TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De vermiste boordschutter

Titel: De vermiste boordschutter
Schrijver: Seth Meyerowitz (& Peter F. Stevens)
Uitgever: Karakter
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 352
ISBN: 9789045211138
Omschrijving:

Al vrij snel na de Batlle of Britain (10-7 tot 31-10 1940), de Slag om Engeland, die voor de Duitse Luftwaffe uiteindelijk desastreus verliep, werd het West-Europese luchtruim gedomineerd door geallieerde vliegtuigen. Jachtvliegtuigen en bommenwerpers maakten het luchtruim onveilig. In 1943 werden er vrijwel dagelijks bombardementsvluchten uitgevoerd op allerlei Duitse stellingen- en infrastructuur in Europa. Een van de mannen die als Amerikaanse boordschutter in een B24-Liberator bommenwerper actief was heette Arthur Meyerowitz. Op zijn tweede vlucht richting Zuid-Frankrijk werd het vliegtuig door granaten getroffen en kon Arthur zich ternauwernood met een parachute redden.

Vanaf dat moment begint voor hem pas écht het avontuur dat door zijn kleinzoon Seth, in samenwerking met Peter Stevens, is verwerkt in een zeer aangrijpend en spannend boek.

Op zeer prettig leesbare wijze wordt de lezer het verhaal ingezogen. Een aaneenrijging van avonturen, acties, ontberingen en ontsnappingen nemen de lezer mee terug in de tijd, terug naar het Zuid-Frankrijk ten tijde van de nazi-overheersing. Vol altruïsme en gevaar voor eigen leven zijn het de Franse Maquisards die Arthur in leven houden en er voor zorgen dat hij op weg gaat richting de vrijheid. Meyerowitz beschrijft welke helden en heldinnen, vaak ten koste van hun eigen leven, klaar staan om geallieerde piloten en verzetsstrijders via een sluiproute naar Engeland terug te krijgen. De route loopt o.a. via de Pyreneeën alwaar enorme ontberingen worden doorstaan. Die beschrijving van de tocht door de Pyreneeën is een van de vele hoogtepunten in het boek

Arthur weet bijna een half jaar uit de handen van de hem opjagende nazi’s te blijven. In een tocht van honderden kilometers weet hij uiteindelijk Gibraltar te bereiken.

Seth Meyerowitz beschrijft op zeer boeiende en zelfs huiveringwekkende wijze hoe de Gestapo met man en macht en met alle middelen probeert om de ontsnappingsroutes en de vrijheidsstrijders te ontmaskeren. Vrijheidsstrijders, vaak ogenschijnlijk heel gewone mannen en vrouwen, die dagelijks hun leven op het spel zetten om de Vrijheid naderbij te brengen. Marcel Taillandier, de oprichter van het verzetsnetwerk Morhanghe, is de leidende figuur in het verzet en bij de ontsnapping van Arthur. Hij krijgt de eer die hem toekomt, al heeft hij het einde van de oorlog niet mogen meebeleven.

In het boek staan, naast kaartmateriaal, ook foto’s van de hoofdrolspelers in dit verhaal.

Conclusie:

Op het boek ‘De Vermiste Boordschutter’ is eigenlijk heel weinig aan te merken. Misschien dat Peter Stevens hier en daar probeert om iets te prozaïsch te zijn en het verhaal op te leuken met wat ‘schrijver-trucjes’. Dat opleuken is eigenlijk helemaal niet nodig omdat de feiten al spannend genoeg zijn.

Seth Meyerowitz heeft grondig onderzoek gedaan en gesproken met getuigen. Het heeft een fantastische page-turner opgeleverd die écht een aanrader is voor de liefhebber van waargebeurde Tweede Wereldoorlog-verhalen.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
15-04-2016
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen