21feb

Laatste vonnis in beroemde rechtszaal WO II-processen

De zaal in Neurenberg waar na de oorlog nazi-kopstukken werden veroordeeld, is altijd een rechtszaal gebleven. Gisteren stond voor het laatst iemand in de bijzondere ruimte terecht.

Lees meer

21feb

Ook Utrecht onderzoekt mogelijk onterechte belasting voor Joden na WO2

UTRECHT - Net als Amsterdam en Den Haag gaat ook Utrecht onderzoeken of Joodse huiseigenaren na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte straatbelasting hebben moeten betalen.

Lees meer

Bestel: De bevrijding van West-Europa

Bestel het nieuwste boek van Egbert van de Schootbrugge over de bevrijding van West-Europa

Bestel nu

20feb

Oorlogsgraven als krachtig middel om het verhaal van de oorlog te vertellen

Funerair erfgoed, de herinnering aan de dood. Welke gebeurtenissen in de geschiedenis zijn belangrijk geweest in onze omgang met het sterven van de mens? En welke sporen zien we daarvan terug in onze omgeving? De recent uitgebrachte ‘Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed’ geeft kort en bondig inzicht in hoe Nederlanders door de eeuwen heen hun doden hebben begraven. In 32 vensters schreven verschillende auteurs op verzoek van stichting Dodenakkers.nl een funerair perspectief op ons verleden. De canon bevat twee vensters over de Eerste Wereldoorlog, drie vensters over de Tweede Wereldoorlog en daarnaast nog een venster over de strijd in Indonesië. We stelden samenstellers Leon Bok en René ten Dam enkele vragen over het boek.

Lees meer

14feb

Fotoverslag Herdenking Operation Veritable 75 jaar

Op 12 februari 2020 was het 75 jaar geleden dat Gennep en omliggende plaatsen werden bevrijd tijdens Operatie Veritable. In het weekend van 14, 15 en 16 februari wordt hierbij stilgestaan met diverse activiteiten. TracesOfWar was er op 14 februari bij.

Lees meer

21feb

Dodelijke crash bommenwerper herdacht in Zegveld: 'Het was heel emotioneel'

ZEGVELD - Een emotionele dag vandaag in Zegveld: daar werd de crash van de Amerikaanse bommenwerper in 1944 herdacht. Die kostte aan acht mannen het leven. Twee soldaten die op tijd uit het toestel sprongen, konden het wel navertellen.

Lees meer

19feb

Helmond: Een NSB-burgemeester zonder foto

Vandaag hebben we de biografie van Harmen Maas online gezet, de NSB-burgemeester van Helmond tussen 1943 en 1944. Maas werd op 13 september 1943 benoemd tot NSB-burgemeester van Helmond. Krap een jaar later, op 5 augustus 1944 werd hij door de NSB ontslagen. Zijn burgemeesterschap werd gekenmerkt door drank en een affaire met zijn secretaresse.

Lees meer

19feb

Het Verdriet van de Bevrijding - Kamp Westerbork

Van 15 februari tot en met 11 oktober 2020 is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling Het Verdriet van de Bevrijding te zien.

Lees meer

18feb

Delegatie uit Navoi (Oezbekistan) strooit aarde uit op Ereveld

Vertegenwoordigers van de provincie Navoi in Oezbekistan hebben een kijkje genomen op het Sovjet Ereveld in Leusden. Ze bereidden een officieel bezoek voor van een delegatie onder leiding van de gouverneur. Op het Ereveld ligt tenminste één soldaat uit de provincie Navoi begraven: Said Kacharov.

Lees meer

18feb

Voormalig Hitler-hotel met ondergrondse bunkers staat te koop voor 3,6 miljoen euro

In het Duitse dorp Berchtesgaden staat een opmerkelijk gebouw te koop: in Hotel Zum Türken ontving Adolf Hitler tijdens zijn vakanties verschillende hooggeplaatste nazi’s. Het staat nu te koop voor 3,6 miljoen euro.

Lees meer

18feb

V1-hoofdkwartier Hertme: ‘De deur ging op slot, het was heel geheim’

De oorlog heeft Jan Kolner (63) niet meegemaakt, maar de verhalen van zijn familie staan in zijn geheugen gegrift. Over onderduikers, het schijnvliegveld en V1's.

Lees meer

18feb

75 jaar bevrijding - Stadsmuseum Harderwijk

In het stadsmuseum van Harderwijk zal van 18 april 2020 tot 5 mei 2020 een expositie worden ingericht die gewijd is aan 75 jaar bevrijding. De expositie word ingericht door lokale verzamelaars met medewerking van het stadsmuseum.

Lees meer

17feb

Bevrijding Veenendaal liet lang op zich wachten: 'De Canadezen durfden de gok niet te nemen'

VEENENDAAL - 5 mei, Bevrijdingsdag, is een datum die in de vaderlandse geschiedenis verankerd ligt. Op die dag in 1945 onderhandelde de Duitse bezetter in Hotel De Wereld in Wageningen over de capitulatie van de troepen in Nederland.

Lees meer

16feb

Howard sprong uit zijn neerstortende vliegtuig en moest zich vermommen als boer

Waar nu de spelers van voetbalvereniging Hoeven hun wekelijkse training afwerken, stortte op zondag 17 september 1944 een Dakota C-47 Stoy Hora neer. De bemanning met onder meer de piloten Howard Cannon en Frank Krebs had het vliegtuig al verlaten met een parachute. Het plaatselijke verzet ontfermde zich over drie bemanningsleden van wie Howard Cannon het later nog tot senator van de staat Nevada wist te schoppen.

Lees meer

16feb

Studiemiddag Oranjehotel: podcast voor geschiedschrijving

Op donderdag 5 maart wordt in het Oranjehotel in Scheveningen een studiemiddag gehouden over hoe een podcast kan worden gebruikt voor het vastleggen van de geschiedenis.

Lees meer

15feb

De Kunst van Vrijheid

Indrukwekkende tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, museum Bevrijdende Vleugels in Best en het Biesbosch MuseumEiland is vanaf maart 2020 éxtra bijzonder. In het kader van ’75 jaar vrijheid’ zorgen tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars voor een unieke beleving bij deze locaties. De kunst gaat een bijzondere verbinding aan met de locatie en haar verhalen waardoor je écht op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Met ‘De Kunst van Vrijheid’ laat Brabant Remembers niet alleen de impact zien van de Tweede Wereldoorlog toen, maar ook de relevantie ervan voor nu en voor morgen. Tickets zijn vanaf 4 februari online verkrijgbaar.

Lees meer

15feb

NOS-speelfilm over Operatie Market Garden na decennia weer te zien

In 1976 verfilmde de NOS met de BBC het waargebeurde verhaal van een Britse kolonel die aan de nazi's wist te ontsnappen.

Lees meer

15feb

Duizenden explosieven geruimd op landgoed De Hamert

Ongeveer zesduizend bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog zijn geruimd op landgoed De Hamert bij Wellerlooi.

Lees meer

15feb

World War 2 Youtube Serie - Enter Erwin Rommel - The British Advance in Africa

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

14feb

75 jaar na het bombardement op Dresden: 'Churchill liet ons in de steek'

Deze week 75 jaar geleden regende het bommen boven de Duitse stad Dresden. In drie dagen legden Britse en Amerikaanse bommenwerpers het historische centrum plat en vonden 25.000 burgers de dood.

Lees meer

14feb

Opbouw Dakota en Horsa glider in Museum Overloon

In Oorlogsmuseum Overloon wordt hard gewerkt om de C47 Dakota en de Airspeed Horsa gereed te maken voor tentoonstelling. Op vrijdag 14 februari ging TracesOfWar kijken hoe de vorderingen waren. De vleugels zijn inmiddels gemonteerd.

Lees meer

13feb

Jodensterren gedrukt in Enschedese fabriek: ‘Ik was stomverbaasd’

Van de twee lappen met Jodensterren die de oorlog doorstonden, was er donderdag eentje voor even terug in Enschede. Daar, in textielfabriek De Nijverheid, werden ze in 1941 gedrukt. Oud-directeur Henk van Gelderen, zelf Joods, stopt zijn emoties weg. „Uiteindelijk is dit niet meer dan een lapje stof.”

Lees meer

13feb

Nieuwe foto's Margot Frank geschonken aan Anne Frank Stichting

De foto's tonen een vrolijke Margot die met haar roeimaatjes plezier maakt, meldt de stichting. Prachtig om te zien.

Lees meer

13feb

Film in de maak over ‘grootste Enschedeër ooit’

Zijn naam komt vaak ter sprake bij verhalen over het verzet in Twente: Leendert Overduin. Maar de belangrijke rol van de dominee in en ook na de oorlog is eigenlijk niet heel bekend, merkte Willy Berends. “Onvoorstelbaar wat hij allemaal heeft gedaan.”

Lees meer

13feb

Nederlanders bombarderen Dresden

Het is 14 februari 1945, tegen half twee in de nacht. Ruim drie uur na het eerste bombardement op Dresden klinkt opnieuw motorgeronk in de lucht. Een armada van 529 Lancasters nadert de stad voor een tweede, nog zwaardere aanval. Vier Nederlanders zijn van de partij, in de lucht én op de grond. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt aan de hand van uniek materiaal hun verhaal.

Lees meer

13feb

Expositie toont oorlogsbeleving zowel door Canadese als Duitse ogen

Met overal aandacht voor het jubileum van de Nederlandse bevrijding, kon het Nationaal Militair Museum in Soesterberg niet achterblijven. Twee jaar lang werd er achter de schermen gewerkt aan hun grootste tentoonstelling ooit. Hij of ik is vanaf vrijdag te zien, NU.nl nam vast een kijkje.

Lees meer