De website is nu nog groter en beter geworden! Go2War2.nl is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu is de sectie Artikelen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Die Frontschau

  Titel: Die Frontschau
  Acteurs: Duitse troepen aan het Russische front
  Regisseur: International Historic Films
  Uitgebracht: 1941-1943
  Verkrijgbaarheid: Alle DVD-regio’s, Duitse originele mono of Engels, Engelstalige ondertiteling/import
  Bijzonderheden: Dit zeldzame beeldmateriaal werd onlangs gerestaureerd, en laat ons toe een blik te werpen op zowel de training, als het vechten van de gewone Duitse soldaat.
  Omschrijving:

  Deze DVD is één van de meest bijzondere films die ik in een tijdje heb gezien; ze bevat namelijk een collectie van voorlichtingsfilms van de Lehrfilm Abteilung des Heeres. Deze films dienden tijdens de oorlog als voorlichtingsmateriaal voor het Duitse leger. Ze waren een verplichte aanvulling op de opleiding ten velde. Deze zogenaamde “Frontschauen”, waarvan we er een negental op de DVD terugvinden, beschrijven aan de hand van zowel buitgemaakt Russisch als Duits beeldmateriaal op een boeiende manier de volgende situaties:

  1) Gebirgsjäger vallen Baronowice aan
  2) Opmars van Duitse infanterie en Panzers
  3) De Russische verdedigingslinie ‘Stalin’
  4) Aanval van infanterie en artillerie
  5) Opbouw van schuilplaatsen en bivaks
  6) Aanval door infanterie en Panzers op een stad
  7) Oversteken van ijs en ijsschotsen
  8) Defensieve gevechten in de sneeuw (Leningrad)
  9) Omgaan met het moeilijke terrein (winter en zomer)

  Aangezien dit niet de zoveelste propagandafilm is, maar een “leerzame” film voor eigen gebruik door de Duitse leger, geeft deze film ons, veel meer dan enig ander, een idee van hoe het daar geweest moest zijn in de diepe sneeuw en modder.

  Natuurlijk komen er een hoop praktische tips aan bod waar misschien niet iedereen een boodschap aan heeft (de nadruk op het correct en uniform schouderen van een Kar ’98 bijvoorbeeld), toch hoeft zelfs de meest actiebeluste Tweede Wereldoorlog fanaat deze DVD niet links te laten liggen. Aanstormende T-34 tanks die op het nippertje gestopt kunnen worden door een haastig gepositioneerd PAK-kanon, SS troepen die onder zwaar vuur een dorp bestormen en hoog oplaaiende branden... Deze negen afleveringen bieden de kijker alles.

  Deze DVD is de meest realistische en leerzame ervaring van het Russische front (op Kompanie niveau) die ik tot nu toe gezien heb. De gevechtsorde, de praktische beslommeringen van de simpele soldaat tot de machtige bulderende kanonnen van de Sturmhaubitzen en de grote hoeveelheden paarden in deze nochtans “gemechaniseerde oorlog”... Boeiend voor de leek zonder saai te zijn voor de expert!

  Toch voor ik afsluit moet ik nog enige bedenkingen maken over de kwaliteit van de restauratie van deze films. De beeldkwaliteit gaat van matig tot goed, zeker de ingevoegde Russische opnames laten af en toe te wensen over, en net als zovele films uit deze periode is ook deze volledig in zwart-wit. Gelukkig is de geluidskwaliteit ronduit goed zodat ook bij sommige onscherpere beelden de sfeer behouden blijft.

  Beoordeling: (Een “must have” documentaire)

  Afbeeldingen

  Informatie

  Artikel door:
  Sébastien YJR Roosens
  Geplaatst op:
  08-03-2005
  Laatst gewijzigd:
  16-11-2008
  Feedback?
  Stuur het in!