19jun

Nationaal Bevrijdingsmuseum: Vernieuwde filmzaal, Maquette en Waaloversteek

In het kader van de aanstaande nieuwbouw is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek het afgelopen half jaar al druk bezig geweest met de voorbereidingen op de nieuwe permanente expositie. Om deze reden zijn de filmzaal, het diorama van de Waaloversteek en de Maquette van Operatie Market Garden vernieuwd. Deze gemoderniseerde presentatie-units zullen straks worden meegenomen naar het nieuwe Bevrijdingsmuseum. Authenticiteit en beleving zijn de sleutelwoorden.

Lees meer

19jun

'Kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog is matig'

Uit een landelijk onderzoek in voortgezet onderwijs en mbo blijkt dat het met de basiskennis over de Tweede Wereldoorlog niet goed is gesteld. Het onderzoek is uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) onder ruim 1500 jongeren en wordt op donderdag 21 juni 2018 gepresenteerd tijdens een symposium bij het ministerie van VWS. Dit meldt de HAN.

Lees meer

Bestel nu jouw boeken

Help TracesOfWar.com door boeken te bestellen via deze link. U betaald hiervoor niets extra's.

Bestel nu

5jun

"Een mini-De Jong geÔllustreerd met poststukken"

Het boek 'The Paper Trail' van Kees Adema en Jeffrey Groeneveld vertelt de geschiedenis van Nederland en zijn koloniŽn tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de hand van postmateriaal.Op 30 maart 2018 is dit ruim 700 paginaís tellende boek over Nederland en de overzeese gebiedsdelen tijdens de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Aan de hand van poststukken, brieven, fotoís en andere papieren bronnen vertellen de auteurs het verhaal van de oorlog vanuit een sociaal-filatelistisch perspectief. Voor TracesofWar.com stelden we Jeffrey Groeneveld een aantal vragen over dit boek.

Lees meer

25mei

Fotoverslag eerbetoon gevallenen RAF 320 Squadron

Op vrijdag 25 mei 2018 vond op het Ereveld op de Grebbeberg een bijzondere herdenking plaats. Het was een herdenking voor de gevallenen van het Nederlandse RAF 320 squadron. Eind 2017 overleed Edward Hoenson, een van de laatste veteranen van dit squadron. Het was zijn wens dat zijn oude kameraden, waar er 25 op het Ereveld op de Grebbeberg liggen, een eerbetoon zouden krijgen.

Lees meer

18jun

Gasgranaten gevonden in Nieuwe Scheveningse Bosjes

In de Nieuwe Scheveningse Bosjes in Den Haag zijn zondagmiddag twee gasgranaten gevonden. Dat meldt nieuwssite Regio15. De explosieven komen uit de tweede wereldoorlog en zijn ontdekt door iemand die met een metaaldetector door het bos liep.

Lees meer

17jun

Stolperstein gestolen in Zutphen: 'Om misselijk van te worden'

In Zutphen is een Stolperstein gestolen. Dit gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag. De bewoner van de woning deelde de diefstal op Facebook.

Lees meer

15jun

Gemeente Lochem eert veteranen op 22 juni

JOPPE/LOCHEM Ė De 160 veteranen uit de gemeente Lochem zijn uitgenodigd voor de Veteranendag die de gemeente jaarlijks met leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool in Joppe houdt. Op vrijdag 22 juni worden zij geŽerd voor hun inzet tijdens militaire missies in zowel het verleden als van recentere datum. Dichtbij De gemeente Ö

Lees meer

15jun

Avondvierdaagse Elst omgeleid vanwege granaat

Aan de Hollanderbroeksestraat in Elst is donderdagmiddag tijdens graafwerkzaamheden een granaat gevonden. De Elster Gezins Avondvierdaagse is daarom omgeleid. Even voor 19.00 uur is de granaat gecontroleerd tot ontploffing gebracht door defensie.

Lees meer

15jun

Stolpersteine worden eind september onthuld

Den Helder Ė Stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft de locaties van de eerste herdenkingsstenen ter nagedachtenis aan in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde Helderse Joden bepaald. De stolpersteine worden eind september onthuld. ďWe liggen mooi op schema met onze plannenĒ, aldus voorzitter Peter de Vrij. Vorig jaar stelde fractievoorzitter De Vrij van de PvdA aan de ...

Lees meer

15jun

Herdenking Kamp Schoorl 11 juni

BERGEN - Afgelopen maandag 11 juni herdachten kinderen en volwassenen het voormalig Kamp Schoorl bij het monument nabij Buitencentrum 'De Schoorlse Duinen'. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder [...]

Lees meer

15jun

Held Jan redde duizenden Joden

Tijdens het staatsbezoek aan Litouwen is de koning vandaag aanwezig bij de onthulling van een monument voor Jan Zwartendijk. Deze Philips-directeur schreef in de Tweede Wereldoorlog als honorair consul een enorme hoeveelheid CuraÁao-visa uit, waarmee duizenden Joden konden worden gered.

Lees meer

14jun

'De Engelschen zijn er al!', bijzonder Helmonds oorlogsdagboek vrijgegeven

HELMOND - Het NIOD heeft een bijzonder oorlogsdagboek openbaar gemaakt van Helmonder Frans Vincent. Tussen 1944 en 1945 schreef hij uitvoerig over het waarschijnlijk meest nerveuze jaar in de stadsgeschiedenis.

Lees meer

14jun

Euregionaal project 'Het water als wapen' verankerd in WO II geschiedenis

Op donderdag 7 juni was het een drukte van belang op het gebied van markering van het water als wapen in de regio Kleef, Ooijpolder en de Betuwe.

Lees meer

13jun

'Voorbereidingen herdenking Market Garden stagneren door onduidelijkheid budget'

Onduidelijkheid over het budget dat de provincie beschikbaar stelt voor de herdenking van Market Garden volgend jaar, werkt verlammend en zorgt ervoor dat de voorbereidingen stagneren. Dat schrijven drie organisaties die zich bezighouden met de herdenking aan Provinciale Staten.

Lees meer

13jun

Monument neergestort vliegtuig Tweede Wereldoorlog onthuld in Alphen

Het herdenkingsmonument voor de omgekomen bemanning van het in de Tweede Wereldoorlog neergehaalde Halifax-gevechtsvliegtuig is woensdag onthuld in Alphen aan den Rijn. In de nacht van 16 op 17 juni 1944 stortte de Canadese bommenwerper neer bij de Dijksloot in Alphen. Een Duits vliegtuig schoot het toestel uit de lucht. Alle zeven inzittenden kwamen om het leven.

Lees meer

12jun

Erfgoedorganisaties bezorgd over toekomst vliegveld Twente

Erfgoedorganisaties luiden de noodklok over de toekomst van vliegveld Twente. Maandagmiddag kwamen zij met een gezamenlijk manifest.

Lees meer

12jun

Bossche struikelstenen voor vermoord joods echtpaar

DEN BOSCH - Voor de voormalige woning van het joodse echtpaar Neuhaus aan de Ophoviuslaan in Den Bosch worden op vrijdag 15 juni Struikelstenen gelegd. Dat gebeurt ter nagedachtenis aan Arthur Neuhaus en zijn vrouw Martha Neuhaus-Davids, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Lees meer

12jun

Lezing in Bakel over vliegtuigcrashes in WOII

BAKEL - De KBO-afdeling Bakel houdt op woensdag 27 juni een lezing over vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

12jun

Monument voor neergestorte Halifax-bommenwerper in Alphen komt er

De eerste subsidie uit het Erfgoedfonds van Alphen aan den Rijn gaat naar het project over de Halifax-bommenwerper die nabij de Dijksloot is neergestort. Alphenaar Gerrit Vos heeft jarenlang gestreden om het monument te realiseren.

Lees meer

11jun

Historicus stuit opnieuw op fout Joods Monument

UTRECHT - Opnieuw heeft amateurhistoricus Jim Terlingen een fout ontdekt op het Joods Monument aan de Johan van Oldenbarneveltlaan in Utrecht. Oorlogsslachtoffer Albert Spanjer zou de oorlog volgens de gemeente niet hebben overleefd, maar uit onderzoek van Terlingen blijkt dat Spanjer pas in de jaren negentig stierf.

Lees meer

11jun

Kamp Amersfoort kan kapotte trap repareren na noodkreet

Herinneringscentrum Kamp Amersfoort kan de kapotte trap bij oorlogsmonument 'De Stenen Man' laten repareren. Nadat de leiding van het centrum de trappen om veiligheidsredenen had gesloten, zijn meerdere donaties voor herstel binnengekomen.

Lees meer

11jun

Hakenkruizen op Joods monument in Hoogezand-Sappemeer

Het Joods monument bij het station in Hoogezand-Sappemeer is dit weekeinde beklad met hakenkruizen.

Lees meer

11jun

Topdrukte tijdens Nationale Bunkerdag

IJMOND - 73 jaar na dato tekent de Atlantikwall nog steeds de kust van Nederland. Tijdens Bunkerdag werden langs de hele kust bijna 90 bunkers en overblijfselen van deze Duitse verdedigingslinie opengesteld voor publiek. Van Zeeland tot de Waddeneilanden werden er ruim 19.000 bunkerbezoeken geteld. ...

Lees meer

11jun

Kinderen zijn weer even terug op Kamp Vught

Ze moesten allemaal weg, maar 75 jaar later zijn er weer kinderstemmen te horen op Kamp Vught. Tijdens de officiŽle herdenking van de kindertransporten zondagmiddag, lazen leerlingen van De Schalm de namen van hun overleden leeftijdsgenootjes voor.

Lees meer

9jun

Holocaustoverlevende die Anne Frank in kamp verzorgde overleden (95)

De Poolse holocaustoverlevende Gena Turgel, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Anne Frank verzorgde in het concentratiekamp Bergen-Belsen, is op 95-jarige leeftijd overleden.

Lees meer