17mrt

Tweede druk van Onderduiken bij de bezetter

De Drents-Groningse auteur Pieter Palmbergen schreef een bijzonder boeiend boek over een onderdeel van onze geschiedenis dat nog niet eerder zo deskundig werd belicht. ‘Onderduiken bij de bezetter’ verhaalt over de Arbeidsdienst en de werkkampen in de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar verscheen dit interessante werk. Nu is er een tweede, verbeterde druk uitgegeven.

Lees meer

17mrt

Expositie over verzetsvrouwen in kamp Vught

Johanna ‘Hannie’ Schaft – bekend als ‘het meisje met het rode haar’ - en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen behoren tot de bekendste verzetsheldinnen van Nederland. In de oorlog waren zij de drie meest gezochte vrouwen van Nederland. Hannie, Freddie en Truus zijn nog tieners als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zij raken al snel overtuigd dat zij moeten vechten voor hun idealen: solidariteit en gelijkheid.

Lees meer

Schrijf je snel in!

Battlefield Tour - Slag om het Hürtgenwald

Inschrijven

3feb

Fotoverslag onthulling monument Short Stirling Mark I R9197 BU-V

Op 3 februari 2018 is in Leusden een monument onthuld ter herinnering aan de Stirling Mark I R9197 BU-V die exact 75 jaar geleden is neergestort bij Leusden. Bij de onthulling waren een aantal nabestaanden aanwezig van de omgekomen bemanning uit het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Lees meer

5feb

Nieuw boek Kevin Prenger over SS-generaal Arthur Nebe

Na ‘Oorlogszone Zoo’, ‘De boodschapper uit de hel’ en 'Een rechter in Auschwitz' is nu het vierde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Het masker van de massamoordenaar’ en het boek vertelt het verhaal van hoe SS-generaal Arthur Nebe als chef van de Duitse Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Lees meer

17mrt

Laatste overlevende (93) Slag in Javazee overleden

Jans voer op de torpedojager Hr. Ms. Kortenaar als matroos der derde klasse, toen zijn schip door een Japanse torpedo tot zinken werd gebracht.

Lees meer

16mrt

'Met nieuwe informatie houden we de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend'

Nog steeds komt met regelmaat nieuwe informatie naar boven over de Tweede Wereldoorlog. Operatie Amherst leidde de bevrijding van Drenthe in met de dropping van zo'n zevenhonderd Franse parachutisten. Maar daar zaten ook Nederlanders bij.

Lees meer

16mrt

Achterhoeker (94) overleefde drie concentratiekampen en scheepsramp

ENSCHEDE - Wim Aloserij (94) doorstond tijdens de oorlog drie Duitse kampen en is de laatste Nederlander, die in 1945 de grote scheepsramp met de Cap Arcona overleefde.

Lees meer

16mrt

Een familie, 10 doden bij 'vergeten' bombardement op Doetinchem

DOETINCHEM - Bij het bombardement van 21 maart 1945 op Doetinchem vielen meer dan honderd doden. Niemand werd zwaarder getroffen dan de Vriezelaars. Tien familieleden stierven onder het puin.

Lees meer

16mrt

Botresten massagraven niet van oorlogshelden

De botresten in de massagraven rond de Indonesische havenstad Brondong blijken niet van de opvarenden van de drie verdwenen Nederlandse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog vergingen bij de slag in de Javazee.

Lees meer

16mrt

Schilderij hoeft niet terug naar joodse familie: 'Onduidelijk of het door nazi's is geroofd'

EINDHOVEN - Het Van Abbemuseum in Eindhoven hoeft een schilderij van de Russische schilder Kandinsky niet terug te geven aan de joodse familie die zegt dat het in de Tweede Wereldoorlog is geroofd door de nazi's. De commissie die claims over roofkunst onderzoekt, heeft dat bepaald. Er is niet duidelijk wat er in de oorlog met het schilderij is gebeurd.

Lees meer

14mrt

4 mei-herdenking in Doetinchem is de dupe van ruzie om Joodse begraafplaats

DOETINCHEM - De Joodse gemeenschap in Doetinchem wil de gemeente geen inzicht geven in haar financiën omdat het in de Hitler-tijd verschrikkelijk fout ging met registratie van Joodse gegevens. Daar dreigt de 4 mei-herdenking slachtoffer van te worden.

Lees meer

14mrt

Minister bij stille tocht Kamp Amersfoort

Voor het eerst doet een minister mee aan de stille tocht vanaf het voormalige naziconcentratiekamp Amersfoort. Vicepremier Hugo de Jonge loopt op 4 mei mee naar het nationaal monument Gevangene voor het vuurpeloton, het Russisch Ereveld en de oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof.

Lees meer

14mrt

Bronzen deel monument 'hel van werkkamp Ellecom' gestolen

ELLECOM - Een bronzen tafelblad, onderdeel van het monument 'De hel van werkkamp Ellecom' in het dorp Ellecom is vannacht gestolen. De politie zegt dat het tafelblad 'op grove manier' is losgemaakt en meegenomen. De dief zou gebruik hebben gemaakt van een oude witte bestelauto.

Lees meer

12mrt

'Onlangs veroordeelde kampbewaker Auschwitz (96) overleden'

Oskar Gröning, de kampbewaker van Auschwitz die onlangs werd veroordeeld tot vier jaar celstraf, is vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. De man stond bekend als de 'boekhouder van Auschwitz' omdat hij toezag op het in beslag nemen van de bezittingen van Joden.

Lees meer

12mrt

Gevonden resten van slachtoffers Javazee blijven wellicht anoniem

Het is nog maar de vraag of kan worden vastgesteld of de laatste resten die onlangs in het Indonesische Brondong werden opgegraven van de in 1942 op de Javazee gesneuvelde Nederlandse marinemensen zijn.

Lees meer

12mrt

'Snel duidelijkheid over bezoekerscentrum bij Bergse oorlogsbegraafplaatsen'

BERGEN OP ZOOM - Nog voor de zomer hoopt de Stichting Bevrijding Brabantse Wal te weten of de bouw van een bezoekerscentrum bij de twee oorlogsbegraafplaatsen aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom kan doorgaan. Doel: opening in oktober 2019.

Lees meer

12mrt

Herdenkingstocht Megchelen over Kamp Rees

Megchelen stond zondag stil bij de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden in Kamp Rees tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middels een jaarlijkse wandeltocht van Rees naar Megchelen werden de overlevenden en slachtoffers van het kamp herdacht.

Lees meer

12mrt

Oorlogshelden uit Beilen krijgen na ruim zeventig jaar postuum de Yad Vashem-onderscheiding

Na 73 jaar ontvangt oud-politieagent Niek Viëtor uit Beilen postuum de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding. Viëtor speelde een cruciale rol bij het redden van zeker twaalf Joodse levens tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

12mrt

Chroniqeur Jan Ridderbos (75) overleden

Assenaar Jan Ridderbos is op 75-jarige leeftijd overleden. Ridderbos was behalve dominee auteur van een reeks historische boeken.

Lees meer

11mrt

Opa Eindhovenaar was 'zo fout als wat'

EINDHOVEN - Eindhovenaar Paul Strack van Schijndel schreef een boek over zijn opa die lid was van de NSB, en 'zo fout was als maar kan.' ,,Maar hij had ook dingen waar ik best trots op ben.

Lees meer

11mrt

Park ter nagedachtenis van vermoorde verzetsstrijder geopend

Het park in Finsterwolde ter nagedachtenis aan Harm Luppens is zaterdagochtend geopend. Luppens werd op 15 maart 1942 vermoord in concentratiekamp Sachsenhausen.

Lees meer

11mrt

'Oorlogsfilms hoeven niet meer de waarheidsgetrouw te zijn'

Volgens filmkenner Rick de Gier houden makers van oorlogsfilm zich steeds minder aan de feiten.

Lees meer

11mrt

STIWOT Medewerkersdag 2018

Op zaterdag 10 maart 2018 was de jaarlijkse STIWOT Medewerkersdag. Dit jaar zonder vergadering, maar wel met een leuk en interessant programma: Oorlogswandeling 'Strijd om de Maasbruggen’ onder leiding van onze deskundige gids Wouter Hagemeijer.

Lees meer

9mrt

Unieke werkplekken te huur in de Diogenes-bunker

ARNHEM - Ondernemers die op zoek zijn naar een van de meest unieke werkplekken in Nederland, kunnen terecht bij de Diogenes-bunker in Arnhem. Binnen de bunker zijn vijf werkplekken te huur, van ongeveer vijftig vierkante meter. De huurprijs voor de ruimte is zeer billijk: 250 euro per maand, inclusief nutsvoorzieningen. De werkruimten zijn geschikt voor…

Lees meer

9mrt

Bijzondere WOII-expositie en rondleidingen in Koepelgevangenis Arnhem

REGIO – Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel gebeurd in en rondom de Koepelgevangenis

Lees meer