18feb

Gedenkteken onthuld in Amsterdam voor gedeporteerde schoolkinderen

In Amsterdam is een gedenkteken onthuld ter herinnering aan de leerlingen en leraren van twee Joodse scholen, die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd.

Lees meer

18feb

‘Joden waren evengoed daders tijdens Tweede Wereldoorlog’ jaagt Israël op de kast

De Poolse premier Mateusz Morawiecki haalt zich de woede van Israël op de hals omdat hij heeft gezegd dat het niet verboden is om in zijn land over ‘Poolse oorlogsmisdadigers’ te spreken, maar dat mensen wel in het achterhoofd moeten houden ‘dat er evengoed joodse daders waren’.

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

3feb

Fotoverslag onthulling monument Short Stirling Mark I R9197 BU-V

Op 3 februari 2018 is in Leusden een monument onthuld ter herinnering aan de Stirling Mark I R9197 BU-V die exact 75 jaar geleden is neergestort bij Leusden. Bij de onthulling waren een aantal nabestaanden aanwezig van de omgekomen bemanning uit het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Lees meer

5feb

Nieuw boek Kevin Prenger over SS-generaal Arthur Nebe

Na ‘Oorlogszone Zoo’, ‘De boodschapper uit de hel’ en 'Een rechter in Auschwitz' is nu het vierde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Het masker van de massamoordenaar’ en het boek vertelt het verhaal van hoe SS-generaal Arthur Nebe als chef van de Duitse Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Lees meer

18feb

Trouw viert 75-jarig bestaan met prinses Margriet

Prinses Margriet is zaterdag bij de viering van het 75-jarig bestaan van dagblad Trouw. Er verschijnt er zaterdag een speciale bijlage bij de krant, waarin betrokkenen vertellen over 75 jaar Trouw.

Lees meer

17feb

Zoektocht naar bunker levert niets op

SCHAGEN - De zoektocht naar een bunker in de wijk Waldervaart in Schagen heeft niets opgeleverd. Jack van de Ree en André de Vries uit Schagen waren de initiatiefnemers van de zoektocht. In het weiland tussen de Tjallewallerweg en de Spreeuwenlaan zou een bunker uit de Tweede Wereldoorlog liggen. …

Lees meer

17feb

Oorlogsarchief Rode Kruis wordt openbaar

Het Rode Kruis draagt 1300 meter papier over aan het Nationaal Archief, om toegankelijk te maken voor belangstellenden.

Lees meer

17feb

London City Airport weer open na verwijderen bom uit Theems

London City Airport gaat weer open. Het vliegveld moest maandag noodgedwongen alle vluchten schrappen vanwege de vondst van een 500 kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

16feb

Dutch FilmWorks kiest M2Media voor promotie ‘Bankier van het Verzet’

Dutch FilmWorks heeft M2Media de opdracht gegeven om de volledige mediacampagne te verzorgen voor de Nederlandse speelfilm Bankier van het Verzet. M2Media trok tijdens de pitch alle aandacht naar zich toe door een verfrissend communicatie- en mediaconcept neer te zetten en verrassende, creatieve keuzes te maken. Zo sleepte het team de verantwoordelijkheid over alle media-uitingen en mediabestedingen omtrent de lancering en de promotie van deze film binnen.

Lees meer

16feb

Rode Kruis draagt oorlogsgegevens over aan Nationaal Archief

Het Rode Kruis draagt zijn oorlogsarchief over aan het Nationaal Archief in Den Haag. Vrijdag is het archief symbolisch overgedragen, over twee weken vindt de fysieke verhuizing plaats.

Lees meer

14feb

Nederlands oudste huisarts overleden

Nico van Hasselt, de oudste nog praktiserende huisarts van Nederland, is dinsdagnacht overleden. Hij is 93 jaar oud geworden, bevestigde een familielid na berichtgeving in Het Parool.

Lees meer

11feb

Merkel: Duitsland schuldig aan Holocaust

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar wekelijkse podcast op zaterdag gewezen op de historische schuld die Duitsland heeft aan de Holocaust. ,,Als Duitsers zijn wij verantwoordelijk voor wat er tijdens de Holocaust, de Shoah, in het nationaal-socialisme is gebeurd.

Lees meer

11feb

CRASH Winter Radioweekend op 17 en 18 februari 2018

Het Luchtoorlog – en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 organiseert op zaterdag 17 en zondag 18 februari 2018 voor de 2e keer het CRASH Winter Radioweekend, met als thema dit jaar de B-17 ‘Flying Fortress’. Met demonstraties van o.a. W.O.2 radiocommunicatie apparatuur uit de B-17 ‘Flying Fortress’ zoals: de ART13, de Command Set, VHF SCR522 enz.

Lees meer

11feb

Herdenking joods verzet op zondag 25 februari 2018

Op zondag 25 februari 2018 zal om 15.00 uur weer de herdenking van het Joods verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvinden. Evenals vorige jaren wordt deze herdenking georganiseerd door de Vriendenkring Mauthausen. De plechtigheid vindt zoals altijd plaats dichtbij het Waterlooplein waar in februari 1941 joodse knokploegen hebben gevochten om de joodse buurtbewoners en handelaren te beschermen tegen de brutale overvallen van de gewapende WA-ers van de NSB, bij het monument voor het Joods Verzet, hoek Amstel/Zwanenburgwal in Amsterdam-Centrum.

Lees meer

10feb

Bunker uit WO II verrijst tijdelijk uit het zand

Bij de herinrichting van de Scheveningse boulevard werd op strand een nieuwe bunker ontdekt. Bezoekers zijn alleen vandaag welkom. Maandag gaat zand er voorgoed overheen.

Lees meer

8feb

Dichter Lucebert was nazi-sympathisant blijkt in nieuwe biografie

In een nieuwe biografie van Wim Hazeu over de dichter Lucebert blijkt dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog sympathiseerde met de nazi's en antisemitische ideeën had.

Lees meer

7feb

Restanten Duits hoofdkwartier op Texel monumentaal

De beide Texla-bunkers aan de Kogerweg zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Dit vanwege het historische belang van de bouwwerken.

Lees meer

7feb

Laatste veteraan van strijd om Maasbruggen in 1940 overleden

De laatste veteraan van de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam, William 'Bill' Ramakers, is overleden.

Lees meer

7feb

President Polen wil omstreden Holocaustwet ondertekenen

De Poolse president Andrzej Duda is van plan zijn goedkeuring te geven aan een omstreden Holocaustwet. Het voorstel maakt het onder meer strafbaar om de term ''Poolse vernietigingskampen'' te gebruiken om de concentratiekampen van de nazi's op Pools grondgebied te omschrijven.

Lees meer

6feb

Bureau van SS-commandant keert terug in Kamp Amersfoort

Het bureau van de Duitse kampcommandant Karl Peter Berg is terug in Kamp Amersfoort. De SS'er was commandant van het kamp in de Tweede Wereldoorlog. Het meubelstuk werd na de oorlog in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.

Lees meer

5feb

Duitsland betaalt 2556 euro aan Joden die in Algerije zijn vervolgd

Het gaat naar schatting om 25.000 overlevenden, die tussen juli 1940 en november 1942 in Algerije woonden. Veruit het grootste deel deze groep leeft nu in Frankrijk.

Lees meer

3feb

Nederland twijfelde al over lezing Indonesië

Nederland had begin september twijfels bij de informatie die Indonesië aanleverde voor het gezamenlijke onderzoek naar het lot van de uit de Javazee verdwenen scheepswrakken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom gevraagd of er niet méér duidelijk was.

Lees meer

3feb

Politicus Oostenrijkse FPÖ treedt af wegens naziliederen

Een vooraanstaand politicus van de Oostenrijkse rechtse partij FPÖ is afgetreden omdat hij in zijn studententijd naziliederen zong.

Lees meer

3feb

Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee

Nederland heeft Indonesië hulp aangeboden bij de zoektocht naar de verdwenen oorlogswrakken in de Javazee. Het kabinet wil gezamenlijk onderzoek doen naar het illegaal bergen van de Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. De schepen verdwenen vermoedelijk in 2016.

Lees meer

3feb

Duitse oorlogskiekjes bieden uniek beeld van inval

Duitse militairen fotografeerden er flink op los bij de inval in Nederland. Het wordt nu pas als een interessante historische bron gezien.

Lees meer