31mrt

Fotoverslag herdenking operatie Amherst in Assen

Als gevolg van de corona-uitbraak worden veel herdenkingen van 75 jaar bevrijding in aangepaste vorm georganiseerd. Zo ook in Assen, waar op de ochtend van 9 april de slachtoffers van operatie Amherst worden herdacht. Het aangepaste programma is hier te vinden. In Assen hangen nu langs de Vaart en de Collardslaan banners met daarop alle tijdens de operatie gesneuvelde parachutisten.

Lees meer

31mrt

Vlak voor de bevrijding werd met tanks gevochten bij Winterswijk

Op 30 maart 1945, aan de vooravond van de bevrijding, werd heftig gevochten in Woold bij Winterswijk. Met tanks. Wat is daar aan de Meerdinkweg nog van te vinden?

Lees meer

Bestel: De bevrijding van West-Europa

Bestel het nieuwste boek van Egbert van de Schootbrugge over de bevrijding van West-Europa

Bestel nu

26mrt

Mediagenieke verhalen uit Hitlers Derde Rijk

Eind maart verschijnt een nieuw boek van Sjoerd de Boer, getiteld “Een cadeautje van de Führer”. De geschiedenis van het Derde Rijk zit vol onbekende en bijna vergeten verhalen die niet zouden misstaan in een roddelblad. Verschillende van deze verhalen worden in dit boek behandeld. We stelden de auteur via e-mail enkele vragen over deze publicatie die verschijnt bij uitgeverij Just Publishers.

Lees meer

29feb

Kolberg, 1945: Evacuatie vanuit een belegerde stad

Van 4 tot 18 maart 1945 werd Kolberg belegerd door troepen van het Rode Leger en het Poolse Volksleger. Sinds 1807 had de Duitse badplaats aan de Oostzeekust geen oorlogsgeweld meer gezien. Toen was de belegering door Napoleons troepen stopgezet na het tekenen van een wapenstilstand tussen Frankrijk en Pruisen. De in januari 1945 nog in premičre gegane propagandafilm ‘Kolberg’ over deze belegering moest Duitsers aanmoedigen om ook nu stand te houden. Dat zou niet lukken, maar tot 17 maart werd wel vrijwel de complete burgerbevolking uit de stad door vissers-, koopvaardij- en marineschepen over zee geëvacueerd. Hieronder een fragment uit het boek ‘Kolberg’ van Kevin Prenger over deze evacuatie.

Lees meer

31mrt

Ken Kleinhesselink vond zijn Canadese vader: ‘Blij dat ik hem na 50 jaar heb ontmoet’

Vijftig jaar lang wist Ken Kleinhesselink uit Haaksbergen niet wie zijn vader was. Totdat hij hem in 2002 ontmoette: Kenneth Duffy, soldaat in het Canadese leger dat Nederland bevrijdde. „Zonder de Tweede Wereldoorlog was ik er niet geweest.”

Lees meer

30mrt

'Anne Frank' vlogt over tijd in Achterhuis in nieuwe YouTube-serie

Een nieuwe en aansprekende manier om jonge mensen te bereiken met het levensverhaal van Anne, noemt de Anne Frank Stichting het.

Lees meer

30mrt

Griekse verzetsheld die nazivlag weghaalde tijdens WO II overleden

Manolis Glezos is 97 jaar geworden. Hij ging na de oorlog de politiek in en kwam in 2014 namens de partij Syriza in het Europees Parlement.

Lees meer

30mrt

WOII in foto's: Heinrich Himmler op de Maliebaan

UTRECHT - De Weerbaarheidsafdeling van de NSB staat strak in het gelid, als Reichsführer-SS Heinrich Himmler in hoogsteigen persoon de erewacht op de Maliebaan in Utrecht inspecteert. Naast hem loopt de voorman van de Nederlandse SS, Henk Feldmeijer, en links Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland.

Lees meer

29mrt

Bevrijdingskrant

April 1945 - Twente bevrijd.

Lees meer

29mrt

Rijssens oorlogsdrama: het kistje doorstond de oorlog, maar z’n eigenaar kon het niet meer ophalen

Pal voor de deportatie van zijn gezin bracht Salomon Spanjar uit Rijssen een kistje met wat dierbare spullen bij z’n buurman. Het werd tot twee keer toe begraven, maar het doorstond de oorlog. Z’n eigenaar heeft het alleen nooit meer kunnen ophalen.

Lees meer

29mrt

Voormalig bevrijder Henry Porter (94) woont nog steeds in Twente: ‘Mijn leven is in Nederland pas be

Ze kwamen en ze gingen. Maar Henry Porter (94) bleef. De voormalige bevrijder woont nog steeds in Twente. 75 jaar geleden, in Delden, vond hij zijn grote liefde. „Mijn leven is in Nederland pas begonnen.”

Lees meer

29mrt

Antoon Coolen en Hub van Doorne stonden op goede voet met elkaar, totdat de oorlog uitbrak

Voordat de oorlog uitbreekt zijn fabrikant Hub van Doorne en schrijver Antoon Coolen, beiden uit Deurne, nog bevriend met elkaar. Tijdens de oorlog kiest ieder zijn eigen weg. Coolen raakt berooid tijdens de oorlog. De schrijver verwijt Van Doorne vervolgens dat hij zich tijdens de oorlog beweegt in een grijs gebied: hij kan goed overweg met de Duitsers én met het verzet. Dat leidt dat tot een fikse dorpsrel in Deurne.

Lees meer

28mrt

WOII in foto's: Het zoontje van de officier

VREELAND - Hoewel er allerhartelijkst tegen hem gedaan wordt, lijkt het peutertje op de foto het toch maar wat ongemakkelijk te vinden, al die aandacht en dan óók nog een fotograaf in de buurt.

Lees meer

28mrt

Nederlandse oorlogsveteraan Felix C. Bakker overleden

Afgelopen nacht is oorlogsveteraan Felix C. Bakker op 94-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Felix was nauwelijks 16 jaar toen hij als marinier in opleiding zijn vuurdoop beleefde bij de invasie van het Japanse leger in Oost-Java. Krijgsgevangen gemaakt werd hij naar Thailand gedeporteerd, waar hij dwangarbeid verrichtte aan de beruchte Birma-Siam Spoorweg. Na de Japanse capitulatie werd Felix ingedeeld bij het Marinevendel, dat als onderdeel van de Gadjah Merah op Bali is ingezet tegen de Indonesische opstandelingen. Tijdens de Koude Oorlog werd hij door de Nederlandse Marine uitgezonden naar Nieuw-Guinea.

Lees meer

28mrt

World War 2 Youtube Serie - Poland Will Not Bow to Nazis & Stalinists

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

27mrt

Hammenaar koopt uniek boek van vredefeesten vlak na Tweede Wereldoorlog

Hamme Willy Van Den Branden, verzamelaar van alles wat met Hamme te maken heeft en ver daarbuiten, heeft een nieuw pronkstuk in zijn collectie. Op een beurs in Antwerpen kon hij een fotoboek op de kop tikken met heel wat foto’s van de vredefeesten in Hamme die plaatsvonden vlak na de Tweede Wereldoorlog. “Het zijn zeer uitonderlijke foto’s, die vermoedelijk genomen waren door zusters”, zegt Willy.

Lees meer

27mrt

Mitsubishi gaat niet in gesprek met Nederlandse ex-dwangarbeiders

Het Japanse Mitsubishi gaat niet in gesprek met Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben verricht.

Lees meer

27mrt

Rotterdam, zomer 1940: poseren bij 'de puin'

Er is vrij veel bekend over deze foto. Hij is gemaakt in de zomer van 1940 in de Oostmaasstraat in Rotterdam-Kralingen. Maar het is niet bekend wie het poserende meisje is en waarom zij op die plek gefotografeerd is.

Lees meer

25mrt

In de voetsporen van de bevrijding

Vanaf zaterdag 28 maart is op NPO 2 om 20.35 uur de nieuwe MAX-serie In de voetsporen van de Bevrijding te zien. In deze zesdelige reeks volgt presentator Philip Freriks het spoor van de bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting.

Lees meer

25mrt

World War 2 Youtube Serie - Hans Oster - A German Against Nazism

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

24mrt

Het bombardement op Goor: ‘Opeens was daar dat oorverdovende geratel’

Zaterdag 24 maart 1945 om 09.49 uur. De Amerikaanse luchtmacht bombardeert Goor. Er vallen 74 doden en er wordt veel schade aangericht. Ab Zorge (91) was toen een knul van 16 jaar en ooggetuige. Vandaag precies 75 jaar later vertelt hij zijn verhaal. „Een waterval van glas en opeens was het voorbij.”

Lees meer

24mrt

Nationale Dodenherdenking op de Dam gaat wel door, maar zonder publiek

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat dit jaar door, maar dan zonder publiek, maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei maandagavond bekend. Ook de veertien bevrijdingsfestivals zijn officieel afgelast.

Lees meer

22mrt

81-jarige leest na 77 jaar de oorlogsbrieven van zijn moeder

In de zomer van 1943 schreef de moeder van Harry Lezer (81) drie brieven. 77 jaar later leest hij ze voor het eerst.

Lees meer

22mrt

Mijn opa Tinus vond dat hij ook de 'vijand' moest helpen

Tinus Veraart heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende onderduikers op zijn boerderij. In september 1944 staan er ineens drie Duitse soldaten op z'n erf. Is de boel verraden? De drie hebben een verzoek aan de boer. Tinus moet daar eerst eens goed over nadenken.

Lees meer

22mrt

World War 2 Youtube Serie - Culling the Nazi Wolfpacks - Submarines, Spies, China, and Africa

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer