12dec

Geldrop eert Churchill en ‘Monty’

GELDROP - Als enige gemeente op de zogeheten Liberation Route – die herinnert aan het einde van de Tweede Wereldoorlog – krijgt Geldrop-Mierlo niet één maar twee luisterzuilen.

Lees meer

12dec

Martelwerktuig Gestapo duikt op

Een gift met een afschuwelijke geschiedenis. Zo omschrijft Eef Peeters van het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 het etui met martelwerktuig van de Gestapo uit de Tweede Wereldoorlog. „Waarschijnlijk in het bezit geweest van iemand die je een bezoekje bracht en informatie wilde hebben.”

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

11dec

Leesfragment Kerstmis onder vuur: Heilige nacht met de Führer

In oktober verscheen het vijfde boek van Kevin Prenger, getiteld Kerstmis onder vuur. Het gaat over hoe de kerstdagen gevierd en beleefd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan het front, thuis en in de kampen. Hieronder een leesfragment over hoe Hitler in 1939 de kerstdagen doormaakte.

Lees meer

11nov

Herdenking Begraafplaats Oosterbeek

Op 11 november 2018 werd op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest te Oosterbeek een herdenkingsdienst gehouden vanwege Remembrance Day. De dienst stond tevens in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog, precies 100 jaar geleden.

Lees meer

12dec

Deventers knuffelveteraan Macleod (95), de Canadees die steeds terugkwam, overleden

Captain John Macleod is overleden. 95 jaar oud. De oorlogsveteraan die elke herdenking trouw Deventer en Zutphen bezocht stierf bijkans in het harnas. Verknocht als hij was aan de Nederlandse herdenkingen woonde hij in september nog de Market Garden landing op de Ginkelse Heide bij. Het zeven dagen durende herdenkingsfestijn eiste veel van de krachten van Macleod. Thuis in Canada belandde hij in het ziekenhuis, om er onlangs rustig in te slapen.

Lees meer

12dec

Veel belangstelling voor boek 'Het Westland en de Atlantikwall'

Onder grote belangstelling is maandag het boek 'Van glazen stad tot Duitse vesting, het Westland en de Atlantikwall, 1941-1950' gepresenteerd. Het boek gaat onder meer over de gevolgen van de aanleg van die Atlantikwall voor het Westland.

Lees meer

12dec

'Oranjehotel' Scheveningen gaat in 2019 open als herinneringscentrum

Het 'Oranjehotel', het cellenblok in Scheveningen waar veel verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog werden opgesloten, gaat medio 2019 open als herinneringscentrum. De opening zou eerder zijn, maar de vondst van asbest heeft voor vertraging gezorgd, aldus Jilt Sietsma, bestuurslid van de stichting Oranjehotel.

Lees meer

11dec

Onderduikers in Enschede: Klein huisje aan Populierstraat met groot geheim

Willem en Grietje Odink woonden in de Tweede Wereldoorlog met drie jonge kinderen in een huisje aan de Populierstraat. Dat kleine huis had een groot geheim: twee Joodse onderduikers. Willem en Grietje ontvingen daarvoor maandag postuum de onderscheiding Rechtvaardigen onder de Volkeren van het comité Yad Vashem in Israël

Lees meer

11dec

Kaarslicht bij oorlogsgraven in Overloon als eerbetoon

OVERLOON - Militairen die in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn en in Overloon begraven liggen, krijgen op de dag voor Kerstmis een kaarsje bij hun graf. Die kaarsjes worden daar neergezet door leerlingen van de groepen zeven en acht van de Josefschool in het dorp.

Lees meer

11dec

Schuilkelder en fundering uit de tijd van Napoleon blootgelegd in Delfzijl

De kazerne werd gebouwd in 1799. Daaronder zaten drie waterputten, die in de Tweede Wereldoorlog dienst deden als schuilkelder. Eén daarvan blijkt nog intact.

Lees meer

11dec

Nederlands geld voor Duits kerkhof

Gemeente Venray en provincie Limburg willen bij elkaar een miljoen euro bijdragen aan de bouw van een nieuw bezoekerscentrum bij het Duits oorlogskerkhof in Ysselsteyn. Vanuit Duitsland is tot nu toe voor 825.000 euro aan toezeggingen binnen.

Lees meer

11dec

Lichtjes op oorlogsgraven Nederweert

Op kerstavond (24 december 2018) worden voor de derde keer op het Nederweert War Cemetery in Nederweert kaarsjes aangestoken. Met het branden van deze kaarsjes herdenken we de militairen die ruim zeventig jaar geleden zijn omgekomen voor de bevrijding van ons land. De burgemeester zal om 19.00 uur na een plechtig woordje het eerste kaarsje aansteken, waarna de overige 363 graven worden verlicht. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn of zelf een handje te helpen.

Lees meer

11dec

STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag om het Hürtgenwald"

STIWOT Reizen Battlefield Tour Slag om het Hürtgenwald Op zaterdag 6 en zondag 7 april 2019 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de Slag om het Hürtgenwald centraal staat. De Slag om het Hürtgenwald vond plaats tussen september 1944 en februari 1945 in de omgeving van Aken. Het Amerikaanse VII Corps probeerde hier door de Duitse Westwall te breken, waar zij op grote tegenstand stuitte.

Lees meer

10dec

Ede krijgt een Airborne landmark en jij kunt het ontwerpen

Ja, je leest het goed. Ede krijgt een landmark op de Ginkelse Heide als symbool voor operatie Market Garden. En de gemeente Ede zoekt iemand die dat landmark wil ontwerpen. 

Lees meer

9dec

Archeologen vinden handgranaat uit Tweede Wereldoorlog in Amstelveen

Een groepje archeologen heeft een handgranaat gevonden in een weiland in Amstelveen. Uit onderzoek blijkt dat het explosief uit de Tweede Wereldoorlog komt.

Lees meer

9dec

Nieuw boek over vliegtuigfabriek Aviolanda te Papendrecht tijdens WO2

Deze maand (december 2018) verschijnt in de bekende blauwe-serie van de Papendrechtse auteur Pieter van Wijngaarden een driedelige serie boeken: “Logboek Aviolanda en het verdwenen vliegveld Papendrecht”.

Lees meer

9dec

Oorlogsslachtoffers krijgen gedenkplaat

Vlimmeren (Beerse) heeft honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog en bijna 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog eindelijk ook een gedenkplaat als herdenking van...

Lees meer

9dec

Liefde in oorlogstijd

De Oostenrijker Arno Geiger schetst een alledaags, door de oorlog opgeschrikt bestaan.

Lees meer

9dec

World War 2 Youtube Serie - 8 december 1939

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

8dec

Speelfilm over 'sinterklaasbombardement' Eindhoven: 'Drama met open wond'

De bommen die de geallieerden op Eindhoven gooiden tijdens de Tweede Wereldoorlog, lijkt een oorlogsdaad die vrijwel vergeten is. Een speelfilm over het 'sinterklaasbombardement' op 6 december 1942 moet hierin verandering brengen.

Lees meer

8dec

Klok & Peel aanjager Brabant Remembers

ASTEN – Het Klok & Peel Museum in Asten wordt regionaal de kartrekker van het project Brabant Remembers, ter nagedachtenis aan de bevrijding van Noord-Brabant. Volgend jaar is het precies 75 jaar geleden dat de geallieerden de Duitsers uit onze provincie dreven. Klok & Peel hoopt vooral lokale initiatieven met elkaar te verbinden.

Lees meer

8dec

'Joodse schrijfster Etty Hillesum hielp kinderen ontsnappen uit Kamp Westerbork'

De joodse juriste en schrijfster Etty Hillesum heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog geholpen enkele kinderen te laten ontsnappen uit Kamp Westerbork. Dat blijkt uit onderzoek van literatuurwetenschapper Betinne Siertsema.

Lees meer

8dec

Jong gidst jong in Berkel-Enschot op expositie over Anne Frank

BERKEL-ENSCHOT - ,,Is mijn gezicht rood?”, vraagt Pieter de Beer (12) de bezoeker met het opschrijfboekje. Dat is namelijk wat hem altijd overkomt als hij iets moet presenteren. ,,Ik vergeet dan ook alles.”

Lees meer