18feb

Poolse veldslag nagespeeld in Meterik

De slag bij de stad Küstrin (tegenwoordig Kostrzyn nad Odra in Polen) wordt op zaterdag 23 en zondag 24 februari nagespeeld in het bos bij Schietvereniging Davy Crockett in Meterik.

Lees meer

18feb

Opera concentratiekamp opnieuw uitgevoerd

Het is bijna niet voor te stellen; een Joodse kinderopera uitgevoerd op het concentratiekamp. Toch gebeurde het in het Tsjechische concentratiekamp Theresienstadt. Hier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de kinderopera Brundibár uitgevoerd.

Lees meer

Schrijf je snel in!

Battlefield Tour - Slag om het Hürtgenwald

Inschrijven

27jan

Herdenking Joods Monument Ede

Op zondag 27 januari 2019, de Internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust, is er een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het Joods monument aan de Vossenakker in Ede, georganiseerd door de Stichting Joods Monument Ede en de gemeente Ede.

Lees meer

20dec

Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT

Kerstmis 1944 werd door kinderen in de bevrijde delen van Europa vaak gevierd met hun bevrijders. Geallieerde militairen deelden lekkernijen en cadeautjes uit of organiseerden feestjes voor de jongens en meisjes die de voorgaande jaren van bezetting meestal een sobere kerst hadden beleefd.

Lees meer

18feb

Kroonjuweel van de Royal Air Force in WOII opent museum, opgetrokken uit Hollandse bakstenen

Het onlangs geopende Biggin Hill Memorial Museum vertelt het verhaal van de roemruchte vliegbasis, waar in de Tweede Wereldoorlog jongemannen opste...

Lees meer

18feb

’Noem namen omgekomen Laarders bij monument’

Op of bij het oorlogsmonument op de Brink in Laren moet een gedenkteken komen met daarop ’de namen van de 68 Laarders die zijn omgekomen’ tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

18feb

Brug in Den Hoorn vernoemd naar verzetsstrijder Theo van der Stap

De fiets- en wandelbrug over de Lookwatering in Den Hoorn heet sinds deze vrijdag de Theo van der Stapbrug. De brug is vernoemd naar de verzetsstrijder die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzette voor de vrijheid. Van der Stap, zelf geboren in Den Hoorn, overleed in die hoedanigheid op 3 mei 1942 op 27-jarige leeftijd.

Lees meer

18feb

Herdenking in Cuijk kan weer niet bij Joods Monument

CUIJK - De herdenking van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joden is ook dit jaar niet bij het Joods Monument aan het Maasveld in Cuijk. Het monument is nog steeds niet toonbaar.

Lees meer

18feb

Laatste overlevende Great Escape overleden

LONDEN - De laatste overlevende van de zogenoemde Great Escape (grote ontsnapping) in de Tweede Wereldoorlog is overleden. Het gaat om Richard Churchill die 99 jaar is geworden, aldus Britse media. De ontsnapping werd beroemd door het boek daarover van de Australiër Paul Brickhill (zelf een van de ontsnappers) en de latere verfilming daarvan met filmsterren als Steve McQueen en James Garner.

Lees meer

18feb

Wat doet die geheimzinnige bronzen plaquette in Rotterdam Centraal?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Kaat Mossel was bijvoorbeeld. Of wat die oude poort op de Lijnbaan doet. En waarom is de Rotterdamse vlag eigenlijk groen-wit-groen? Deze week vroegen we ons af wat die bronzen plaquette doet in de hal van Rotterdam Centraal. Misschien ben …

Lees meer

18feb

Nijmegen herdenkt de fatale Amerikaanse bommen: de pijn is er nog steeds

Op 22 februari 1944 verwoestten honderden bommen afkomstig van Amerikaanse vliegtuigen de Nijmeegse binnenstad. Er vielen bijna 800 doden. Komende week wordt het bombardement dat 75 jaar geleden plaatsvond uitgebreider dan ooit herdacht.

Lees meer

18feb

1.800 Parijzenaars geëvacueerd voor ontploffing van bom uit Tweede Wereldoorlog

In Parijs zijn zondag bijna 1.800 mensen geëvacueerd en werd het openbaar vervoer sterk verstoord doordat op een werf een vliegtuigbom uit Wereldoorlog II werd onklaar gemaakt.

Lees meer

18feb

Vrijwilligers gezocht voor WOII-expo

In september wordt de Tweede Wereldoorlog groots herdacht in Geel. Het is dan 75 jaar geleden dat Geel bevrijd werd. Een van de activiteiten is een overzichtstentoonstelling over Geel in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

18feb

Vernieling monument USS Erie

Onbekenden hebben het monument van de USS Erie op Koredor vernield. Met graffiti is zowel op de boei als op het plaket ‘Fuck Trump’ gekalkt. Het plaket was donderdag onthuld in aanwezigheid van admiraal Craig Faller van de US Southern Command en de consul van Amerika Margaret Hawthorne.

Lees meer

17feb

Der Untergang-acteur Bruno Ganz (77) overleden

De Zwitserse acteur Bruno Ganz is vrijdagnacht op 77-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Zürich. De acteur werd vooral bekend door zijn rol als Adolf Hitler in de film Der Untergang.

Lees meer

16feb

Schoonderlogt krijgt oorlogsmonument

Landgoed Schoonderlogt in Elst krijgt een oorlogsmonument. De onthulling bij de hoeve, waar in 1944 geallieerde soldaten verbleven, is op zaterdag 5 oktober tijdens de start van de herinneringsweek The Island.

Lees meer

16feb

Verkiezing ontwerp Airborne Landmark Ginkelse Heide Ede

Iedereen mag stemmen op Airborne Landmark

Lees meer

15feb

Twee oorlogsboeken en dorpsproject dingen mee naar Drentse geschiedenisprijs

Er zijn veertien inzendingen binnengekomen, van boeken tot films en projecten. En die waren alle veertien echt van hele hoge kwaliteit. Dat wil de jury graag laten weten voordat ze de drie genomineerden voor de DHV-prijs 2018 bekendmaakt.

Lees meer

15feb

Gerechtelijk onderzoek naar bewoner van huis met nazisymbolen in Keerbergen

Het parket van Leuven voert een gerechtelijk onderzoek naar een man die zijn woning in Keerbergen versierd heeft met ondubbelzinnige nazisymbolen. Dat gebeurt na een klacht van Unia wegens overtreding van de negationismewet. Dat melden RTBF en De Morgen en wordt aan Belga bevestigd door Unia.

Lees meer

15feb

Willeke van Ammelrooy spreekt audiotour Russisch Ereveld in

LEUSDEN - De stem van Willeke van Ammelrooy klinkt binnenkort op het Sovjet Ereveld in Leusden. De 74-jarige actrice wordt een van de stemmen van een audiotour die begin maart te horen is.

Lees meer

14feb

Spitfiredag op zaterdag 23 februari bij CRASH museum

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 organiseert op zaterdag 23 februari aanstaande de jaarlijkse Spitfiredag.

Lees meer

14feb

“Eindoordeel over oorlogsburgemeester Delwaide is onverbiddelijk”

Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, heeft woensdagavond zijn boek ‘1942 – Het Jaar van de Stilte’ voorgesteld. Het boek, dat begin deze week discussie over de naam van het Delwaidedok op gang bracht, handelt over de Jodenvervolging in Antwerpen tijdens een cruciaal jaar van de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

14feb

Tanks te zien in Transport Museum

Nieuw-Vennep – Tijdens de komende voorjaarsvakantie zijn er tanks te zien in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. De tanks zijn in onderhoud bij de ‘Stichting Mobiele Artillerie’, één van de inmiddels 19 samenwerkende stichtingen in het museum. Vijf ‘rupsvoertuigen’ Op dit moment bevinden zich vijf ‘rupsvoertuigen’ in het museum; de oudste twee zijn een  …

Lees meer

14feb

Geen Duitse voertuigen meer in herdenkingsstoet Slag om Arnhem

Airborne Battlewheels Oosterbeek, die jaarlijks de parade van legervoertuigen in de herdenking van de slag om Arnhem regelt, is van plan dit jaar Duitse legervoertuigen te weren.

Lees meer

13feb

Nieuwe gedenkstenen bij huizen Joodse Apeldoorners

Op zondag 31 maart 2019 worden opnieuw op een aantal plekken in Apeldoorn gedenkstenen gelegd bij huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse Apeldoorners door de bezetter zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen. De gedenksteenlegging bestaat deze keer uit een ochtend- en middagprogramma. Belangstellenden voor het ochtendprogramma zijn om 11:00 uur welkom op de Canadalaan 4 te Apeldoorn om de gedenksteenlegging bij te wonen.

Lees meer