23apr

Gelredag 28 april: WO II & Vliegeniersmuseum, Vuren

Het WO II en Vliegeniersmuseum is de place to be op zaterdag 28 april. Van 10 tot 12 uur organiseert Omroep Gelderland daar een Gelredag op een schitterende locatie: Fort Vuren. Deze dag staat in het teken van de zogenaamde luchtoorlog, oftewel over de enorme hoeveelheden vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog over Gelderland gevlogen zijn. De toegang is als altijd gratis. Bij het museum is speciaal voor de Gelredag een vrachtwagen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.

Lees meer

23apr

Een nieuwe blik op heden en verleden met Project V Gouda

Gouda – Verhalen van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als spiegel voor de tegenwoordige tijd. Met ‘Project V Gouda’ zoekt Verzetsmuseum Zuid-Holland het spanningsveld tussen heden en verleden. Historische voorwerpen en verhalen worden aangevuld met eigentijdse vragen en dilemma’s die soms verrassende overeenkomsten vertonen met de historische verhalen. De Tweede Wereldoorlog en onze huidige, vaak...

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaald hiervoor niets extra's.

Bestel nu

21apr

Herdenking Bevrijding Ede

Op 17 april 1945 werd Ede bevrijd. Ieder jaar wordt dit met een kleine plechtigheid herdacht. Na de toespraken door Gerard Gijsbertsen van het Platform Militaire Historie Ede en burgemeester René Verhulst, werd de last post geblazen en volgde 1 minuut stilte.

Lees meer

19dec

Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2017

Na vorig jaar een jaartje overgeslagen te hebben waren we dit jaar terug voor de 40ste Bastogne Historic Walk. Na 2012, 2013, 2014 en 2015 was dit de 5de keer dat we aanwezig waren. Wij begonnen op zaterdag met de Bastogne Historic Walk om daarna een bezoek te brengen aan de Bastogne Barracks. Op zondag brachten we een bezoek aan de re-enactors in Hardigny en Grandmenil om de dag af te sluiten met de parade in Bastogne zelf.

Lees meer

23apr

Stichting zoekt verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Apeldoorn - 73 jaar geleden werd Apeldoorn en omgeving bevrijd van de Duitse bezetting. Het aantal mensen dat deze gebeurtenis zelf heeft mee gemaakt wordt elk jaar kleiner. Reden voor Stichting Behoud Oorlogsherinneringen (Stibo) om actief op zoek te gaan naar deze personen en ze te interviewen over hun persoonlijke verhalen. Ook in Apeldoorn en omgeving is de stichting op zoek naar ooggetuigen van de oorlogsjaren.

Lees meer

23apr

Nieuwe expositie Titus Brandsma Museum geopend

In het Titus Brandsma Museum is donderdagmiddag de nieuwe expositie 'Aartsbisschop tegenover aartsvijand' geopend door bisschop C.F.M. van den Hout en pastoor H. Nota van het Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Friesland. Zij deden dit door het onthullen van een uithangbord. Er was muziek van duo A la Carte, dat het thema 'in dilemma' uitvoerde door het publiek te laten kiezen uit de muziekstukken die zij ten gehore zouden brengen. Het openingswoord werd gedaan door voorzitter S.A.M. de Ree; bisschop Van den Hout gaf een korte inleiding over de dilemma's waarin bisschop J. de Jong tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam te staan en directeur drs. H.G. Joustra bedankte R. Vugts en G. Kist voor hun vele werk aan de tentoonstelling door hen in de bloemetjes te zetten. De leden van de expositiewerkgroep ontvingen elk eveneens een kleine attentie. Daarna was er gelegenheid voor de genodigden om de nieuwe expositie te gaan bezichtigen.

Lees meer

23apr

Leerlingen leggen bloemen bij oorlogsmonumenten

Op 24, 25 en 26 april zal op acht plekken stilgestaan worden bij gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek plaatsvonden. Op 5 mei is het 73 jaar geleden dat voor Nederland de oorlog eindigde.

Lees meer

23apr

Bijzondere WOII-expositie en rondleidingen in Koepelgevangenis Arnhem

REGIO – Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel gebeurd in en rondom de Koepelgevangenis in Arnhem. In een special op 4,5 en 6 mei 2018 organiseert Comité Koepel40-45 in samenwerking met Prison Experience een bijzonder evenement.

Lees meer

23apr

Kindermonument Ossenmarkt vernield en weer hersteld

WEESP - Wie een bushalte vernielt is al niet goed wijs, maar voor het slopen van een herdenkingsmonument moet er een flinke steek bij je loszitten. Dit was zondagmorgen de trieste aanblik op de Ossenmarkt.

Lees meer

23apr

Toch twee verzetshelden bij kranslegging Domplein

UTRECHT - Op 4 mei om even over acht uur zullen twee Utrechtse verzetshelden een krans leggen bij het monument op het Domplein. Theresia Dhont en Henk Ferwerda meldden zich na een oproep omdat er steeds minder verzetshelden in leven zijn.

Lees meer

22apr

ID-kaart oorlogsheld gestolen op Canadese begraafplaats

GROESBEEK - Bij een inbraak in een busje, dat geparkeerd stond bij de Canadese begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek, is zaterdagochtend onder meer de ID-kaart van de overleden Engelse oorlogsheld John Brooks gestolen. De kaart zat in een tas van zijn dochter Eugenie Brooks (53) die met elf veteranen een bezoek bracht aan het kerkhof.

Lees meer

22apr

Onderzoeker: mislukken Market Garden kostte duizenden verzetsmensen het leven

Operatie Market Garden heeft duizenden Nederlandse verzetsmensen het leven gekost, daarnaast kwamen nog ettelijke duizenden Nederlandse burgers om het leven tijdens en na de mislukte operatie. Dat schrijft de Britse historicus Sir Antony Beevor in zijn nieuwste boek 'De slag om Arnhem'.

Lees meer

22apr

Servië en Kroatië ruziën over WOII, minister niet naar herdenking

De Servische minister Vulin is niet welkom bij een WOII-herdenking bij een kamp uit de Tweede Wereldoorlog in Kroatie. Servië vindt dat Kroatië te weinig spijt toont over wat daar is gebeurd.

Lees meer

22apr

Unieke brieven Anne Frank duiken op in Amerikaans gehucht

Een museum in een piepklein Amerikaans dorpje exposeert vanaf deze week een briefwisseling tussen twee Amsterdamse en twee Amerikaanse meisjes, daterend uit 1940. Bijzonder, maar wat de brieven echt speciaal maakt is dat de brieven uit Nederland afkomstig waren van Anne Frank en haar zus Margot. Betty en Juanita Wagner hebben ze altijd bewaard.

Lees meer

21apr

Herdenking en Bevrijdingsdag in Nationaal Monument Kamp Vught

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op vrijdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Peter Molthoff (1923).

Lees meer

20apr

Boek over April-meistaking doet slachtoffers Appelbergen eer aan

Schrijfster Petra Wolthuis haar boek ‘De April-meistaking 1943; er hoeft er maar één te beginnen’, komt 19 april uit. In haar boek besteedt zij ook aandacht aan de slachtoffers die in Appèlbergen liggen. Die gebeurtenis komt hiermee in een groter, landelijk kader.

Lees meer

20apr

Bijzondere herdenking April-meistakingen 1943 in Hengelo

De stakingen leidden tot gewelddadige acties van de nazi’s. In de week na het uitbreken van de stakingen bij Stork werden er willekeurige stakers doodgeschoten, meer dan 200 mensen kwamen in die dagen om het leven. “De stakingen hebben een kentering in de oorlog teweeg gebracht”, aldus de commissie Herdenking April-meistakingen 1943, die de activiteiten in Hengelo organiseert.

Lees meer

20apr

Marius van Rhijn hield moed in moorddadige tijden

De Enschedese huisarts Marius van Rhijn dook in 1942 onder. Vanaf dat moment hield hij een dagboek bij. Over onderduiken en naziterreur, sterrenhemels of ‘een aardig veulen’ in de wei. Hij schrijft om nooit te vergeten. En om moed te houden in moorddadige tijden.

Lees meer

20apr

Bijzondere asverstrooiing van major Crockford

Op dinsdag 17 april werd op het Brits Militair Kerkhof in Venray de as verstrooid van Major Ken Crockford MC (16-7-1923/27-5-2014).

Lees meer

20apr

Nunspeet herdenkt bevrijding door Canadezen

In Nunspeet is donderdagavond de bevrijding van het dorp herdacht. Op 19 april 1945 bevrijdde het 1e Canadian Motorcycle Regiment Nunspeet.

Lees meer

20apr

33 Britse veteranen naar bevrijdingsdefilé Wageningen

33 Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog komen in de week van 4 en 5 mei naar Gelderland voor de herdenking en viering van onze bevrijding. Dat heeft de Market Garden Foundation Arnhem bekendgemaakt. De oud-strijders worden vervoerd in 25 authentieke Londense taxi's. Het is de vierde keer dat ze de herdenkingen bijwonen. De laatste keer, in 2015 waren er nog 120 veteranen die de overtocht aandurfden maar hun aantal daalt de laatste jaren snel. Op 4 mei zullen ze bij de dodenherdenking in Heteren zijn. Een dag later zijn ze in Wageningen waar ze in een bijzonder voertuig mee zullen doen aan het bevrijdingsdefilé. Onder de 33 Britse oud-militairen zijn er 7 die in de omgeving van Arnhem gevochten hebben.

Lees meer

20apr

Struikelstenen voor omgekomen Joden uit Beekdaelen

In de nieuwe gemeente Beekdaelen zal op 18 september 2019 een steenlegging komen voor Joden die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

20apr

Eén kans om Duitse bunkers te zien

Erfgoeddag: een ideaal moment, vindt oorlogsdeskundige Kristof Jacobs uit Nieuwpoort, om de Stutzpunkt Müncheberg eenmalig open te stellen. Die Duitse batterij - van bunkers tot slaapplekken - komt zondag tot leven. Acteurs kruipen in de huid van Duitse militairen.

Lees meer

20apr

Arnoud-Jan Bijsterveld vertelt in Moergestel over struikelstenen en Holocaust

MOERGESTEL - Arnoud-Jan Bijsterveld, historicus aan Tilburg University, houdt woensdag in Moergestel een gratis lezing met film over struikelstenen en de Holocaust. De lezing in Den Boogaard begint om 19.30 uur.

Lees meer

20apr

Paul Visser kan eindelijk zijn Canadian Fox restaureren

WINKEL - Museum Collection '39-'45 kan na jaren speuren naar praktisch onvindbare onderdelen, vaart zetten achter de restauratie van een Canadian Fox, een gepantserd verkenningsvoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lag het project te wachten, de oplossing kwam uiteindelijk van de andere kant van de wereld

Lees meer