18jan

Ruim helft Kamerleden naar naziconcentratiekamp Auschwitz

Ruim de helft van de 150 leden van de Tweede Kamer heeft zich aangemeld voor een bezoek aan het naziconcentratiekamp Auschwitz in Polen. Bij sluiting van de aanmeldingstermijn waren er 77 belangstellenden, maakte de Kamer vrijdagavond bekend. Maar mogelijk gaan nog meer parlementariërs mee.

Lees meer

18jan

Plunderingen door geallieerden 'zwarte kant van de bevrijding'

75 jaar na de Tweede Wereldoorlog maken een nieuw boek en een tentoonstelling een onderwerp bespreekbaar dat lang is weggedrukt: plunderingen door geallieerde militairen.

Lees meer

Speel mee met onze quiz!

Wat weet jij over WOII? Speel mee met onze quiz!

Speel nu

2jan

Sinterklaas, Kerstmis en Oude Jaar 1944 met de geallieerde troepen in de regio

Vier Engelse soldaten verhalen hun belevenissen in het krantje van No. 6 Command Workshop REME te Geldrop 1944. Locatie café Bakermans op het Bogardeind te Geldrop (een zekere nog onbekende Marie vulde dit verhaal later aan).

Lees meer

17jan

Lichtgevende herdenkingsstenen van het Holocaustmonument ‘Levenslicht’ komen naar Brabant

Elf gemeenten in Brabant exposeren binnenkort lichtgevende stenen die onderdeel zijn van het Holocaustmonument 'Levenslicht'. Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen. Dit duidt op het aantal Nederlandse en met name Joodse slachtoffers van het vernietigingskamp Auschwitz.

Lees meer

17jan

Activiteiten rond 75 jaar bevrijding trekken veel bezoekers ook onder jongeren

Door alle aandacht voor 75 jaar bevrijding zijn de bezoekersaantallen van Brabantse oorlogsmusea als Bevrijdende Vleugels in Best en het Oorlogsmuseum in Overloon fors gestegen. Via sociale media zijn ook heel veel jongeren bereikt, zegt Femke Klein van Brabant Remembers.

Lees meer

17jan

Nieuwegein in de Tweede Wereldoorlog: 'Dit boek moet er komen'

NIEUWEGEIN - Een boek over de Tweede Wereldoorlog in Nieuwegein moet er volgens Renée Blom écht komen. Er zijn wel boeken van de oorlog met verhalen uit de dorpen Juphaas en Vreeswijk. Maar we zijn nu één, we zijn nu Nieuwegein, zegt schrijfster Blom. Dit jaar, het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, moet het boek verschijnen. Volgend jaar bestaat Nieuwegein 50 jaar en dat is volgens Blom ook een mooie gelegenheid om een boek te hebben over de oorlogsgeschiedenis van de stad.

Lees meer

17jan

Uitgezonden in de Hongerwinter: 'Dertien kilo zwaarder kwam ik terug'

In de Hongerwinter, nu 75 jaar geleden, werden duizenden kinderen ondergebracht bij gastgezinnen. Na de bevrijding gingen ze weer terug naar huis, maar de banden bleven.

Lees meer

16jan

Weggevoerde slachtoffers Holocaust herdacht in lichtmonument

Een kunstwerk van Daan Roosegaarde bestaat uit 104.000 stenen die licht kunnen geven, voor elk Holocaustslachtoffer een. Vanavond wordt het onthuld in Rotterdam.

Lees meer

16jan

Indringende foto van schuilend gezin in Markelo een van meest bijzondere oorlogsfoto's uit Overijsse

Hij zit voor een duiker. Veilig in moeders armen, voor de schuilplaats waar de kleine Hendrik Jan Kooymans en zij zich terugtrokken bij bombardementen en beschietingen. Het is een van de indrukwekkende inzendingen voor de fotowedstrijd De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's.

Lees meer

15jan

Holocaustmuseum gaat door dankzij Duitse miljoenen

De Duitse regering stelde maandag 4?miljoen euro beschikbaar, waardoor Emile Schrijver zijn plannen voor het Nationaal Holocaust Museum kan verweze...

Lees meer

15jan

WO II-veteraan (104) wil graag valentijnskaarten van over de hele wereld

104 jaar oud is ie inmiddels, maar Bill White zit niet achter de geraniums. De Amerikaanse marinier diende in de Tweede Wereldoorlog. En nu is hij met een hele andere missie bezig: missie Valentijnsdag.

Lees meer

15jan

Onderzoek naar rol oud-burgemeester Tjalma in WOII

Hoogeveen laat officieel onderzoek doen naar de rol die oud-burgemeester Jetze Tjalma in de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld. De SGP wil dat hem het ereburgerschap ontnomen wordt en dat het naar hem vernoemde park een andere naam krijgt.

Lees meer

13jan

Engelse student Ian (19) vocht en sneuvelde bij Kapelsche Veer

75 jaar geleden vielen commando’s Kapelsche Veer aan. Britse en Noorse elitetroepen bestormden het eiland bij Sprang-Capelle. Een van de mannen was luitenant Ian William Adam, een 19-jarige student uit een plattelandsstadje in de buurt van Brighton. Hij had besloten om te gaan vechten en belandde in Brabant.

Lees meer

12jan

Het gesproken monument: De 102.000 Namen Lezen

Zes dagen en vijf nachten: zo lang duurt het eer alle 102.000 namen van vervolgingsslachtoffers zijn voorgelezen op het terrein van Kamp Westerbork. Van woensdag 22 januari tot en met maandag 27 januari lezen overlevenden, nabestaanden, scholieren, bewindslieden, bekende Nederlanders en andere geïnteresseerden in ruim 118 uur de namen van alle gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma. Het noemen van de namen doet ervaren dat 102.000 niet een getal is, maar dat het gaat om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend.

Lees meer

12jan

John Hackett lag zwaargewond in ziekenhuis in bezet gebied: hij móest daar weg

Brigade-generaal John Winthorp Hackett raakt in september 1944 zwaargewond bij de Slag om Arnhem. Hij wordt naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. De Duitsers weten Arnhem in handen te houden en dus ligt Hackett achter vijandelijke linies. Gevaarlijk, want als de Duitsers erachter komen, zullen ze hem op z’n minst gevangennemen en verhoren en misschien wel ergere dingen met hem doen.

Lees meer

12jan

Massale evacuaties in Dortmund door mogelijke WO II-bommen: 13.000 mensen hun huis uit

Ongeveer 13.000 mensen moeten zondag hun huizen in het centrum van de Duitse stad Dortmund verlaten, omdat het stadsbestuur vermoedt dat er vier bommen uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Als die er daadwerkelijk blijken te liggen, moeten ze onschadelijk worden gemaakt. Onder anderen bejaardentehuizen, ziekenhuizen en het Centraal Station worden ontruimd.

Lees meer

12jan

World War 2 Youtube Serie - Fighting Far Away From Home - Allied Advance in Africa

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

11jan

Fout Helmond: De kunstschilder en zijn schoonvader

De Tweede Wereldoorlog wordt vaak beschreven, zo ook in Helmond. De verzetsmannen, onderduikers, slachtoffers en geallieerde acties komen vaak aan bod. Wat minder vaak voorkomt is het verhaal van de andere kant. De Helmondse bevolking die de verkeerde keuze maakte. Zij die met de Duitsers heulden. Soms een beetje fout, soms heel erg fout. We zullen proberen in deze serie een aantal van deze verhalen te behandelen. Geanonimiseerd, dat wel.

Lees meer

11jan

Hoe de redder van honderden Joodse kinderen de dood vond in Nijverdal

In de bossen bij Nijverdal werd in 1944 verzetsheld Jaap Musch gearresteerd. Anderhalve dag later volgde zijn executie. Wat deed de Amsterdammer van de onderduikbeweging NV in Twente? En welke betekenis had hij voor Joodse weeskinderen? „Jaap was als een vader”, vertellen overlevenden. De reconstructie van een bijzonder oorlogsverhaal.

Lees meer

10jan

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 blijft in het Fort bij Aalsmeer

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 kan in het Fort bij Aalsmeer blijven en wordt betrokken bij de herontwikkeling van het fort. Op uitnodiging van de Gemeente Haarlemmermeer heeft Stadsherstel (een vennootschap met een maatschappelijk doel) een businessplan opgesteld waarin de exploitatiemogelijkheden van het fortgebouw worden aangegeven. Zij hebben ruime, en bewezen ervaring in dit soort projecten.

Lees meer

10jan

Nieuwe filmbeelden bevrijding Leeuwarden opgedoken

Bij het Fries Film Archief zijn nieuwe filmbeelden van de bevrijding van Leeuwarden opgedoken. Het gaat om twee films van in totaal acht minuten van de Leeuwarder binnenstad op 15 april 1945. Het Fries Film Archief heeft de beelden gedigitaliseerd en brengt ze vandaag naar buiten. De beelden zijn gefilmd door Johan en Agaath Witteveen-Obbema. De familie Witteveen woonde aan de Wirdumerdijk 25, tegenover de Doopsgezinde Kerk.

Lees meer

10jan

Wie is dit meisje op de verbandpost in Ten Boer?

Wie herkent het meisje op de foto hieronder op een verbandpost in Ten Boer in de Tweede Wereldoorlog? En wie weet het verhaal achter de man die in de bakkerskar ligt?

Lees meer

10jan

Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog volgens J. Anderson

"Als lid van het Comité Bevrijdingsfeest 2020 heb ik, Jan Anderson, met de redactie van Groot Vlaardingen afgesproken tot en met augustus 2020 iedere week een foto met bijschrift te publiceren om zodoende de kennis te verrijken of deze op te frissen."

Lees meer

9jan

Expositie ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ - Geallieerde plunderingen in de regio Nijmegen, 1944-1945

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen, leidt tot een confronterende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.

Lees meer