7dec

Fout Helmond: Een N.S.B.-echtpaar

De Tweede Wereldoorlog wordt vaak beschreven, zo ook in Helmond. De verzetsmannen, onderduikers, slachtoffers en geallieerde acties komen vaak aan bod. Wat minder vaak voorkomt is het verhaal van de andere kant. De Helmondse bevolking die de verkeerde keuze maakte. Zij die met de Duitsers heulden. Soms een beetje fout, soms heel erg fout. We zullen proberen in deze serie een aantal van deze verhalen te behandelen. Geanonimiseerd, dat wel.

Lees meer

7dec

Avonturier Pierre Sweerts was instrument in het grote geheel van de Koude Oorlog

Jochem Botman schreef verschillende artikelen voor deze website, onder andere over Nederlandse nazi-collaborateurs die na de oorlog naar het buitenland ontsnapten. In 2013 verscheen bij uitgeverij Aspekt van hem het boek “De intriges van de gebroeders Sassen”, over de broers die tijdens de oorlog met de nazi’s collaboreerden en na de oorlog uitweken naar Zuid-Amerika. In november 2019 verscheen bij dezelfde uitgever zijn nieuwste boek, getiteld “De Tarzan van Limburg”. Hierin vertelt de auteur over het onwaarschijnlijke leven van de Belgische dubbelspion en meestersmokkelaar Pierre Sweerts. We stelden hem via e-mail enkele vragen over deze publicatie.

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang periodiek het belangrijkste nieuws van onze website.

Meld je aan

1dec

Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend, je moet er iets voor doen

Fietsers uit Nederland en Duitsland fietsen in 2020 samen “Terug naar Westerbork” om 75 jaar vrede en vrijheid te herdenken. De Stichting Terug naar Westerbork wil hiermee een internationale bijdrage leveren aan de aandacht voor 75 jaar vrede en vrijheid in Nederland en Duitsland. Jongeren moeten worden bereikt met onderwijs en sport, zodat zij de boodschap van vrede en vrijheid door kunnen geven aan toekomstige generaties. We stelden over dit initiatief via e-mail enkele vragen aan de organisatie.

Lees meer

16okt

De Tweede Wereldoorlog in 360°

Speciaal voor de nieuwe geschiedenisserie Achter de Dijken presenteert Leo Blokhuis vijf bijzondere 360° video’s. In een nieuw ontwikkelde vertelvorm neemt Leo je mee terug naar plekken in Nederland die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In deze video’s zijn archieffoto’s te zien op de exacte plek waar ze destijds gemaakt zijn. Een bijzondere kijkervaring waardoor je nooit meer met dezelfde ogen naar die plekken kijkt, zoals het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam waar je in de ogen kijkt van slachtoffers van de Holocaust:

Lees meer

6dec

Zoektocht unieke oorlogsfoto's levert ontroerend portret op

VREELAND - Het jongetje kijkt wat ongemakkelijk in de camera. Hij staat op een kist met in zijn hand een appeltje. Op zijn hoofd is even daarvoor een grote legerhelm gezet. Henny Willems is een jaar of vier en beseft op dat moment nog niet dat zijn vader korte tijd later moet vechten tegen de Duitsers. Het is 1939, aan de achterzijde van boerderij Groot Kantwijk in Vreeland.

Lees meer

6dec

Merkel bij Auschwitz: 'Duitsers moeten zich het kamp blijven herinneren'

Angela Merkel heeft vrijdag voor het eerst in haar veertienjarige periode als bondskanselier een bezoek gebracht aan het concentratiekamp Auschwitz in Polen.

Lees meer

6dec

Mercedes van Adolf Hitler komt naar Nederland

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg krijgt een auto van Adolf Hitler te leen. Het gaat om een open Mercedes-Benz die door de nazileider is gebruikt tijdens parades, partijbijeenkomsten en staatsbezoeken.

Lees meer

4dec

Oproep: deel uw herinneringen aan de Hongerwinter

De zwartwitbeelden blijven onvoorstelbaar. Nog maar 75 jaar geleden stroopten Nederlandse kinderen vuilnisbakken af, op zoek naar eten. Graatmagere burgers die bezweken op straat.

Lees meer

4dec

World War 2 Youtube Serie - The British Blitz Spirit is a Myth - WW2 - War Against Humanity 005

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

1dec

Ingrepen van de Duitse bezetter in de waterhuishouding waren onverantwoord

Thea en Jan de Roos onderzochten hoe de Noord-Hollandse waterschappen tijdens de Duitse bezetting van Nederland functioneerden. Volgens de gangbare opvatting ging de oorlog geruisloos aan de waterschappen voorbij. In het boek “Geen soldaat kan de polder regeren!” laten de auteurs zien dat het tegendeel het geval is. We stelden via e-mail enkele vragen aan Jan de Roos over dit onderzoek.

Lees meer

1dec

Zeldzame foto van deportatie in Rijssen duikt op: een oude man op weg naar zijn dood

Foto's van de deportatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog zijn uiterst zeldzaam. Deze week dook er in Rijssen een op. Fotograaf Hendrik de Goeijen was erbij toen de 95-jarige Izaäk Heijman zijn huis verliet om er nooit meer terug te komen.

Lees meer

1dec

World War 2 Youtube Serie - The German Plan to Destroy French Culture

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

30nov

Fout Helmond: Waffen-SS'er met zelfverwonding

De Tweede Wereldoorlog wordt vaak beschreven, zo ook in Helmond. De verzetsmannen, onderduikers, slachtoffers en geallieerde acties komen vaak aan bod. Wat minder vaak voorkomt is het verhaal van de andere kant. De Helmondse bevolking die de verkeerde keuze maakte. Zij die met de Duitsers heulden. Soms een beetje fout, soms heel erg fout. We zullen proberen in deze serie een aantal van deze verhalen te behandelen. Geanonimiseerd, dat wel.

Lees meer

30nov

Militair-historicus: ‘Bevrijder was geen prins op het witte paard’

InterviewDe viering van 75 jaar bevrijding gaat gepaard met intense dankbaarheid richting de geallieerden. Maar het beeld over onze bevrijders is erg eenzijdig, zegt militair-historicus Christ Klep.

Lees meer

30nov

Poolse veteraan Roman Figiel valt na bevrijdingsfeest terug in eenzaamheid: 'Alles zijn ze vergeten'

Trots en met de borst naar voren stond de Poolse veteraan Roman Figiel vorige maand samen met zes strijdmakkers op het bordes van het stadhuis in Breda. Voor zover het nog ging. De helden werden tijdens het 75-ste bevrijdingsfeest op de Grote Markt bejubeld en bedankt. Zelfs door koning Willem-Alexander en de Poolse president. Maar nu de feestmuziek is verstomd en de vele Poolse rood-witte vlaggen weer zijn gestreken, volgt voor de 93-jarige Bredanaar opnieuw een oorverdovende stilte van eenzaamheid.

Lees meer

30nov

Harm uit Den Ham krijgt 75 jaar na executie eerbetoon op plek des onheils

Hij heeft geen kinderen of kleinkinderen. Slechts twee verre familieleden zijn er morgen bij. Dan klinkt in Kamp Amersfoort zijn naam: Harm Teisman. In de oorlog opgepakt voor ogenschijnlijk iets kleins, daarna gefusilleerd.

Lees meer

29nov

Duits vliegveld dicht na vondst bom WOII

Alle vluchten vanaf Berlijn-Schönefeld zijn voorlopig uitgesteld vanwege de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog in de buurt van de luchthaven. Vluchten die daar zouden aankomen worden omgeleid. Dat meldt het Duitse medium Focus Online.

Lees meer

29nov

Onderdelen Duitse V1 uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij Deventer

Bij werkzaamheden aan de A1 bij Deventer zijn onderdelen van een V1 gevonden, een Duits wapen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), meldt de gemeente Deventer vrijdag.

Lees meer

28nov

Vrouwen in het verzet krijgen na 75 jaar eindelijk de eer die ze verdienen

Iedere echte Tilburger kent Coba Pulskens, de verzetsvrouw die na haar heldhaftig optreden in de Tweede Wereldoorlog om het leven is gebracht in concentratiekamp Ravensbrück. Door recent onderzoek zijn er bijna zestig Tilburgse vrouwen bij gekomen die ook hun leven waagden in het verzet. In het boek 'Haar verhaal' krijgen ze de eer die ze verdienen.

Lees meer

28nov

Oud-premier Jan de Quay wilde dagboek niet publiceren, maar familie doet dat nu toch

“Ik maak het uitsluitend voor eigen gebruik. – Zakelijke-, particuliere-, gezins- en andere gegevens zullen dus door elkaar loopen…” Dit schrijft oud-staatsman Jan de Quay uit Beers in zijn dagboek. Toch heeft de familie van de voormalig premier een eerste deel van het dagboek van De Quay openbaar gemaakt. “We denken nu dat er dingen in staan waar wij of hij zich niet voor zouden moeten schamen”, zegt kleinzoon Cas de Quay.

Lees meer

27nov

Koning opent vernieuwd herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught

Koning Willem-Alexander opende op 27 november symbolisch het vernieuwde herinneringscentrum en kreeg een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling ‘Kamp Vught: 32.00 verhalen en zeven seizoenen’.

Lees meer

27nov

Vlamingen én Walen betrokken bij massamoord op 6.000 Joodse vrouwen in Polen tijdens WO II

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben niet alleen Vlaamse, maar ook Waalse collaborateurs deelgenomen aan de massamoord op 6.000 Joodse vrouwen uit het concentratiekamp Stutthof in het noorden van Polen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Franstalige omroep RTBF.

Lees meer

26nov

Ramp met ‘vliegende bom’ uit Hellendoorn dreunt 75 jaar later nog na (Met video)

De 13-jarige Dina Bannink staat met haar moeder in de gang van de boerderij aan de Blikweg in Luttenberg, wanneer zich plots een gigantische explosie voordoet. Het is maandagmiddag 4 december 1944 rond vier uur. De Banninks schrikken zich wezenloos. Zij weten dan nog niet dat hun echtgenoot en vader bij de ontploffing dodelijk gewond is geraakt. Herman Bannink (45) en achttien dorpsgenoten, onder wie jonge kinderen, sterven door een geëxplodeerde V2-raket.

Lees meer

25nov

Buurman Hitlers geboortehuis: ‘Soms zie ik ‘bruine’ toeristen snel hun rechterarm strekken’

Het geboortehuis van Adolf Hitler in Oostenrijk blijft de gemoederen bezighouden. Ook na het nieuws dat het wordt verbouwd tot politiebureau om neonazi’s af te schrikken. Want dat is een oplossing voor een niet meer bestaand probleem, zeggen buren. De advocaat van de voormalige eigenaar van het pand overweegt zelfs juridische stappen tegen de onteigening ervan.

Lees meer

24nov

World War 2 Youtube Serie - Cracks in the Soviet-Nazi Alliance

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer