27mei

Onthulling monument Merwedegijzelaars op 3 oktober

WERKENDAM - De drie monumenten ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars worden zaterdag 3 oktober onthuld in Werkendam Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. De onthulling zou op 16 mei hebben plaatsgevonden, maar vanwege de coronamaatregelen moest die worden uitgesteld.

Lees meer

27mei

'Vier op de vijf gemeenten weten niet dat vastgoed van Joden werd afgepakt'

Vier op de vijf Nederlandse gemeenten weten niet dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed in hun gebied is onteigend en doorverkocht aan de Duitse bezetter, meldt journalistiek platform Pointer woensdag. Zes op de tien Nederlandse gemeenten zegt onderzoeken in te willen stellen en eventuele compensatieregelingen te willen treffen.

Lees meer

Bestel: De bevrijding van West-Europa

Bestel het nieuwste boek van Egbert van de Schootbrugge over de bevrijding van West-Europa

Bestel nu

23mei

Helmondse oorlogsslachtoffers in kaart

Vandaag kunnen we in ons onderzoek naar de Helmondse oorlogsslachtoffers een interactieve kaart presenteren met daarop de woonadressen van de oorlogsslachtoffers. Over de actuele kaart van Helmond is een oude schuilplaatsenkaart uit 1943 geprojecteerd die de grootte van de stad in die tijd aangaf. Klik op onderstaande afbeelding om naar de kaart te gaan.

Lees meer

21mei

Kindertransporten Kamp Vught online herdacht

Het is in juni 77 jaar geleden dat bijna 1.300 joodse kinderen, vaak begeleid door hun moeder, vanuit Kamp Vught werden gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. Daar werden ze bij aankomst direct vergast. Nationaal Monument Kamp Vught en Stichting Sobibor staan daar dit jaar bij stil met een online herdenking op zondag 7 juni.

Lees meer

27mei

World War 2 Youtube Serie - The Battle to Crack Enigma - The real story of 'The Imitation Game'

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

26mei

De échte naam van Joodse onderduiker Loekie is achterhaald, maar vragen blijven

WASPIK/BEVERWIJK - Twee mensen, elk bezig met een verhaal dat niet ‘af’ is. De een vanuit Waspik, op zoek naar ‘Loekie Grabijn’ of hoe de jongen die in Waspik zat ondergedoken ook écht heette. De ander vanuit Beverwijk, geïnteresseerd in een verhaal dat in familiekring werd verteld over hulp aan een jongen die moest onderduiken. Hoe de twee elkaar vonden en het verhaal rond kwam.

Lees meer

25mei

Sovjet Ereveld krijgt grote plek in nieuw museum Oezbekistan

Het gloednieuwe Museum van de Glorie in Oezbekistan krijgt een sectie die volledig is gewijd aan de 101 Oezbeken die in Amersfoort om het leven werden gebracht. De president van het Centraal-Aziatische land heeft de Nederlander Remco Reiding uitgenodigd om in Tasjkent advies te komen geven.

Lees meer

25mei

Onderhuids #VLOG10

Nieuw op Youtube, Oorlogsmuseum Overloon besteed elke week aandacht aan bijzondere objecten & verhalen uit het museum.

Lees meer

24mei

Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten

De Verenigde Staten zijn de Limburgse bevolking zeer dankbaar dat zij al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zorgen voor de graven van 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten op het ereveld in het Zuid-Limburgse Margraten.

Lees meer

24mei

Market Garden-veteraan Sandy Cortmann (97) overleden

De Schot werd vorig jaar landelijk bekend toen hij 75 jaar na zijn eerste parachutesprong boven Nederland nog eens een sprong waagde.

Lees meer

24mei

De zoektocht naar de 10.000 gezichten op de begraafplaats van Margraten

8301 witte kruizen staan tussen de Limburgse heuvels op de begraafplaats van Margraten. Op ieder kruis de naam van de soldaat en de sterfdatum. Steeds vaker is naast de naam, ook een foto van de gesneuvelde soldaten bekend. Vrijwilligers van het project De gezichten van Margraten willen op deze manier de herinnering aan de soldaten levend houden.

Lees meer

24mei

World War 2 Youtube Serie - Invasion of Crete: a Bloody Mess - May 23 1941

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

23mei

‘Alligator van Hitler’ op 84-jarige leeftijd doodgegaan in Moskou

Alligator Saturnus zou deel hebben uitgemaakt van de privécollectie van Hitler. Hij bezocht regelmatig de Berlijnse dierentuin.

Lees meer

23mei

Maczek Memorial Breda gaat op 3 juni alsnog open, met het uniform van de generaal als topstuk

Het Maczek Memorial Breda opent op woensdag 3 juni alsnog de deuren. Eigenlijk zouden burgemeester Depla en de Commissaris van de Koning Van de Donk dit al op 31 maart doen, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Maar mede-oprichter Frans Ruczynski ziet ook voordelen: Och, die acht weken hebben we goed kunnen gebruiken om extra verbeteringen te doen.

Lees meer

23mei

Valse papieren waarmee SS'er Heinrich Himmler wilde vluchten gevonden

De valse identiteitspapieren waarmee Heinrich Himmler aan het einde van de Tweede Wereldoorlog probeerde te ontsnappen aan de geallieerden zijn 75 jaar na zijn dood teruggevonden. De Duitse SS-leider noemde zich in de documenten sergeant Heinrich Hitzinger, maar werd op 20 mei 1945 gearresteerd.

Lees meer

22mei

75 jaar na bevrijding bedankt Den Haag de Canadezen met monument

DEN HAAG - Er was er nog geen in onze regio: een monument voor de Canadezen die Den Haag in 1945 bevrijd hebben. Dat moet anders, dacht de Haagse historicus Willem Post. 'De Canadezen hebben in de hele bevrijdingsoperatie van West-Europa 8.000 mensen verloren.' En dus is op Hemelvaartsdag een gedenkplaat onthuld aan de Laan van Meerdervoort bij het De Savornin Lohmanplein. De plaats waar precies 75 jaar geleden een bevrijdingsparade gehouden werd: de Victory Parade.

Lees meer

22mei

Winkelketen Gap krijgt wind van voren door ‘Camp Shirt’

Style Kledingketen Gap heeft de bal misgeslagen met een nieuw hemd dat ze verkopen. Het gestreepte hemd doet veel mensen denken aan concentratiekampkleding uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

22mei

Waarom het Holocaust Namenmonument hopeloos ontoereikend is

Het ontwerp van Libeskind voor het Holocaust Namenmonument in Amsterdam heeft iets wrangs. Ruim 102.000 omgebrachte mensen worden teruggebracht tot een bouwsteentje in een megalomaan project, en ondanks de grootte van het bouwwerk is het hopeloos ontoereikend. Hoever reikt het herinneren?

Lees meer

21mei

Digitaal monument voor bemanning Short Stirling gelanceerd

Op de dag van de vrijheid vieren we in Nederland dat ons land precies 75 jaar geleden bevrijd werd van de bezetting door Duitsland. Op 5 mei werd dat op diverse plekken gevierd; vooral in de huiskamers. Het was een dag waarop we ook stilstaan bij de mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Zo stonden de Provincie Flevoland en de gemeente Almere stil bij de bemanningsleden van de Short Stirling: de Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Markermeer is neergestort. Dit jaar wordt het vliegtuigwrak geborgen.

Lees meer

21mei

Bijzondere vondst in Dordrecht: loopgraaf uit Tweede Wereldoorlog

Bij het vrijmaken van de ingang van een bunker in Willemsdorp, op het Eiland van Dordrecht, heeft de Stichting Bunkerbehoud Dordrecht een loopgraaf ontdekt. We waren aan het graven en stuitten ineens op stenen. Wat is dat nou, zeiden we tegen elkaar, vertelt Nick Vermaat.

Lees meer

20mei

Amerikaanse bevrijder (100) doet de groeten aan Vlaardingers: ‘Zal nooit vergeten hoe jullie joelden

De Vlaardingers hebben een bijzonder bericht ontvangen. Afzender: de 100-jarige Peter Scotese, de laatste nog levende bevrijder van Vlaardingen. Hij doet alle inwoners de groeten.

Lees meer

20mei

Britse veteraan (100) die miljoenen ophaalde voor zorg wordt geridderd

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore, die bijna 33 miljoen pond (37 miljoen euro) ophaalde voor de gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk, is door de Britse premier Boris Johnson genomineerd om geridderd te worden.

Lees meer

20mei

World War 2 Youtube Serie - Roald Dahl - Pilot, Seducer and Author - WW2 Biography Special

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

19mei

Unieke vondst in voormalig Kamp Amersfoort: blikje van vermoorde Russische krijgsgevangene

LEUSDEN/AMERSFOORT - In Leusden is een handgemaakt sigarettendoosje uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Onderzoek wijst uit dat het eigendom was van een Oezbeekse krijgsgevangene in Kamp Amersfoort.

Lees meer

17mei

Macron opent De Gaulle-jaar met herdenking Slag om Frankrijk

PARIJS (ANP) - Met een herdenking bij de oorlogsmonumenten in het Noord-Franse gehucht Dizy-le-Gros en het nabijgelegen La Ville-aux-Bois-lès-Dizy heeft de Franse president Emmanuel Macron het herdenkingsjaar voor Charles de Gaulle geopend.

Lees meer