24feb

Controversiële expo over nazi-Duitsland-design: Stedelijk Museum 's Hertogenbosch ziet 't wel zitten

DEN BOSCH - Een tentoonstelling met design uit het Derde Rijk van Hitler. Het is een langgekoesterde wens van museumdirecteur Timo de Rijk van het Stedelijk Museum 's Hertogenbosch. Een onderwerp waar tot nu toe geen enkel museum haar vingers aan wilde branden. De Rijk noemt het een pijnlijk punt uit de geschiedenis dat we niet moeten overslaan.

Lees meer

23feb

Hoekstra: 'Bommen Nijmegen vreselijke tragedie'

Het bombardement dat op 22 februari 1944 de binnenstad van Nijmegen verwoestte was 'een vreselijke tragedie'. 'Een vreselijke ramp, veroorzaakt door hen die later de stad zouden bevrijden.' Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra donderdag gezegd bij de jaarlijkse herdenking van het onbedoelde geallieerde bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij ruim achthonderd mensen omkwamen en duizenden gewond raakten.

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaald hiervoor niets extra's.

Bestel nu

3feb

Fotoverslag onthulling monument Short Stirling Mark I R9197 BU-V

Op 3 februari 2018 is in Leusden een monument onthuld ter herinnering aan de Stirling Mark I R9197 BU-V die exact 75 jaar geleden is neergestort bij Leusden. Bij de onthulling waren een aantal nabestaanden aanwezig van de omgekomen bemanning uit het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Lees meer

5feb

Nieuw boek Kevin Prenger over SS-generaal Arthur Nebe

Na ‘Oorlogszone Zoo’, ‘De boodschapper uit de hel’ en 'Een rechter in Auschwitz' is nu het vierde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Het masker van de massamoordenaar’ en het boek vertelt het verhaal van hoe SS-generaal Arthur Nebe als chef van de Duitse Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Lees meer

22feb

Duitsland herdenkt 'amateuristische' verzetsiconen Hans en Sophie Scholl

Vandaag wordt de dood van Hans en Sophie Scholl herdacht. Dat ze een heldenstatus kregen, lag niet voor de hand.

Lees meer

22feb

Vanaf donderdag 12 april op NPO 3: Nicolaas op oorlogspad

Al sinds zijn jeugd is Nicolaas Veul (33) gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op met zijn helden uit Saving Private Ryan en The Band of Brothers en in videogames kan hij die oorlog dunnetjes overdoen. Nu er steeds minder mensen zijn die hem kunnen navertellen, en de oorlog op het gebied van entertainment populairder is dan ooit, rijst bij Nicolaas de vraag: ‘Wat betekent die oorlog nog anno 2018?’

Lees meer

22feb

'Vergissingsbombardement' op Arnhem van 22 februari 1944; voor altijd in de schaduw van Nijmegen

Het blijft voor altijd een zwarte dag in de Gelderse geschiedenis: 22 februari 1944. De dag van het verwoestende Amerikaanse bombardement op Nijmegen dat aan ruim 800 mensen het leven kostte. Minder bekend is dat diezelfde dag ook Arnhem, Deventer en Enschede het doelwit werden van de Amerikanen die na het afblazen van hun missie naar het Duitse Gotha - het weer was te slecht - op zoek gingen naar gelegenheidsdoelen. De gevolgen waren rampzalig: in Arnhem vielen 57 doden en in Enschede 40 doden en 41 zwaargewonden. In de hoek Deventer-Terwolde viel slechts één dodelijk slachtoffer toen een boerderij werd getroffen.

Lees meer

22feb

Nijmegen herdenkt honderden doden tragisch bombardement

Voor de 74e keer herdenkt Nijmegen het grote bombardement van 22 februari 1944. De historische binnenstad werd toen grotendeels verwoest en zo'n 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat de stad stil bij de tragedie.

Lees meer

22feb

Noren op zoek naar oorlogshistorie vinden restant Spitfire op Reutums erf

REUTUM - Ze kunnen hun geluk niet op. Twee Noren roepen hulp in van de krant en vinden een tastbare herinnering aan de Spitfire die in 1944 op het Reutumerveld crashte: het nog gave staartwiel van Vilhelm Nicolaysens toestel.

Lees meer

21feb

'Britse soldaten op begraafplaats Valkenswaard verdienen bloemetje'

VALKENSWAARD - De Britse soldaten op het kerkhof aan de Luikerweg verdienen meer aandacht, vindt de Stichting Erfgoed 40-45. Ze start een actie.

Lees meer

21feb

Wie moest in 1944 wegduiken voor Amerikaanse bommenwerper?

FIJNAART - Wie was de man die op 18 september 1944 ergens op een dijk in zuidwest-Nederland moest wegduiken voor een laag overvliegende B-24 bommenwerper? Dat wil Robert Baumgardner uit de Verenigde Staten graag weten.

Lees meer

21feb

Nederland gaat op zoek naar stoffelijke resten in Javazee

Nederland begint deze week met de Indonesische autoriteiten aan een onderzoek naar locaties waar mogelijk stoffelijke resten liggen van zeelieden van drie gezonken Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee.

Lees meer

21feb

Rapenburgerstraat 1940-1945 en Samen weer aan tafel

Dubbeltentoonstelling in de Expositieruimte en Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam. 23 februari – 17 juni 2018. Vrij toegang.

Lees meer

20feb

De toekomst van de Muur van Mussert: ondergronds en zwart?

Student Rick Abelen is de winnaar van de prijsvraag ‘Toekomst van de Muur van Mussert’. Hij ontwierp een ‘bedenkcentrum’ met een ondergronds museum, een auditorium en een plek voor lezingen en debatten. De jury noemde zijn idee om ondergronds te gaan vernieuwend en gedurfd, omdat het een sfeer van bedruktheid overbrengt, die nog versterkt wordt door toepassing van de kleur zwart. De prijsvraag is uitgeschreven door de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research.

Lees meer

20feb

College steunt initiatief plaquette met namen gesneuvelde Nijmeegse soldaten

Het college ziet geen reden om te voorkomen dat er een plaquette met daarop de namen van in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Nijmeegse soldaten aan...

Lees meer

20feb

Apeldoorners onderscheiden om verzetsdaad

Twee Apeldoornse gezinnen hebben dinsdagmiddag een hoge Israëlische onderscheiding gekregen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog op heldhaftige wijze onderdak boden aan Joden.

Lees meer

20feb

Politie Dresden roept neonazi's halt toe bij protestactie

De politie heeft een protestbijeenkomst van neonazi's in het centrum van Dresden voortijdig beëindigd op verdenking van opruiing.

Lees meer

19feb

Noren halen wrakstuk vliegtuig op uit Putten

Een delegatie uit Noorwegen kwam maandagmiddag speciaal naar Putten om daar een wrakstuk van een Spitfire van het Noorse 332 Squadron in ontvangst te nemen. Het gaat om het toestel van de Noorse vlieger Oluf Wagtskjold. Op 28 februari 1945 crashte hij met zijn vliegtuig tijdens een aanval. Wagtskjold overleegde de crash niet. Hij was 24 jaar.

Lees meer

18feb

Gedenkteken onthuld in Amsterdam voor gedeporteerde schoolkinderen

In Amsterdam is een gedenkteken onthuld ter herinnering aan de leerlingen en leraren van twee Joodse scholen, die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd.

Lees meer

18feb

‘Joden waren evengoed daders tijdens Tweede Wereldoorlog’ jaagt Israël op de kast

De Poolse premier Mateusz Morawiecki haalt zich de woede van Israël op de hals omdat hij heeft gezegd dat het niet verboden is om in zijn land over ‘Poolse oorlogsmisdadigers’ te spreken, maar dat mensen wel in het achterhoofd moeten houden ‘dat er evengoed joodse daders waren’.

Lees meer

18feb

Trouw viert 75-jarig bestaan met prinses Margriet

Prinses Margriet is zaterdag bij de viering van het 75-jarig bestaan van dagblad Trouw. Er verschijnt er zaterdag een speciale bijlage bij de krant, waarin betrokkenen vertellen over 75 jaar Trouw.

Lees meer

17feb

Zoektocht naar bunker levert niets op

SCHAGEN - De zoektocht naar een bunker in de wijk Waldervaart in Schagen heeft niets opgeleverd. Jack van de Ree en André de Vries uit Schagen waren de initiatiefnemers van de zoektocht. In het weiland tussen de Tjallewallerweg en de Spreeuwenlaan zou een bunker uit de Tweede Wereldoorlog liggen. …

Lees meer

17feb

Oorlogsarchief Rode Kruis wordt openbaar

Het Rode Kruis draagt 1300 meter papier over aan het Nationaal Archief, om toegankelijk te maken voor belangstellenden.

Lees meer

17feb

London City Airport weer open na verwijderen bom uit Theems

London City Airport gaat weer open. Het vliegveld moest maandag noodgedwongen alle vluchten schrappen vanwege de vondst van een 500 kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

16feb

Dutch FilmWorks kiest M2Media voor promotie ‘Bankier van het Verzet’

Dutch FilmWorks heeft M2Media de opdracht gegeven om de volledige mediacampagne te verzorgen voor de Nederlandse speelfilm Bankier van het Verzet. M2Media trok tijdens de pitch alle aandacht naar zich toe door een verfrissend communicatie- en mediaconcept neer te zetten en verrassende, creatieve keuzes te maken. Zo sleepte het team de verantwoordelijkheid over alle media-uitingen en mediabestedingen omtrent de lancering en de promotie van deze film binnen.

Lees meer