van nazi-Duitsland aan de hand van 100 voorwerpen die elk een ander facet belichten van de naziperiode. Voor TracesofWar.com stelden we de schrijver een aantal vragen over dit boek.

Lees meer

23mei

Cor Rieken zoekt verwanten van ex-dwangarbeiders

Schiedam - Cor Rieken uit De Lier (Westland) is op zoek naar (verwanten van) ex-dwangarbeiders uit Rotterdam en Schiedam die, evenals zijn vader, tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ondergebracht in de 3e compagnie van Arbeidsbataljon (L) 7.

Lees meer

23mei

'Als wij het niet doen, wie dan wel?'

Hoe kan het dat een groep die relatief zo klein was zo’n grote rol innam binnen het Nederlands verzet? Op die vraag stuitte schrijver en historicus Jeroen Kemperman. Hij deed onderzoek naar de rol van studenten in de Tweede Wereldoorlog en kwam al snel tot de conclusie dat de studenten van onmiskenbaar belang waren voor Nederland in oorlogstijd.

Lees meer

23mei

Anne Frankboom in Waalwijk doelwit vandalen, 'We kunnen er moeilijk prikkeldraad omheen spannen'

WAALWIJK - De Anne Frankboom in het Wandelpark in Waalwijk is voor de derde keer deze maand vernield. Onbekenden knakten dit weekend de boom zelfs twee keer doormidden. Gedacht wordt aan een gerichte actie. Dit is een aanslag op de Waalwijkse samenleving, aldus voorzitter Theo van Bracht van Stichting Wandelpark.

Lees meer

22mei

NSB-films online voor 'breder beeld op fout erfgoed'

In de jaren 30 en 40 draaide de propagandamachine van de Nationaal Socialistische Beweging, de NSB, op volle toeren. Van groot belang voor de NSB'ers waren films, die veel zeiden over de 'ideale wereld'. Die films, 170 in totaal met name uit de periode 1941 tot en met 1944, zijn nu online gezet door het Instituut voor Beeld en Geluid.

Lees meer

21mei

Militracks trekt recordaantal bezoekers naar Oorlogsmuseum Overloon

Het evenement Militracks dat het Oorlogsmuseum in Overloon jaarlijks organiseert, heeft de afgelopen dagen meer dan achttienduizend bezoekers getrokken. Een recordaantal, aldus de woordvoerder van het museum.

Lees meer

21mei

Franse onderzoekers bevestigen: Adolf Hitler stierf in 1945

Rusland heeft voor het eerst westerse wetenschappers onderzoek laten doen naar de stoffelijke resten van Adolf Hitler die na de Tweede Wereldoorlog in Moskou zijn terechtgekomen. De Franse onderzoekers bevestigen dat de Duitse nazileider in 1945 in Berlijn zelfmoord heeft gepleegd. Een conclusie die de Russen zelf al in 1946 hadden getrokken en alleen nog door complotdenkers in twijfel werd getrokken.

Lees meer

20mei

Lezingen onderwaterzetting 1944 - 1945

Deze maand verzorgt Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek ‘Ooievaar brengt zondvloed’, op twee plaatsen een lezing over de onderwaterzetting van de Betuwe, de Ooijpolder en de Duitse Düffelward tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 22 mei is er een lezing in de Wasserburg in Rindern bij Kleve (adres: Wasserburgallee 120). Op 28 mei is er een lezing in het Informatiecentrum Polen van Driel in de Katholieke Kerk Maria Geboorte in Driel (adres: Kerkstraat 25). Beide lezingen beginnen om 20.00 uur. De toegang is vrij.

Lees meer

20mei

Ultrageheim Duitse 'V4' werd gelanceerd vanuit de bossen bij Nunspeet

Het Duitse vergeldingswapen V1 is bij veel mensen wel bekend als de vliegende bom. De V1's werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit de Achterhoek en Overijssel massaal afgeschoten richting haven van Antwerpen. En sommigen hebben ook wel van de V2 (zeg maar de Kuifje-raket) gehoord. Maar dat de Duitsers een ander type raket, de V4, in petto hadden dat weten maar weinigen. En dat die futuristisch ogende geheime wapens uitsluitend werden gelanceerd vanuit een bos bij Nunspeet weet bijna niemand. Dat blijkt uit het boek Vergeltungswaffen in Nederland dat deze week verschijnt.

Lees meer

20mei

Wandelroute over WO II uitgezet

De Stichting Fallen Airmen Markelo (FAMM) heeft een wandelroute uitgezet langs 15 Sporen van de Tweede Wereldoorlog in het buitengebied van Goor en Markelo. Deze route staat beschreven in een nieuw boek met uitgebreide informatie over alle Sporen, die aan de zeven kilometer lange route liggen.

Lees meer

19mei

Op zoek naar sporen van de Tweede Wereldoorlog met bijzondere wandelroute in Markelo

Stichting Fallen Airmen Markelo heeft een wandelroute uitgezet langs vijftien 'sporen' van de Tweede Wereldoorlog in en rond Markelo. De route staat beschreven in een nieuw boek, dat vrijdag werd overhandigd aan burgemeester Ellen Nauta.

Lees meer

18mei

Holocaustslachtoffers krijgen alsnog belastingvrijstelling

Een groep van 300 overlevenden van de Tweede Wereldoorlog hoeft toch geen belasting te betalen over de zogenaamde ‘gettovergoeding’ die zij van de Duitse overheid krijgen. Het kabinet heeft na aanvankelijke weigering alsnog een manier gevonden om de hoogbejaarden fiscaal vrij te stellen.

Lees meer

18mei

Bijzondere Duitse tank na lange reis vanuit Frankrijk bijna in Overloon

OVERLOON - Het was kantje boord, maar het lijkt erop dat de bijzondere Königstiger tank-wagen op tijd aan gaat komen in Overloon. Daar vindt dit weekend het evenement Militracks plaats. De tank, de enige overgebleven van zijn soort, komt uit Frankrijk, maar liep enige vertraging op.

Lees meer

18mei

Kapelle herdenkt Franse soldaten

Op de militaire begraafplaats in Kapelle zijn vandaag de Franse soldaten herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen.

Lees meer

18mei

Beschadigde struikelstenen Meppel vervangen

De struikelstenen in Meppel die in 2015 vernield zijn en verdwenen krijgen nieuwe vervangers. Het is de eerste bestelling van de nieuwe Stichting Gedenkstenen Meppel.

Lees meer

18mei

Klimmen in de 'Boom van Horrocks'

GROESBEEK - Het moet zo'n beetje het hoogste punt van Groesbeek zijn. De plek bij boerderij De Hoge Hof (ook mini-camping) van Oda en Theo Langeveld aan de Derdebaan waar de 'Boom van Horrocks' staat.

Lees meer

17mei

Dit Duitse gevaarte uit de Tweede Wereldoorlog trekt door Europa naar Overloon

OVERLOON - Een grote Duitse tank zet een aardig deel van Europa op stelten. Nee, het is niet opnieuw oorlog, deze Königstiger staat op transport naar Overloon voor het evenement Militracks.

Lees meer

17mei

Duitse schuilkelder aan de Morsweg

De Tweede Wereldoorlog heeft in Leiden en omgeving veel sporen nagelaten, als littekens in het landschap. Op andere plekken is in de oorlogsjaren iets bijzonders gebeurd zonder een spoor na te laten. Archeoloog Ruurd Kok gaat in de rubriek Oorlogssporen voor Leidsch Dagblad op pad om de verborgen geschiedenis achter deze sporen en plekken te vertellen.

Lees meer

17mei

Utrechtse scholieren leggen krans voor Oranje Vrijbuiters op begraafplaats Tolsteeg

Leerlingen uit groep 8 van de Utrechtse Schoolvereniging (USV) hebben op woensdag een krans gelegd op begraafplaats Tolsteeg voor Nederlandse verzetsstrijders.

Lees meer

17mei

Amsterdam schenkt 3 miljoen aan Namenmonument

De gemeente Amsterdam gaat 3 miljoen euro bijdragen aan de realisatie van het nationaal Namenmonument waarop 102.000 namen van Holocaustslachtoffers komen. Ook zal de stad zorg dragen voor het beheer en onderhoud van het monument, aldus waarnemend burgemeester Van Aartsen.

Lees meer

16mei

Stolpersteine voor 'vergeten' gezin van voetbaltrainer

Op het Dordtse Betlehemplein zijn dinsdagmiddag vier stolpersteine geplaatst voor de in de Tweede Wereldoorlog daar weggehaalde en vermoorde familie Weisz. Vader Arpad was een bekende toptrainer in de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Lees meer