20mrt

Nieuwsbrief Netwerk Oorlogsbronnen | maart 2018

Lancering kaart van verzet markeert start Jaar van Verzet

Lees meer

20mrt

Filmlezing over vernietigingskamp Sobibor

[NIJKERK] De Bibliotheek en de Volksuniversiteit (VUN) houden donderdag 22 maart in de bibliotheek een filmlezing over vernietigingskamp Sobibor, waar 38 Joodse Nijkerkers zijn omgebracht. Belinda van der Horst Voorafgaand aan de film 'Escape from Sobibor' zal Maarten Eddes, voorzitter van de Stichting Sobibor, een lezing verzorgen over het vernietigingskamp. De film beschrijft het uitzonderlijke verhaal van de ontsnapping van bijna driehonderd Joodse gedeporteerden uit één van de meest beruchte vernietigingskampen, op 14 oktober 1943.

Lees meer

Schrijf je snel in!

Battlefield Tour - Slag om het Hürtgenwald

Inschrijven

3feb

Fotoverslag onthulling monument Short Stirling Mark I R9197 BU-V

Op 3 februari 2018 is in Leusden een monument onthuld ter herinnering aan de Stirling Mark I R9197 BU-V die exact 75 jaar geleden is neergestort bij Leusden. Bij de onthulling waren een aantal nabestaanden aanwezig van de omgekomen bemanning uit het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Lees meer

5feb

Nieuw boek Kevin Prenger over SS-generaal Arthur Nebe

Na ‘Oorlogszone Zoo’, ‘De boodschapper uit de hel’ en 'Een rechter in Auschwitz' is nu het vierde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Het masker van de massamoordenaar’ en het boek vertelt het verhaal van hoe SS-generaal Arthur Nebe als chef van de Duitse Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Lees meer

20mrt

Op zoek naar Sporen van WO2 in Markelo

Als eerste van de vijf Markelose basisscholen werden vanmiddag de leerlingen van groep 7 en 8 van Obs Stokkum ontvangen door Herman Sligman en Benny Schreurs bij het Gemeentelijk Monument op het Burgemeester de Beaufortplein in Markelo. Schreurs en Sligman hebben in het kader van het Cubahof-project erfgoed, de leerlijn Sporen WO2 in Markelo opgezet. …

Lees meer

20mrt

Wandelen over begraafpark Moscowa

Wandelen over begraafplaats Moscowa lijkt misschien een beetje bizar tussen al die ronddwalende geesten, maar geeft je ondertussen een interessant stuk geschiedenis van de stad mee. Van belangrijke heren voor de stichting van de stad, tot kogels tijdens de Tweede Wereldoorlog en hedendaagse gedenkmogelijkheden. Moscowa is een begraafpark en wordt ook als zodanig beheerd. Zondag 25…

Lees meer

20mrt

‘“Het verzet” bestaat niet’

Al sinds de bevrijding gebruiken en misbruiken diverse politieke groepen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het verzet. Dat toont historicus Bas Kromhout aan in zijn essay Beelden van verzet. Hoe elke generatie anders omgaat met het verzetsverleden.

Lees meer

19mrt

Het verzetsverhaal van de Enschedeër die in de oorlog geen Henk van Gelderen kon zijn

ENSCHEDE - ‘Praten kon de dood betekenen’. Dus zweeg Henk van Gelderen in de oorlog. Zou het daarom zijn dat hij zijn verzetsverhaal nu veel en met verve deelt? Zaterdag met de jongeren van Theater na de Dam. Zij maken een voorstelling, gebaseerd op het verhaal van onder meer de 96-jarige Enschedeër.

Lees meer

19mrt

Omgekomen Franse parachutist herdacht met monument in Eext

Op het landgoed Heidehof in Eext komt een monument ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Franse parachutist Guy Jean Lesne.

Lees meer

19mrt

Donderdag 22 maart herdenking bombardement Nijverdal 1945

Nijverdal – Ook dit jaar herdenkt de gemeente Hellendoorn op 22 maart (de zwarte dag) samen met nabestaanden en de inwoners de 73 mensen die zijn omgekomen bij het bombardement op Nijverdal tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn in de periode 1940 – 1945 85 personen omgekomen bij bombardementen in de gemeente Hellendoorn. Iedereen …

Lees meer

18mrt

Nieuw oorlogsboek uit Leusden: Afgemarcheerd

Afgemarcheerd. Dat is de titel van een oorlogsboek dat in april wordt gepresenteerd en geschreven is door Ronald Polak, voorzitter van de Historische Kring Leusden.

Lees meer

18mrt

Harde cijfers: de Tweede Wereldoorlog gevisualiseerd

Harde cijfers. Oorlogen veroorzaken veel leed voor alle partijen, onder zowel militairen als burgers. Voor statistici en 'data visualisers' is er echter ook een andere kant, die van de cijfers en data. In samenwerking met Koendaat biedt TracesOfWar in deze driedelige serie een blik op de statistiek van luchtoorlogen.

Lees meer

18mrt

Bankier van het Verzet na tien dagen bekroond met Gouden Film

De oorlogsfilm Bankier van het Verzet heeft binnen tien dagen meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Het drama van regisseur Joram Lürsen heeft daarmee de status van Gouden Film bereikt.

Lees meer

17mrt

Tweede druk van Onderduiken bij de bezetter

De Drents-Groningse auteur Pieter Palmbergen schreef een bijzonder boeiend boek over een onderdeel van onze geschiedenis dat nog niet eerder zo deskundig werd belicht. ‘Onderduiken bij de bezetter’ verhaalt over de Arbeidsdienst en de werkkampen in de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar verscheen dit interessante werk. Nu is er een tweede, verbeterde druk uitgegeven.

Lees meer

17mrt

Expositie over verzetsvrouwen in kamp Vught

Johanna ‘Hannie’ Schaft – bekend als ‘het meisje met het rode haar’ - en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen behoren tot de bekendste verzetsheldinnen van Nederland. In de oorlog waren zij de drie meest gezochte vrouwen van Nederland. Hannie, Freddie en Truus zijn nog tieners als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zij raken al snel overtuigd dat zij moeten vechten voor hun idealen: solidariteit en gelijkheid.

Lees meer

17mrt

Laatste overlevende (93) Slag in Javazee overleden

Jans voer op de torpedojager Hr. Ms. Kortenaar als matroos der derde klasse, toen zijn schip door een Japanse torpedo tot zinken werd gebracht.

Lees meer

16mrt

'Met nieuwe informatie houden we de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend'

Nog steeds komt met regelmaat nieuwe informatie naar boven over de Tweede Wereldoorlog. Operatie Amherst leidde de bevrijding van Drenthe in met de dropping van zo'n zevenhonderd Franse parachutisten. Maar daar zaten ook Nederlanders bij.

Lees meer

16mrt

Achterhoeker (94) overleefde drie concentratiekampen en scheepsramp

ENSCHEDE - Wim Aloserij (94) doorstond tijdens de oorlog drie Duitse kampen en is de laatste Nederlander, die in 1945 de grote scheepsramp met de Cap Arcona overleefde.

Lees meer

16mrt

Een familie, 10 doden bij 'vergeten' bombardement op Doetinchem

DOETINCHEM - Bij het bombardement van 21 maart 1945 op Doetinchem vielen meer dan honderd doden. Niemand werd zwaarder getroffen dan de Vriezelaars. Tien familieleden stierven onder het puin.

Lees meer

16mrt

Botresten massagraven niet van oorlogshelden

De botresten in de massagraven rond de Indonesische havenstad Brondong blijken niet van de opvarenden van de drie verdwenen Nederlandse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog vergingen bij de slag in de Javazee.

Lees meer

16mrt

Schilderij hoeft niet terug naar joodse familie: 'Onduidelijk of het door nazi's is geroofd'

EINDHOVEN - Het Van Abbemuseum in Eindhoven hoeft een schilderij van de Russische schilder Kandinsky niet terug te geven aan de joodse familie die zegt dat het in de Tweede Wereldoorlog is geroofd door de nazi's. De commissie die claims over roofkunst onderzoekt, heeft dat bepaald. Er is niet duidelijk wat er in de oorlog met het schilderij is gebeurd.

Lees meer

14mrt

4 mei-herdenking in Doetinchem is de dupe van ruzie om Joodse begraafplaats

DOETINCHEM - De Joodse gemeenschap in Doetinchem wil de gemeente geen inzicht geven in haar financiën omdat het in de Hitler-tijd verschrikkelijk fout ging met registratie van Joodse gegevens. Daar dreigt de 4 mei-herdenking slachtoffer van te worden.

Lees meer

14mrt

Minister bij stille tocht Kamp Amersfoort

Voor het eerst doet een minister mee aan de stille tocht vanaf het voormalige naziconcentratiekamp Amersfoort. Vicepremier Hugo de Jonge loopt op 4 mei mee naar het nationaal monument Gevangene voor het vuurpeloton, het Russisch Ereveld en de oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof.

Lees meer

14mrt

Bronzen deel monument 'hel van werkkamp Ellecom' gestolen

ELLECOM - Een bronzen tafelblad, onderdeel van het monument 'De hel van werkkamp Ellecom' in het dorp Ellecom is vannacht gestolen. De politie zegt dat het tafelblad 'op grove manier' is losgemaakt en meegenomen. De dief zou gebruik hebben gemaakt van een oude witte bestelauto.

Lees meer

12mrt

'Onlangs veroordeelde kampbewaker Auschwitz (96) overleden'

Oskar Gröning, de kampbewaker van Auschwitz die onlangs werd veroordeeld tot vier jaar celstraf, is vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. De man stond bekend als de 'boekhouder van Auschwitz' omdat hij toezag op het in beslag nemen van de bezittingen van Joden.

Lees meer