Jean de Lattre de Tassigny (1889 - 1952)

  Jean de Lattre de Tassigny werd in 1889 geboren in Mouilleron-en-Pareds. Hij volgde de officiersopleiding in Saint Cyr.

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog was De Lattre de Tassigny actief als infanterieofficier. Na de oorlog behoorde hij bij de koloniale bezettingsmacht in Noord-Afrika waar hij diende als stafofficier. Daar voerden de Franse troepen een oorlog tegen de Rifrebellen. Hierna kreeg hij de leiding over een militair opleidingsinstituut en een infanterieregiment in Metz.

  De Lattre de Tassigny diende tot mei 1940 als stafchef van het 5e Leger. Toen de Duitsers de Lage Landen en Frankrijk binnenvielen op 10 mei 1940 voerde hij het commando over de 14e Infanteriedivisie aan de Aisne en werd hij bevorderd tot brigadegeneraal. In een latere fase van de Duitse inval had hij de leiding over een legerkorps in het zuiden van Frankrijk. Na de Duitse overwinning in Frankrijk, week De Lattre de Tassigny uit naar het onbezette deel van zijn moederland, het zogeheten Vichy-Frankrijk.

  De Lattre de Tassigny accepteerde de overgave van Frankrijk en werd bevelhebber van de Vichy-troepen in Tunesië in 1941. In 1942 kreeg hij het bevel over de 16e Infanteriedivisie in Montpellier. Toen de geallieerden landden in Noord-Afrika, reageerden de Duitsers door Vichy-Frankrijk te bezetten. Hij was de enige commandant die met zijn leger verzet pleegde tegen de Duitse inval. Het gevolg hiervan was dat hij door de Duitsers werd gearresteerd en daarna veroordeeld werd tot 10 jaar gevangenisstraf.

  De Lattre de Tassigny wist echter te ontsnappen uit de gevangenis in Rome en voegde zich in oktober 1943 bij het Franse leger te Algiers in Noord-Afrika. Daar plaatste hij zichzelf onder het bevel van generaal De Gaulle. Als commandant van het 1e leger van de Vrije Fransen nam de Lattre de Tassigny op 16 augustus 1944 deel aan operatie Anvil, oftewel de invasie van Zuid-Frankrijk. Hij bevrijdde de Franse steden Toulon en Marseille en voegde zich bij de Legergroep van de Amerikaanse commandant Patch in de Rhônevallei om vervolgens de 2e Pantserdivisie van generaal Leclerc te ontmoeten in Montbard op 13 september 1944.

  De Lattre de Tassigny ging hierna de voormalige verzetsstrijders reorganiseren en opnemen in het 1e Franse Leger waarmee hij in januari en februari 1945 hevige gevechten leverde met het Duitse leger in de Vogezen. Nadat de Duitsers verdreven waren van Frans grondgebied stak hij met het 1e Franse Leger de Rijn en vervolgens de Donau over en rukte op door Zuid-Duitsland. Hij eindigde de oorlog in Oostenrijk in de Arlberg Pas in de Tiroler Alpen.

  Op 9 mei 1945 vertegenwoordigde generaal De Lattre de Tassigny Frankrijk bij de ondertekening van de Duitse capitulatie in Berlijn. Na de oorlog voerde hij de Franse troepen aan die in Vietnam vochten tegen de communisten, totdat hij in 1951 wegens ziekte gedwongen werd naar Frankrijk terug te keren.

  Jean de Lattre de Tassigny overleed in 1952 in Parijs. Na zijn dood werd hij postuum tot maarschalk bevorderd.

  Definitielijst

  capitulatie
  Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. Italië en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  geallieerden
  Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, Italië en Japan gedurende WO 2.
  invasie
  Gewapende inval.
  maarschalk
  Hoogste militaire rang, legeraanvoerder.
  operatie Anvil
  Geplande Geallieerde amfibischelanding op de Franse Middellandse zeekust, tegelijk met de D-Day landing in Normandië. Werd uitgesteld vanwege een tekort aan landingsboten. De codenaam Anvil werd op 27 juli 1944 veranderd in Dragoon.

  Afbeeldingen

  Jean de Lattre de Tassigny
  Jean de Lattre de Tassigny inspecteert een erewacht, 1951

  Bronnen

  - De Lattre de Tassigny J., History of the French First Army, Londen: Allen & Unwin Ltd., 1952

  Onderscheidingen

  Lattre de Tassigny, Jean Joseph Marie Gabriel de* 2 februari 1889
  † 11 januari 1952

  meer