25apr

Droppingveld Wardrobe: Een winterlucht vol wapens tussen Aldeboarn en Tijnje

Een half jaar werkte Hessel Bouma aan zijn vierde boek over de Tweede Wereldoorlog: Droppingveld Wardrobe. Hij schreef het boek over wapendroppings vooral om te waarschuwen.

Lees meer

25apr

Zeewolde markeert drie gecrashte geallieerde vliegtuigen én een Duits toestel

Behalve een nieuw vliegersmonument krijgt Zeewolde op vier verschillende locaties ook markeringspalen, ter nagedachtenis aan omgekomen piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog hier zijn neergestort. Voor drie gecrashte geallieerde vliegtuigen komen palen, en voor één Duits toestel.

Lees meer

Speel mee met onze quiz!

Wat weet jij over WOII? Speel mee met onze quiz!

Speel nu

19apr

"Hitler was een zeer berekende manipulator en charismatische toneelspeler"

In maart 2019 verscheen een bijgewerkte herdruk van het boek Hitler 1889-1945, een tiran in beeld van dr. Hendrik van Capelle dr. Arie Pieter van de Bovenkamp. We stelden de auteur via e-mail enkele vragen over deze publicatie.

Lees meer

13apr

Nederlandse marine was kansloos tijdens de Tweede Wereldoorlog

Onlangs verscheen het 1e deel van het naslagwerk Nederlandse marineschepen 1939-1945, geschreven door Peter Kimenai. We stelden de auteur via e-mail enkele vragen over zijn nieuwe boek. Een recensie volgt later nog.

Lees meer

25apr

'Verzetsheld Cornelis Hoving was een Stolperstein'

STADSKANAAL - Op vijftig locaties in de gemeente Stadskanaal liggen sinds enkele jaren 142 Stolpersteine (in het Nederlands: struikelstenen) waar Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond.

Lees meer

25apr

Lancaster bommenwerper vliegt als eerbetoon over crashlocatie Hulshorst

Het vliegtuig AVRO Lancaster PA474 “Thumper” van de BBMF maakt op 4 mei om 16.39 uur een fly past over het Lancastermonument Hulshorst.

Lees meer

25apr

Nieuwe regieklus en hoofdrol: Ben Affleck maakt Tweede Wereldoorlog-drama 'Ghost Army'

Hollywoodster Ben Affleck (Justice League, Gone Girl) mag voor Universal Pictures aan de slag met een verfilming van een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Affleck regisseert de film - met de titel Ghost Army - niet alleen, hij neemt ook de hoofdrol op zich.

Lees meer

25apr

Hoe Nederland in 1949 een stukje Duitsland annexeerde [video]

Deze week is het zeventig jaar geleden dat Nederland 69 vierkante kilometer Duitsland annexeerde, als onderdeel van de herstelbetalingen voor de Tweede Wereldoorlog. De aanvankelijke plannen voor gebiedsuitbreiding waren veel groter.

Lees meer

25apr

Monsterklus: Engelse locomotief uit Tweede Wereldoorlog terug naar Noordwolde

Noordwolde heeft een ambitieus plan: een historische locomotief restaureren en midden in het dorp zetten. Het moet een monument worden voor de tram die begin vorige eeuw in de regio reed. Het bijzondere aan de trein is dat deze ooit mee met de invasie tijdens D-Day in WOII.

Lees meer

24apr

‘Auschwitz-bezoek voor Zwollenaar met struikelsteen voor zijn huis’

Zwolse inwoners en winkeleigenaren die een struikelsteen voor hun deur hebben liggen, moeten van de gemeente een bezoek aan het vroegere concentratiekamp Auschwitz aangeboden krijgen. Op die manier kunnen ze zich verdiepen in de lokale oorlogsgeschiedenis en passanten erover vertellen. Met dit voorstel komt CDA-raadslid Leo Elfers.

Lees meer

24apr

Dubbel gevoel bij naderend vertrek Catalina uit Lelystad

De Catalina is bezig met de laatste vluchten vanaf Lelystad Airport. Nog ruim een maand en het legendarische watervliegtuig vertrekt naar Amerika. ,,Een goed nest’’, zegt voorzitter Tietse van Dorp van de Stichting Exploitatie Catalina (SEC). Tegelijk vindt hij het ‘heel naar’.

Lees meer

24apr

Bunkermuseum in Alkmaarder Hout vanaf Herdenkingsdag weer open

De bunker in de Alkmaarder Hout gaat voor het tweede seizoen open als museum. Nieuw dit jaar is de belichting van de Duitse verdediging van Alkmaar met zijn steunpunten, wapens en troepen. Ook is er aandacht voor huizen en andere gebouwen die de bezetters claimden voor een militaire functie of ter huisvesting van troepen. Toepasselijk genoeg heropent de bunker op 4 mei, Herdenkingsdag.

Lees meer

24apr

Leudal wil straat vernoemen naar verzetsman Piet Vossen

Een gedeelte van de Speckerweg in Haelen moet vernoemd worden naar verzetsman Piet Vossen. Dat verzoek heeft de stichting ‘Leudal 75 jaar bevrijd’ bij de gemeente neergelegd.

Lees meer

24apr

Eerste dodenherdenking bij nieuw oorlogsmonument in Westmaas

In Westmaas wordt op de avond van de 4e mei de eerste dodenherdenking gehouden bij het nieuwe oorlogsmonument in het centrum van het dorp. De plechtigheden beginnen met een bijeenkomst in de Dorpskerk. Aansluitend is de officiële dodenherdenking rond 20.00 uur. Tenslotte wordt een stille tocht gehouden naar de begraafplaats, waar enkele van de gevallenen uit Westmaas begraven liggen. Iedereen is welkom bij deze herdenking.

Lees meer

24apr

Ereburgerschap voor 328 Britse soldaten op oorlogskerkhof in Brunssum

De 328 Britse soldaten die begraven liggen op het Brunssum War Cemetery ontvangen het Ereburgerschap van de gemeente Brunssum. Het is de eerste postume uitreiking in de geschiedenis.

Lees meer

24apr

Erkenning voor ‘vergeten massagraf’ aan Graafseweg Nijmegen

NIJMEGEN - Op de begraafplaats aan de Graafseweg in Nijmegen ligt een tweede ‘vergeten’ massagraf met oorlogsslachtoffers. Onderzoeker Bart Janssen kwam het tegen op een oude plattegrond, een anoniem veld waar zeker honderd slachtoffers moeten liggen. Erkenning voor de plek niet uit mag blijven, vindt hij.

Lees meer

24apr

Die man daar op de foto uit Auschwitz, dat is mijn vader

In januari zag Shai Schellekes in de Volkskrant voor het eerst de foto van zijn vader in Auschwitz: Maurice Schellekes, overlevende van het ‘Arschloch van de wereld’. Een herinnering die generaties lang pijn doet.

Lees meer

23apr

Vondst brengt historie WO II rampschip Cap Arcona tot leven

DEN HAAG – Met de vondst van een bijna 90 jaar oude menukaart van de Cap Arcona heeft schrijver Frank Krake een stukje geschiedenis ontdekt van het rampschip, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten werd gebombardeerd. Daarbij kwamen 7000 onschuldige concentratiekampgevangenen van nazi-Duitsland om het leven.

Lees meer

23apr

Vrachtschip uit Tweede Wereldoorlog gevonden voor Australische kust

Maritieme archeologen hebben voor de Australische kust het wrak van een vrachtschip dat zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

Lees meer

23apr

4 en 5 mei aktiviteiten CRASH museum

Op zaterdagavond 4 mei a.s. om 20.00 uur wordt er bij het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum ’40-‘45 in Aalsmeerderbrug op het fortterrein de Dodenherdenking gehouden bij het ‘Missing Man Salute’ monument. Op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei is het museum geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Een bevrijdingscolonne van militaire voertuigen op deze dag door de Haarlemmermeer rijden maakt een korte tussenstop bij het museum voor een fotomoment met en voor het publiek.

Lees meer

23apr

Geld voor monument voor Stadskanaalster 'Achterhuis' bijna binnen

De kans is groot dat er een monument komt voor het ‘Stadskanaalster Achterhuis’. Zo’n zestigduizend euro is inmiddels binnen.

Lees meer

23apr

De cafébaas die de KP-Aalten in Doesburg in de val lokte

Een klein binnenplaatsje in Doesburg is in het voorjaar van 1944 de plek waar het verhaal van de Knokploeg Aalten een dramatische wending neemt. Eén verzetsman wordt er doodgeschoten als hij zijn wapen trekt en schiet vanuit een konijnenhok en een andere KP'er en de drogist die hen verbergt worden opgepakt. Verrader-infiltrant Willy Markus heeft de mannen in de val gelokt en nog veel meer verzetsmensen van de Aaltense groep worden in de loop van het jaar opgepakt, vastgezet en gefusilleerd.

Lees meer

23apr

Bevrijder al op 8 mei 1945 'bij ons thuis'

[HERWIJNEN] Elk jaar worden op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt op 5 mei de bevrijding gevierd. Met komende 75 jaar vrijheid in zicht wil lezer Piet Bal uit Herwijnen zijn vroege belevenis delen:

Lees meer

22apr

Herdenking en Bevrijdingsdag in Nationaal Monument Kamp Vught

Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op zaterdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Ernst Verduin (1927). Hij was in de oorlog gevangen in de kampen van Vught, Westerbork, Auschwitz en Buchenwald. Na zijn pensioen gaf hij honderden gastlessen aan scholieren en schreef het boek ‘Over leven’ over de oorlogsgeschiedenis van zijn familie. Hij verloor vele familieleden, onder wie zijn zusje Wanda die met de beruchte kindertransporten vanuit Kamp Vught naar Sobibor werd gedeporteerd.

Lees meer

22apr

Brabant Remembers: Floris’ vader waagde zijn leven als Biesboschcrosser

Als in september 1944 de Duitsers van het zuiden naar het noorden trekken, komen ze ook in de Biesbosch. De mannen die daar ondergedoken zaten nemen de Duitsers - 75 in totaal - gevangen. Uiteindelijk worden de Duitsers overgedragen aan de Poolse bevrijders. Het verzetswerk van de mannen in de Biesbosch is nog niet klaar. De mannen hebben veel verstand van het varen in het natuurgebied. ‘’Dus kwam de vraag: willen jullie niet even wat brengen van het zuiden naar het noorden? Dat hebben ze aangenomen’’, zegt Floris van den Hoek. Zijn vader was een van die Biesboschcrossers.

Lees meer