20okt

Unieke bunker wordt gerestaureerd

Een bunker is meer dan een betonnen kolos, het is een monumentale herinnering aan de gevechten in de tweede Wereldoorlog.

Lees meer

20okt

Duitse kruizen krijgen weer een gezicht in Ysselsteyn

DEN BOSCH - Veldgraven met gesneuvelde Duitsers. Rosmalen, Hintham, Vinkel en Nuland lagen er, net als Schijndel, Wijbosch en Boxtel mee bezaaid. De Duitsers liggen nu in Ysselsteyn.

Lees meer

Bestel: Het Masker van de Massamoordenaar

Hoe Arthur Nebe als chef van de Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Bestel nu

13okt

Fotoverslag Herinneringsweekend Heteren 13 oktober 2018 deel 1

Van 12 t/m 14 oktober 2018 is het herinneringsweekend te Heteren. Het kamp met reenactment is opgeslagen in de uiterwaarden. Op zaterdagmorgen verzorgde Parachute Group Holland parachutesprongen nabij het Crossroads monument. In de middag was het kampement geopend en werd er een mockbattle gehouden. Dit is deel 1. Deel 2 is hier te vinden.

Lees meer

16sep

Fotoverslag Son en Breugel 2018

In 2016 was er al eens een re-enactors-event in Son en Breugel, wij bezochten er toen twee dagen. Dit jaar werd het even gehouden van vrijdag 14 t/m zondag 16 september. Deze keer waren er naast de burgers en geallieerden ook Duitse re-enactors aanwezig. Het was wederom fantastisch georganiseerd. Op naar volgend jaar, waarbij het evenement hopelijk weer mag terugkeren in Son en Breugel.

Lees meer

20okt

Scholieren vatten de oorlog in Friesland samen in een poster

Gymnasiasten Daniëlle Scheepens en Lotte Benedictus vatten 26 Friese gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog samen in een poster.

Lees meer

19okt

Moord op meesterverteller A.M. de Jong herdacht in zijn 'lief Brabant'

Hij zag zichzelf het liefst als verteller van verhalen, maar de meeste mensen kennen hem als schrijver. A.M. de Jong werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn boekenreeks over Merijntje Gijzen. Donderdag precies 75 geleden werd de gevierde schrijver uit Nieuw-Vossemeer in koelen bloede vermoord door de SS.

Lees meer

19okt

De cirkel is rond voor een Engelse vliegtuigcrash bij Roden en Zevenhuizen

Twee oorlogsgraven in Zevenhuizen kregen vandaag Amerikaans bezoek. Susan Lane kwam samen met haar man naar het het kerkhof om twee omgekomen collega's van haar vader te eren.

Lees meer

19okt

Woudenberg herdenkt vergeldingsactie van 16 oktober 1942

WOUDENBERG - Dinsdagmorgen 16 oktober verzamelden tientallen mensen zich rondom het monument in het bos van Den Treek-Henschoten. Nabestaanden en betrokkenen stonden stil bij de gesneuvelden gijzelaars en verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog. 76 jaar geleden vonden vijftien mannen hier de dood als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. De herdenkingsbijeenkomst wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren.

Lees meer

19okt

Een game om de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten

Het spel 'My Memory Of Us' leert jongeren over de Tweede Wereldoorlog, maar dan zónder het geweld.

Lees meer

19okt

Geroofde trein terug naar Rotterdam

Een door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geroofde elektrische trein komt dit jaar over de weg terug naar Rotterdam. De trein van de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM) wordt in het Museumstoomdepot in Rotterdam gerestaureerd en daarna wordt het waarschijnlijk een museum annex horecagelegenheid bovenop het oude spoorviaduct Hofbogen in Rotterdam-Noord. De elektrische Hofpleintrein …

Lees meer

19okt

Duizenden zwarte soldaten hebben Europa bevrijd, maar hun gezichten zien we amper...

Talloze Afro-Amerikaanse soldaten en bewoners uit de toenmalige Nederlandse kolonies hebben Nederland in de Tweede Wereldoorlog helpen bevrijden. Maar ze ontbreken in onze oorlogsfilms en bij herdenkingen. Tijd om stil te staan bij deze vergeten helden.

Lees meer

18okt

Magneetvisser vindt zeventig kogels uit Tweede Wereldoorlog

Ze vinden weleens wat, de Brabanders die in de regio gaan magneetvissen. Van een kluis tot een fiets, het is een spannende sport. Maar een man uit Oisterwijk had woensdagavond wel een heel bijzondere vangst nadat hij zijn lijn in zijn woonplaats in het water wierp. Ongeveer vijftig tot zeventig kogels bleven in totaal aan zijn magneet plakken.

Lees meer

18okt

De Liberation wandelroute: van Londen naar Berlijn... door Brabant!

Het precieze traject van de megawandelroute die in 2020 75 jaar vrijheid moet markeren, is nog niet vastgesteld. Maar dat deze Liberation wandelroute van Londen naar Berlijn ook door Brabant loopt, staat volgens een woordvoerder van de Stichting Liberation Route Europe-Nederland vast.

Lees meer

18okt

Noorwegen excuseert zich bij ‘moffenmeiden’

Noorwegen heeft woensdag officieel zijn excuses aangeboden bij de Noorse vrouwen die tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog een relatie hadd...

Lees meer

18okt

'Ook Duitse vliegtuigen moeten geborgen worden'

Oorlogsmuseum Wings to Victory in Arnemuiden zou graag zien dat ook Duitse vliegtuigwrakken geborgen worden en niet alleen die van geallieerden. Dat zegt het museum naar aanleiding van het nieuws dat het kabinet 15 miljoen euro beschikbaar stelt voor het bergen van neergestorte vliegtuigen uit de Tweede wereldoorlog.

Lees meer

18okt

Nieuw oorlogsmonument Heijplaat onthuld

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft woensdagmiddag aan het Henk Huismanplantsoen op Heijplaat een nieuw oorlogsmonument onthuld. Het is een monument ter nagedachtenis aan verzetsstrijder Arie den Toom, aan de ongeveer 1500 joodse vluchtelingen die voor de Tweede Wereldoorlog in de Quarantaine-inrichting verbleven en aan 'voor hen die vielen'.

Lees meer

18okt

Directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat weg

Directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder, maakte woensdagochtend bekend dat hij in juli stopt met werken. De geboren Oost-Groninger heeft dan de pensioenleeftijd bereikt en wil het stokje doorgeven.

Lees meer

18okt

Yad Vashem-onderscheiding voor Urker echtpaar

URK - Aan Albert en Klaasje Ras is dinsdag postuum de Yad Vashem-onderscheiding toegekend. Bovendien worden hun namen in een herinneringsmuur in Jeruzalem gegraveerd.

Lees meer

18okt

'Er is niemand meer die dit verhaal kan vertellen'

Met de onthulling van veertig nieuwe struikelstenen in Assen opent zich voor Alouette van Dam een familiegeschiedenis. Een geschiedenis die ze tot voor kort niet kende.

Lees meer

17okt

Tijdelijk museum voor militaire uniformen van Bert-Jan Dierink uit Diepenheim

De collectie militaire uniformen van Bert-Jan Dierink verhuist tijdens Kunstmoment tijdelijk van zijn zolder aan de Regenwicestraat naar een heus museum aan de Grotestraat 6. Dat gebeurt in het laatste weekend van oktober, tijdens Kunstmoment Diepenheim.

Lees meer

17okt

Boekvoorstelling over spionerende monniken en ontsnappingslijnen 1940-1943

16/10/2018 - Vandaag werd het boek “Grenzeloos verzet. Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel, 1940-1943” voorgesteld

Lees meer

17okt

Nabestaanden verzetsheld Jan Zwartendijk hebben excuses gekregen

Zwartendijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog consul in Litouwen en redde het leven van duizenden Joden.

Lees meer

17okt

Atlantikwall wordt weer zichtbaar

De Atlantikwall wordt de komende dagen weer zichtbaar. De verdedigingslinie van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog wordt op dit moment ontgraven door firma Schaddé van Dooren.

Lees meer

17okt

Studio 100 verpulvert eigen record: 340.000 kaartjes verkocht voor musical ‘40-45’

340.000 tickets zijn er intussen verkocht voor de musical ‘40-45’ die op 7 oktober in première ging. Daarmee is het bezoekersrecord van de vorige musical ‘...

Lees meer

17okt

Treinwagon uit Tweede Wereldoorlog wordt gerestaureerd

Er wordt hard gewerkt op de parkeerplaats van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daar wordt namelijk een oude treinwagon uit de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd.

Lees meer