19jul

'Licht' moet Russisch Ereveld uit schaduw halen

LEUSDEN - Het Russisch Ereveld in Amersfoort start in februari met een theater voorstelling. Tijdens een theatrale audiotour gaan bezoekers met een koptelefoon langs de lange rijen oorlogsgraven van Sovjetsoldaten. De voorstelling heet Licht en moet de verborgen verhalen van de grafstenen blootleggen.

Lees meer

19jul

Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden in bos in Hoevelaken

In Hoevelaken is in een bos een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat meldt de Nijkerkse politie dinsdag op Twitter.

Lees meer

Bestel: Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz. SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en 'illegale moorden'.

Bestel nu

6jul

Fotoverslag Military Pageant Airshow Shuttleworth Collection 1 juli 2018

Op 1 juli 2018 was er wederom een fantastische vliegshow op Old Warden, de basis van de Shuttleworth Collection. Deze show had als thema 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. De collectie heeft zelf een groot aantal vliegtuigen uit deze periode. Voor een deel zijn dit replica's, maar de collectie heeft ook originele exemplaren. Verder waren allerlei WO1 vliegtuigen te gast.

Lees meer

23jun

Jan Willem ter Braak: the spy who died out in the cold

Jan Willem van den Braak (Tilburg 1952) woont sinds 1993 in Den Haag. Hij was tot 2013 directielid van de landelijke ondernemingsorganisatie VNO-NCW. In mei 2017 verscheen van zijn hand een biografie over een Haagse jongeman, die in 1940 spion voor de Duitsers werd onder de naam Jan Willem ter Braak. De titel van dit boek is 'Spion tegen Churchill' (WalburgPers 2017), met een voorwoord van Ad van Liempt. Een jaar later verscheen nog een boek over de spionageoperatie, waaraan Ter Braak deelnam, alsmede met enkele aanvullingen op het eerste boek. De titel van dit boek is 'Zij spioneerden tegen Engeland: Operatie Lena (1940-1941): tot mislukken gedoemd' (Aspekt 2018), met een voorwoord van de Abwehr-expert Etienne Verhoeyen.

Lees meer

16jul

Rondleidingen in Hoek van Holland: Nordmole 1943

Hoek van Holland, aankomend weekend organiseert het Atlantikwall-museum weer een rondleiding met schietdemonstratie: Nordmole 1943. Terug in de tijd naar 1943; de luchtdoelbatterij en haar bemanning.

Lees meer

16jul

Frank Graham overleden

Oud veteraan Frank Graham uit Midland, Ontario is vannacht op de respectabele leeftijd van 96 jaar overleden. Zijn familie heeft dit vanmiddag bekend gemaakt en Gert Jan Oplaat gevraagd om dit te delen met Markelo. De Canadese bevrijder gold als een groot inspirator voor met name de jeugd.

Lees meer

14jul

Bevrijdingsmuseum bouwt aan “historische” Nederlands-Duitse storyline

Beeldbeschrijving: Shared History Congres op 27 juni 2018 in het voormalige klooster Roepaen te Ottersum (NL) met projectpartners en historici uit de twee buurlanden Duitsland en Nederland.

Lees meer

14jul

Bunkers in Koegraspolder tegen de vlakte

Er verdwijnen weer wat bunkers van de Alte Sudlinie aan de Middenvliet. Ze worden momenteel gesloopt omdat ze in de weg staan op het land.

Lees meer

13jul

Duikers ontdekken onderzeeër, die de nazi’s deden zinken om geheime technologie veilig te stellen

Enkele kilometers voor de Spaanse kust van Viveiro hebben duikers een onderzeeër uit het nazitijdperk teruggevonden. De Gut Holz, ook bekend als een U-966,...

Lees meer

13jul

Een ‘nazilied’? Voor André Rieu is Alte Kameraden een klassieker

Neuengamme: Al jaren is het nummer vaste prik in het repertoire van André Rieu. Maar nu is er kritiek om het ‘naziverleden’ van het lied.

Lees meer

12jul

Provincie Overijssel en vfonds investeren in herdenking ’75 jaar leven in vrijheid’

In 2019 en 2020 herdenken we dat we in Nederland al 75 jaar in vrijheid leven. Provincie Overijsel stelt daarvoor een lustrumprogramma ‘’75 jaar Vrijheid in Overijssel’’ op. Ook komt er een meerjarenprogramma waarmee Overijssel haar WO II-erfgoed (inter-) nationaal op samenhangende wijze gaat presenteren. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) en provincie Overijssel stellen samen ruim  € 3 miljoen beschikbaar om de plannen te realiseren.

Lees meer

12jul

Tentoonstelling over vliegtuigcrashes tijdens WOII in Gemert-Bakel

GEMERT - In Gemert-Bakel is voor het eerst in kaart gebracht hoeveel vliegtuigen er tijdens de Tweede Wereldoorlog binnen de gemeentegrenzen zijn neergestort. ,,Elke crash vertelt een verschrikkelijk verhaal.

Lees meer

12jul

Hitlers ‘Mein Kampf’ opnieuw vertaald: 'Mijn strijd'

Begin september verschijnt een nieuwe Nederlandse vertaling van Adolf Hitlers ‘Mein Kampf’: ‘Mijn strijd’. Als basis dient de tekst van een Duitse wetenschappelijke heruitgave uit 2016. 

Lees meer

11jul

'De captain die thee ging drinken in plaats van naar 'the Arnhem bridge' door te rijden'

Lord Peter Carrington is op 99-jarige leeftijd overleden. De voormalige Engelse minister van Buitenlandse Zaken, laatste nog levende politicus uit het na-oorlogse kabinet van Winston Churchill en secretaris-generaal van de NAVO streed ook mee tijdens de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hij reed op 20 september als kapitein van het 30e Britse legerkorps met drie tanks de Nijmeegse Waalbrug op en stopte net over de brug in Lent.

Lees meer

11jul

Engelse handgranaat uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Nijmegen-Oost

NIJMEGEN - Bij een nieuwbouwproject ter hoogte van de Lijsterbesstraat en de Ahornstraat in Nijmegen is een Engelse handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Een bouwvakker stuitte tijdens graafwerkzaamheden op de granaat.

Lees meer

11jul

Tientallen jonge militairen stortten neer in West-Brabant tijdens WOII

Tientallen veelal jonge militairen stortten in de oorlog neer in het grensgebied onder Breda. Paul de Rooij legde hun verhalen vast.

Lees meer

10jul

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 moet weg uit fort bij Aalsmeer

Wethouder Derk Reneman van de gemeente Haarlemmermeer heeft andere commerciële plannen met het Fort en na 16 maanden onderhandelingen door het CRASH-bestuur is duidelijk geworden dat de laatste dagen van het museum in het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug zijn geteld.

Lees meer

9jul

Fietsbrug dwars door oorlogsmuseum en extra herdenkingsplekken; 10 miljoen voor herdenking oorlog

BREDA - De provincie Noord-Brabant en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (het vfonds) gaan tien miljoen investeren om een herdenkingsprogramma op de zetten voor de Tweede Wereldoorlog. Brabant is volgend jaar 75 jaar geleden bevrijd en dat moet gevierd worden.

Lees meer

8jul

Wandelingen Joodse buurt Groningen over paardenvlees en kippensoep

In de komende zomermaanden heeft Synagoge Groningen wandelingen door de voormalige Joodse buurt rondom de Folkingestraat.

Lees meer

8jul

Gemeente waarschuwt voor 'mysterieuze' betonblokken in zee

EGMOND-BINNEN - Mensen die vandaag op het strand bij Egmond-Binnen willen genieten van het mooie weer, kunnen iets opmerkelijks aanschouwen. Uit de zee steken namelijk grote betonblokken. Eigenaar Sjaak van strandtent Zilverstrand zegt dat de blokken afkomstig zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Ze komen bloot te liggen bij laag water, legt hij uit.

Lees meer

7jul

Frans Linders (95) uit Oss werd hét gezicht van het Tilburgs studentenverzet

TILBURG/OSS - Op 95-jarige leeftijd is Frans Linders overleden. De inwoner van Oss speelde een prominente rol in de documentaire 'Loyaal! Maar waaraan?' over het Tilburgse studentenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, die door Omroep Brabant werd uitgezonden. Linders overleed donderdag in zijn woonplaats.

Lees meer

6jul

Shoah-regisseur Claude Lanzmann (92) overleden

De Franse regisseur Claude Lanzmann is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij maakte onder meer de 9,5 uur durende documentaire Shoah over de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

6jul

Britse bom in de Wieringermeer wordt binnenkort tot ontploffing gebracht

De in de Wieringermeer gevonden Britse brisantbom uit de Tweede Wereldoorlog wordt naar verwachting binnenkort tot ontploffing gebracht.

Lees meer

6jul

Vliegtuigwrak uit Tweede Wereldoorlog bij Follega wordt opgegraven

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat akkoord het met opgraven van dertig vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Eén van de wrakken ligt bij Follega, er wordt nog vermoed dat er een wrak met stoffelijke overschotten ligt bij de Afsluitdijk.

Lees meer

4jul

Provincie Zeeland betaalt niet mee aan joodse 'struikelstenen'

De Provincie Zeeland betaalt niet mee aan struikelstenen waarmee joodse slachtoffers worden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Dat is een taak voor gemeenten, vindt het provinciebestuur.

Lees meer