24mei

Oorlogsherinneringen van een Roma te zien in Museum Het Valkhof

NIJMEGEN – In Museum Het Valkhof kan het publiek de tentoonstelling ‘oorlogsherinneringen van een Roma’ bezichtigen. De tentoonstelling bestaat uit een collectie van bijna 150 kunstwerken, geschilderd door Ceija Stojka. Ze is tien jaar als ze gedeporteerd wordt naar Auschwitz en wonderlijk genoeg drie concentratiekampen overleeft.

Lees meer

24mei

Nieuwe aanwinst voor Oorlogsmuseum Overloon: zeer zeldzame codeermachine

Het Oorlogsmuseum in Overloon heeft een bijzondere Enigma-codeermachine bemachtigd.

Lees meer

Speel mee met onze quiz!

Wat weet jij over WOII? Speel mee met onze quiz!

Speel nu

19mei

Fotoverslag Militracks 10th Anniversary Edition

Dit weekend was voor de 10e keer het Militracks evenement op het terrein van Oorlogsmuseum Overloon. Het evenement toont ruim 100 voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van Duitse makelij, veelal rijdend over het parcours. Team TracesOfWar was ook dit jaar weer ter plaatse en maakte de volgende reportages.

Lees meer

20mei

Uitreiking 1e exemplaar boek over executie Meppelerstraatweg op Zwolse basisschool

Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van het boek over de executie aan de Meppelerstraatweg overhandigd aan de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool de Springplank, aan de Beukenstraat, in Zwolle. Afgelopen jaar heeft geschiedenisstudent Samuel de Korte zich ingezet om te achterhalen wat er zich heeft afgespeeld op 31 maart 1945 toen de vijf mannen aan de Meppelerstraatweg werden doodgeschoten.

Lees meer

24mei

Geen Amerikaanse parachutisten bij herdenking van de oversteek

Bij de herdenking van de Waaloversteek in september zullen er dit jaar geen militairen van de 82ste Airborne Divisie de rivier oversteken in rubber bootjes. Dat heeft de Amerikaanse ambassade laten weten. De oversteek zou niet passen in het drukke herdenkingsprogramma van de eenheid. De parachutisten zullen wel deelnemen aan de traditionele dropping boven de Ginkelse Hei.

Lees meer

24mei

‘Holy shit een geweer’: Enzo Knol vist wapen uit WOII uit Amersfoortse gracht

Nederlands bekendste vlogger Enzo Knol heeft begin deze week een wapen opgevist uit de Langegracht bij het Havik in Amersfoort. Het gaat om een grendelkarabijn, mogelijk afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

23mei

'Unieke kans' om bijzondere bunker te zien

Aan de kust van Rijnmond zijn nog volop sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden. De bunkers springen daarbij het meest in het oog. Zaterdag 25 mei vindt de Bunkerdag plaats, waarbij die bunkers de deuren openen.

Lees meer

23mei

Twee oude bommen gevonden op een akker in Walik

WALIK - Twee oude bommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn woensdagavond gevonden op een akker aan de Schaiksedijk in Walik. De Explosieve Opruimingsdienst maakt ze onschadelijk en brengt ze op een later moment tot ontploffing.

Lees meer

22mei

Oorlogsheld John Towle krijgt straat in Oosterhout

OOSTERHOUT - De in 1944 gesneuvelde oorlogsheld John Roderick Towle krijgt een eigen straat in Oosterhout. De onthulling is op 21 september, exact 75 jaar nadat de Amerikaan door een granaatscherf werd gedood.

Lees meer

22mei

Winschoten eert verzetsheld met roos

Winschoten gaat een van haar beroemde Joodse inwoners postuum eren met een roos. De gele roos wordt vernoemd naar verzetsheld Etty Hillesum.

Lees meer

22mei

Treinverkeer Zevenaar-Wehl hervat na vondst WOII-bom

Tussen Zevenaar en Wehl reden dinsdagochtend urenlang geen treinen. Langs het spoor was een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Lees meer

21mei

‘Hij heeft zijn best gedaan al zijn sporen te vernietigen’

Albert Gemmeker, kampcommandant van Westerbork, was verantwoordelijk voor de deportatie van 80.000  joden, maar heeft dat altijd ontkend. Journalist en schrijver Ad van Liempt schreef een biografie over deze ongrijpbare, genadeloze man, waarop hij onlangs promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer

21mei

Hoe De Peel in de oorlog een 'dodenvallei' werd: 'Vliegtuig kwam brandend over de boerderij'

Death Valley. Dat is toch een woestijn in Amerika? Niet veel mensen weten dat er ook een Death Valley in Brabant is. De term werd gebruikt door piloten in de Tweede Wereldoorlog om de drassige Peel aan te duiden. Museum Klok en Peel in Asten gaat in juni een project beginnen om de hevige strijd daar te herdenken.

Lees meer

21mei

Holocaustarchief in Duitsland zet dertien miljoen documenten online

Het Holocaustarchief in de Duitse stad Bad Arolsen heeft dinsdag meer dan dertien miljoen documenten online gezet. De documenten bevatten informatie over 2,2 miljoen mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven in concentratiekampen van de nazi's.

Lees meer

21mei

Gedenksteen ter ere van bemanning neergehaalde Britse bommenwerper

In de nacht van 11 op 12 mei 1940, nu bijna 80 jaar geleden, werd boven Kanne een Britse bommenwerper, een Bristol Blenheim, neergehaald door Duits afweergeschut. Aan boord zat naast de piloot ook een schutter en een observant. Ze overleefden het vijandelijk geschut niet. Het toestel stortte neer Op de Pruis, meer bepaald in een weiland achter het kerkhof van Kanne bij Riemst.

Lees meer

21mei

Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden langs spoor, treinverkeer stilgelegd

Langs het spoor tussen tussen Zevenaar en Wehl is een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Omdat de bom onschadelijk moet worden gemaakt, is het treinverkeer stilgelegd.

Lees meer

21mei

1 juni Lezing Operatie Overlord (Omaha Beach) op 6 juni 1944

Aalsmeerderbrug: Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 organiseert op zaterdag 1 juni om 13.00 uur een lezing over operatie Overlord (Omaha Beach) op 6 juni 1944

Lees meer

20mei

Koffie en Vergeltungswaffen

De koffie eerst zelf proeven! Mevr. Drieka van Duijnhoven-Vlemmix. Het Broek, D 31, Mierlo vertelt in 2008: Mierlo 1940: We woonden op Luchen. Er waren 4 kinderen, drie zoons een dochter. Broer Sjaak was op dat moment onder de wapenen in het westen van ons land. We hadden een schuilkelder bij Van der Linden. Wij gebruikten hiervoor het hout van de schob (afdak aan de boerderij voor karren enz.) en hadden er stropakken in gelegd. Op vrijdag 10 mei werd de Broekse Brug door ons leger opgeblazen en er waren op die dag veel vliegtuigen in de lucht, maar nog geen Duitser te zien. Een groep Nederlandse militairen vroeg om onderdak. Wij stuurden ze naar het huisje van de brugwerkers. Dit was nog ingericht en het beddengoed zelfs aanwezig. Ze overnachtten daar maar 's-morgens waren ze verdwenen richting Mariaheide. Zondagmorgen eerste Pinksterdag zagen we aan de overkant van het Eindhovens Kanaal plotseling de Duitsers. Ze installeerden zich met dertig man in onze schuur. De Duitsers trokken over de Nieuwe Brug die nog niet aangesloten was. Ook een jongen van Jan Klomp ging de brug over. We gingen koffie zetten voor de Duitse soldaten, maar we moesten eerst zelf proeven! Ze vertrouwden ons niet helemaal. Er vertrokken 20 Duitse verkenners richting Geldrop. Ze waren erg hoffelijk en gaven burgers op hun pad voorrang.

Lees meer

20mei

Hoe een eBay-foto van Kanne leidde tot een oorlogsmonument

In de nacht van 11 op 12 mei 1940 stortte een Britse bommenwerper neer bij de grens tussen Maastricht en Kanne. De crash raakte in de vergetelheid, totdat op eBay een foto van het wrak te koop werd aangeboden.

Lees meer

20mei

Groninger Museum zoekt bevrijdingsrokken voor tentoonstelling over 75 jaar bevrijding

Conservator Egge Knol van het Groninger Museum is op zoek naar bevrijdingsrokken voor een expositie over 75 jaar bevrijding in 2020.

Lees meer

20mei

Breiwerk aan bomen om ‘Pilotenroute’ te herdenken

Tussen Neeritter en Haelen hangen sinds kort meer dan 2000 stukken breiwerk aan de bomen om de ‘Pilotenroute’ te herdenken waarlangs honderden krijgsgevangenen, joden en bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen naar de vrijheid werden geloodst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

20mei

Achterhoek viert samen met Duitse buren 75 jaar vrijheid en vrede

DINXPERLO - De acht Achterhoekse gemeenten en vijf Duitse buurgemeenten staan volgend jaar samen stil bij 75 jaar vrijheid en vrede. In een intentieverklaring spreken ze uit om 'daar waar mogelijk samen en grensoverschrijdend uitvoering te geven aan het regio-progamma Achterhoek'.

Lees meer

20mei

Uniform 75 jaar na D-Day weer ‘thuis’ in Goor

GOOR - In het Goors historisch museum is binnenkort het uniform van oorlogsvlieger Gerrit-Jan ten Duis te zien. Als een van de weinige Nederlanders was de geboren Gorenaar actief tijdens D-Day, dit jaar 75 jaar geleden. De zoon van Ten Duis opent op 7 juni samen met minister van Defensie Ank Bijleveld.

Lees meer

20mei

Onthulling infobord Maaseikerweg Weert

Wethouder Tessa Geelen (toerisme) onthult donderdag 23 mei een bord met informatie over de aspergeversperring aan de Maaseikerweg in Weert.

Lees meer

20mei

Trump mogelijk naar Terneuzen voor herdenking Slag om de Schelde

De Amerikaanse president Donald Trump komt mogelijk in augustus naar Terneuzen. Dat zei premier Mark Rutte in het tv-programma WNL op Zondag.

Lees meer