16jul

Getouwtrek om Vierdaagse Nijmegen tijdens oorlog

NIJMEGEN - De organisatie (Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding) van de Vierdaagse Afstandmarsen Nijmegen denkt in het voorjaar van 1940 vanwege de oorlog geen wandeltocht te kunnen houden. De meeste medewerkers zijn gemobiliseerd, logistieke medewerking van militairen is uitgesloten en de wandelroutes lopen deels vlak langs grensgebied met Duitsland. Een krant meldt: 'De leiding der marschen is dan ook van mening, dat met deze onzekerheid het niet verantwoord is, dit jaar den 30sten marsch te houden'.

Lees meer

16jul

Canadees Andrew Hill volgt strijdende opa en wandelende vader naar Groesbeek

GROESBEEK - Op de Canadese begraafplaats in Groesbeek liggen 2.619 Canadese soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks worden ze herdacht met een indrukwekkende ceremonie. Verschillende soldaten die begraven liggen in Groesbeek vochten samen met de opa van Andrew Hill voor vrijheid. 'Ik ben heel trots om hier nu te staan', zegt Hill.

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

13jul

Expositie ‘Zwart Wit Grijs’ in Den Haag toont dilemma's politie in oorlogstijd

Binnen de Nederlandse politie is steeds meer ruimte en aandacht voor historisch besef. Werd laatst al het boek “Op eigen gezag” van Hinke Piersma over de politie en verzetsacties tijdens de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd, nu is het tijd voor een tentoonstelling in Den Haag onder de titel “Zwart Wit Grijs”. Deze tentoonstelling over de Nederlandse politie in WOII was in 2018 al te zien in het PIT Veiligheidsmuseum te Almere.

Lees meer

16jul

Adolf Hitler overleefde aanslag dankzij tafelpoot

Het was de aanslag op Adolf Hitler, die bijna lukte. De Führer overleefde de bomexplosie, deze week precies 75 jaar geleden, maar gevoegd bij de ontwikkelingen in Normandië en aan het Oostfront verloor hij door de moordpoging de hoop om de oorlog te winnen.

Lees meer

16jul

Joodse nabestaanden krijgen geld terug voor erfpacht tijdens Tweede Wereldoorlog

De gemeente Den Haag heeft negen mensen een schadevergoeding gegeven, omdat zij of hun voorouders na de Tweede Wereldoorlog een naheffing voor erfpacht en straatbelasting hebben moeten betalen. Dit terwijl hun huizen waren ingenomen door de Duitse bezetters. Het gaat in totaal om 55.000 euro.

Lees meer

15jul

Codekraker Alan Turing op nieuw Brits biljet van 50 pond

In de Tweede Wereldoorlog kraakte hij de geheime Enigma-code van de Duitsers, zodat de geallieerden geheime boodschappen van de Duitsers konden lezen.

Lees meer

14jul

Duikers vinden geen spoor van vermiste onderzeeër, wel wrakken en slakken

Al 75 jaar wordt de Nederlandse onderzeeër O-13 vermist. Duikers probeerden nu het vaartuig terug te vinden, maar vonden vooral andere wrakken, afval en zeedieren.

Lees meer

14jul

George (13) moest een afschuwelijke keuze maken die hem de rest van zijn leven achtervolgt

Een duivels dilemma. De pas 13-jarige George Levy moet in 1943 een keuze maken als zijn kinderverzorgster Florence ('Flo') op transport moet naar Duitsland. Met de strenge blik van een SS’er op zich gericht, staat George voor een afschuwelijke keuze, waarmee hij ongewild beslist over het lot van Flo. Het antwoord op de vraag die eigenlijk geen antwoord mag hebben, pijnigt hem de rest van zijn leven. Een verhaal uit de serie Brabant Remembers.

Lees meer

14jul

'Ik denk dat ik de tranen van mijn vader huil', groot respect bij herdenking Canadese soldaten

Tweehonderd Canadese soldaten strak in het gelid, het geluid van een doedelzak en uitzicht op bijna duizend witte grafstenen. Het respect is voelbaar, zaterdagmiddag op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom. Er worden kransen gelegd om de soldaten te herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. De herdenking wordt gehouden om jonge Canadese soldaten te vertellen over het lot van hun landgenoten in 1944.

Lees meer

13jul

Al bijna tachtig jaar op zoek naar de bemanning van de O-13

De laatste vermiste Nederlandse onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog houdt nabestaanden tot op de dag van vandaag bezig. Een expeditieteam speurt nu opnieuw de Noordzee af in een poging het zestig meter lange wrak te lokaliseren. “Nabestaanden willen hun vader of grootvader een laatste eer bewijzen”, zegt Jan Spoelstra (78), voorzitter Stichting Nabestaanden Onderzeeboten (SNO).

Lees meer

13jul

Dick Büchel van Steenbergen uit Aalst die atoombom overleefde is op 99-jarige leeftijd overleden

AALST - Op 99-jarige leeftijd is woensdag Dick Büchel van Steenbergen overleden. De Aalstenaar overleefde in de oorlog Japanse werkkampen én zelfs de atoombom op Nagasaki.

Lees meer

12jul

Charles Bartelings was Engelandvaarder met geluk

Hij was een Haagse jongen die in het verzet zat en, toen hij verraden werd, moest vluchten. Wat volgde leek op een spannend jongensboek, maar het was ook een levensles. Deze keer in de rubriek Van Wieg tot Graf het levensverhaal van Charles Bartelings (5 december 1921 - 12 mei 2019).

Lees meer

12jul

'Verdwenen Schelde-onderzeeër destijds het neusje van de zalm'

De Scheldewerf in Vlissingen maakte in de jaren 30 in Vlissingen de meest innovatieve onderzeeërs ter wereld. Dat zegt archivaris Ron van Maanen naar aanleiding van de verdwijning van onderzeeër O16 van de zeebodem bij Maleisië. De duikboot verging in de Tweede Wereldoorlog en is nu spoorloos verdwenen. Zeer waarschijnlijk is de gezonken duikboot door een bergingsbedrijf gesloopt om als oud ijzer verkocht te worden.

Lees meer

12jul

Onderzeeër die illegaal van Maleisische zeebodem is gehaald komt uit Vlissingen

De onderzeeër O16 die illegaal van de zeebodem in Maleisië is gehaald, werd bijna 90 jaar geleden gebouwd op de Scheldewerf in Vlissingen. In 1933 werd het vaartuig bij de Schelde te water gelaten. Een archivaris en een historicus uit Middelburg en Vlissingen begrijpen niet waarom plunderaars vaartuigen van de bodem halen, omdat zo'n wrak ook een oorlogsgraf is.

Lees meer

12jul

Journalist ontdekt nazicomplex in Wevelgem: “Enorm ondergronds hospitaal”

Journalist Christophe Lefebvre (38) heeft in Wevelgem een ondergronds nazicomplex gevonden. Hij ontdekte het ondergrondse gebouw, dat dienst deed als veldh...

Lees meer

12jul

Antifascistische bond wil actievoeren tegen nazi-designexpo in Den Bosch, Facebook werkt niet mee

De Antifascistische oud-verzetsstrijders Nederland (AFVN-Bond) strijdt tegen de komst van een nazi-designexpositie in het Design Museum in Den Bosch. De groep krijgt echter geen toestemming van Facebook om hun petitie daar aan te kondigen, aldus de groep.

Lees meer

12jul

D-day-vlag wordt overhandigd aan Trump tijdens bezoek van Rutte

Tijdens het bezoek van premier Rutte volgende week aan het Witte Huis wordt een bijzondere vlag overhandigd aan president Trump. De vlag werd gebruikt tijdens D-day. Het Witte Huis zegt dat de historische vlag in het Smithsonian Museum in Washington komt te liggen.

Lees meer

11jul

Struikelstenen voor Holocaustslachtoffers in Helmond

HELMOND - De 21 struikelstenen voor Holocaustslachtoffers in Helmond worden niet op één, maar verspreid over twee dagen onthuld. Op 25 en 26 september gebeurt dat met het nodige ceremonieel in aanwezigheid van nabestaanden, muzikanten en hoogwaardigheidsbekleders.

Lees meer

11jul

Tankspoor door een parkje als herinnering aan generaal Maczek die Breda bevrijdde

In oktober moet het er liggen. Het spoor van een tank, in een parkje aan de rand van de Bredase binnenstad. Het is een idee van Tomasz Tomaszewski, een kunstenaar uit Wroclaw. Hij kreeg van die Poolse stad de opdracht een kunstwerk te bedenken dat de bevrijding van Breda door de Polen herdenkt. Het is niet voor het eerst dat Tomas een bijzonder monument maakt voor een bijzonder stukje geschiedenis.

Lees meer

8jul

Laatste openstelling gangenstelsel Markostand bunker Hoek van Holland

Hoek van Holland, Zondag 14 juli is de laatste keer dit jaar dat het gangenstelsel van de Markostand bunker aan de Strandboulevard te bezoeken is als onderdeel van de Lost Places tour. Samen met een gids wordt de Zeetoren beklommen, dwaal je af het gangenstelsel in, bekijk je twee ondergrondse bunkers en bezoek je ook het Atlantikwall-museum aan de Noorderpier.

Lees meer

8jul

Bom onschadelijk: duizenden mensen in Frankfurt terug naar huis

Duizenden inwoners van de Duitse stad Frankfurt konden zondag weer terugkeren naar hun huizen nadat een niet-ontplofte bom uit de Tweede-Wereldoorlog onschadelijk was gemaakt.

Lees meer

8jul

102-jarige Waalcrosser Roy Hanna overleden

Eén van de laatste nog levende veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in september 1944 de Waal bij Nijmegen overstaken, is in de nacht van zondag op maandag overleden. De 102-jarige Amerikaan Roy Hanna was vorig jaar nog bij de herdenkingen in de Waalstad in gezelschap van een andere Waalcrosser James Megellas.

Lees meer

7jul

WO2 Onderzoek uitgelicht: Over de liefde

Korrelige beelden verschijnen op het witte projectiescherm. Het zijn oude amateurbeelden van een bruiloft. Ik zie mijn opa en oma uit een huis komen. Ze stappen in een auto die hen naar de kerk brengt. Van de trouwmis zijn geen beelden, wel van het moment dat ze de kerk uit komen. Verpleegsters van het Rode Kruis vormen een erehaag; mijn oma was daar destijds actief als vrijwilliger.

Lees meer

7jul

Deze oorlogsheld staat op het nieuwe wedstrijdtenue van PEC Zwolle

Yes! De officiële PEC Zwolle-wedstrijdshirts 2019/2020 zijn vanaf nu verkrijgbaar. En hoe bijzonder: de naam van oorlogsheld Leo Major staat in de kraag van de nieuwe wedstrijdtenues, boven het rugnummer. Dit weten we allemaal over de man die in zijn eentje Zwolle bevrijdde.

Lees meer