20mei

Koffie en Vergeltungswaffen

De koffie eerst zelf proeven! Mevr. Drieka van Duijnhoven-Vlemmix. Het Broek, D 31, Mierlo vertelt in 2008: Mierlo 1940: We woonden op Luchen. Er waren 4 kinderen, drie zoons een dochter. Broer Sjaak was op dat moment onder de wapenen in het westen van ons land. We hadden een schuilkelder bij Van der Linden. Wij gebruikten hiervoor het hout van de schob (afdak aan de boerderij voor karren enz.) en hadden er stropakken in gelegd. Op vrijdag 10 mei werd de Broekse Brug door ons leger opgeblazen en er waren op die dag veel vliegtuigen in de lucht, maar nog geen Duitser te zien. Een groep Nederlandse militairen vroeg om onderdak. Wij stuurden ze naar het huisje van de brugwerkers. Dit was nog ingericht en het beddengoed zelfs aanwezig. Ze overnachtten daar maar 's-morgens waren ze verdwenen richting Mariaheide. Zondagmorgen eerste Pinksterdag zagen we aan de overkant van het Eindhovens Kanaal plotseling de Duitsers. Ze installeerden zich met dertig man in onze schuur. De Duitsers trokken over de Nieuwe Brug die nog niet aangesloten was. Ook een jongen van Jan Klomp ging de brug over. We gingen koffie zetten voor de Duitse soldaten, maar we moesten eerst zelf proeven! Ze vertrouwden ons niet helemaal. Er vertrokken 20 Duitse verkenners richting Geldrop. Ze waren erg hoffelijk en gaven burgers op hun pad voorrang.

Lees meer

20mei

Hoe een eBay-foto van Kanne leidde tot een oorlogsmonument

In de nacht van 11 op 12 mei 1940 stortte een Britse bommenwerper neer bij de grens tussen Maastricht en Kanne. De crash raakte in de vergetelheid, totdat op eBay een foto van het wrak te koop werd aangeboden.

Lees meer

Plan jouw eigen Battlefield Tour

Plan jouw eigen Battlefield Tour. Boek met de #1 Accomodatie Site.

Start nu

19mei

Fotoverslag Militracks 10th Anniversary Edition

Dit weekend was voor de 10e keer het Militracks evenement op het terrein van Oorlogsmuseum Overloon. Het evenement toont ruim 100 voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van Duitse makelij, veelal rijdend over het parcours. Team TracesOfWar was ook dit jaar weer ter plaatse en maakte de volgende reportages.

Lees meer

20mei

Uitreiking 1e exemplaar boek over executie Meppelerstraatweg op Zwolse basisschool

Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van het boek over de executie aan de Meppelerstraatweg overhandigd aan de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool de Springplank, aan de Beukenstraat, in Zwolle. Afgelopen jaar heeft geschiedenisstudent Samuel de Korte zich ingezet om te achterhalen wat er zich heeft afgespeeld op 31 maart 1945 toen de vijf mannen aan de Meppelerstraatweg werden doodgeschoten.

Lees meer

20mei

Groninger Museum zoekt bevrijdingsrokken voor tentoonstelling over 75 jaar bevrijding

Conservator Egge Knol van het Groninger Museum is op zoek naar bevrijdingsrokken voor een expositie over 75 jaar bevrijding in 2020.

Lees meer

20mei

Breiwerk aan bomen om ‘Pilotenroute’ te herdenken

Tussen Neeritter en Haelen hangen sinds kort meer dan 2000 stukken breiwerk aan de bomen om de ‘Pilotenroute’ te herdenken waarlangs honderden krijgsgevangenen, joden en bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen naar de vrijheid werden geloodst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

20mei

Achterhoek viert samen met Duitse buren 75 jaar vrijheid en vrede

DINXPERLO - De acht Achterhoekse gemeenten en vijf Duitse buurgemeenten staan volgend jaar samen stil bij 75 jaar vrijheid en vrede. In een intentieverklaring spreken ze uit om 'daar waar mogelijk samen en grensoverschrijdend uitvoering te geven aan het regio-progamma Achterhoek'.

Lees meer

20mei

Uniform 75 jaar na D-Day weer ‘thuis’ in Goor

GOOR - In het Goors historisch museum is binnenkort het uniform van oorlogsvlieger Gerrit-Jan ten Duis te zien. Als een van de weinige Nederlanders was de geboren Gorenaar actief tijdens D-Day, dit jaar 75 jaar geleden. De zoon van Ten Duis opent op 7 juni samen met minister van Defensie Ank Bijleveld.

Lees meer

20mei

Onthulling infobord Maaseikerweg Weert

Wethouder Tessa Geelen (toerisme) onthult donderdag 23 mei een bord met informatie over de aspergeversperring aan de Maaseikerweg in Weert.

Lees meer

20mei

Trump mogelijk naar Terneuzen voor herdenking Slag om de Schelde

De Amerikaanse president Donald Trump komt mogelijk in augustus naar Terneuzen. Dat zei premier Mark Rutte in het tv-programma WNL op Zondag.

Lees meer

19mei

WW2 Youtube Serie - 18 mei 1940 - Blitzkrieg in het westen

Nieuw op Youtube, van de makers en bedenkers van Youtube-kanaal 'The Great War', de Tweede Wereldoorlog week voor week, 6 jaar lang.

Lees meer

19mei

Uniform 75 jaar na D-Day weer ‘thuis’ in Goor

In het Goors historisch museum is binnenkort het uniform van oorlogsvlieger Gerrit-Jan ten Duis te zien. Als een van de weinige Nederlanders was de geboren Gorenaar actief tijdens D-Day, dit jaar 75 jaar geleden. De zoon van Ten Duis opent op 7 juni samen met minister van Defensie Ank Bijleveld.

Lees meer

19mei

Nieuwe tentoonstelling Overloon: Kantelpunt Europa

Dit weekend, tijdens Militracks, was het alvast mogelijk om de nieuwe tentoonstelling van Oorlogsmuseum Overloon te bezoeken: Kantelpunt Europa. We zien hier in de kelder van het museum een aantal uniformen terugkomen uit de oude Fallschirmjäger-collectie; deze is al weer een tijdje permanent gesloten. Er zijn maar een aantal uniformen meegenomen naar de nieuwe tentoonstelling, waarbij deze vooral is uitgebreid met uniformen van geallieerde landen.

Lees meer

19mei

Elke lente hoopte Mietje Meulendijks dat haar Sjef weer thuiskwam, een verhaal uit Brabant Remembers

Eind 1946 krijgt Mietje Meulendijks-Van der Kuijlen een brief van het Rode Kruis. Met trillende vingers scheurt ze de enveloppe open. De boodschap komt hard aan. Haar man Sjef is op 1 september 1944 overleden in Ravensbrück.

Lees meer

18mei

Duitse Panthertank rijdt net op tijd NL binnen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is een Duitse Panthertank rijdend te zien in Nederland.

Lees meer

18mei

Oorlogs- en vredesmuseum Memory in Nijverdal is uit de financiële problemen

Het oorlogs- en vredesmuseum Memory in Nijverdal krijgt 250 duizend euro van de provincie. Het tekort dat het museum had door tegenvallers tijdens de verbouwing, is daarmee verdwenen.

Lees meer

18mei

'Mijn vader schreeuwde uit de trein: zorg goed voor mijn jongen!'

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat het zogenoemde zigeunertransport van kamp Westerbork naar Auschwitz vertrok. Voormalig kamp Westerbork komt voor het eerst met een grote tentoonstelling over de Sinti en Roma.

Lees meer

17mei

Museum Peel en Maas bereidt WOII expo voor

Hoewel momenteel de tijdelijke tentoonstelling Van Ploeg naar Ploegendienst nog te zien is in Museum Peel en Maas, is de volgende tentoonstelling al in voo...

Lees meer

17mei

Rotterdam deelt locaties met kans op niet ontplofte explosieven WO2

De gemeente Rotterdam heeft donderdag de zogenoemde Bommenkaart gepresenteerd. Daarop staan de locaties in de stad met een verhoogde kans op de aanwezigheid van niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

17mei

Gesneuvelde Franse en Marokkaanse soldaten herdacht in Kapelle

De Franse en de Marokkaanse ambassadeur legden kransen bij het monument voor de 228 militairen bij hun laatste rustplaats op het militaire ereveld in Kapelle. Een eerbetoon aan alle militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied in mei 1940 zijn gesneuveld en niet teruggebracht werden naar Frankrijk. De begraafplaats in Kapelle is de enige in Nederland voor Franse en Marokkaanse soldaten.

Lees meer

17mei

Museum wil Franse soldaten altijd herdenken: 'Ieder kruis op de begraafplaats een gezicht geven'

Op 16 mei 1940 stierven Franse soldaten in de strijd met de Duitsers tijdens de Franse slag. Samen met Marokkaanse soldaten die in dienst van de Fransen vochten, worden zij vanmiddag herdacht op de militaire begraafplaats in Kapelle.

Lees meer

17mei

Oorlogsdoden leven voort op Romboutstoren Andel: ‘Dit is een aanwinst voor het dorp’

ANDEL - Andel heeft nu ook een plek die herinnert aan de 'eigen' slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun namen zijn vastgelegd op een plaquette op de Rombouts-toren.

Lees meer

17mei

Munitie uit WOII gevonden in Tilligte, gemeente sluit gebied per direct af

De gemeente Dinkelland heeft per direct een gebied in Tilligte afgesloten en een noodverordening afgekondigd, omdat daar eind vorige week munitie en andere restanten uit de Tweede Wereldoorlog zijn gevonden.

Lees meer

16mei

Kamp Amersfoort zoekt Limburgse gevangenen uit Tweede Wereldoorlog

Onder de noemer ‘geef gevangenen een gezicht’ probeert Kamp Amersfoort foto’s te achterhalen van 35.000 gevangenen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog vast hebben gezeten.

Lees meer

16mei

Verhaal van luchtoorlog boven Brabant

Iedere crash is een verhaal over vreugde of verdriet, overwinning of nederlaag, de dood of de gladiolen… Er is geen dorp of stad in Brabant waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuig is neergestort. De hele provincie is tussen 1940 en 1945 geconfronteerd met de gevolgen van de luchtoorlog die de geallieerden met Nazi-Duitsland hebben gevoerd.

Lees meer