16nov

Anne Frank Stichting nieuwe eigenaar woning Anne Frank

De voormalige woning van Anne Frank, aan het Merwedeplein in Amsterdam, is vanaf nu eigendom van de Anne Frank Stichting. Het huis was lange tijd in handen van woningcorporatie Ymere. Ymere gaf vorig jaar al aan het huis van de hand te willen doen vanwege de kosten voor het beheer en onderhoud.

Lees meer

15nov

Educatieve escape room op campus bootst ‘loyaliteitsverklaring’ 1943 na

Op 11 april 2018 is het precies 75 jaar geleden dat de Radboud Universiteit haar deuren sloot, omdat rector B.H.D. Hermesdorf weigerde om studenten een loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter voor te leggen. Om die gebeurtenis te memoreren, opent op die datum op de campus een educatieve escape room rondom het thema ‘universiteit in verzet’.

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

28okt

Het verhaal over 'de nazi-Titanic' dat Robert P. Watson moest vertellen

Hieronder een Q&A met Robert P. Watson, de auteur van “The Nazi Titanic”. In zijn boek vertelt hij over de geschiedenis van het schip Cap Arcona dat in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog door Britse gevechtsvliegtuigen tot zinken werd gebracht, waarbij 4.500 gevangenen van concentratiekamp Neuengamme om het leven kwamen.

Lees meer

15okt

Fotoverslag herdenking bevrijding IJzendijke

Zaterdag 14 oktober 2017 was de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van IJzendijke op 17 oktober 1944. In de loop van de ochtend verzamelden historische militaire voertuigen zich op het plein bij de brandweerkazerne.

Lees meer

15nov

Google voor WOII-materiaal moet ‘herinnering levend houden’

Het noodlottige Duitse ultimatum van 14 mei 1940 aan “den kommandant van Rotterdam”, de jaargang 1941 van de Telegraaf en een kinderboek over Adolf Hitler. Wie op zoek is naar dit soort historische bronnen uit de Tweede Wereldoorlog, hoeft niet meer archief na archief door te spitten. Ze zijn namelijk te vinden op oorlogsbronnen.nl, een soort Google voor WOII-archiefmateriaal. Sinds kort bevat de zoekmachine meer dan tien miljoen stukken, uit tientallen verschillende collecties.

Lees meer

14nov

Ede gaat Muur van Mussert niet redden

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de enige die de omstreden Muur van Mussert in Lunteren van de sloop kan redden. Ede is niet van plan om van de muur een gemeentelijk monument te maken, zoals de dienst adviseerde.

Lees meer

14nov

Geheim ooggetuigenverslag van gaskamerknecht Auschwitz ontcijferd

Een tot voor kort onleesbaar 'dagboek' van een dwangarbeider in de gaskamers en crematoria van Auschwitz is ontcijferd met behulp van moderne computertechnieken. De Nederlandse Sonderkommando-deskundige Bart Nauta spreekt van een 'zeer bijzonder ooggetuigenverslag'.

Lees meer

13nov

Aan plannen voor de Muur van Mussert geen gebrek

LUNTEREN - Net op het moment dat de eigenaar meldt de Muur van Mussert bij Lunteren te willen gaan slopen, worden tal van ideeën van Wageningse studenten bekend voor een alternatieve toekomst van de muur.

Lees meer

12nov

De 'missing link' in de Nederlandse treinenwereld is éindelijk in Goes

Er waren een erfenis, crowdfunding én een wekenlang zeetransport van Milwaukee naar Antwerpen voor nodig, maar dan heb je ook wat: een Amerikaanse diesellocomotief die in de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd voor het Amerikaanse leger. Deze week arriveerde de nieuwste aanwinst van de Stoomgroep Goes - Borsele.

Lees meer

12nov

Groot-Brittannië herdenkt oorlogsdoden op Remembrance Day

Groot-Brittannië staat vandaag stil bij Britten die omkwamen in oorlogen en andere gewapende conflicten. Op Remembrance Sunday wordt onder meer een krans gelegd en in heel het land twee minuten stilte in acht genomen. Veel Britten dragen rond de herdenking een klaproos, die symbool staat voor alle gesneuvelde militairen.

Lees meer

11nov

Wassen beeld Hitler uit museum Indonesië verwijderd wegens selfies

Een levensgroot beeld van Hitler is verwijderd bij een wassenbeeldenmuseum in de Indonesische stad Yogyakarta.

Lees meer

10nov

Postuum Yad Vashem onderscheiding voor echtpaar uit Hellendoorn

HELLENDOORN - Het echtpaar Mannes en Maria Schoppink-Kleinnijenhuis uit Hellendoorn krijgt woensdag 15 november postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt in de synagoge van Delft. De boer en boerin krijgen de hoge joodse onderscheiding vanwege onderduikers die ze tijdens de oorlogsjaren onderdak boden in hun boerderij in Egede.

Lees meer

9nov

Zussen praten voor het eerst over moord op moeder tijdens razzia

De 10de november 1944 staat in het geheugen gegrift van de zussen Renske en Johanna Swart. Op de dag van de grote razzia in Rotterdam werd hun moeder recht voor hun ogen door een Duitse soldaat doodgeschoten. ,,Ik heb altijd gehoopt dat ze weer terug zou komen.’’

Lees meer

9nov

'Bevrijdingshotel' De Wereld in Wageningen failliet

Hotel de Wereld in Wageningen, waarin op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse bezetter in Nederland werd getekend, is failliet. Dat heeft de eigenaar, de Jaap Venendaal Groep (7Habits BV), laten weten.

Lees meer

9nov

Kristallnacht: Duitse Joden vluchten naar Gelderland

DINXPERLO - Het vooroorlogse dieptepunt in de Jodenvervolging in Duitsland is de Kristallnacht, de nacht van 9 op 10 november 1938. Opgehitst door propagandaminister Joseph Gubbels gaan honderden synagogen in vlammen op, worden 7500 Joodse winkels geplunderd en meer dan dertig Joden vermoord. Maar liefst 30-duizend Joodse mannen verdwijnen in een concentratiekamp. Er komt stroom Joodse vluchtelingen op gang, onder andere naar Gelderland.

Lees meer

8nov

Woningen tegen de vlakte voor ruiming van WOII-bom

De bom uit WOII onder een woning in de Claes de Vrieselaan in Rotterdam wordt geruimd. Voor het onschadelijk maken van de Britse blindganger uit 1941 moeten drie panden worden gesloopt. Ook zullen op de betreffende dag honderden tot misschien wel duizenden mensen in de directe omgeving tijdelijk hun huis uit moeten. Het kan overigens nog wel twee à tweeënhalf jaar duren voordat het zover is.

Lees meer

8nov

Delfzijlsters nemen ‘Das Boot’ op spectaculair wijze op transport

Spectaculair en zeldzaam: Amasus Shipping in Delfzijl verscheepte vorige week een 240 ton wegende replica van een duikboot voor een nieuwe tv-serie over WOII. Voor deze bijzondere klus zette het bedrijf de ‘heavy lifter’ Eemslift Hendrika in.

Lees meer

8nov

Hoe 'groentje' Bram Meerman een zwarte duivel werd

In Rotterdam is zaterdag de as uitgestrooid van marinier Bram Meerman. Dat gebeurde op de Nieuwe Maas, op de plek waar de voormalig marinier in de Tweede Wereldoorlog met gammele wapens een verbeten strijd voerde tegen de Duitse bezetter. Wie was de 'zwarte duivel', die groen als gras de oorlog inrolde?

Lees meer

8nov

Bijzonder grafkruis voor Oorlogsmuseum Overloon

OVERLOON - Het Oorlogsmuseum in Overloon kreeg gisteren een bijzondere schenking. Het gaat om een houten grafkruis dat halverwege de jaren ’40 in de berm stond in Holthees, op de grens met Limburg. Het kruis markeerde een veldgraf van zes militairen.

Lees meer

7nov

Eigenaar wil ’Muur van Mussert’ slopen

LUNTEREN - Roderick Zoons van camping De Goudsberg in Lunteren heeft bij de gemeente Ede gemeld dat hij van plan is de ’Muur van Mussert’ op zijn terrein te slopen. Ede kan daar volgens een woordvoerder weinig aan doen, aangezien de muur op particulier terrein staat. „Het wachten is op het Rijk, dat de muur nog steeds niet als monument heeft aangewezen”, aldus een gemeentelijke woordvoerder dinsdag.

Lees meer

7nov

Treinwagons gaan voormalige spoorlijn kamp Westerbork markeren

Oude treinwagons gaan de verdwenen spoorlijn naar voormalig kamp Westerbork markeren. Dat plan heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Lees meer

6nov

Gevechtsverslagen Meidagen 1940 online

De gevechtsverslagen van de Meidagen 1940 zijn vanaf vandaag digitaal te raadplegen op www.archieven.nl. Het gaat om een grote collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Lees meer

6nov

'Studieweek Mein Kampf is geen cursus Hitler promoten'

De ISVW organiseert een vierdaagse cursus over het beruchte boek dat decennia lang verboden is geweest.

Lees meer

6nov

'Van geweer tot trouwring, alles heeft hier een verhaal'

Het oorlogsmuseum Vitality in Kapelle bestaat vijf jaar. Het kleine museum over de Tweede Wereldoorlog ligt vol met interessante objecten en achter ieder voorwerp in de vitrine zit een verhaal.

Lees meer

4nov

Expositie naziroofkunst Gurlitt 'laat zien dat Duitsland nu transparanter is'

In Bonn wordt werk van kunstverzamelaar Gurlitt tentoongesteld, die voor de nazi's veel kunst verhandelde.

Lees meer