21feb

Zaterdag 2 en zondag 3 maart CRASH Radioweekend Wintereditie 2019

Het CRASH Luchtoorlog– en Verzetsmuseum ’40-’45 organiseert op zaterdag 2 en zondag 3 maart a.s. voor de 3e keer het CRASH Winter Radioweekend, met als thema dit jaar: “The Wireless Operator”. Er worden demonstraties gegeven van o.a. de T1154 zender en R1155 ontvanger uit de Engelse Lancaster bommenwerper.

Lees meer

21feb

Nijmegen verlicht grenzen van bombardement

Heel veel lichtjes geven donderdagavond in Nijmegen de grenzen aan van de verwoesting die het bombardement van 22 februari 1944 aanrichtte in de stad. Door dat bombardement in de Tweede Wereldoorlog kwamen bijna achthonderd mensen om het leven en raakten duizenden gewond.

Lees meer

Schrijf je snel in!

Battlefield Tour - Slag om het Hürtgenwald

Inschrijven

27jan

Herdenking Joods Monument Ede

Op zondag 27 januari 2019, de Internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust, is er een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het Joods monument aan de Vossenakker in Ede, georganiseerd door de Stichting Joods Monument Ede en de gemeente Ede.

Lees meer

20dec

Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT

Kerstmis 1944 werd door kinderen in de bevrijde delen van Europa vaak gevierd met hun bevrijders. Geallieerde militairen deelden lekkernijen en cadeautjes uit of organiseerden feestjes voor de jongens en meisjes die de voorgaande jaren van bezetting meestal een sobere kerst hadden beleefd.

Lees meer

21feb

Amerikaan crashte tijdens de Tweede Wereldoorlog, nu keert kleinzoon terug naar plek waar het gebeur

Het WO II-verzetsmuseum De Patrijs ‘44 verwelkomde deze week Curtis Steinback, wiens grootvader Ray Smith bemanningslid was van de gecrashte bommenwerper ‘...

Lees meer

21feb

Engelse versie van 'Vergeten Verhalen, 100 Rotterdamse oorlogsherinneringen'

Het boek ‘Vergeten Verhalen, 100 Rotterdamse oorlogsherinneringen’ komt ook in het Engels uit. Het boek is gemaakt door Johan van der Hoeven van Museum Rotterdam 40-45 Nu. De verhalen in het boek vertelde hij eerder in het Radio Rijnmondprogramma Middag aan de Maas.

Lees meer

21feb

Na 75 jaar zoekt Keith nog naar het verhaal van zijn vader

Exact 75 geleden stortte een Lancaster II neer in Kropswolde. Het vliegtuig werd neergeschoten door een Duitse nachtjager tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

21feb

'Pensioen SS alleen aan Nederlanders uitgekeerd bij gezondheidsschade'

De 34 hoogbejaarde mensen in Nederland die vanuit Duitsland nog een aanvullend pensioen krijgen vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS, krijgen dat geld alleen als ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gezondheidsschade hebben opgelopen en geen misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd.

Lees meer

20feb

'34 Nederlanders ontvangen pensioen voor dienstjaren bij Waffen-SS'

34 hoogbejaarde Nederlanders ontvangen een aanvullend pensioen vanuit Duitsland vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS, meldt de actualiteitenrubriek EenVandaag woensdag op basis van eigen onderzoek.

Lees meer

20feb

NTR zendt Duitse tv-serie 'Het leven van Hitler' uit

Vanaf woensdag 20 februari zendt de NTR de vierdelige Duitse tv-serie 'Het leven van Hitler. Een blauwdruk voor dictators' uit. Het is een documentaire met veel archiefmateriaal, ook in kleur, en volgens de NTR besaat bijna de helft van het materiaal uit niet eerder gepubliceerde bronnen.

Lees meer

20feb

Verbouwing Kamp Amersfoort start

De plannen zijn rond, de aannemer is geselecteerd en het meeste geld is binnen. Nog even en dan gaat de schop in de grond voor de grootschalige uitbreiding van Kamp Amersfoort.

Lees meer

20feb

Verhalen gezocht over oorlog en bevrijding in Stadskanaal

Het restaurant van woonzorgcentrum Maarsheerd in Stadskanaal vormt donderdag 28 februari het decor voor het eerste verhalencafé plaats in een reeks over de Tweede Wereldoorlog in Stadskanaal en omstreken. Dit omdat Stadskanaal in 2019 de gastgemeente voor de Stichting Vier 5 mei in Groningen is.

Lees meer

20feb

Kristien Hemmerechts: Vlaamse SS’ers waren de ergste

De vader van Hein en Toon Van den Brempt was SS’er, hun moeder de secretaresse van het hoofd van de Belgische SS. De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts heeft, met de broers, hun familiegeschiedenis ontrafeld om zo het taboe op collaboratie te doorbreken.

Lees meer

20feb

Kantine uit Tweede Wereldoorlog wijkt voor appartementen: 'Waar zit je cultureel verstand?'

De voorzitter van het Atlantikwall Museum in Hoek van Holland kan er niet bij dat restaurant Het Jagershuis plat gaat. Een projectontwikkelaar wil hier appartementen neerzetten, en de oorlogsbunker achter het restaurant wordt een badhuis. Waar zit je cultureel verstand?, vraagt de museumvoorzitter zich af.

Lees meer

20feb

Ruzie in organisatie maakt einde aan bijzondere oorlogsherdenking in Loenen

Vanwege trieste redenen komt er op 4 mei geen Ereveld Vol Leven op de erebegraafplaats in Loenen. De initiatiefnemers raakten gebrouilleerd en dat leidde de ondergang van het geliefde herdenkingsevenement in.

Lees meer

19feb

Fosfor, vermoedelijk uit bom uit de Tweede Wereldoorlog, zorgt voor brand in Beek en Donk

Het is een mooie rustige zondagmiddag tot de brandweer in Beek in Donk wordt gealarmeerd. Een bewoner doet melding van een brand aan de Mauritsstraat, momenteel bouwgrond. Er kwamen vlammen en rookwolken uit de grond bij een tijdelijk zanddepot. Na inspectie van de brandweer wordt duidelijk dat de brand is ontstaat door fosfor.

Lees meer

19feb

Tachtig joodse graven met hakenkruizen beklad

Op een begraafplaats in het dorp Quatzenheim in de Elzas in het oosten van Frankrijk zijn ongeveer tachtig joodse graven geschonden. De vernielingen werden dinsdag ontdekt, juist op de dag dat in tientallen plaatsen in Frankrijk wordt gedemonstreerd tegen antisemitisme.

Lees meer

19feb

Foto in krant bezorgt Enschedese Richard rillingen: ‘Oorlog is nooit ver weg’

ENSCHEDE - Een foto uit de oorlog, afgedrukt in deze krant, bezorgde hem koude rillingen. Zo maar aan de keukentafel zag Richard Meijer uit Enschede zijn vrijwel complete familie terug vlak voor begin van de eerste razzia's.

Lees meer

19feb

Plan voor pop-upmonument voor geheim gehouden geallieerde radar in Eyserbos

Tijdens het herdenkingsjaar van de bevrijding moet er, als het aan Marc Hermans ligt, bij het Eyserbos een pop-upmonument komen. Op die plek stond, in het grootste geheim, een belangrijke luchtradar van de geallieerden.

Lees meer

19feb

27 Belgische nazi’s krijgen nog altijd ‘Hitler-pensioen’

75 jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgen 27 hoogbejaarde Belgen nog altijd een aanvullend pensioen uit Berlijn wegens ‘trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid’. Dat is hen in 1941 zo gegarandeerd door Hitler zelf.

Lees meer

18feb

Matroos op wereldberoemde ‘kusfoto’ overleden

Het werd een van de meest iconische foto’s van de twintigste eeuw en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. Fotograaf Alfred Eisenstaedt drukte precies op het juiste moment af en ving de innige overwinningsomhelzing op Times Square in New York. Een matroos zoent midden op straat op de dag van de Japanse capitulatie in 1945 een vrouw in verpleegstersuniform.

Lees meer

18feb

Poolse veldslag nagespeeld in Meterik

De slag bij de stad Küstrin (tegenwoordig Kostrzyn nad Odra in Polen) wordt op zaterdag 23 en zondag 24 februari nagespeeld in het bos bij Schietvereniging Davy Crockett in Meterik.

Lees meer

18feb

Opera concentratiekamp opnieuw uitgevoerd

Het is bijna niet voor te stellen; een Joodse kinderopera uitgevoerd op het concentratiekamp. Toch gebeurde het in het Tsjechische concentratiekamp Theresienstadt. Hier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de kinderopera Brundibár uitgevoerd.

Lees meer

18feb

Kroonjuweel van de Royal Air Force in WOII opent museum, opgetrokken uit Hollandse bakstenen

Het onlangs geopende Biggin Hill Memorial Museum vertelt het verhaal van de roemruchte vliegbasis, waar in de Tweede Wereldoorlog jongemannen opste...

Lees meer