24jun

Fosforgranaat ontploft bij spelende kinderen in Hoenderloo

Een oude fosforgranaat is vanavond ontploft in Hoenderloo. Volgens een getuige zouden kinderen met het explosief hebben gespeeld.

Lees meer

24jun

Het verzet door politie tijdens WOII: liever gevangene ‘dan een lafaard en eerlooze te zijn’

NIOD-onderzoeker Hinke Piersma schreef een boek over verzetsmensen onder de ‘foute’ politie in Tweede Wereldoorlog. Verzet werd lang niet altijd gepleegd door ‘heldhaftig de vuist te ballen en principieel nee te zeggen’.

Lees meer

Bestel: Zwavelwater

Zwavelwater. De geschiedenis van Adriaan Stoops kuuroord in Zuid-Duitsland.

Bestel nu

18jun

Boekpresentatie: Op eigen gezag - Politieverzet in oorlogstijd

In Nieuwspoort in Den Haag werd maandagmiddag 17 juni een uniek boek gepresenteerd: ‘Op eigen gezag, Politieverzet in oorlogstijd‘. Een boek van Hinke Piersma, werkend bij het NIOD. Het NIOD heeft in 2015 opdracht gekregen van de toenmalige korpschef Nationale Politie, de inmiddels overleden Gerard Bouman, om onderzoek te doen naar de rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

16jun

Onderzoek naar executie in Zwolle haalt pijnlijke herinneringen boven

In mei verscheen het boek “Executie aan de Meppelerstraatweg” van geschiedenisstudent Samuel de Korte. Hij onderzocht wat er zich in Zwolle op 31 maart 1945 heeft afgespeeld toen vijf mannen aan de Meppelerstraatweg werden doodgeschoten. We stelden hem via e-mail enkele vragen over zijn boek en onderzoek.

Lees meer

24jun

Vandalen bekladden oorlogsmonument Landsmeer

Vandalen hebben het oorlogsmonument in het Landsmeerderveld in Landsmeer met graffiti beklad.

Lees meer

24jun

Oorlogsverhaal uitgebeeld in Gemeentekantoor Oisterwijk

Het oorlogsverhaal van de oom en destijds verloofd van de moeder van Oisterwijks historicus Ad van den Oord is uitgebeeld in een stilleven, te zien in het Gemeentekantoor van Oisterwijk.

Lees meer

23jun

Oorlogsveteraan krijgt na 75 jaar alsnog onderscheidingen

In Meerssen is vrijdagmiddag oud-militair Jan Rudolf Elzo Stuur onderscheiden. Uit handen van burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz ontving hij drie militaire onderscheidingen.

Lees meer

23jun

WW2 Youtube Serie - 22 juni 1940 - Nazi Europa?!

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

23jun

Dit is de Russische kant van D-day

Zonder het Rode Leger was West-Europa niet of veel later van de Duitsers bevrijd. Vlak na D-day begon 75 jaar geleden het Sovjetoffensief om Hitler...

Lees meer

23jun

Uruguay moet enorme nazi-adelaar verkopen

Het beeld van 350 kilo stond ooit op de plecht van de Admiral Graf Spee, het Duitse vlaggenschip dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bij Uruguay zonk.

Lees meer

23jun

Magneetvisser blijkt illegaal wapenarsenaal in huis te hebben

De politie heeft vrijdag een 24-jarige magneetvisser uit Klarenbeek aangehouden omdat hij verboden wapens en munitie in zijn huis bewaarde. Onder meer bezat hij een antitankwapen en granaten, meldt de politie zaterdag. Hij viel door de mand nadat hij een medebewoner van een pand in Klarenbeek had bedreigd met meerdere steekwapens.

Lees meer

23jun

Eindelijk monument voor vergeten oorlogslachtoffers Riethoven, 'Het is een steen met een ziel'

'Het is een steen met een ziel geworden' dat zei burgemeester Arinda Callewaert zaterdag bij de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan zeven vliegers die precies vijfenzeventig jaar geleden werden neergehaald bij Riethoven.

Lees meer

21jun

Replica van Horsa in september in Renkum te zien

[RENKUM] Een replica van een zweefvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, een Horsa glider, is donderdagmorgen in Soesterberg aangekomen. Hier wordt het vliegtuig de komende maanden opgeknapt door vrijwilligers. Daarna is hij in september, de herdenkingsmaand, te zien in de gemeente Renkum. Tijdens operatie Market Garden landden er ongeveer 600 Horsa's in de omgeving van Renkum.

Lees meer

21jun

Het 'geheugen van Nederland' zit nu in Emmen

Witte vloeren, witte muren en witte plafonds. Je zou kunnen denken dat je beland bent in een horrorfilm, maar het zijn toch echt de gangen van het Nationaal Archief in Emmen.

Lees meer

20jun

75 jaar geleden crashte WOII-vliegtuig in Outer: Enige nog levende Amerikaanse bemanningslid woont..

In de Lebekestraat in Outer wordt zondag de tragische crash van de Amerikaanse bommenwerper B-17 To Hell or Glory herdacht. Die stortte 75 jaar geleden neer in Outer. Bij de crash kwamen de piloot en een bemanningslid om het leven. Op de herdenkingsplechtigheid aan het monument ter nagedachtenis aan de bemanning zal Henry Schultz (94) uit Florida aanwezig zijn, het enige nog levende bemanningslid, net als de neef van piloot Danny Mangan en de kleinzoon van bemanningslid Ray Smith.

Lees meer

20jun

Bommenwerper Markermeer is ander vliegtuig dan gedacht

Het vliegtuigwrak in het Markermeer is een ander vliegtuig dan gedacht. Dat zegt Johan Graas van de Aircraft Recovery Group. Het wrak is tien jaar geleden geïdentificeerd als de BK710, een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, maar uit recent forensisch onderzoek blijkt het dat het om de BK716 gaat.

Lees meer

19jun

Rondleidingen voormalig SS-terrein van kamp Vught

Vanaf zondag 7 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag (t/m 1 september) rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne.

Lees meer

19jun

WW2 Youtube Serie - 15 juni 1940 - Groot-Brittannië stemt 'Leave'

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

19jun

Werkzaamheden herinneringscentrum concentratiekamp Sobibor vlotten

De bouw van een nieuw herinneringscentrum bij voormalig concentratiekamp Sobibór is in volle gang. Waarschijnlijk kan het volgend jaar geopend worden. De provincie Gelderland is één van de geldschieters van het herinneringscentrum.

Lees meer

19jun

Schenking van unieke oorlogsdagboeken

DOETINCHEM - Onlangs mocht Stichting Doetinchem Herdenkt een bijzondere schenking in ontvangst nemen. Het betreft elf dagboeken van de in 2002 overleden Iet Gerritsen die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft bijgehouden.

Lees meer

19jun

Defensie laat unieke Duitse bommen ontploffen op strand Bloemendaal

De drie grote vliegtuigbommen stammen uit de Tweede Wereldoorlog en dit formaat wordt slechts één à twee keer per jaar gevonden.

Lees meer

19jun

Eerste Stolpersteine gelegd in Kopenhagen

Gisteren zijn twaalf Stolpersteine gelegd in Kopenhagen. Het is voor het eerst dat de herinneringsstenen in Denemarken gelegd worden.

Lees meer

19jun

Struikelstenen, want herdenken blijft nodig

In Goes werden donderdag 13 juni struikelstenen geplaatst door de Stichting Struikelstenen Zeeland. Ze zijn bedoeld als herinnering aan de weggevoerde en omgebrachte Joden in de Tweede Wereldoorlog. Op de stenen staat de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van oud-bewoners van het desbetreffende adres geschreven

Lees meer

19jun

Struikelsteen voor verzetsheld George Maduro terug op zijn plek

De struikelsteen voor oorlogsheld George Maduro is weer terug op zijn plek op de Frederik Hendriklaan. De ‘Stolperstein’ is waarschijnlijk niet teruggelegd na bestratingswerkzaamheden. Na een verzoek van de oorspronkelijke aanvrager en Madurodam is dit kleine monument dinsdag alsnog terug geplaatst. De ‘Stolperstein’ werd in 2015 geplaatst. De steen is onderdeel van een internationaal project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Verspreid over twintig landen liggen 75.000 van deze monumenten. In Den Haag zijn er op dit moment 132 gedenkstenen te vinden. De steen is een klein en persoonlijk monument om George Maduro te eren bij het voormalig woonhuis van hem. “Hier woonde George J.L. Maduro, geboren 1916, geïnterneerd december 1944 Saarbrücken, vermoord 8.2.1945 Dachau.” George Maduro is bij de meesten bekend als naamgever van het themapark Madurodam. De ouders van George Maduro schonken hier het startkapitaal voor. Zij wilden een levende herinnering voor hun in de Tweede Wereldoorlog overleden zoon. Foto’s: PR.

Lees meer