20aug

Dressoir van Hitler en kopie bronzen paard te zien in Den Bosch

Een kolossaal dressoir dat Adolf Hitler in zijn werkkamer in de Nieuwe Rijkskanselarij in Berlijn had staan, is binnenkort te zien op een tentoonstelling in Den Bosch over de toegepaste kunst van de nazi's. Ook wordt daar onder meer een kleine kopie tentoongesteld van ťťn van de grote bronzen paarden die voor de kanselarij stonden. Over de tentoonstelling is veel te doen, anti-fascisten organiseerden al een demonstratie.

Lees meer

20aug

Frans zoekt nieuw thuis voor zijn mega-archief met spullen uit de Tweede Wereldoorlog

Unieke foto's, persoonlijke brieven en bijzondere spullen uit de Tweede Wereldoorlog. In het archief van Dr. Frans Govers uit Uden kom je van alles tegen. Zijn hele huis staat er vol mee, als je het allemaal naast elkaar zet is het meer dan zeventig meter.

Lees meer

Bestel: Het Masker van de Massamoordenaar

Hoe Arthur Nebe als chef van de Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Bestel nu

1aug

Met korting naar Museum Bevrijdende Vleugels in Best

TracesOfWar.nl begint een samenwerking met Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Via onze website is het mogelijk om toegangskaartjes voor het museum met korting te bestellen. Volg daarvoor de link in de banner hiernaast. TracesOfWar.nl is blij dat we op deze manier onze bezoekers 25% korting kunnen bieden op de kassa-entreeprijs.

Lees meer

20aug

Brabander maakte karretjes van wielen zweefvliegtuig

Hellís highway Ė snelweg naar de hel. Zo werd de route tussen Son en Grave na de Tweede Wereldoorlog wel genoemd. Wim Ooijen (85) uit Sint-Oedenrode woonde er destijds vlak bij. ĄIk sloopte wielen van de zweefvliegtuigen om er karretjes van te maken.Ē

Lees meer

20aug

Wiel Amerikaanse Sherman-tank ontdekt op natuurbegraafplaats Bergerbos

Een bijzondere vondst op natuurbegraafplaats Bergerbos in Sint OdiliŽnberg. Bij graafwerkzaamheden werd daar maandagmorgen een wiel van een Amerikaanse She...

Lees meer

20aug

Stad [Antwerpen] lanceert wandeling over Jodenvervolging

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in Antwerpen een zware vervolging van Joden door de Duitse bezetter. Iedereen kan nu een digitale of gegidste wandeling doorheen twee wijken volgen over deze donkere bladzijden uit de Antwerpse geschiedenis.

Lees meer

20aug

'Peaky Blinders'-bedenker maakt actie-serie 'SAS: Rogue Heroes'

Een nieuwe serie over de oorsprong van de Britse speciale eenheid.

Lees meer

19aug

Podcast De Dag: het onbekende Amerikaanse bombardement op Maastricht

Vier weken voor de bevrijding van Maastricht werden twee woonwijken door een vergissing gebombardeerd door de Amerikanen. Een relatief onbekend oorlogsverhaal, waar met een podcast verandering in wordt gebracht.

Lees meer

19aug

WW2 Youtube Serie - 17 augustus 1940

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

19aug

ĎGeef elke steen een verhaalí: Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan

ĎGeef elke steen een verhaalí. Dat was acht jaar geleden bij de opening van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten het streven. De vrijwilligers van de researchgroep, door de jaren heen geholpen door enkele duizenden scholieren uit Gelderland en Overijssel, zijn inmiddels een goed eind op weg. Van ruim 800 soldaten is nu een verhaal bekend. Het is maar de vraag of de overige levensverhalen ooit allemaal verteld kunnen worden. De tijd begint te dringen.

Lees meer

19aug

Onthulling gedenksteen voor bewoners Joods bejaardentehuis Beth Zekenim

Op zondagmiddag 1 september wordt een gedenksteen onthuld voor de voormalige bewoners van het Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim in Groningen. Dit gebeurt op het voorplein van het gebouw aan de Schoolholm 26.

Lees meer

19aug

Lezing over joodse werkkampen vindt in barak Vledder plaats

Vledder - De stichting Joodse Werkkampen organiseert deze zomer in Vledder twee lezingen. De tweede is maandagavond bij het Kijkdoosmuseum aan de Lange Wanden.

Lees meer

19aug

Amerikaanse ambassadeur fietst door Brabant tijdens Hell's Highway

UTRECHT (ANP) - De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra stapt eind deze maand op de fiets om twee stukken van de geallieerde bevrijdingsroute Hellís Highway af te leggen. Hoekstra krijgt gezelschap van ambassadeurs en diplomaten uit onder andere Nieuw-Zeeland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, aldus Liberation Route Europe die de tocht heeft georganiseerd.

Lees meer

19aug

Toon stond oog in oog met ontsnapte krijgsgevangenen: 'Of ze zich in het bos mochten verstoppen?'

De herfst van 1944. De toen 15-jarige Toon Graumans uit Etten-Leur is met de paarden op het land aan het werk. Na het overlijden van vader staat zijn moeder er met negen kinderen alleen voor. Om het boerenbedrijf draaiende te houden moeten Toon en zijn oudste broer op het land werken. Als Toon met de paarden op het land aan het werk is, heeft hij onverwacht een bijzondere ontmoeting.

Lees meer

16aug

'Zonder die soldaten hadden wij niet bestaan', kinderen eren oorlogshelden met bloemen

Ruim 650 kinderen hebben de afgelopen week een bezoek gebracht aan de militaire begraafplaats in Valkenswaard. Ze eerden de bevrijders door zelfgemaakte papieren bloemen bij de 250 graven te leggen. Valkenswaard is dit jaar, net als de rest van Brabant, precies 75 jaar geleden bevrijd.

Lees meer

16aug

Slachtoffers van Japanse bezetting Nederlands-IndiŽ herdacht in Den Haag

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan in Nederlands-IndiŽ en kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn donderdagmiddag de slachtoffers van de Japanse bezetting herdacht.

Lees meer

16aug

Gemeente wil dankbaarheidsmonument verplaatsen naar Weesperplein

De gemeente Amsterdam wil het monument van de Joodse Erkentelijkheid, ook wel bekend als het dankbaarheidsmonument, verplaatsen van de Weesperstraat naar het Weesperplein.

Lees meer

16aug

Vliegtuigbom uit WOII gevonden bij Kremlin

Op het terrein van het Kremlin, het hart van de Russische regering, is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief kwam onder een laag grond vandaan tijdens bouwwerkzaamheden en is zonder problemen opgeruimd door specialisten.

Lees meer

16aug

Het tragische lot van de Kamper Joden vastgelegd in expositie

De Joodse gemeenschap van Kampen was al behoorlijk gekrompen toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Veel Joden voelden zich niet meer welkom in de stad en vertrokken naar Amsterdam, Enschede of Groningen. In de bovenzaal van de voormalige sjoel, nu onderdeel van het Stedelijk Museum Kampen, is een nieuwe, permanente expositie gewijd aan het Joodse leven in de IJsselstad.

Lees meer

16aug

Zwitser Carl Lutz redde in Hongarije duizenden Joden het leven

Hij was een weinig bespraakte, nogal stijf uitgevallen diplomaat. In de Tweede Wereldoorlog liep hij tussen de puinhopen van Boedapest nog in driedelig pak met keurig gepoetste schoenen. Maar, Carl Lutz had een hart van goud.

Lees meer

16aug

Duitsland verhoogt betalingen aan Holocaust-overlevenden in IsraŽl

De ongeveer vijfduizend Holocaust-overlevenden in IsraŽl van Duitse komaf gaan maandelijks honderden euroís extra ontvangen.

Lees meer

16aug

Schijndel en Wijbosch krijgen eigen Memorial Day

SCHIJNDEL/WIJBOSCH - Een defilť met historische oorlogsvoertuigen. Dat staat Schijndel en Wijbosch te wachten op woensdag 23 oktober. ,,Schijndel krijgt zijn eigen Memorial Day.Ē

Lees meer

15aug

Niet gewonnen of verloren, ik heb vrede

ĎWat zouden familieleden die we verloren zijn ons toewensen?í Japanner Fumi Hoshini, gastspreker bij Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden, en zijn vrienden uit voormalig Nederlands-IndiŽ hopen dat ook anderen innerlijke vrede vinden, net als zij.

Lees meer

15aug

Gevangenen in Beekvliet konden ieder moment geŽxecuteerd worden, nu zijn hun portretten te zien

Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel kent een tragische geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog zaten vooraanstaande Nederlanders er gevangen. Ze waren 'vergeldingsmateriaal' voor de Duitser. Kunstschilder Karel van Veen zat er ook. Hij maakte schilderijen van zijn medegevangenen. Die zijn nu te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Lees meer