22jun

Deventer sleutel leidt naar CPN-kopman in de Tweede Wereldoorlog

Een simpele Deventer achterdeursleutel die per ongeluk meer dan zeventig jaar verstopt was in het papieren archief van het stadsarchief leidt naar de schuilplek van het op de Waalsdorpervlakte gefusilleerde CPN-kopstuk Lou Jansen. Historicus Johan van der Veen bezocht het huis en bracht zelfs onderduikkinderen van die tijd weer samen.

Lees meer

22jun

Luistersteen onthuld in Gasselte

De vierde luisterplek in onze provincie is vandaag in Gasselte onthuld. Voor de pastorie in Gasselte is een grote kei met daarop een plaquette te vinden. Door middel van een QR-code op de plaquette kunnen geïnteresseerden de verhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog beluisteren.

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

20jun

Fotoverslag Twinwood Musea

In Groot Brittanië zijn er veel musea over de Tweede Wereldoorlog ondergebracht in gebouwen van verlaten vliegvelden. Vaak wordt hiervoor de karakteristieke verkeerstoren gebruikt. Dat is bij de Twinwood Musea ook het geval. Op deze locatie zijn er echter heel wat meer gebouwen uit de oorlog opnieuw in gebruik genomen. Samen vormen ze een fantastisch museum.

Lees meer

25mei

Fotoverslag eerbetoon gevallenen RAF 320 Squadron

Op vrijdag 25 mei 2018 vond op het Ereveld op de Grebbeberg een bijzondere herdenking plaats. Het was een herdenking voor de gevallenen van het Nederlandse RAF 320 squadron. Eind 2017 overleed Edward Hoenson, een van de laatste veteranen van dit squadron. Het was zijn wens dat zijn oude kameraden, waar er 25 op het Ereveld op de Grebbeberg liggen, een eerbetoon zouden krijgen.

Lees meer

21jun

Door nazi's geroofd kind eist schadevergoeding

Als jongen van zes jaar werd Hermann Lüdeking begin jaren veertig geadopteerd door een nationaal-socialistisch gezin. De nazi's hadden hem bij zijn ouders weggehaald, waarschijnlijk komt hij uit Oost-Europa.…

Lees meer

21jun

Vrienden vinden tankgranaat bij Broeksterwâld

Een groep vrienden heeft maandagavond in de Falomsterfeart tussen Broeksterwâld en De Falom een zware tankgranaat gevonden. Onder andere Karst Elzing.....

Lees meer

21jun

Veteranen woedend over concert D-Day

Veteranen uit ons land en Groot-Brittannië zijn woedend over een Nederlands initiatief om volgend jaar tijdens D-day een concert op één van de invasiestranden te houden. Ze vinden het van te weinig respect getuigen om feest te vieren op een plek waar honderden mensen werden gedood.

Lees meer

21jun

Provincie trekt anderhalf miljoen uit voor viering 75 jaar bevrijding

De provincie Overijssel trekt in totaal anderhalf miljoen euro uit voor voor de viering van 75 jaar bevrijding. De provincie had al 500.000 euro toegezegd aan het nieuwe platform 'Overijssel WO2', vandaag besloten Provinciale Staten dat daar een miljoen bovenop komt.

Lees meer

20jun

Veteranendag in Den Haag met koning en premier

Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte wonen zaterdag 30 juni in Den Haag de 14e Nederlandse Veteranendag bij. De dag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal waar de minister-president een toespraak houdt. Aansluitend volgt op het Binnenhof de medaille-uitreiking. Vier (oud-)militairen krijgen hun medaille opgespeld door respectievelijk de minister-president, minister Bijleveld-Schouten van Defensie, Commandant …

Lees meer

19jun

Nationaal Bevrijdingsmuseum: Vernieuwde filmzaal, Maquette en Waaloversteek

In het kader van de aanstaande nieuwbouw is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek het afgelopen half jaar al druk bezig geweest met de voorbereidingen op de nieuwe permanente expositie. Om deze reden zijn de filmzaal, het diorama van de Waaloversteek en de Maquette van Operatie Market Garden vernieuwd. Deze gemoderniseerde presentatie-units zullen straks worden meegenomen naar het nieuwe Bevrijdingsmuseum. Authenticiteit en beleving zijn de sleutelwoorden.

Lees meer

19jun

'Kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog is matig'

Uit een landelijk onderzoek in voortgezet onderwijs en mbo blijkt dat het met de basiskennis over de Tweede Wereldoorlog niet goed is gesteld. Het onderzoek is uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) onder ruim 1500 jongeren en wordt op donderdag 21 juni 2018 gepresenteerd tijdens een symposium bij het ministerie van VWS. Dit meldt de HAN.

Lees meer

18jun

Gasgranaten gevonden in Nieuwe Scheveningse Bosjes

In de Nieuwe Scheveningse Bosjes in Den Haag zijn zondagmiddag twee gasgranaten gevonden. Dat meldt nieuwssite Regio15. De explosieven komen uit de tweede wereldoorlog en zijn ontdekt door iemand die met een metaaldetector door het bos liep.

Lees meer

17jun

Stolperstein gestolen in Zutphen: 'Om misselijk van te worden'

In Zutphen is een Stolperstein gestolen. Dit gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag. De bewoner van de woning deelde de diefstal op Facebook.

Lees meer

15jun

Gemeente Lochem eert veteranen op 22 juni

JOPPE/LOCHEM – De 160 veteranen uit de gemeente Lochem zijn uitgenodigd voor de Veteranendag die de gemeente jaarlijks met leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool in Joppe houdt. Op vrijdag 22 juni worden zij geëerd voor hun inzet tijdens militaire missies in zowel het verleden als van recentere datum. Dichtbij De gemeente …

Lees meer

15jun

Avondvierdaagse Elst omgeleid vanwege granaat

Aan de Hollanderbroeksestraat in Elst is donderdagmiddag tijdens graafwerkzaamheden een granaat gevonden. De Elster Gezins Avondvierdaagse is daarom omgeleid. Even voor 19.00 uur is de granaat gecontroleerd tot ontploffing gebracht door defensie.

Lees meer

15jun

Stolpersteine worden eind september onthuld

Den Helder – Stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft de locaties van de eerste herdenkingsstenen ter nagedachtenis aan in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde Helderse Joden bepaald. De stolpersteine worden eind september onthuld. “We liggen mooi op schema met onze plannen”, aldus voorzitter Peter de Vrij. Vorig jaar stelde fractievoorzitter De Vrij van de PvdA aan de ...

Lees meer

15jun

Herdenking Kamp Schoorl 11 juni

BERGEN - Afgelopen maandag 11 juni herdachten kinderen en volwassenen het voormalig Kamp Schoorl bij het monument nabij Buitencentrum 'De Schoorlse Duinen'. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder [...]

Lees meer

15jun

Held Jan redde duizenden Joden

Tijdens het staatsbezoek aan Litouwen is de koning vandaag aanwezig bij de onthulling van een monument voor Jan Zwartendijk. Deze Philips-directeur schreef in de Tweede Wereldoorlog als honorair consul een enorme hoeveelheid Curaçao-visa uit, waarmee duizenden Joden konden worden gered.

Lees meer

14jun

'De Engelschen zijn er al!', bijzonder Helmonds oorlogsdagboek vrijgegeven

HELMOND - Het NIOD heeft een bijzonder oorlogsdagboek openbaar gemaakt van Helmonder Frans Vincent. Tussen 1944 en 1945 schreef hij uitvoerig over het waarschijnlijk meest nerveuze jaar in de stadsgeschiedenis.

Lees meer

14jun

Euregionaal project 'Het water als wapen' verankerd in WO II geschiedenis

Op donderdag 7 juni was het een drukte van belang op het gebied van markering van het water als wapen in de regio Kleef, Ooijpolder en de Betuwe.

Lees meer

13jun

'Voorbereidingen herdenking Market Garden stagneren door onduidelijkheid budget'

Onduidelijkheid over het budget dat de provincie beschikbaar stelt voor de herdenking van Market Garden volgend jaar, werkt verlammend en zorgt ervoor dat de voorbereidingen stagneren. Dat schrijven drie organisaties die zich bezighouden met de herdenking aan Provinciale Staten.

Lees meer

13jun

Monument neergestort vliegtuig Tweede Wereldoorlog onthuld in Alphen

Het herdenkingsmonument voor de omgekomen bemanning van het in de Tweede Wereldoorlog neergehaalde Halifax-gevechtsvliegtuig is woensdag onthuld in Alphen aan den Rijn. In de nacht van 16 op 17 juni 1944 stortte de Canadese bommenwerper neer bij de Dijksloot in Alphen. Een Duits vliegtuig schoot het toestel uit de lucht. Alle zeven inzittenden kwamen om het leven.

Lees meer

12jun

Erfgoedorganisaties bezorgd over toekomst vliegveld Twente

Erfgoedorganisaties luiden de noodklok over de toekomst van vliegveld Twente. Maandagmiddag kwamen zij met een gezamenlijk manifest.

Lees meer

12jun

Bossche struikelstenen voor vermoord joods echtpaar

DEN BOSCH - Voor de voormalige woning van het joodse echtpaar Neuhaus aan de Ophoviuslaan in Den Bosch worden op vrijdag 15 juni Struikelstenen gelegd. Dat gebeurt ter nagedachtenis aan Arthur Neuhaus en zijn vrouw Martha Neuhaus-Davids, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Lees meer

12jun

Lezing in Bakel over vliegtuigcrashes in WOII

BAKEL - De KBO-afdeling Bakel houdt op woensdag 27 juni een lezing over vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer