Een inmiddels 102-jarige veteraan van de Tweede Wereldoorlog heeft zijn Nederlanderschap terug. André Hissink verloor het Nederlandse staatsburgerschap door zijn emigratie in 1953. Maar het was sinds enige tijd zijn grote wens om als Nederlander te sterven. Op de Nederlandse ambassade in Ottawa kreeg Hissink donderdag (lokale tijd) zijn paspoort overhandigd.
BREDA - Tijdens werkzaamheden aan de Markendaalseweg in Breda is dinsdagochtend op de bouwplaats een bijzondere oefengranaat gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Na een kort onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek dat er geen ontploffingsgevaar was.
In de schaduw van Schindler: Jodenhelpers uit Nazi-Duitsland, geschreven door Kevin Prenger.
Joey van Meesen is militair historicus en onderzoekt de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog. Hij houdt zich bezig met duurzame manieren om geschiedenis te behouden en door te geven, onder andere via sociale media. Het combineren van historisch onderzoek en persoonlijke verhalen met film is volgens Joey één van de sleutels om nieuwere generaties iets bij te leren. Zijn succesvolle YouTube-kanaal SNAFU DOCS heeft meer dan twee miljoen kijkers. Voor Footsteps Researchers LLC, een internationaal team dat zich bezighoudt met onderzoek naar Amerikaanse militairen in de Tweede Wereldoorlog, is hij actief als onderzoeker en gids. Hij werkt ook voor het Mariniersmuseum in Rotterdam. Recent was hij als onderzoeker betrokken bij de documentairereeks ‘Voices of Liberation’ van Netflix. We stelden hem via e-mail enkele vragen over zijn deelname aan dit project en aan zijn andere bezigheden.
Diete Oudesluijs houdt zich al sinds begin jaren negentig bezig met de geschiedenis van concentratiekamp Sachsenhausen. In 2021 verscheen bij uitgeverij Aspekt haar boek ‘Sachsenhausers: Sterker dan de dood’. De schrijfster heeft in de loop der tijd verschillende Sachsenhausers en/of hun familie leren kennen. In het kamp van de nazi’s nabij Berlijn hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk zo’n 5000 Nederlanders voor korte of langere tijd gevangen gezeten. Hun ervaringen worden uitvoerig beschreven. Ook de geschiedenis van het kamp en de latere gedenkplaats wordt behandeld. Collega-schrijfster en medewerkster van TracesOfWar Annabel Junge stelde Diete Oudesluijse via e-mail enkele vragen over haar onderzoek en haar boek.
De voor zover bekend laatste overlevende van een bloedbad dat de SS in 1944 aanrichtte onder Amerikaanse krijgsgevangenen, is overleden. Volgens zijn familie overleed de 99-jarige Harold Billow vorige week onverwachts. Hij zal morgen worden begraven op een niet nader genoemde plek in Pennsylvania.
Opnieuw zijn er mensen geïdentificeerd in gerestaureerde beelden uit de Westerborkfilm uit 1944. Het gaat om drie personen die dankzij het gerestaureerde en gedeeltelijke kleurenbeeld zijn herkend.
Museum Joma: Een nieuw, klein museum in een souterrain aan de Brouwergracht in Amsterdam poogt de horror van de Holocaust een plek te geven. „Ik maak van het sinistere iets esthetisch.”
Volgende week wordt een originele brief van Holocaust-overlevende Jules Schelvis overgedragen aan het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam.
Het beeld van kaalgeschoren ‘moffenhoeren’ is welbekend, maar vrouwelijke collaboratie tijdens de Duitse bezetting nam verschillende vormen aan.
Hij zou als bewaker hebben gewerkt in concentratiekamp Sachsenhausen en zo betrokken zijn geweest bij de moord op 3518 mensen.
Heiligverklaring Titus Brandsma: Zondag wordt de Nederlandse priester Titus Brandsma, die omkwam in concentratiekamp Dachau, heiligverklaard door paus Franciscus.
Paus Franciscus heeft de Nederlandse pater en verzetsstrijder Titus Brandsma (1881-1942) zondagmorgen heilig verklaard. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op het bomvolle Sint-Pietersplein.
Dit jaar is een lijst gepubliceerd van de 1150 mensen die in mei 1940 om het leven zijn gekomen. Hun namen staan centraal.
Wie was die soldaat Beumer, die aan het eind van de oorlog zijn naam achterliet op een Herptse zolder? Achter de krijtletters gaat een stuk oorlogshistorie schuil waar de kenners hun vingers bij aflikken. ,,Ik ben supertrots op mijn vader”, zegt zoon Henny. En pa Beumer was ook een maatje van prins Bernhard.
ZALTBOMMEL - Bij het kleine plaatje met zijn naam liggen twee witte anjers. Woensdagavond zijn ze er neergelegd. Op die dag, 4 mei, wordt de naam van Pietje Mulder nog elk jaar genoemd. Bij de herdenking in Hedel welteverstaan. Niet in Zaltbommel, waar in januari 1945 een eind kwam aan zijn korte leven. Daar staat alleen dat metalen plaatje. Pietje Mulder, oorlogsslachtoffer.
ZUILICHEM/VUREN - Een bord met tekst en uitleg over de bij Zuilichem neergestorte Halifax-bommenwerper is de eerste van vijftien borden in de gemeente Zaltbommel. Op bevrijdingsdag werd het onthuld door Piet Stoel, die al jaren contact heeft met nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden. ,,Dit is een emotioneel moment, klonk het op de Waaldijk.
Het is 30 april 1945. Adolf Hitler pleegt zelfmoord in het omsingelde Berlijn. De Tweede Wereldoorlog is voorbij,
Op 4 mei klinkt het over Radio Oranje: de Duitsers hebben op de Lüneburger Heide gecapituleerd.
Jonge vrouwen die na de bevrijding worden kaalgeschoren en besmeurd met hakenkruizen.
Limburg wordt in 1944 bevrijd door de Amerikaanse strijdkrachten, in die tijd nog streng gesegregeerd naar huidskleur.
Sinds 2001 houdt Frank van Lunteren zich bezig met de geschiedenis het 504th Parachute Infantry Regiment van de Amerikaanse 82nd Airborne Division. Deze eenheid streed onder andere tijdens operatie Market Garden en het Ardennenoffensief. De in Arnhem geboren en opgegroeide historicus publiceerde vier boeken over het regiment en een vijfde is op komst. Op 1 mei 2022 was het tachtig jaar geleden dat het 504th PIR werd opgericht. Redenen genoeg om Frank van Lunteren enkele vragen te stellen over zijn onderzoek naar deze eenheid.
Leerlingen van de basisschool Lucas van Leyden uit Leiden kruipen dit jaar op een bijzondere manier in de huid van leeftijdsgenoten die de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zo proberen ze zelf hoe het is om tulpenbollen te moeten eten. 'Ik zou het niet voor de lol eten', zegt een van de leerlingen na een hapje van een tulpenbol.
Het zal niet iedereen opgevallen zijn, maar de Nationale Herdenking in Amsterdam week gisteren op één belangrijk punt af van die in alle voorgaande jaren. Voor het eerst werden de slachtoffers genoemd, ook de Indonesische, die omkwamen of vermoord werden tijdens de koloniale oorlog die Nederland tussen 1945 en 1949 in Indonesië voerde.
ZALTBOMMEL/HEDEL - Op de begraafplaats aan de Bossche Poort in Zaltbommel is het graf ontdekt van een tot nu toe onbekend oorlogsslachtoffer. Het gaat om de laatste rustplaats van Pietje Mulder uit Hedel, op 13 januari 1945 in Zaltbommel overleden, nog geen 4 jaar oud.
Op 1 februari 1945 lieten 22 Tilburgers het leven door de Duitse 'vliegende bom', het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld. Een bom die in één klap tientallen huizen en levens aan de Minister Talmastraat verwoestte. Harry Buster (93) verloor een groot deel van zijn familie. Woensdag werd een monument voor de slachtoffers officieel onthuld.
28-05-1940: Duitse soldaten trekken Nieuwpoort binnen
(Foto: Tim De Craene)