TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

14jul

Maximumstraf van jaar cel voor bewoner van huis met nazisymbolen

De correctionele rechtbank van Leuven heeft Georges B. (77) dinsdag veroordeeld tot een jaar cel voor inbreuken op de negationisme- en antiracismewet. De man kreeg de maximumstraf omdat hij zijn woning in Keerbergen versierde met nazisymbolen.

Lees meer

13jul

Betty Oudkerk was 18 jaar toen ze baby’s redde uit de handen van de nazi’s

Op 4 mei vorig jaar legde Betty Oudkerk een krans op de Dam. Pas toen kon ze de verschrik­kingen van de Tweede Wereldoorlog achter zich laten. Ze o...

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaalt hiervoor niets extra's.

Bestel nu

3jul

Hoe battlefield-gids Joël Stoppels 75 jaar vrijheid beleefde in coronatijd

Joël Stoppels is battlefield-gids en oprichter van Battlefield Tours. Hij heeft een studie gedaan naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Door middel van de Battlefield Tours wil hij de kennis delen met mensen die geďnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. “De zware strijd in Nederland verdient het om niet vergeten te worden,” vindt Stoppels. Onder de naam Battlefield Tours Groningen begon hij in de zomer van 2012 met zijn rondleidingen. We stelden hem enkele vragen over hoe hij de vieringen van 75 jaar vrijheid de afgelopen weken in coronatijd beleefd heeft.

Lees meer

12jun

Fotoverslag Zandsculpturen 75 jaar bevrijding

In Garderen is momenteel een tentoonstelling van zandsculpturen te zien met als thema 75 jaar bevrijding. De sculpturen bevinden zich deels binnen en deels buiten. Tal van belangrijke gebeurtenissen en personen zijn uitgebeeld. De tentoonstelling is uitgebreid met diverse diorama's uit de Tweede Wereldoorlog en met een fototentoonstelling van Gelderland Herdenkt.

Lees meer

11jul

Gestolen herdenkingsbeeld Joodse weesjes terug op sokkel

UTRECHT - In alle vroegte is zaterdagochtend het herstelde bronzen gedenkbeeldje teruggeplaatst bij de voormalige Centraal Israëlitisch Weeshuis in Utrecht.

Lees meer

11jul

World War 2 Youtube Serie - The Real James Bond was Balkan - Duško Popov

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

9jul

Nationaal Monument Kamp Vught in zomer: geen rondleidingen, maar exposities

Nationaal Monument Kamp Vught is weer te bezoeken sinds juni, na een sluiting van bijna drie maanden. Aansluitend op de corona-maatregelen is het herinneringscentrum alleen geopend voor individuele bezoekers. Andere jaren waren er verschillende rondleidingen in de zomervakantie, maar dat is tijdelijk niet mogelijk. De vaste expositie ’32.000 verhalen en zeven seizoenen’, de tijdelijke exposities ‘Kind onder Vuur’ en ‘Brabant: De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ bieden bezoekers een goed gevulde middag. Op woensdag en in het weekend is het bezoek te combineren met nevenlocatie barak 1B. Bezoekers dienen aansluitend op de RIVM-richtlijnen vooraf een ticket te reserveren via de website met een datum en tijd van aankomst naar keuze.

Lees meer

9jul

Dochter dappere oud-burgemeester verguld met plaquette op Henk's Home in Son

SON - Op de gevel van ‘Henk's Home’ in Son prijkt sinds maandagavond een plaquette ter nagedachtenis aan burgemeester Hendrik Veeneman, die in de Tweede Wereldoorlog zijn verzet tegen de Duitsers met de dood moest bekopen.

Lees meer

9jul

Dit huis op Urk was ooit een veilige haven voor onderduikers: ‘Te weinig mensen weten ervan’

In het centrum van Urk staat een huis met een bijzondere geschiedenis. Hier verstopte Pieter Hakvoort in de Tweede Wereldoorlog joden en geallieerde vliegers. Bij te weinig mensen is dit bekend, vindt achterkleinzoon Pieter Brands. Dat gaat veranderen, want donderdag wordt een plaquette onthuld op de woning. ,,Het is een belangrijk verhaal.’’

Lees meer

9jul

Jenny Stern (94) overleden: ze was de laatste overlevende van de Tweede Wereldoorlog in de joodse

In haar woonplaats Assen is vrijdagavond Jenny Stern (94) overleden. Ze was de laatste overlevende van de Tweede Wereldoorlog van de joodse gemeenschap in Assen.

Lees meer

8jul

Oude handschriften geven joodse Twentenaar John (72) zijn familie terug: ‘Ik weet nu wie ze zijn’

De joodse onderzoeker en oud-hoogleraar John Löwenhardt achterhaalde de handschriften van 21 familieleden. „Een groot deel van mijn familie is in de oorlog vermoord. Ik weet nu eindelijk wie ze zijn.” De verhalen over de Twentse joden zijn te zien in Delden.

Lees meer

7jul

EOD heeft handen vol aan magneetvissers, maar weinig Brabantse gemeentes verbieden deze hobby

De EOD heeft er haar handen vol aan. Regelmatig moeten de specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in actie komen als een magneetvisser een granaat aan de haak slaat. In Boxtel werden zondagavond nog woningen ontruimd, omdat een magneetvisser gevonden munitie mee naar huis had genomen.

Lees meer

6jul

Drie jaar cel geëist tegen voormalige SS-bewaker (93)

Het Openbaar Ministerie (OM) in Hamburg heeft een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen een voormalige bewaker van een Duits concentratiekamp bij het huidige Gdansk. De in het begin minderjarige Bruno Dey wist volgens de aanklager wat er gebeurde, maar deed niets en is daarom medeplichtig aan de moord op minstens 5230 gevangenen.

Lees meer

6jul

Finse luchtmacht neemt in alle stilte afscheid van hakenkruis als symbool

De Finse luchtmacht heeft zonder veel ruchtbaarheid afscheid genomen van de swastika of het hakenkruis als symbool. Het teken dat vooral met nazi-Duitsland wordt geassocieerd, stond al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer op de vliegtuigen zelf, maar kwam nog veel op bepaalde decoraties en emblemen.

Lees meer

6jul

Verzetsheld Leendert Pieterse werd een paar dagen voor de bevrijding van Buchenwald doodgeschoten, W

Wesley Pieterse had niet zoveel met de Tweede Wereldoorlog. Maar nadat hij de geschiedenis hoorde over Leendert Pieterse uit Anna Paulowna wil hij een boek schrijven over de lokale verzetsheld.

Lees meer

6jul

Bestek van familie Polak is na 75 jaar terug in Tilburg, nazaat van nazi-echtpaar brengt het terug

Het bestek van de familie Polak uit de Prof. Dondersstraat in Tilburg is na 75 jaar terug. Een nazaat van een nazi-echtpaar bracht zondagochtend drie lepels en twaalf besteklepels terug naar de plek van waar ze in 1944 zijn meegenomen.

Lees meer

5jul

Magneetvisser neemt explosief mee naar huis, halve straat werd ontruimd

Voor de inwoners van de Van Coothstraat in Boxtel was het geen rustige zondagavond

Lees meer

5jul

Nazi’s tegen Sovjets: de grootste tankslag aller tijden is gekrompen

Militaire geschiedenis: Bij het Russische plaatsje Prochorovka vond in 1943 de grootste tankslag uit de geschiedenis plaats. Volgens de Sovjets leden de Duitsers enorme verliezen. Maar dat lijkt nu mee te vallen.

Lees meer

5jul

World War 2 Youtube Serie - Wehrmacht 1/3 of Way to Moscow - July 4 1941

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

3jul

Kardinaal De Jong vrijgepleit in onderzoek, aartsbisdom Utrecht doet nieuwe Yad Vashem-aanvraag

UTRECHT - Het aartsbisdom Utrecht heeft opnieuw een aanvraag gedaan voor een Yad Vashem-onderscheiding voor kardinaal Jan de Jong.

Lees meer

3jul

'5 miljoen van NS voor onder meer kamp Amersfoort beschamend'

UTRECHT/AMERSFOORT - De 5 miljoen euro die de NS doneert aan vier herinneringscentra, waaronder kamp Amersfoort, toont een gebrek aan respect voor het leed dat de nazimoord op Joden en Roma teweeg heeft gebracht.

Lees meer

2jul

World War 2 Youtube Serie - A Non-Nazi in Nazi Uniform? - Gerd von Rundstedt - WW2 Biography Special

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

30jun

Tentoonstelling over donkere periode Fort Honswijk: 'NSB-ers hadden het hier slecht'

HOUTEN - Voor de oorlog was Fort Honswijk een mobilisatieplek, tijdens de oorlog een opslagdepot voor Duitse munitie en na de oorlog werden er landverraders en SS-ers opgesloten.

Lees meer

30jun

Drie keer bijna opgeheven, maar 75 jaar na WOII onderzoekt NIOD nog steeds

Het is een wonder dat het nog bestaat: het NIOD. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie werd 75 jaar geleden opgericht, enkele dagen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Drie keer werd het bedreigd met opheffing - die ook drie keer werd voorkomen. Hoe? Door een spreekwoordelijke vlucht naar voren: uitbreiding van het takenpakket.

Lees meer

30jun

Verhalen uit oorlogstijd Sprang-Capelle met herinneringen van ooggetuigen

SPRANG-CAPELLE Voor het eerst zijn de oorlogsjaren en bevrijding van Sprang-Capelle belicht vanuit herinneringen van de mensen die erbij waren, met interviews en dagboeken. ‘Ooggetuigen van WO2 in Sprang-Capelle’ is een boek waarin beleving en emoties voornamer zijn dan de feiten.

Lees meer