23apr

Vondst brengt historie WO II rampschip Cap Arcona tot leven

DEN HAAG – Met de vondst van een bijna 90 jaar oude menukaart van de Cap Arcona heeft schrijver Frank Krake een stukje geschiedenis ontdekt van het rampschip, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten werd gebombardeerd. Daarbij kwamen 7000 onschuldige concentratiekampgevangenen van nazi-Duitsland om het leven.

Lees meer

23apr

Vrachtschip uit Tweede Wereldoorlog gevonden voor Australische kust

Maritieme archeologen hebben voor de Australische kust het wrak van een vrachtschip dat zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

Lees meer

Speel mee met onze quiz!

Wat weet jij over WOII? Speel mee met onze quiz!

Speel nu

13apr

Fotoverslag Vrijheidsfestival Ede

Op 17 april 1945 werd Ede bevrijd door Britse en Canadese troepen. Ieder jaar wordt op een zaterdag rond die datum een korte herdenkingsplechtigheid gehouden bij het bevrijdingsmonument.. Dit jaar was dat op zaterdag 13 april. Na korte toespraken door Gerard Gijsbertsen van het Platform voor Militaire Historie in Ede en door Burgemeester René Verhulst, volgden 1 minuut stilte, het Wilhelmus en bloemleggingen.

Lees meer

13apr

Nederlandse marine was kansloos tijdens de Tweede Wereldoorlog

Onlangs verscheen het 1e deel van het naslagwerk Nederlandse marineschepen 1939-1945, geschreven door Peter Kimenai. We stelden de auteur via e-mail enkele vragen over zijn nieuwe boek. Een recensie volgt later nog.

Lees meer

23apr

4 en 5 mei aktiviteiten CRASH museum

Op zaterdagavond 4 mei a.s. om 20.00 uur wordt er bij het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum ’40-‘45 in Aalsmeerderbrug op het fortterrein de Dodenherdenking gehouden bij het ‘Missing Man Salute’ monument. Op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei is het museum geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Een bevrijdingscolonne van militaire voertuigen op deze dag door de Haarlemmermeer rijden maakt een korte tussenstop bij het museum voor een fotomoment met en voor het publiek.

Lees meer

23apr

Geld voor monument voor Stadskanaalster 'Achterhuis' bijna binnen

De kans is groot dat er een monument komt voor het ‘Stadskanaalster Achterhuis’. Zo’n zestigduizend euro is inmiddels binnen.

Lees meer

23apr

De cafébaas die de KP-Aalten in Doesburg in de val lokte

Een klein binnenplaatsje in Doesburg is in het voorjaar van 1944 de plek waar het verhaal van de Knokploeg Aalten een dramatische wending neemt. Eén verzetsman wordt er doodgeschoten als hij zijn wapen trekt en schiet vanuit een konijnenhok en een andere KP'er en de drogist die hen verbergt worden opgepakt. Verrader-infiltrant Willy Markus heeft de mannen in de val gelokt en nog veel meer verzetsmensen van de Aaltense groep worden in de loop van het jaar opgepakt, vastgezet en gefusilleerd.

Lees meer

23apr

Bevrijder al op 8 mei 1945 'bij ons thuis'

[HERWIJNEN] Elk jaar worden op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt op 5 mei de bevrijding gevierd. Met komende 75 jaar vrijheid in zicht wil lezer Piet Bal uit Herwijnen zijn vroege belevenis delen:

Lees meer

22apr

Herdenking en Bevrijdingsdag in Nationaal Monument Kamp Vught

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op zaterdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Ernst Verduin (1927). Hij was in de oorlog gevangen in de kampen van Vught, Westerbork, Auschwitz en Buchenwald. Na zijn pensioen gaf hij honderden gastlessen aan scholieren en schreef het boek ‘Over leven’ over de oorlogsgeschiedenis van zijn familie. Hij verloor vele familieleden, onder wie zijn zusje Wanda die met de beruchte kindertransporten vanuit Kamp Vught naar Sobibor werd gedeporteerd.

Lees meer

22apr

Brabant Remembers: Floris’ vader waagde zijn leven als Biesboschcrosser

Als in september 1944 de Duitsers van het zuiden naar het noorden trekken, komen ze ook in de Biesbosch. De mannen die daar ondergedoken zaten nemen de Duitsers - 75 in totaal - gevangen. Uiteindelijk worden de Duitsers overgedragen aan de Poolse bevrijders. Het verzetswerk van de mannen in de Biesbosch is nog niet klaar. De mannen hebben veel verstand van het varen in het natuurgebied. ‘’Dus kwam de vraag: willen jullie niet even wat brengen van het zuiden naar het noorden? Dat hebben ze aangenomen’’, zegt Floris van den Hoek. Zijn vader was een van die Biesboschcrossers.

Lees meer

20apr

Deze veteranen vochten 75 jaar geleden op D-day

Deze veteranen vochten op D-day. Dat is op 6 juni precies 75 jaar geleden, toch spoken de herinneringen eraan nog altijd door hun hoofd. ‘Ik heb lang gezwegen over wat ik heb meegemaakt.’

Lees meer

20apr

Gedenkteken eerste Joodse martelaren van Leeuwarden

Voor tien Joodse slachtoffers uit Leeuwarden in de Tweede Wereldoorlog wordt zondag 28 april in het Westerpark (Vossepark) een informatiepaneel onthuld.

Lees meer

20apr

Skigebied gebruikt kanon uit WOII om lawines tegen te gaan

Skigebieden doen er alles aan om het gebied zo veilig mogelijk te maken. Eén van de dingen die ze doen, is lawines gecontroleerd af laten gaan. Zo voorkomen ze dat deze lawine plotseling afgaat en dat er mensen in terecht komen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar een skigebied in het Amerikaanse Californië heeft wel een hele bijzondere oplossing gevonden. Zij gebruiken een kanon uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

20apr

Nieuw Joods monument voor Zandvoort

[ZANDVOORT] Omdat het huidige Joodse monument geen recht doet aan de verschrikkingen die onze Joodse inwoners in de oorlog hebben ondervonden, is er een stichting opgericht om een nieuw monument op te richten. ,,Daar zullen de namen vermeld worden van alle Joodse inwoners uit Zandvoort, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, zegt Paul Olieslagers. ,,Ook laten we er tekeningen in graveren, die Zandvoortse schoolkinderen in 2017 voor de tentoonstelling van het Holocaust Namen Monument in de Hervormde Kerk gemaakt hebben.

Lees meer

20apr

Veel belangstelling voor herdenking Kamp Amersfoort

AMERSFOORT - Bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort zijn vanmiddag acht burgemeesters aanwezig. Volgens het kamp past hun komst bij de toegenomen aandacht voor het kamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 mensen uit het hele land gevangen zaten.

Lees meer

20apr

Veel Nederlanders weten niet meer wat 4 mei betekent, daar wil deze militair wat aan doen

Sergeant van de landmacht Emiel Garstenveld is bezig aan een wandeltocht ter ere van onze vrijheid en de mensen die daarvoor hun leven gaven. Hij loopt van de D-Day-stranden in Normandië naar de John Frostbrug in Arnhem, een afstand van zo’n 600 kilometer. Op 4 mei hoopt hij aan te komen in Arnhem, voor de Dodenherdenking. 

Lees meer

20apr

Nieuw bij MAX: In de voetsporen van D-Day met Philip Freriks

In de nieuwe MAX-serie In de voetsporen van D-Day reist presentator Philip Freriks 75 jaar na D-Day mee met de hoofdrolspelers van Operatie Overlord. Hij reconstrueert aan de hand van archiefmateriaal, dagboekfragmenten en persoonlijke ervaringen van geallieerden en Duitsers, de voorbereidingen, het verloop en de nasleep van de dag die onze gesc...

Lees meer

19apr

Oorlogsfoto's Helmond online

Jeroen Koppes en Marian Bom hebben besloten hun beider fotoarchieven samen te voegen en online beschikbaar te maken. Het betreft in eerste instantie ruim 60 foto's uit de oorlog. De komende weken zullen meer foto's worden toegevoegd. Alle foto's zijn voorzien van een korte beschrijving, maar meer informatie is altijd welkom!

Lees meer

19apr

"Hitler was een zeer berekende manipulator en charismatische toneelspeler"

In maart 2019 verscheen een bijgewerkte herdruk van het boek Hitler 1889-1945, een tiran in beeld van dr. Hendrik van Capelle dr. Arie Pieter van de Bovenkamp. We stelden de auteur via e-mail enkele vragen over deze publicatie.

Lees meer

19apr

Bibliotheek Harderwijk opent tentoonstelling over verhalen uit WO2

In de bibliotheek van Harderwijk is een tentoonstelling geopend over de verhalen van getuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen drie jaar hebben 15 vwo leerlingen uit Polen, Finland, Griekenland en Nederland aan het internationale project van het Christelijk College Nassau-Veluwe gewerkt. Foto: gemeente Harderwijk.

Lees meer

19apr

‘De veerkracht van de samenleving speelde een grote rol in de Hongerwinter’

Het gangbare beeld van de Hongerwinter als periode waarin het 'ieder voor zich' was, is niet correct. Historicus Ingrid de Zwarte laat dat zien in haar academisch proefschrift, dat als Nederlandse publieksversie in boekvorm is gepubliceerd.

Lees meer

19apr

Kinderen van basisschool De Singel in Roosendaal maken oorlogsmonument brandschoon

Gewapend met een emmer vol schoonmaakspullen gingen ze donderdagmiddag nog een keer aan de slag. De kinderen van groep vijf van basisschool De Singel in Roosendaal gingen het door de school geadopteerde bevrijdingsmonument schoonmaken. Het witte beeld stamt uit 1951 en is door de school geadopteerd.

Lees meer

19apr

Jonge Bleiswijker verzamelt items WOII

Bleiswijk – De zestienjarige Stijn Molleman uit Bleiswijk heeft een bijzondere hobby: hij verzamelt items uit de Tweede Wereldoorlog en vooral de mobilisatie van Nederland heeft zijn aandacht.

Lees meer

19apr

Bijzondere WOII-vondsten ontdekt bij restauratie Generaal de Bonskazerne

18-4-2019 om 11:47 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl GRAVE - BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, heeft tijdens de restauratie van de Generaal de Bonskazerne in Grave bijzondere objecten uit...

Lees meer

19apr

Monumenten voor gecrashte bommenwerpers

REGIO - Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn hebben een stichting opgericht om ervoor te zorgen dat op alle crashsites van bommenwerpers in Hollands Kroon een herdenkingspaal met informatie komt te staan. Dat meldt mediapartner NH Nieuws. Hakvoort is al geruime tijd bezig met de geschiedenis rond de …

Lees meer