26mei

Lezing 9 juni over de DC 3 Dakota

Aalsmeerderbrug. Op zaterdag 9 juni 2018 om 13.00 uur is er een lezing verzorgd door de heer Hans Walrecht in het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum ’40-’45 over de legendarische DC 3 ‘Dakota’. Een groot vliegtuigmodel van 3 meter spanwijdte, gemaakt van Meccano is dan ook te bezichtigen.

Lees meer

25mei

Defensie opent graven soldaten Tweede Wereldoorlog voor dna-onderzoek

De graven van 103 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog worden geopend voor dna-onderzoek. De soldaten liggen allemaal begraven op het Ereveld Loenen bij Apeldoorn.

Lees meer

Bestel: Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz. SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en 'illegale moorden'.

Bestel nu

25mei

Fotoverslag eerbetoon gevallenen RAF 320 Squadron

Op vrijdag 25 mei 2018 vond op het Ereveld op de Grebbeberg een bijzondere herdenking plaats. Het was een herdenking voor de gevallenen van het Nederlandse RAF 320 squadron. Eind 2017 overleed Edward Hoenson, een van de laatste veteranen van dit squadron. Het was zijn wens dat zijn oude kameraden, waar er 25 op het Ereveld op de Grebbeberg liggen, een eerbetoon zouden krijgen.

Lees meer

13mei

Van de onderbroek van Rudolf Hess tot de Goliath tank

Roger Moorhouse is een Britse historicus van wie eerder de boeken ‘Hitler, de aanslagen’ en ‘Duivelspact’ in Nederland werden uitgegeven. Onlangs verscheen bij Just Publishers de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen’. Hierin beschrijft de schrijver de politieke, sociale en militaire geschiedenis van nazi-Duitsland aan de hand van 100 voorwerpen die elk een ander facet belichten van de naziperiode. Voor TracesofWar.com stelden we de schrijver een aantal vragen over dit boek.

Lees meer

25mei

Eerbetoon aan oorlogsvliegers op Grebbeberg

SCHAARSBERGEN (ANP) - Een bijzonder eerbetoon voor oorlogsvliegers van het zogeheten 320 squadron van de Royal Air Force. Vrijdag worden 25 van hen, die zijn begraven op het ereveld de Grebbeberg, herdacht.

Lees meer

24mei

Fotoverslag evening airshow Shuttleworth Collection 19 mei 2018

De Shuttleworth Collection op het vliegveld Old Warden in Engeland is een levend museum. De verzameling is in de jaren 30 van de vorige eeuw gestart door Richard Shuttleworth. Richard is in de Tweede Wereldoorlog omgekomen bij een vliegongeluk. Zijn verzameling voertuigen en vliegtuigen is gebleven en alleen maar groter geworden.

Lees meer

24mei

Dresden worstelt met oorlogsbom, duizenden mensen geëvacueerd

De autoriteiten in het Duitse Dresden zitten flink in hun maag met een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten, maar twee pogingen om het projectiel onschadelijk te maken zijn mislukt.

Lees meer

24mei

Kinderen leveren oud explosief in bij balie Roermondse jachthaven

Waarschijnlijk stamt het projectiel uit de Tweede Wereldoorlog. De EOD is opgeroepen om het onschadelijk te maken.

Lees meer

24mei

Canadian War Graves als eerbetoon aan gesneuvelden

BERGEN OP ZOOM - De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden. Als wijze levensles. Hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn.

Lees meer

23mei

Bij Katwijk omgekomen sergeant krijgt plekje op Ereveld Grebbeberg

KATWIJK (NB) - Drie in 1940 gesneuvelde soldaten worden morgen en dinsdag herbegraven op verzoek van hun families. Ze worden overgebracht vanuit hun woonplaats naar de Militaire Ereplaats Grebbeberg in Rhenen. Onder hen de in Katwijk omgekomen Pierre Clevis.

Lees meer

23mei

Royal Enfield bewijst eer aan veteranen Slag om Arnhem

ARNHEM/DUXFORD - Het Brits/Indiase motorfietsmerk Royal Enfield bewijst eer aan de Airbornes die vochten tijdens de Slag om Arnhem, in september 1944. De motorbouwer presenteerde afgelopen weekend in het Engelse Duxford de 'Pegasus Edition' van de Royal Enfield Classic 500.

Lees meer

23mei

Cor Rieken zoekt verwanten van ex-dwangarbeiders

Schiedam - Cor Rieken uit De Lier (Westland) is op zoek naar (verwanten van) ex-dwangarbeiders uit Rotterdam en Schiedam die, evenals zijn vader, tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ondergebracht in de 3e compagnie van Arbeidsbataljon (L) 7.

Lees meer

23mei

'Als wij het niet doen, wie dan wel?'

Hoe kan het dat een groep die relatief zo klein was zo’n grote rol innam binnen het Nederlands verzet? Op die vraag stuitte schrijver en historicus Jeroen Kemperman. Hij deed onderzoek naar de rol van studenten in de Tweede Wereldoorlog en kwam al snel tot de conclusie dat de studenten van onmiskenbaar belang waren voor Nederland in oorlogstijd.

Lees meer

23mei

Anne Frankboom in Waalwijk doelwit vandalen, 'We kunnen er moeilijk prikkeldraad omheen spannen'

WAALWIJK - De Anne Frankboom in het Wandelpark in Waalwijk is voor de derde keer deze maand vernield. Onbekenden knakten dit weekend de boom zelfs twee keer doormidden. Gedacht wordt aan een gerichte actie. Dit is een aanslag op de Waalwijkse samenleving, aldus voorzitter Theo van Bracht van Stichting Wandelpark.

Lees meer

22mei

NSB-films online voor 'breder beeld op fout erfgoed'

In de jaren 30 en 40 draaide de propagandamachine van de Nationaal Socialistische Beweging, de NSB, op volle toeren. Van groot belang voor de NSB'ers waren films, die veel zeiden over de 'ideale wereld'. Die films, 170 in totaal met name uit de periode 1941 tot en met 1944, zijn nu online gezet door het Instituut voor Beeld en Geluid.

Lees meer

21mei

Militracks trekt recordaantal bezoekers naar Oorlogsmuseum Overloon

Het evenement Militracks dat het Oorlogsmuseum in Overloon jaarlijks organiseert, heeft de afgelopen dagen meer dan achttienduizend bezoekers getrokken. Een recordaantal, aldus de woordvoerder van het museum.

Lees meer

21mei

Franse onderzoekers bevestigen: Adolf Hitler stierf in 1945

Rusland heeft voor het eerst westerse wetenschappers onderzoek laten doen naar de stoffelijke resten van Adolf Hitler die na de Tweede Wereldoorlog in Moskou zijn terechtgekomen. De Franse onderzoekers bevestigen dat de Duitse nazileider in 1945 in Berlijn zelfmoord heeft gepleegd. Een conclusie die de Russen zelf al in 1946 hadden getrokken en alleen nog door complotdenkers in twijfel werd getrokken.

Lees meer

20mei

Lezingen onderwaterzetting 1944 - 1945

Deze maand verzorgt Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek ‘Ooievaar brengt zondvloed’, op twee plaatsen een lezing over de onderwaterzetting van de Betuwe, de Ooijpolder en de Duitse Düffelward tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 22 mei is er een lezing in de Wasserburg in Rindern bij Kleve (adres: Wasserburgallee 120). Op 28 mei is er een lezing in het Informatiecentrum Polen van Driel in de Katholieke Kerk Maria Geboorte in Driel (adres: Kerkstraat 25). Beide lezingen beginnen om 20.00 uur. De toegang is vrij.

Lees meer

20mei

Ultrageheim Duitse 'V4' werd gelanceerd vanuit de bossen bij Nunspeet

Het Duitse vergeldingswapen V1 is bij veel mensen wel bekend als de vliegende bom. De V1's werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit de Achterhoek en Overijssel massaal afgeschoten richting haven van Antwerpen. En sommigen hebben ook wel van de V2 (zeg maar de Kuifje-raket) gehoord. Maar dat de Duitsers een ander type raket, de V4, in petto hadden dat weten maar weinigen. En dat die futuristisch ogende geheime wapens uitsluitend werden gelanceerd vanuit een bos bij Nunspeet weet bijna niemand. Dat blijkt uit het boek Vergeltungswaffen in Nederland dat deze week verschijnt.

Lees meer

20mei

Wandelroute over WO II uitgezet

De Stichting Fallen Airmen Markelo (FAMM) heeft een wandelroute uitgezet langs 15 Sporen van de Tweede Wereldoorlog in het buitengebied van Goor en Markelo. Deze route staat beschreven in een nieuw boek met uitgebreide informatie over alle Sporen, die aan de zeven kilometer lange route liggen.

Lees meer

19mei

Fotoverslag Militracks 2018 - zaterdag 19 mei

Vandaag waren wij weer aanwezig bij Militracks, het jaarlijks terugkerende evenement bij het Oorlogsmuseum Overloon. Dit evenement van 2 dagen staat volledig in het teken van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is dat inclusief de Königstiger van het Musée Des Blindes uit Saumur.

Lees meer

19mei

Op zoek naar sporen van de Tweede Wereldoorlog met bijzondere wandelroute in Markelo

Stichting Fallen Airmen Markelo heeft een wandelroute uitgezet langs vijftien 'sporen' van de Tweede Wereldoorlog in en rond Markelo. De route staat beschreven in een nieuw boek, dat vrijdag werd overhandigd aan burgemeester Ellen Nauta.

Lees meer

18mei

Holocaustslachtoffers krijgen alsnog belastingvrijstelling

Een groep van 300 overlevenden van de Tweede Wereldoorlog hoeft toch geen belasting te betalen over de zogenaamde ‘gettovergoeding’ die zij van de Duitse overheid krijgen. Het kabinet heeft na aanvankelijke weigering alsnog een manier gevonden om de hoogbejaarden fiscaal vrij te stellen.

Lees meer

18mei

Bijzondere Duitse tank na lange reis vanuit Frankrijk bijna in Overloon

OVERLOON - Het was kantje boord, maar het lijkt erop dat de bijzondere Königstiger tank-wagen op tijd aan gaat komen in Overloon. Daar vindt dit weekend het evenement Militracks plaats. De tank, de enige overgebleven van zijn soort, komt uit Frankrijk, maar liep enige vertraging op.

Lees meer