14nov

Leesfragment Kerstmis onder vuur: kerst in Little Stalingrad

In oktober verscheen het vijfde boek van Kevin Prenger, getiteld Kerstmis onder vuur. Het gaat over hoe de kerstdagen gevierd en beleefd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan het front, thuis en in de kampen. Hieronder een leesfragment over de slag om het Italiaanse stadje Ortona tijdens de kerstdagen van 1943. Vanwege de hevige strijd die Canadese troepen hier uitvochten met Duitse paratroepen werd Ortona ook wel 'Little Stalingrad' genoemd.

Lees meer

14nov

Nieuwe website Vesting Hoek van Holland

Hoek van Holland, zondag 11 november is de nieuwe website www.vestinghoekvanholland.nl van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en het Atlantikwall-museum on-line gegaan. Beide musea gevestigd in Hoek van Holland hebben een toeristische website gemaakt voor een brede doelgroep waarbij het militair erfgoed uit de regio onder aandacht wordt gebracht.

Lees meer

Bestel: Kerstmis onder vuur

Kerstmis onder vuur. Kerst tijdens de Tweede Wereldoorlog: aan het front, thuis en in de kampen.

Bestel nu

11nov

Herdenking Begraafplaats Oosterbeek

Op 11 november 2018 werd op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest te Oosterbeek een herdenkingsdienst gehouden vanwege Remembrance Day. De dienst stond tevens in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog, precies 100 jaar geleden.

Lees meer

14okt

Fotoverslag Herinneringsweekend Heteren 13 oktober 2018 deel 2

Van 12 t/m 14 oktober 2018 is het herinneringsweekend te Heteren. Het kamp met reenactment is opgeslagen in de uiterwaarden. Op zaterdagmorgen verzorgde Parachute Group Holland parachutesprongen nabij het Crossroads monument. In de middag was het kampement geopend en werd er een mockbattle gehouden. Dit is deel 2. Deel 1 is hier te vinden.

Lees meer

14nov

Expositie Stolpersteine in Zwolle: "Individuele aandacht voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog"

Het is een van de vele manieren om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten: de Stolpersteine, of struikelstenen. Kleine vierkante messing plaatjes die in het trottoir liggen voor de voormalige woonhuizen van de slachtoffers van de oorlog, met hun naam erop.

Lees meer

14nov

Eerherstel voor vier notarissen die in de oorlog werden ontslagen

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft vier in de oorlog ontslagen notarissen eerherstel verleend. Zij zijn destijds door de bezetter oneervol ontslagen vanwege hun Joodse achtergrond of hun rol in het verzet. Nabestaanden hadden om het eerherstel verzocht.

Lees meer

14nov

'Genoeg onderzoek naar munitiestortplaats, het is tijd voor een beslissing'

Het is tijd om de knoop door te hakken over de munitiestortplaats in de Oosterschelde bij Zierikzee, vindt wethouder Cees van den Bos van de gemeente Schouwen-Duiveland. Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan, dus is er nu genoeg duidelijkheid over om die discussie te voeren en een besluit te nemen.

Lees meer

14nov

Pistool topnazi in vitrine Nationaal Militair Museum in Soesterberg

Naast het uniform van Arthur Seyss-Inquart in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg komt donderdag 22 november diens pistool in de vitrine te liggen.

Lees meer

14nov

Een bijzonder bezoek: een Canadees schoolkoor in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het Canadees schoolkoor van de Crescentschool uit Toronto bezoekt vandaag Bergen op Zoom. Het bezoek is onderdeel van een reis ter ere van het honderdjarig bestaan van het koor. Leraar Gordon Wotherspoon heeft nauwe banden met de stad. Hij is de kleinzoon van de commandant die een grote rol speelde in de bevrijding van de regio. "Het is prachtig om de leerlingen de historie mee te kunnen geven van de rol van Canada in de bevrijding van de regio", aldus de leerkracht.

Lees meer

14nov

Bilisium is eerste Limburgse heemkring met concessie voor historisch graf

Heemkring Bilisium is de eerste kring in Limburg die op een kerkhof een concessie heeft over een historisch graf. Het ligt op de begraafplaats aan het spoor in Bilzen. “Tot 2045 zijn we eigenaar van het graf”, zegt voorzitter Frans Maurissen. De kring heeft het graf gered van verval. Het werd gerestaureerd en wordt voortaan gebruikt als monument voor alle slachtoffers die in Bilzen gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. De restauratie is de afsluiting van de viering van vijftig jaar Bilisium.

Lees meer

14nov

Het opmerkelijke verhaal van Hitler en zijn Joodse vriendinnetje

Op het eerste gezicht lijkt het beeld van een man die een stralend jong meisje omhelst een tafereeltje van puur zomergeluk. Maar achter die schijnbaar zorgeloze façade gaat een heel ander beeld schuil: de man op de foto is Adolf Hitler, die miljoenen Joden de dood in zou jagen, en het kleine meisje is Rosa Bernile Nienau, een Joods kind

Lees meer

13nov

Internationale herdenking Monument van Verdraagzaamheid

Op donderdag 15 november zal voor de 18e keer de jaarlijkse Internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid, Roggelseweg 58 in Haelen plaatsvinden. Aanvang 14.00 uur.

Lees meer

13nov

Schuilkelder uit WOII ontdekt bij werken Beverbos

Lichtervelde - Bij de werken voor het nieuwe schoolgebouw van basisschool Het Beverbos zijn graafmachines begin vorige week op een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog gestoten.

Lees meer

13nov

Herdenkingszuil voor neergestorte Lancaster in Waverveen

Waverveen - In Waverveen is afgelopen dinsdagmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld, die bewoners en voorbijgangers moeten herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort.

Lees meer

13nov

€1.000.000 naar herdenking einde Tweede Wereldoorlog

De Vlaamse regering maakt één miljoen euro vrij voor de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in ons land en de viering van 75 jaar bevrijding in Antwerpen en Leopoldsburg. Voor de realisatie van een breed herdenkingsprogramma in 2019 ontvangen de stad Antwerpen en Leopoldsburg respectievelijk 700.000 euro en 300.000 euro.

Lees meer

13nov

Trump mogelijk naar Nederland voor ophalen historische vlag

Hij heeft kogelgaten, olievlekken en rafelranden. En juist daarom is de vlag die werd gebruikt bij D-day misschien wel een van de belangrijkste in de Amerikaanse historie. Maar de vlag ligt in Nederland. Misschien komt de Amerikaanse president Donald Trump hem volgend jaar persoonlijk ophalen.

Lees meer

13nov

Voormalige concentratiekampbewaker (94) “wist niets van massamoord”

Een 94-jarige man die in Duitsland terechtstaat voor medeplichtigheid aan de massamoord op gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in een ...

Lees meer

13nov

Verzetsstrijder overleeft vijf concentratiekampen en schrijft boek: “Ik kan het woord ‘bevrijd’ niet

De Heistse verzetsstrijder René Lambrechts werd exact 75 jaar geleden gearresteerd door de Duitse bezetter. Het begin van een lange lijdensweg voor de jong...

Lees meer

13nov

Oud-strijder (90) speelt oorlogsheld in voorstelling: “Dankbaar dat ik dit nog kan doen op mijn leef

Willy Bontinck (90), oud-strijder van de Tweede Wereldoorlog, schitterde afgelopen weekend in de evocatie ’t Pastoorke over een Zandhovense held uit de Eer...

Lees meer

12nov

‘Verhaal van de liniecrossers levend houden in Lage Zwaluwe’

LAGE ZWALUWE – Bloemen, muziek en toespraken tijdens de herdenking en adoptie-overdracht van het liniecrosser-monument aan de oever van de Amer in Lage Zwaluwe.

Lees meer

12nov

Het leven in de Grote Oorlog: op eerste Nederlandse mobilisatiedag 200.000 militairen gepositioneerd

Het is zondag 11 november 100 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Hieronder verhalen over het leven tijdens de Grote Oorlog in Brabant.

Lees meer

12nov

Hitler: geen krankzinnige kabouter

In september kwam de Nederlandse editie van ‘Mein Kampf’ uit. Neem het boek serieus, zegt historicus Willem Melching.

Lees meer

12nov

Regio Arnhem raakt nooit echt verlost van bommen en granaten uit Tweede Wereldoorlog

ARNHEM - Arnhem raakt nooit verlost van zijn bommen en granaten. Bij grondwerkzaamheden zal tot in de eeuwigheid onderzoek nodig zijn naar restanten van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat geldt ook voor de zwaar getroffen omringende gemeenten in het voormalig frontgebied rond Nederrijn en Waal bij Nijmegen.

Lees meer

12nov

Herdenking piloot Dolor A. Martin

Met de herdenking aan deze Amerikaanse piloot die voor onze vrijheid is gesneuveld, eren we eigenlijk alle helden uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een herdenkingsdienst afgelopen vrijdag bij het monument voor Dolor A. Martin is stilgestaan bij het feit dat 75 jaar geleden deze Amerikaanse piloot is neergestort in de Kraats in Bennekom.

Lees meer

12nov

Graven en erepark oud-strijders opgewaardeerd

Een hoogtepunt in het programma van de 11 november-herdenking is de openstelling van het volledig gerenoveerde erepark van de gesneuvelde Meerhoutenaren tijdens de twee wereldoorlogen.

Lees meer