23okt

Wandelroute rond Drie herdrukt

ERMELO - Maandag presenteerde Gert Schuurman, voorzitter van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo de nieuwe herdruk van het routeboekje ‘Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen’. Evert van de Beek, voormalig inwoner van Drie, ontving het eerste exemplaar.

Lees meer

23okt

In Elspeet gevonden granaat is Britse ‘Mills Bomb’

Hoe het geallieerde oorlogsmaterieel onder het parkeerterrein van de Hervormde Kerk in Elspeet terecht is gekomen, is nog een raadsel. ,,Daar ben ik momenteel mijn hoofd over aan het breken”, zegt lokale historicus Henk van Asselt. ,,Het is in ieder geval een zeer bijzondere vondst.”

Lees meer

Bestel: Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz. SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en 'illegale moorden'.

Bestel nu

13okt

Fotoverslag Herinneringsweekend Heteren 13 oktober 2018 deel 1

Van 12 t/m 14 oktober 2018 is het herinneringsweekend te Heteren. Het kamp met reenactment is opgeslagen in de uiterwaarden. Op zaterdagmorgen verzorgde Parachute Group Holland parachutesprongen nabij het Crossroads monument. In de middag was het kampement geopend en werd er een mockbattle gehouden. Dit is deel 1. Deel 2 is hier te vinden.

Lees meer

14okt

Fotoverslag Herinneringsweekend Heteren 13 oktober 2018 deel 2

Van 12 t/m 14 oktober 2018 is het herinneringsweekend te Heteren. Het kamp met reenactment is opgeslagen in de uiterwaarden. Op zaterdagmorgen verzorgde Parachute Group Holland parachutesprongen nabij het Crossroads monument. In de middag was het kampement geopend en werd er een mockbattle gehouden. Dit is deel 2. Deel 1 is hier te vinden.

Lees meer

23okt

Kunstenaar bouwt Dakota met hulp van 165 ton zand

Zandsculptuurkunstenaar Wilfred Stijger bouwt op de boulevard van Katwijk een C-47 Dakota uit de Tweede Wereldoorlog na. Het bouwwerk bestaat uit originele Dakotaonderdelen en 165 ton zand.

Lees meer

22okt

Sfeervolle herdenking bevrijding Goirle

GOIRLE - Zondagmiddag werd bij het oorlogsmonument op het kerkhof van Goirle stilgestaan bij de bevrijding van Goirle en de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

22okt

Noorse verzetsstrijder die atoomwapenplan nazi’s saboteerde overleden

Joachim Rønneberg, de Noorse verzetsstrijder die een spectaculaire missie tegen de nazi’s leidde, is overleden. Hij werd 99 jaar.

Lees meer

22okt

Nazikerstballen op Belgische markt

Op de antiekmarkt in het Belgische Tongeren zijn nazikerstspullen te koop. Bij een van de kraampjes op de wekelijkse markt waren pieken en kerstballen met een swastika uitgestald. Het is niet de eerste keer dat er nazisouvenirs worden verkocht op de markt.

Lees meer

22okt

Bezoekers proberen smaak van de oorlog te pakken te krijgen

Hoe aten ze in de Tweede Wereldoorlog? Ruim tweehonderd mensen probeerden zondag de smaak van destijds te pakken te krijgen. Ze bezochten de manifestatie The Taste of ’44 in Slot Schaesberg in Heerlen, waar ze konden beleven hoe het was in het laatste jaar voor de bevrijding.

Lees meer

22okt

Oorlogsmuseum Overloon haalt privémuseum binnen

OVERLOON - Oorlogsmuseum Overloon heeft er in één klap een collectie van vijf vrachtwagens vol bij. Het gaat om een verzameling geallieerde elektronica en communicatiemiddelen uit de Tweede Wereldoorlog. De spullen zijn overgenomen van een privémuseum in Deventer. De collectie wordt als uniek bestempeld.

Lees meer

22okt

Monument in de maak voor herinnering aan Knoalster Achterhuis

Er moet een monument komen op de plaats waar het Stadskanaalster Achterhuis heeft gestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen Willem en Hindertje Drenth in totaal aan 16 mensen onderdak, waarvan het merendeel van Joodse afkomst was.

Lees meer

22okt

Noorse 'Held van Telemark' overleden

Joachim Rønneberg leidde een team van commando's dat in 1943 de zwaarwaterfabriek van de Duitsers in Noorwegen wist op te blazen.

Lees meer

22okt

‘Door modder en mijnen naar de Maas’ is voltooid

Het schrijversduo Hugo Levels (Neer 1960) en Eric Munnicks (Roermond 1959) is eigenlijk wel toe aan een welverdiende rustperiode. Onlangs voltooiden zij he...

Lees meer

22okt

Monument van Werkweigeraars en Weggevoerden krijgt opknapbeurt

Het monument van de Weggevoerden en Werkweigeraars tijdens de Tweede Wereldoorlog op het rondpunt aan de Slingerweg krijgt een opknapbeurt.

Lees meer

22okt

Nieuw boek van Kevin Prenger: Kerstmis onder vuur

In oktober verscheen het vijfde boek van Kevin Prenger, getiteld “Kerstmis onder vuur”. Het gaat over hoe de kerstdagen gevierd en beleefd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan het front, thuis en in de kampen. Het is het ideale cadeau voor de in geschiedenis geïnteresseerde lezer voor de feestdagen.

Lees meer

21okt

Filmmarathon ‘Verzet’ in Theater de Speeldoos in Vught

Op vrijdag 2 november organiseren de Kunststichting Vught, Nationaal Monument Kamp Vught en Theater de Speeldoos een filmmarathon. 2018 is het Jaar van Verzet en daarom is gekozen voor drie boeiende films waarin het verzet en de strijd voor rechtvaardigheid centraal staan.

Lees meer

21okt

World War 2 Youtube Serie - 20 oktober 1939

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

21okt

Oisterwijk Herdenkt bevrijding

Op donderdag 26 oktober 1944 is Oisterwijk bevrijd. Die dag komt er in Oisterwijk een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Een dag van feest maar ook een dag van rouw om de dood van burgers en militairen. Zaterdag 27 oktober is er om 14.00 uur een korte...

Lees meer

21okt

EOD brengt granaat in Aardenburg tot ontploffing

De Explosieven Opruimingsdienst is gisteravond uitgerukt om in Aardenburg een Engelse raketgranaat tot ontploffing te brengen. Het explosief was gevonden door een hobbyist.

Lees meer

20okt

Unieke bunker wordt gerestaureerd

Een bunker is meer dan een betonnen kolos, het is een monumentale herinnering aan de gevechten in de tweede Wereldoorlog.

Lees meer

20okt

Duitse kruizen krijgen weer een gezicht in Ysselsteyn

DEN BOSCH - Veldgraven met gesneuvelde Duitsers. Rosmalen, Hintham, Vinkel en Nuland lagen er, net als Schijndel, Wijbosch en Boxtel mee bezaaid. De Duitsers liggen nu in Ysselsteyn.

Lees meer

20okt

Scholieren vatten de oorlog in Friesland samen in een poster

Gymnasiasten Daniëlle Scheepens en Lotte Benedictus vatten 26 Friese gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog samen in een poster.

Lees meer

19okt

Moord op meesterverteller A.M. de Jong herdacht in zijn 'lief Brabant'

Hij zag zichzelf het liefst als verteller van verhalen, maar de meeste mensen kennen hem als schrijver. A.M. de Jong werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn boekenreeks over Merijntje Gijzen. Donderdag precies 75 geleden werd de gevierde schrijver uit Nieuw-Vossemeer in koelen bloede vermoord door de SS.

Lees meer

19okt

De cirkel is rond voor een Engelse vliegtuigcrash bij Roden en Zevenhuizen

Twee oorlogsgraven in Zevenhuizen kregen vandaag Amerikaans bezoek. Susan Lane kwam samen met haar man naar het het kerkhof om twee omgekomen collega's van haar vader te eren.

Lees meer

19okt

Woudenberg herdenkt vergeldingsactie van 16 oktober 1942

WOUDENBERG - Dinsdagmorgen 16 oktober verzamelden tientallen mensen zich rondom het monument in het bos van Den Treek-Henschoten. Nabestaanden en betrokkenen stonden stil bij de gesneuvelden gijzelaars en verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog. 76 jaar geleden vonden vijftien mannen hier de dood als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. De herdenkingsbijeenkomst wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren.

Lees meer