17feb

Der Untergang-acteur Bruno Ganz (77) overleden

De Zwitserse acteur Bruno Ganz is vrijdagnacht op 77-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Zürich. De acteur werd vooral bekend door zijn rol als Adolf Hitler in de film Der Untergang.

Lees meer

16feb

Schoonderlogt krijgt oorlogsmonument

Landgoed Schoonderlogt in Elst krijgt een oorlogsmonument. De onthulling bij de hoeve, waar in 1944 geallieerde soldaten verbleven, is op zaterdag 5 oktober tijdens de start van de herinneringsweek The Island.

Lees meer

Schrijf je snel in!

Battlefield Tour - Slag om het Hürtgenwald

Inschrijven

27jan

Herdenking Joods Monument Ede

Op zondag 27 januari 2019, de Internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust, is er een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het Joods monument aan de Vossenakker in Ede, georganiseerd door de Stichting Joods Monument Ede en de gemeente Ede.

Lees meer

20dec

Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT

Kerstmis 1944 werd door kinderen in de bevrijde delen van Europa vaak gevierd met hun bevrijders. Geallieerde militairen deelden lekkernijen en cadeautjes uit of organiseerden feestjes voor de jongens en meisjes die de voorgaande jaren van bezetting meestal een sobere kerst hadden beleefd.

Lees meer

16feb

Verkiezing ontwerp Airborne Landmark Ginkelse Heide Ede

Iedereen mag stemmen op Airborne Landmark

Lees meer

15feb

Twee oorlogsboeken en dorpsproject dingen mee naar Drentse geschiedenisprijs

Er zijn veertien inzendingen binnengekomen, van boeken tot films en projecten. En die waren alle veertien echt van hele hoge kwaliteit. Dat wil de jury graag laten weten voordat ze de drie genomineerden voor de DHV-prijs 2018 bekendmaakt.

Lees meer

15feb

Gerechtelijk onderzoek naar bewoner van huis met nazisymbolen in Keerbergen

Het parket van Leuven voert een gerechtelijk onderzoek naar een man die zijn woning in Keerbergen versierd heeft met ondubbelzinnige nazisymbolen. Dat gebeurt na een klacht van Unia wegens overtreding van de negationismewet. Dat melden RTBF en De Morgen en wordt aan Belga bevestigd door Unia.

Lees meer

15feb

Willeke van Ammelrooy spreekt audiotour Russisch Ereveld in

LEUSDEN - De stem van Willeke van Ammelrooy klinkt binnenkort op het Sovjet Ereveld in Leusden. De 74-jarige actrice wordt een van de stemmen van een audiotour die begin maart te horen is.

Lees meer

14feb

Spitfiredag op zaterdag 23 februari bij CRASH museum

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 organiseert op zaterdag 23 februari aanstaande de jaarlijkse Spitfiredag.

Lees meer

14feb

“Eindoordeel over oorlogsburgemeester Delwaide is onverbiddelijk”

Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, heeft woensdagavond zijn boek ‘1942 – Het Jaar van de Stilte’ voorgesteld. Het boek, dat begin deze week discussie over de naam van het Delwaidedok op gang bracht, handelt over de Jodenvervolging in Antwerpen tijdens een cruciaal jaar van de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

14feb

Tanks te zien in Transport Museum

Nieuw-Vennep – Tijdens de komende voorjaarsvakantie zijn er tanks te zien in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. De tanks zijn in onderhoud bij de ‘Stichting Mobiele Artillerie’, één van de inmiddels 19 samenwerkende stichtingen in het museum. Vijf ‘rupsvoertuigen’ Op dit moment bevinden zich vijf ‘rupsvoertuigen’ in het museum; de oudste twee zijn een  …

Lees meer

14feb

Geen Duitse voertuigen meer in herdenkingsstoet Slag om Arnhem

Airborne Battlewheels Oosterbeek, die jaarlijks de parade van legervoertuigen in de herdenking van de slag om Arnhem regelt, is van plan dit jaar Duitse legervoertuigen te weren.

Lees meer

13feb

Nieuwe gedenkstenen bij huizen Joodse Apeldoorners

Op zondag 31 maart 2019 worden opnieuw op een aantal plekken in Apeldoorn gedenkstenen gelegd bij huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse Apeldoorners door de bezetter zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen. De gedenksteenlegging bestaat deze keer uit een ochtend- en middagprogramma. Belangstellenden voor het ochtendprogramma zijn om 11:00 uur welkom op de Canadalaan 4 te Apeldoorn om de gedenksteenlegging bij te wonen.

Lees meer

13feb

‘Struikelstenen’ ter nagedachtenis aan omgekomen joden voor Nieuwkuijk, Eethen en Vlijmen

VLIJMEN - Er worden op dinsdag 12 maart drie 'Stolpersteinen' (struikelstenen) in de regio gelegd door de Duitse kunstenaar Günter Demnig (1947). De Stolpersteinen worden geplaatst in de buurt van locaties in de gemeente Heusden en Eethen, waar omgekomen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden.

Lees meer

13feb

Wrak van legendarisch oorlogsschip USS Hornet gevonden

Voor de kust van de Salomonseilanden in de Stille Oceaan is op een diepte van bijna 5.300 meter het wrak ontdekt van het legendarische Amerikaanse vliegdekschip USS Hornet, dat tot zinken werd gebracht in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De USS Hornet werd het zeemansgraf van meer dan 100 soldaten. Het oorlogsschip speelde een belangrijke rol tijdens de eerste Amerikaanse luchtaanval op Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

13feb

Infocentrum over oorlog bij Nijmegen

Het Infocentrum WOII, gaat volgende week zaterdag open bij de Waalbrug in Nijmegen.

Lees meer

12feb

Misdaden Vlaamse SS’ers lang ontkend

De Vlamingen hebben een moeizame relatie met hun eigen collaborateurs in de Tweede Wereldoorlog. Misdaden en antisemitisme van Vlaamse SS’ers zijn lang ontkend. In het boek Drang naar het Oosten legt Frank Seberechts de akelige werkelijkheid bloot.

Lees meer

12feb

Duitse bom ontregelt treinverkeer tussen Arnhem en Köln

Tussen Arnhem Centraal en Köln rijden minder stoptreinen na de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

12feb

Kamp Amersfoort krijgt originele poort terug

[AMERSFOORT] Kamp Amersfoort krijgt de originele toegangspoort terug. Bezoekers van het voormalige concentratiekamp komen voortaan via dezelfde route binnen als de 35.000 gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

12feb

College wil Museum 1940-1945 ondersteunen

DORDRECHT - Museum 1940-1945 kan in het huidige pand aan de Nieuwe Haven blijven, maar moet wel een deel van de collectie afstoten. Zo kan het museum een meer op educatie gerichte expositie maken over Dordrecht in de Tweede Wereldoorlog. Dat is de conclusie van het college van burgemeester en wethouders na een toekomstverkenning door een gespecialiseerd bureau. Het college wil het museum twee jaar lang met externe deskundigheid ondersteunen. Het college stelt de gemeenteraad voor daar €50.000 per jaar voor beschikbaar te stellen.

Lees meer

12feb

Monument voor omgekomen vliegers Tweede Wereldoorlog

Zeewolde krijgt een oorlogsmonument. Een vliegersmonument wordt het, om de omgekomen Britse en Amerikaanse vliegers uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Zeewolde heeft al wel een gedenkplek op de begraafplaats, maar dat is geen echt monument.

Lees meer

12feb

Bevrijdingsheld Dick Henry (94) overleden

De Britse oorlogsveteraan Dick Henry is op 94-jarige leeftijd overleden in zijn thuisland. Dick werd in 2011 ereburger van Rijkevorsel. Als twintiger hielp hij de gemeente bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

12feb

‘Jeudje van Laarman’ overleeft de oorlog in Dalmsholte

,,Hij ziet er gelukkig niet zo Joods uit’’, bromt boer Frederik-Jan Laarman als de Amsterdamse jongen Hijman Gans zijn erf oploopt om onder te duiken op zijn boerderij in de Dalfser buurtschap Dalmsholte. De dertienjarige knul krijgt een veilig onderkomen bij de familie Laarman, aan de Kanaaldijk Noord nabij de Doktersbrug.

Lees meer

12feb

Documentaire speculeert hoe leven Anne Frank had kunnen verlopen

Aan de hand van de levensverhalen van vijf vrouwen die hun deportatie overleefden wordt gekeken hoe het leven van Anne Frank er na de oorlog uitgezien had kunnen hebben.

Lees meer

12feb

Geen kopers voor schilderijen 'A. Hitler' op omstreden veiling

Vooraf waren 63 schilderijen in beslag genomen omdat er twijfels waren over de authenticiteit. Niemand bood op vijf overgebleven exemplaren.

Lees meer