23jun

Een Battlefield Tour naar de voormalige slagvelden bij Arnhem

Op vrijdag 16 juni 2017 organiseerde STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de voormalige slagvelden rond Arnhem en Oosterbeek. Deelnemers waren de medewerkers van T&A Survey in Amsterdam. Als bodemonderzoeksbureau gespecialiseerd in explosievenopsporing zijn veel medewerkers bij T&A Survey dagelijks bezig met de Tweede Wereldoorlog. Een voorstel om het jaarlijkse personeelsuitje te combineren met een bezoek aan de voormalige slagvelden van de Slag om Arnhem werd dan ook met groot enthousiasme ontvangen.

Lees meer

23jun

Presentatie boek 'Canadezen in Arnhem en Oosterbeek'

Laurens van Aggelen presenteerde op donderdag 22 juni zijn nieuwste boek: 'Canadezen in Arnhem en Oosterbeek'. Met dit boek wil hij de Canadese militaire uit de vergetelheid halen die vochten tijdens de Slag om Arnhem, bij de bevrijding in 1945 en die meehielpen bij de wederopbouw van dit gebied na de oorlog. Laurens overhandigde het eerste exemplaar aan kolonel Hogan, defensie-attaché van Canada. De genodigden werden in de concertzaal getrakteerd op een leuke en interessante avond. De sprekers werden afgewisseld met muziek. Het nieuwe boek was uiteraard te koop en werd op verzoek gesigneerd.

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

24jun

Illegale moorden in Auschwitz

WOII-kenner Kevin Prenger schreef 'Een rechter in Auschwitz' over de SS-rechter Konrad Morgen. In 1943 bezocht deze rechter concentratiekamp Auschwitz om – hoe gek dat ook klinkt – onderzoek te doen naar misstanden in het kamp. Aanleiding was een vanuit het kamp verzonden pakketje met goudklompen, dat door de douane werd onderschept. In het kamp ontdekte Morgen dat de smokkelzaak het topje van de ijsberg was: kampbewakers maakten zich massaal schuldig aan diefstal en corruptie. Terwijl in de gaskamers van nazi-Duitsland miljoenen Joden vermoord werden, houdt Konrad Morgen zich bezig met het verzamelen van bewijs van ‘illegale’ moorden. Geschiedeniswebsite Historiek stelde auteur Kevin Prenger een aantal vragen over zijn bijzondere boek.

Lees meer

6jun

Airshow 'Time Flies' Oostwold 5 juni 2017

Een keer in de twee jaar wordt op vliegveld Oostwold een Airshow gehouden. Time Flies was de naam van de show op 5 juni 2017. De bezoekers kwamen in grote getale op het mooie programma af. Organisator Tom van der Meulen die zelf een P51 Mustang bezit, slaagt er elke keer weer in om een flink aantal warbirds aan te trekken.

Lees meer

20jun

Verborgen Argentijnse kamer vol nazi-voorwerpen

In een verborgen kamer in een huis in de buurt van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn tientallen nazi-voorwerpen gevonden. Daaronder is een buste van Hitler, elegante boxen met vergrootglazen en messen met swastika's, en ook een medisch instrument om schedelmetingen mee te verrichten.

Lees meer

20jun

Kamer Binnenhof vernoemd naar verzetsheld Gerrit Kastein

Het is een klein hoekje op de tweede verdieping van Binnenhof 7, nu de werkplek van de stagiairs van de SGP. Maar vanaf morgen wordt die ruimte vernoemd naar verzetsman Gerrit Kastein. Hij kwam daar in 1943 om het leven. Pauline Leijder is zijn kleindochter en is morgen aanwezig bij de ceremonie.

Lees meer

19jun

Drie Britse soldaten lagen tijdelijk begraven in Mierlo-Hout

HELMOND - Nu is het een voortuin, maar ruim zeventig jaar geleden was het de tijdelijke begraafplaats van drie gesneuvelde Britse militairen. In Mierlo-Hout wordt daarom dinsdag 20 juni een monument onthuld.

Lees meer

19jun

Fugro en Boskalis zoeken naar niet ontplofte munitie op zee

Bodemonderzoeker Fugro en baggeraar Boskalis gaan niet ontploft wapentuig opsporen op de plek waar het offshore windpark Borssele wordt aangelegd.

Lees meer

19jun

Arcadis werkt aan restauratie monumenten D-Day Normandië

Het advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat ontwerpen maken voor de restauratie van twee belangrijke D-day-locaties in het Franse Normandië.

Lees meer

19jun

Simo Häyhä (1905-2002) – De doeltreffendste sluipschutter ooit

November 1939 viel de Sovjet-Unie buurland Finland binnen. Het was het begin van de zogenoemde Winteroorlog (1939-1940). In deze korte oorlog onderscheidde de Fin Simo Häyhä zich als scherpschutter. Volgens de historicus Tapio Saarelainen in diens boek The White Sniper (2016), doodde Häyhä in totaal zeker 542 Russen. Met dit aantal is hij hoogstwaarschijnlijk de succesvolste sluipschutter ooit.

Lees meer

18jun

Eerbetoon aan piloot in maisveld bij Schoondijke

VIDEO | SCHOONDIJKE - Van de andere kant van de wereld kwamen ze om te kijken naar een plekje in een maisveld bij Schoondijke. Hier stortte George Roney op 6 oktober 1944 neerstortte met zijn Spitfire. Hij werd niet ouder dan 22.

Lees meer

18jun

'Hij gaf zijn leven voor de vrijheid van anderen'

Met een zogenoemde flyby door drie vliegtuigen en een bezoek aan zijn graf van twee familieleden EN leden van 'zijn' 33e squadron werd piloot George Roney zaterdag herdacht in Schoondijke. De destijds 22-jarige Nieuw-Zeelander stierf daar aan het begin van de slag om de Schelde in 1944, nadat hij door afweergeschut van de Duitse bezetter was neergehaald.

Lees meer

16jun

SAAF-piloot vertelt over zijn belevenissen tijdens WO2

Afgelopen week werd op Go2War2.nl een recensie gepubliceerd van het boek ‘The Desert Air Force in World War II’ van Ken Delve. Het gaat over de luchtoorlog in Afrika in de jaren 1940-1942.

Lees meer

16jun

Topkoks werken mee aan expositie ‘Eten in oorlogstijd’

Van 1 juli 2017 t/m 7 januari 2018 is in Nationaal Monument Kamp Vught de tentoonstelling Eten in oorlogstijd te zien. Vijf bekende Nederlandse koks namen de uitdaging aan om een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind. De tentoonstelling geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de voedingstrends van deze tijd. De expositie is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam.

Lees meer

14jun

'Flinke jongen' tot ontploffing gebracht in Schijndel, explosief uit WOII

SCHIJNDEL - Bij werkzaamheden op een bouwplaats aan de Kloosterstraat in Schijndel is woensdag een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De wijkagent noemt het gevonden projectiel een ‘flinke jongen’.

Lees meer

13jun

Onderzoek naar 'verkeerde namen' op Joods monument in Utrecht

Er komt een groot onderzoek naar alle 1.239 namen op het Joods monument in Utrecht, nadat een amateurhistoricus heeft aangetoond dat er bijna dertig fouten zijn gemaakt.

Lees meer

12jun

Lezing over het Duitse slagschip ‘Tirpitz’ in Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45

Aalsmeerderbrug – Op zaterdag 8 juli 2017 is in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 een lezing bij te wonen over het beroemde en grootste Duitse slagschip uit de Tweede Wereldoorlog, de ‘Tirpitz’ verteld door Jan van Dalen.

Lees meer

10jun

Monument in Katwijk voor Engelandvaarders

In Katwijk is vrijdagochtend een monument onthuld voor de Engelandvaarders. 35 mannen probeerden in 1941 vanuit Katwijk over zee in een kano te ontsnappen aan de Duitse bezetter.

Lees meer

10jun

Zomerrondleidingen over SS-terrein kamp Vught

Vanaf zondag 2 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag t/m 3 september rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne.

Lees meer

5jun

'Hier in de duinen voel je dat je op het slagveld rondloopt' (video)

DISHOEK - In de duinen bij Dishoek zijn vier bunkers toegankelijk gemaakt. Tijdens de Slag om de Schelde, in de Tweede Wereldoorlog, is hier hevig gevochten. Sporen daarvan zijn in en rond de bunkers nog duidelijk te zien. Je loopt hier over het slagveld.

Lees meer

4jun

Overlijden van Fred Seiker

Op 2 juni 2017 is Fred Seiker op 101 jarige leeftijd thuis overleden. Fred is bekend geworden door de publicatie van zijn boek met schilderijen over zijn tijd in een Japans krijgsgevangenkamp. Wij wensen zijn vrouw, familie, vrienden en kennissen veel sterkte met dit verlies.

Lees meer

3jun

'Zo lang je naam genoemd wordt, ben je niet dood'

VROUWENPOLDER - Achter het kleine naambordje schuilt een grootse man. Een dappere Zeeuw; Jan de Visser. De verzetsheld uit Vrouwenpolder die december 1944 het leven liet in kamp Neuengamme. Hij heeft nu zijn 'eigen' pad.[/]

Lees meer

1jun

Presentatie over vliegtuigmotoren in Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45

Aalsmeerderbrug – Op zaterdag 10 juni is in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 een presentatie over vliegtuigmotoren die in de luchtvaart zijn gebruikt.

Lees meer

1jun

Oorlog is de stad niet zonder gevolgen voorbij gegaan

Fotoboek met niet eerder uitgebracht materiaal over Middelburg in bezettingstijd.

Lees meer

1jun

Oud-kampbewaker van Auschwitz Reinhold Hanning (95) overleden

Oud-SS'er en voormalige kampbewaker van Auschwitz, Reinhold Hanning, is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn advocaat donderdag aan persbureau AP.

Lees meer