23jan

‘Iedereen zou een keer een vernietigingskamp moeten zien’

Het is maandag driekwart eeuw geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Twee Joodse twintigers vertellen wat een bezoek aan de overblijfselen van de vernietigingskampen in Polen voor hen betekende. ‘De Holocaust is dichtbij.’

Lees meer

23jan

Boek vol verhalen van vluchtelingen die in de Tweede Wereldoorlog in voormalig Oostdongeradeel belan

De Tweede Wereldoorlog bracht honderdduizenden Nederlanders op de vlucht naar delen van het land waar het relatief rustig was, en men nog te eten had. Zoals Noordoost-Friesland.

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaald hiervoor niets extra's.

Bestel nu

22jan

Nieuw boek over Hitlers laatste propagandafilm en de gelijknamige Duitse stad

In januari 2020 verscheen het zesde boek van Kevin Prenger, getiteld ‘Kolberg’. Het vertelt de geschiedenis van Hitlers laatste propagandafilm en de opkomst en ondergang van een Duitse stad.

Lees meer

2jan

Sinterklaas, Kerstmis en Oude Jaar 1944 met de geallieerde troepen in de regio

Vier Engelse soldaten verhalen hun belevenissen in het krantje van No. 6 Command Workshop REME te Geldrop 1944. Locatie café Bakermans op het Bogardeind te Geldrop (een zekere nog onbekende Marie vulde dit verhaal later aan).

Lees meer

23jan

Holocaust-overlevende wil dat nazi-expositie doorgaat tijdens herdenking: 'Dit moet iedereen zien'

Holocaust-overlevende Zoni Weisz vindt niet dat het Design Museum Den Bosch de tentoonstelling Design van het Derde Rijk moet sluiten op de herdenkingsdag van Auschwitz, komende zondag. Gemeentelijke politieke partijen scharen zich achter een protestgroep die pleit voor de sluiting van de 'nazikunst-expo' op 26 januari. “Ik vind dat iedereen die tentoonstelling moet zien. Het is een slechte zaak als die juist op zo’n dag gesloten zou zijn, aldus Udenaar Weisz.

Lees meer

23jan

In de kerk wordt een synagoge op ware grootte nagebouwd en Job Cohen komt hem openen

Er wordt gezaagd, getimmerd en soms heel zachtjes binnensmonds gemopperd. Een bouwploeg van Veers Erfgoed is begonnen met de opbouw van een replica van synagoge in de Geertruidskerk. De replica is het pronkstuk van de expositie 'Een naam die niet uitgewist zal worden'. De expositie wordt vrijdag geopend door Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam.

Lees meer

22jan

Kijk hier mee naar het lezen van de 102.000 namen in Westerbork

Tot 27 januari worden in het voormalige kamp de 102.000 namen voorgelezen van de vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, en Sinti en Roma. Het lezen van de namen gebeurt bij de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken.

Lees meer

22jan

Expositie "Politie & 75 jaar vrijheid" naar Amsterdam

In eerdere artikelen hebben wij op deze website aandacht besteed aan het boek van Hinke Piersma “Op eigen gezag” (over de rol van de politie tijdens de Tweede Wereldoorlog) en de door de politie-eenheid Den Haag georganiseerde expositie “Zwart Wit Grijs”.

Lees meer

21jan

Jambon in Auschwitz: ‘Hoe is het mogelijk dat mensen tot zoiets bereid waren?’

Jan Jambon (N-VA) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Auschwitz-Birkenau. ‘Woorden heb ik hier niet voor’, zei hij aan Belga. ‘Het maakt een ongelooflijke indruk tot wat fanatisme en racisme kan leiden.’

Lees meer

21jan

Minister-president Jambon, Freilich en Kanko bezoeken 100-jarige vrouw die joden hielp ontsnappen ui

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft aan de vooravond van zijn bezoek aan Auschwitz een bezoek gebracht aan een 100-jarige vrouw die joden heeft helpontsnappen uit het concentratiekamp.

Lees meer

21jan

Opa werkte in Auschwitz

Opa was SS’er in Auschwitz. Zijn kleinzoon houdt het angstvallig geheim. “Als mensen erachter komen, bekladden ze mijn huis met hakenkruizen.” Het ...

Lees meer

21jan

Straatnamen Britse regimenten: ‘Nu pas erkenning voor alle bevrijders van Borne’

De Britten bevrijdden op 3 april 1945 Borne. Dat daar meer regimenten bij betrokken waren dan alleen Dorset weten slechts weinigen.

Lees meer

21jan

Een bijzondere foto uit de Tweede Wereldoorlog in Weerselo gevonden

Een van de vijftig foto’s die afgelopen woensdag is genomineerd voor de fotowedstrijd ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ is een opname van de begrafenis in Weerselo van de volledig Engelse bemanning van een bommenwerper die nabij Weerselo in 1942 is neergestort. De foto, gemaakt door wijlen Joseph Beijvoets uit Tubbergen, dook vorig jaar op toen de familie van de fotograaf de foto’s beschikbaar stelde aan stichting Heemkunde Weerselo.

Lees meer

20jan

35 ministers verzamelen in Brussel op conferentie rond herdenking Holocaust | Metro

De International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) heeft zondag 35 ministers en politiek afgevaardigden samengebracht in Brussel voor een conferentie rond de herinnering aan de Holocaust en de preventie van genocide. In een gezamenlijke verklaring van veertien punten verduidelijken de ministers hun engagement om alle vormen van discriminatie te blijven te bestrijden. De conferentie markeert het …

Lees meer

20jan

Mobilisatie en de eerste Duitsers

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de aanloop naar de bevrijding besteedt de Texelse Courant, in samenwerking met het 4 & 5 mei Comité Texel, regelmatig aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Vandaag: mobilisatie en capitulatie.

Lees meer

20jan

Hoe gewone, aardige mensen in gevoelloze moordenaars veranderen

Drago Jancar: Deze roman laat zien hoe gewone, aardige mensen ten onder gaan in een alles verwoestende Tweede Wereldoorlog. (????)

Lees meer

20jan

Zoektocht naar unieke spullen uit de Tweede Wereldoorlog

Weespers konden zaterdag items aandragen voor de speciale tentoonstelling over 75 jaar vrijheid die vanaf april in Museum Weesp te zien is. Het werd een leuke ochtend, maar veel spullen uit Weesp leverde het niet op.

Lees meer

20jan

Elaine wilde voorkomen dat haar verloofde naar het front ging, maar ze zal hem nooit terugzien

De Amerikaan Carman Ladner sluit zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de paratroopers. Zijn verloofde Elaine Smith is er fel op tegen. Ze vindt het veel te gevaarlijk. Carman gaat toch en landt tijdens Operatie Market Garden in Eerde.

Lees meer

19jan

Fotoverslag Oorlogsmuseum Niemandsland

Oorlogsmuseum Niemandsland is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Gendt, Villa Ganita. Op zondag 19 januari 2020 is het museum officieel heropend voor het publiek. Het museum is compleet vernieuwd.

Lees meer

19jan

Bewaakster Suze Arts propte 74 vrouwen in een te kleine bunkercel, 10 vrouwen overleefden het niet

Sadistisch en meedogenloos. Zo staat de Tilburgse Suze Arts bekend onder de gevangenen. Ze is 26 jaar als ze in de zomer van 1943 in Kamp Vught als bewaakster gaat werken. Op 15 januari 1944 is ze betrokken bij een vreselijk drama, waarbij tien vrouwen om het leven komen.

Lees meer

18jan

Fout Helmond: Concierge van de Duitse School

De Tweede Wereldoorlog wordt vaak beschreven, zo ook in Helmond. De verzetsmannen, onderduikers, slachtoffers en geallieerde acties komen vaak aan bod. Wat minder vaak voorkomt is het verhaal van de andere kant. De Helmondse bevolking die de verkeerde keuze maakte. Zij die met de Duitsers heulden. Soms een beetje fout, soms heel erg fout. We zullen proberen in deze serie een aantal van deze verhalen te behandelen. Geanonimiseerd, dat wel.

Lees meer

18jan

Ruim helft Kamerleden naar naziconcentratiekamp Auschwitz

Ruim de helft van de 150 leden van de Tweede Kamer heeft zich aangemeld voor een bezoek aan het naziconcentratiekamp Auschwitz in Polen. Bij sluiting van de aanmeldingstermijn waren er 77 belangstellenden, maakte de Kamer vrijdagavond bekend. Maar mogelijk gaan nog meer parlementariërs mee.

Lees meer

18jan

Plunderingen door geallieerden 'zwarte kant van de bevrijding'

75 jaar na de Tweede Wereldoorlog maken een nieuw boek en een tentoonstelling een onderwerp bespreekbaar dat lang is weggedrukt: plunderingen door geallieerde militairen.

Lees meer

17jan

Lichtgevende herdenkingsstenen van het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ komen naar Brabant

Elf gemeenten in Brabant exposeren binnenkort lichtgevende stenen die onderdeel zijn van het Holocaustmonument 'Levenslicht'. Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen. Dit duidt op het aantal Nederlandse en met name Joodse slachtoffers van het vernietigingskamp Auschwitz.

Lees meer

17jan

Activiteiten rond 75 jaar bevrijding trekken veel bezoekers ook onder jongeren

Door alle aandacht voor 75 jaar bevrijding zijn de bezoekersaantallen van Brabantse oorlogsmusea als Bevrijdende Vleugels in Best en het Oorlogsmuseum in Overloon fors gestegen. Via sociale media zijn ook heel veel jongeren bereikt, zegt Femke Klein van Brabant Remembers.

Lees meer