25sep

Tentoonstelling Boekelo en Usselo in de Tweede Wereldoorlog

De Halifax DK-259 vertrok 29 september 1943 vanuit Engeland voor een bombardementsvlucht op het Duitse Bochum. Boven Hengelo werd de Canadeze bommenwerper aangeschoten door de Duitse nachtjager van Prinz zur Lippe-Weissenfeld. Een gedeelte van de bommen werden boven bij Haaksbergen afgeworpen. Het toestel stortte met de resterende bommenlast aan boord neer aan de Kwinkelerweg in Boekelo. Twee van de bemanningsleden kwamen om bij de crash, vier werden gevangengenomen. De Amerikaanse piloot wist met hulp van het verzet uit handen van de Duitsers te blijven en keerde via de Belgische pilotenlijn Comete via Gibraltar terug naar Engeland.

Lees meer

25sep

Filmavond WO2GO op 12 oktober: De Russenoorlog

Melissant - Ook dit jaar wordt er in oktober op Goeree-Overflakkee weer door veel lokale partijen aandacht besteed aan de zogenaamde ĎMaand van de Geschiedenisí. Het thema dit jaar is ĎOpstandí.

Lees meer

Bestel: Het Masker van de Massamoordenaar

Hoe Arthur Nebe als chef van de Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Bestel nu

23sep

Airborne herdenking begraafplaats Oosterbeek

De regen op zondag 23 september 2018 weerhield velen er niet van om naar de jaarlijkse Airborne herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek te komen.

Lees meer

16sep

Fotoverslag Son en Breugel 2018

In 2016 was er al eens een re-enactors-event in Son en Breugel, wij bezochten er toen twee dagen. Dit jaar werd het even gehouden van vrijdag 14 t/m zondag 16 september. Deze keer waren er naast de burgers en geallieerden ook Duitse re-enactors aanwezig. Het was wederom fantastisch georganiseerd. Op naar volgend jaar, waarbij het evenement hopelijk weer mag terugkeren in Son en Breugel.

Lees meer

25sep

Als 14-jarige ging Nederlandse Freddie bij het verzet

Als veertienjarig meisje was Freddie Oversteegen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een van de jongste leden van het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter. Ze wekte weinig argwaan en was daardoor dodelijk efficiŽnt.

Lees meer

25sep

Leerlingen leren over oorlog in Venrays bos

Zo'n 1.600 leerlingen van basisscholen uit Noord-Limburg en Noord-Brabant krijgen deze week in Venray te zien hoe de soldaten leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

25sep

Deze beer was een van opmerkelijkste soldaten in WO II en hij krijgt nu eigen film

Hij waarschuwde als een vijand het kamp van zijn regiment binnendrong en droeg granaten naar de Geallieerde troepen tijdens de Slag om Monte Cassino in 1944. Maar hij hield evengoed van een biertje en een partijtje worstelen met zijn kameraden. En dat maakte van Wojtek de beer een van de opmerkelijkste soldaten van de Tweede Wereldoorlog. Zo opmerkelijk dat er nu zelfs een animatiefilm over zijn waargebeurde verhaal in de maak is.

Lees meer

25sep

Marceline Loridan-Ivens (1928-2018) leerde in Auschwitz om elke vorm van dwang te negeren

De cineaste en schrijfster Marceline Loridan-Ivens liet zich na Auschwitz door niemand nog de les lezen. Ze overleed vorige week dinsdag in Parijs.

Lees meer

24sep

World War 2 Youtube Serie - 22 september 1939

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

24sep

Fotoverslag onthulling monument Dakota FZ626 te Arnhem

Op 19 september 1944 werd Dakota FZ626 van het RAF 271 Squadron tijdens een bevoorradingsvlucht naar het slagveld in Arnhem geraakt door Duits luchtafweergeschut op het droppingsveld V noord van de Schelmseweg in Arnhem. Piloot P/O J.L. (Len) Wilson heeft geprobeerd om zijn vliegtuig op een flak-positie te laten crashen; Wilson wist daarbij een luchtdoelkanon te raken. Vijf bemanningsleden van de Dakota kwamen bij de crash om het leven. Eind 2017 is er een monument ter nagedachtenis aan deze bemanningsleden opgericht. Dit monument werd op vrijdag 21 september 2018 onthuld in het bijzijn van twee Arnhem veteranen: Ray Whitwell en Sid Salis.

Lees meer

24sep

Fotoverslag Onthulling Airbornemonument te Renkum

Op vrijdag 21 september is bij Renkum een nieuw monument onthuld. Noord van Renkum liggen namelijk de grote landingsterreinen waar in september 1944 de Britse 1e Airborne Divisie per parachute en met zweefvliegtuigen landde om de Rijnbruggen bij Arnhem te veroveren tijdens operatie Market Garden.

Lees meer

24sep

Viaduct tussen Steenbergen en Welberg wordt oorlogsmonument

Het viaduct tussen Steenbergen en Welberg wordt vanaf zaterdag 29 september getransformeerd tot een poort van geverfde klaprozen. Dit moet een eerbetoon worden aan de militairen en inwoners die op het dorp omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en een symbool worden van bevrijding.

Lees meer

24sep

Lezing over Enigma bij Museum Bescherming Bevolking

Het Museum Bescherming Bevolking Bunkercomplex Park Overvoorde organiseert een bijzondere lezing over de veel gehoorde Enigma codeermachine. Voor lange tijd het geheime wapen van Nazi Duitsland in de tweede wereldoorlog. Met behulp van de Enigma kon de Duitse bezetter haar berichten in code verzenden en ontvangen. Vele oorlogsjaren was de Enigma de luis in de Ö

Lees meer

24sep

Canadese oorlogsveteraan Bentley (97 jaar) ontmoet Arnhemse scholen

Arnhem - Bijna 98 jaar: en nog steeds vertelt de Canadese oorlogsveteraan niets liever dan zijn belevenissen aan de leerlingen van de Jozefschool en Laarhorst uit Arnhem.

Lees meer

24sep

Kinderen herdenken oorlogshelden Gibson en Warwick

STEENBERGEN - Kinderen van de groepen 8a en 8b van de Gummarusschool in Steenbergen hebben woensdagochtend een krans gelegd bij het Propeller-monument in het Stadspark van Steenbergen. Basisschool Gummarus heeft het monument ter nagedachtenis aan vliegeniers Gibson en Warwick vorig jaar geadopteerd en besteed sindsdien uitgebreid aandacht aan de helden.

Lees meer

24sep

Duitste verdedigingslinie nog goed zichtbaar in Leggelderveld

Wie goed naar het landschap kijkt, kan daarin veel sporen van de geschiedenis nog herkennen. Zo ook in het Leggelderveld, waar de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de Frieslandriegel doorheen trokken.

Lees meer

23sep

Brief aan Otto Frank op veiling voor 9.500 euro verkocht

Een ongeopende brief aan de vader van Anne Frank is tijdens een veiling verkocht voor 9.500 euro. De koper is niet bekendgemaakt.

Lees meer

23sep

Granaat uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij herdenking Market Garden

Tijdens de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede is zaterdagochtend een granaat gevonden.

Lees meer

23sep

Fotoverslag herdenking Mierlo-Hout 2018

Net als in 2013, 2014, 2015 en 2016, met helaas een afwezigheid in 2017, waren we dit jaar weer bij de herdenking in Mierlo-Hout. Helaas was het al vroeg donker en regende het al de hele dag. De opkomst was ondanks het weer gelukkig wel groot. Zowel voor de Heilige Mis in de St. Luciakerk als de kransleggingen bij het monument.

Lees meer

22sep

Airborne Herdenking Ginkelse Heide 2018

De grote herdenking van de Slag om Arnhem op de Ginkelse Heide bij Ede begon op zaterdag 22 september goed. Met mooi weer konden vele parachutesprongen worden gemaakt. Het middagprogramma viel door de regen letterlijk wat in het water.

Lees meer

22sep

Race to the Bridge 2018

De Race to the Bridge is een optocht van militaire voertuigen die van de landingsterreinen van de Slag om Arnhem naar de Rijnbrug in Arnhem rijden. Net als in 1944. Op zaterdag 22 september werd de regen de grootste vijand. Binnenkort volgt op tracesofwar een uitgebreid fotoverslag.

Lees meer

22sep

Boek met de oorlogsherinneringen van Gerrit Manders uit Helmond

HELMOND - Gerrit Manders (88) uit Helmond heeft de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. En hij kan zich er nog veel van herinneren. Zijn verhaal is nu in boekvorm verschenen, onder de titel 'Een Helmondse Kwajongen'.

Lees meer

21sep

Airborne Hospital Display in Oosterbeek

In de Concertzaal in Oosterbeek is in het weekend van de Arnhem herdenkingen weer een Airborne Hospital Display. Reenactors spelen levensecht na hoe het er tijdens de Slag om Arnhem in een noodhospitaal aan toeging. Het display vindt plaats op vrijdag 21 t/m zondag 23 september in de Concertzaal aan de Rozensteeg te Oosterbeek.

Lees meer

21sep

Monument Dakota FZ626 onthuld in Arnhem

Op vrijdag 21 september 2018 is aan de Bakenbergseweg in Arnhem het monument onthuld voor de bemanning van Dakota FZ626. Dit vliegtuig stortte tijdens een bevooradingsvlucht gedurende de Slag om Arnhem.

Lees meer

21sep

Nieuw monument op DZ/LZ X te Renkum onthuld

Op het landingsterrein 'X' dat tijdens de tijdens de Slag om Arnhem werd gebruikt voor de Britse 1st Airborne Division is op vrijdag 21 september een monument onthuld. Onder grote belangstelling verrichten de Arnhem veteranen Frank Asleigh, tijdens de slag piloot van een zweegvliegtuig, en paratrooper Steve Morgen de officiŽle handeling.

Lees meer