20okt

Op de fiets in het spoor van de bevrijders van Den Bosch: 'Veel enthousiasme onderweg'

Enkele honderden fietsers hebben zondag de regen getrotseerd om van Vinkel (via Geffen, Nuland en Rosmalen) naar Den Bosch te fietsen. Dezelfde route die de geallieerde soldaten 75 jaar geleden aflegden om Den Bosch te bevrijden.

Lees meer

20okt

Miriam Guensberg schrijft over Poolse soldaten bij bevrijding van Breda: 'Helden zonder vaderland'

Dolek Guensberg was één van de soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie die Breda zeventig jaar geleden bevrijdde. De Poolse jood vertelde zelf altijd weinig over de horror van de oorlog, maar zijn dochter Miriam verbreekt zijn zwijgen met een roman. ''Het belang van Poolse soldaten is altijd onderbelicht gebleven in het verhaal van onze bevrijding.''

Lees meer

Speel mee met onze quiz!

Wat weet jij over WOII? Speel mee met onze quiz!

Speel nu

20okt

Fotoverslag postume uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis Sergant Kerrebijn

Op zondag 20 september 2019 heeft de Commandant van Bronbeek, Kolonel Van Dreumel, de KNIL Sergeant Johannes Kerrebijn postuum gedecoreerd met het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet en opoffering onder zeer moeilijke omstandigheden.

Lees meer

13sep

Fotoverslag voorbereidingen Airborne Herdenkingen

Op alle locaties wordt er nog hard gewerkt om alles op tijd gereed te krijgen voor dinsdag 17 september. Dat is de dag dat het officiële gedeelte van de Airborne Herdenkingen van start gaat. Er is nu al veel belangstelling voor het 'voorprogramma': De Horsa mock-up en parachutes bij de golfclub in Heelsum, de expositie van de Horsa Glider in Oosterbeek, de fototentoonstelling achter het Airborne Museum, de 'White Ribbon Mile' bij de Oude Kerk in Oosterbeek, de nieuwe tentoonstelling in Airborne at the Bridge in Arnhem, de voorbereidingen op de Ginkelse Heide, etc.

Lees meer

20okt

Deze Amsterdamse wijk was in oorlog berucht: 'Hier werden mensen gemarteld'

Historicus Bianca Stigter schreef 'Atlas van een bezette stad', een boek met oorlogsverhalen uit onder meer een van de gruwelijkste buurten in Amsterdam.

Lees meer

19okt

Dochter Simon van Adelberg: ‘Toen zag ik de oorlog pas echt in zijn ogen’

Natuurlijk had de Waalwijkse Simon van Adelberg een oorlogstrauma. Hij is tiener tijdens de oorlog en verliest zijn joodse vader en zijn twee geliefde tantes. Simons dochter Esther weet dat haar vader zichzelf niet als oorlogsslachtoffer zag. ‘’We zijn niet gedeporteerd. Anderen hadden het veel slechter’’, vertelde hij haar. Maar hoe meer Esther over het leven van haar vader tijdens de oorlog vertelt, hoe duidelijker het wordt dat het verschrikkelijke jaren voor haar vader waren.

Lees meer

19okt

Henk en Gerard werden doodgeschoten, hun afscheidsbrief is eindelijk terug bij hun familie

Het zijn vier blaadjes, bijna vergaan door de tand des tijds. Maar de afscheidswoorden van de broers Henk en Gerard Derks zijn nog goed te lezen. Ze vragen om vergiffenis en schrijven dat ze hebben gebeden. Dat ze spijt hebben van hun daad en dat de sigaretten en sigaren goed verdeeld moeten worden. De brieven uit 1942 vielen een aantal jaren geleden uit een oude kast tijdens een verhuizing. Vrijdag werden ze teruggegeven aan de familie van de broers.

Lees meer

19okt

WO II-wrak van Japans vliegdekschip dat zonk tijdens Midway-slag gevonden

De zeeslag bij het atol in de Stille Oceaan wordt gezien als keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Daarna hadden de Amerikanen het initiatief in de oorlog tegen Japan.

Lees meer

17okt

De 30 duizend spoorwegstakers die moesten onderduiken

In september 1944 doken ze allemaal onder, de ruim 30 duizend werknemers van de Nederlandse Spoorwegen. Voor een staking die zou duren tot de bevrijding in mei 1945. Na korte tijd keerden velen weer terug naar huis. De Duitsers bleken een oplossing te hebben gevonden.

Lees meer

17okt

Sporen van de Strijd: De ‘Poolse’ Panther-tank in Breda

2019 en 2020 zijn bijzondere jubileumjaren: we vieren 75 jaar vrijheid. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) staat uitgebreid stil bij deze zwaar bevochten vrijheid, waarbij ons accent ligt op Nederland en de Nederlandse bijdragen. De onderstaande bijdrage van Tessa Mulders is overgenomen van de website www.75jaarvrij.nl.

Lees meer

17okt

Kampbewaker Bruno D. (93) voor de rechter: het laatste nazi-proces?

D. wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op 5230 gevangenen tijdens de oorlog bij Gdansk. Hij wist ervan, maar is niet schuldig, zegt hij.

Lees meer

17okt

Sporen van de Strijd: Tastbare oorlogstekens

2019 en 2020 zijn bijzondere jubileumjaren: we vieren 75 jaar vrijheid. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) staat uitgebreid stil bij deze zwaar bevochten vrijheid, waarbij ons accent ligt op Nederland en de Nederlandse bijdragen. De onderstaande bijdrage van Tessa Mulders is overgenomen van de website www.75jaarvrij.nl.

Lees meer

16okt

De Tweede Wereldoorlog in 360°

Speciaal voor de nieuwe geschiedenisserie Achter de Dijken presenteert Leo Blokhuis vijf bijzondere 360° video’s. In een nieuw ontwikkelde vertelvorm neemt Leo je mee terug naar plekken in Nederland die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In deze video’s zijn archieffoto’s te zien op de exacte plek waar ze destijds gemaakt zijn. Een bijzondere kijkervaring waardoor je nooit meer met dezelfde ogen naar die plekken kijkt, zoals het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam waar je in de ogen kijkt van slachtoffers van de Holocaust:

Lees meer

15okt

Historisch Café over Vrouw in Verzet

In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog was voor verzetsvrouwen jarenlang vrijwel geen aandacht. In het tijdsbeeld van de oorlogsjaren kregen vrouwen voornamelijk traditionele taken toebedeeld. De vrouw was vooral huisvrouw; zeker geen verzetsstrijdster die actief de wapens oppakte voor de strijd. Deze conventionele denkbeelden boden echter tijdens de oorlog de perfecte dekmantel: veel vrouwen pleegden verzet, bijvoorbeeld in de vorm van koerierswerk. Vrouwen werden namelijk veel minder snel dan mannen verdacht van het uitvoeren van illegale activiteiten. De traditionele genderverdeling veranderde daardoor, waarbij de vrouw zich losmaakte van het stereotype beeld van de huisvrouw.

Lees meer

15okt

Podcastserie ''Oranjehotel in verzet'': in de cel gaat de strijd tegen onrecht door

De podcastserie Oranjehotel in verzet laat horen hoe verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog doorgaan met hun strijd tegen onrecht als zij zijn vastgezet in het Oranjehotel. Zo wordt de gevangenis in Scheveningen in die tijd genoemd. De verzetsstrijders vochten immers voor de vrijheid van ''koningin en vaderland''. Zie www.oranjehotelinverzet.nl.

Lees meer

15okt

Elle van Rijn schrijft historische roman over verzetsheldin Henriette Pimentel en de Joodse crèche

Schrijfster Elle van Rijn zal najaar 2020 verschijnen met haar nieuwe roman, De Crèche, waaraan zij momenteel in samenwerking met filmmaker Pollo de Pimentel schrijft. Haar boek vertelt het verhaal van Henriette Pimentel, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim zeshonderd kinderen heeft gered van de deportatiekampen.

Lees meer

15okt

Cast voor oorlogsfilm De Slag om de Schelde bekendgemaakt

De cast voor de oorlogsfilm De Slag om de Schelde is maandag bekendgemaakt. Onder anderen Gijs Blom, Susan Radder en Jamie Flatters zullen een rol spelen in de film, die een budget van 14 miljoen euro heeft.

Lees meer

14okt

134 mensen stierven toen 't stadhuis van Heusden werd opgeblazen, boek met verhalen van overlevenden

Een kwart eeuw is schrijfster en journaliste Geke van de Merwe (80) ermee bezig geweest en nu is het klaar: haar boek 'De Stadhuisramp, een onbestrafte oorlogsmisdaad'. “Het is een mensenboek. De mensen die het hebben meegemaakt, vertellen van binnenuit hoe het was om in die kelder van het Heusdense stadhuis te zijn, toen de Duitsers bewust het stadhuis opbliezen.” Bij het (later erkende) oorlogsmisdrijf kwamen 134 mensen om het leven.

Lees meer

14okt

Verzetsheldin die de show wist te stelen

Ze hielp tientallen Joden aan onderduikadressen en rantsoenkaarten. Dankzij een valse identiteit kwam ze vrij uit kamp Vught en overleefde ze de oo...

Lees meer

14okt

Atlantikwall-museum terug naar 1996

Hoek van Holland, zaterdag 19 en zondag 20 oktober is bunker nr 2 type 625b aan de Badweg gratis te bezoeken in verband met 5 jaar Museum Cultuur Weekend Hoek van Holland. We gaan voor één weekend terug naar onze begin jaren van ons museum. We zijn in 1996 als eerste Atlantikwall museum in Nederland aan de Badweg begonnen en de bunker was toen gratis te bezoeken. Normaal is deze locatie alleen te bezoeken in combinatie met de arrangementen Bunkers en boten wandeling, Voorduin rondleiding, Nordmole 1943 of het Verdedigingspark arrangement.

Lees meer

13okt

World War 2 Youtube Serie - 12 oktober 1940 - It’s raining bombs, keep calm and carry on...

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

12okt

Steven Spielberg en Tom Hanks werken aan opvolger Band of Brothers

Apple TV+ komt met een follow-up van de series Band of Brothers en The Pacific, meldt Variety. Het is de eerste productie van de nieuwe streamingdienst. De serie heeft als titel Masters of the Air en wordt geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks, die in 2001 ook Band of Brothers voor hun rekening namen.

Lees meer

12okt

Evacuatie in Göttingen om vliegtuigbom WO II

14.000 inwoners moeten hun huis verlaten. Ook het treinverkeer is stilgelegd.

Lees meer

12okt

'Ook Willem-Alexander mag de expositie over de Poolse bevrijders van Breda niet missen'

In die molen ben ik geboren en mijn moeder stond waarschijnlijk achter de fotograaf die de foto heeft gemaakt. Op een grote foto uit 1944 staan Poolse militairen voor molen De Arend in Terheijden. Voor Wim Verweijmeren van het Generaal Maczek Museum in Breda was dat een grote verrassing. Voor mij is dit heel bijzonder.

Lees meer

12okt

Jan fietste de bevrijders tegemoet maar werd door Nederlandse SS’ers doodgeschoten

‘Ik ben zo weer terug.’ Het zijn de laatste woorden die de achtergebleven gezinsleden horen van Jan Maas uit Borkel & Schaft. Kort daarvoor was de postbode de bezorger van het goede nieuws geweest: ‘De Tommy’s staan aan de grens’. In alle euforie springt Maas met enkele dorpsgenoten op de fiets om de bevrijders tegemoet te fietsen. Een halfuur later wordt hij doodgeschoten.

Lees meer