19apr

Oorlogsfoto's Helmond online

Jeroen Koppes en Marian Bom hebben besloten hun beider fotoarchieven samen te voegen en online beschikbaar te maken. Het betreft in eerste instantie ruim 60 foto's uit de oorlog. De komende weken zullen meer foto's worden toegevoegd. Alle foto's zijn voorzien van een korte beschrijving, maar meer informatie is altijd welkom!

Lees meer

19apr

"Hitler was een zeer berekende manipulator en charismatische toneelspeler"

In maart 2019 verscheen een bijgewerkte herdruk van het boek Hitler 1889-1945, een tiran in beeld van dr. Hendrik van Capelle dr. Arie Pieter van de Bovenkamp. We stelden de auteur via e-mail enkele vragen over deze publicatie.

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaald hiervoor niets extra's.

Bestel nu

13apr

Fotoverslag Vrijheidsfestival Ede

Op 17 april 1945 werd Ede bevrijd door Britse en Canadese troepen. Ieder jaar wordt op een zaterdag rond die datum een korte herdenkingsplechtigheid gehouden bij het bevrijdingsmonument.. Dit jaar was dat op zaterdag 13 april. Na korte toespraken door Gerard Gijsbertsen van het Platform voor Militaire Historie in Ede en door Burgemeester Renť Verhulst, volgden 1 minuut stilte, het Wilhelmus en bloemleggingen.

Lees meer

13apr

Nederlandse marine was kansloos tijdens de Tweede Wereldoorlog

Onlangs verscheen het 1e deel van het naslagwerk Nederlandse marineschepen 1939-1945, geschreven door Peter Kimenai. We stelden de auteur via e-mail enkele vragen over zijn nieuwe boek. Een recensie volgt later nog.

Lees meer

19apr

Bibliotheek Harderwijk opent tentoonstelling over verhalen uit WO2

In de bibliotheek van Harderwijk is een tentoonstelling geopend over de verhalen van getuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen drie jaar hebben 15 vwo leerlingen uit Polen, Finland, Griekenland en Nederland aan het internationale project van het Christelijk College Nassau-Veluwe gewerkt. Foto: gemeente Harderwijk.

Lees meer

19apr

ĎDe veerkracht van de samenleving speelde een grote rol in de Hongerwinterí

Het gangbare beeld van de Hongerwinter als periode waarin het 'ieder voor zich'†was, is niet correct.†Historicus Ingrid de Zwarte laat dat zien in haar academisch proefschrift, dat als Nederlandse publieksversie in boekvorm is gepubliceerd.

Lees meer

19apr

Kinderen van basisschool De Singel in Roosendaal maken oorlogsmonument brandschoon

Gewapend met een emmer vol schoonmaakspullen gingen ze donderdagmiddag nog een keer aan de slag. De kinderen van groep vijf van basisschool De Singel in Roosendaal gingen het door de school geadopteerde bevrijdingsmonument schoonmaken. Het witte beeld stamt uit 1951 en is door de school geadopteerd.

Lees meer

19apr

Jonge Bleiswijker verzamelt items WOII

Bleiswijk – De zestienjarige Stijn Molleman uit Bleiswijk heeft een bijzondere hobby: hij verzamelt items uit de Tweede Wereldoorlog en vooral de mobilisatie van Nederland heeft zijn aandacht.

Lees meer

19apr

Bijzondere WOII-vondsten ontdekt bij restauratie Generaal de Bonskazerne

18-4-2019 om 11:47 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl GRAVE -†BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, heeft tijdens de restauratie van de Generaal de Bonskazerne in Grave bijzondere objecten uit...

Lees meer

19apr

Monumenten voor gecrashte bommenwerpers

REGIO - Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn hebben een stichting opgericht om ervoor te zorgen dat op alle crashsites van bommenwerpers in Hollands Kroon een herdenkingspaal met informatie komt te staan. Dat meldt mediapartner NH Nieuws. Hakvoort is al geruime tijd bezig met de geschiedenis rond de …

Lees meer

19apr

Struikelstenen geplaatst

[GORINCHEM] Dinsdag zijn er achttien nieuwe struikelstenen geplaatst in Gorinchem. De steentjes zijn op vijf verschillende locaties geplaatst: Nonnenveld, Lombardstraat, Tolsteeg, Langendijk en Burgemeester Gaarlandtstraat. De steentjes zijn ontworpen door de Duitsekunstenaar Gunter Derwig als gedenktekens voor de joodse mensen die in de tweede wereldoorlog zijn vermoord. DE steentjes liggen inmiddels door heel Europa. De originele naam van de steentjes is Stolpersteine.

Lees meer

19apr

Lancaster bommenwerper verzorgt flypast boven Kessel

De authentieke AVRO Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight verzorgt 75 jaar na de bevrijding op zaterdag 4 mei een flypast over he...

Lees meer

19apr

Hoogbejaarde kampbewaker SS voor rechter

Justitie in Hamburg wil een 92-jarige voormalige kampbewaker van het Duitse concentratiekamp Stutthof bij het toenmalige Danzig (nu Gdansk in Polen) laten berechten. Hij wordt beschuldigd van hulp bij 5230 moorden, aldus Duitse media donderdag.

Lees meer

19apr

Griekenland eist honderden miljarden van Duitsland voor oorlogsschade

Griekenland gaat bij Duitsland officieel 290 miljard euro aan herstelbetalingen eisen voor de schade die is aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ...

Lees meer

19apr

Oudste zoon verzetsfamilie maakt onthulling oorlogsmonument net niet mee

Mannes van Essen werd 90 jaar. Samen met zijn ouders en broer Gerrit wisten zij in de Tweede Wereldoorlog 54 joden, onderduikers en geallieerden uit handen van de Duitsers te houden. Een aantal weken geleden overleed hij. 'Mannes stak z'n duim op toen ik hem vertelde dat er eindelijk een gedenkplek zou komen', vertelt zijn jongste broer Herman van Essen.

Lees meer

19apr

Holocaust Museum en gastcuratoren oneens over afplakken Auschwitz-foto's

Het toekomstige Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam heeft het aan de stok met gastcuratoren van het museum. Aanleiding is het afplakken van vier foto's die in Auschwitz zijn gemaakt en zijn opgenomen in de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto's, meldt de Volkskrant vrijdag.

Lees meer

18apr

Stadskanaal presenteert de Stolpersteine app

STADSKANAAL - Op 50 locaties in de gemeente Stadskanaal liggen sinds enkele jaren 142 Stolpersteine (in het Nederlands struikelstenen), waar Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond.

Lees meer

18apr

Veteraan die Leeuwarden in 1945 bevrijdde, is geŽerd met een eigen witte tulp

Don White, de Canadese veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, is geŽerd met een witte tulp die naar hem is genoemd. White was een van de Royal Canadian Dragoons die op 15 april 1945 Leeuwarden binnenreden over de Groningerstraatweg.

Lees meer

18apr

Brabantse oorlogsverhalen vastgelegd in Stillevens

REGIO - Zeven Brabantse burgemeesters en wethouders hebben dinsdagavond maquettes onthuld die een scŤne weergeven uit een verhaal dat zich in hun gemeente afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zijn weergaven van beslismomenten waarop iemands leven voorgoed veranderde. De collectie heet Stilleven en is opgebouwd rond de 75 oorlogsverhalen die Brabant Remembers selecteerde. De Stillevens zijn ontworpen door Studio Rocco Verdult. Gemeenten zetten de maquettes de komende maanden lokaal in. Onder andere gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur) en ontwerper Rocco Verdult waren aanwezig tijdens de aftrap van dit bijzondere project. Eind oktober haalt Brabant Remembers alle 75 Stillevens op om ze vervolgens samen te brengen in ťťn grote expositie.

Lees meer

18apr

'Bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork na antisemitische uitspraken'

Een Schiedammer, die wordt verdacht van het beledigen van de joodse gemeenschap, kreeg vandaag in Den Haag 120 uur werkstraf, waarvan 60 voorwaardelijk tegen zich geŽist. Een bijzondere toevoeging is dat hij een bezoek moet brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Lees meer

18apr

Burgemeester reikt Mobilisatie Oorlogskruis uit

Op woensdag 17 april heeft burgemeester Don Bijl het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt aan Johan Vet ter ere van de verdiensten van zijn overgrootvader, Herm Nijzink, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

18apr

Geen aanpak oude munitie Oosterschelde, wťl onderzoek of er voldoende controles zijn

Staatssecretaris Barbara Visser vindt het niet nodig om op korte termijn de munitiestortplaats in de Oosterschelde aan te pakken. Wťl vindt ze dat de situatie goed in de gaten gehouden moet worden.

Lees meer

17apr

Wat deed diva Marlene Dietrich in een Heerlense winkelstraat?

Filmster en zangeres Marlene Dietrich reist eind 1944 en begin 1945 achter de Amerikaanse troepen aan die Europa bevrijden van de naziís. De GIís aan het front zijn dol op de Duitse diva, die al in 1933 partij koos tegen Hitler

Lees meer

17apr

Hennessey niet gestraft voor nazigebaar wegens gebrek aan kennis

Een van de redenen waarom Wayne Hennessey door de FA niet is bestraft voor het maken van een vermeend nazigebaar is dat de Crystal Palace-doelman nauwelijks kennis van zaken heeft over de nazi's.

Lees meer

17apr

Herinneringsdoos brengt uit Kampen weggevoerde Joden terug in eigen stad

Herinneringen tastbaar maken. Kunstenaar Jelle Groen ziet het als zijn missie bij het maken van herinneringsdozen. Zijn nieuwste bevat 34 boekjes van uit Kampen weggevoerde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer