TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frits Iordens (1919-1944)

  Inleiding

  Frits Herbert Iordens (ook wel geschreven als Jordens) werd geboren op 12 juni 1919 in Arnhem. Hij was de zoon van een Arnhemse bankdirecteur. In 1938 begon hij zijn rechtenstudie aan de Universiteit Utrecht en werd hij ook lid van het Utrechts Studenten Corps (USC).

  Utrechts Kindercomitť

  Het Utrechts Kindercomitť werd in de zomer van 1942 opgericht door Jan Meulenbelt en Rut Mathijssen. Het Kindercomitť regelde onderdak voor Joodse kinderen en sommige volwassenen. Het Kindercomitť groeide enorm en om alles goed bij te kunnen houden, hadden ze een speciaal codeboek. Uit veiligheidsoverwegingen werd het bewaard op een speciale plaats, de kluis van aartsbisschop de Jong aan de Maliebaan. Het Utrechts Kindercomitť wist uiteindelijk zoín 400 Joodse kinderen te redden.

  In de nazomer van 1942 werd Frits Iordens gevraagd door Jan Meulenbelt om zich aan te sluiten bij het Kindercomitť. Frits zei toe en werd een belangrijk lid van het Kindercomitť. Zijn onderduikadressen bevonden zich vooral in de omgeving van Arnhem, zijn geboorteplaats. Ook had hij adressen in en rond Utrecht.

  Frits werd verliefd terwijl hij actief was bij het Kindercomitť, hij viel op mede verzetsstrijder Anne Maclaine Pont. Samen zouden zij veel verzetswerk gaan doen. Zo haalden zij onder andere veel van de Joodse kinderen (die voornamelijk in Amsterdam woonden) op om ze vervolgens bij hun onderduikadressen te brengen. Ook is er een verhaal bekend waarbij Frits en zijn vriendin Anne drie kinderen hebben teruggehaald. Deze kinderen waren opgepakt bij een adres in Utrecht waar het Kindercomitť ze had geplaatst en naar Amsterdam gebracht. Frits (gekleed in een SS-uniform) had ze samen met zijn vriendin Anne weer teruggevorderd en alsnog in veiligheid gebracht.

  Overige verzetsdaden

  Op 13 december 1942, vroeg in de ochtend, werd de studentenadministratie van de Universiteit Utrecht in brand gestoken. Secretaris-generaal professor J. van Dam van het departement van Opvoeding, Wetenschap en Kunsten wilde de namenregisters van alle studenten, zodat deze te werk gesteld konden worden in Duitsland. De vriendin van Frits, Anne, verstopte zich op 12 december, kort voordat de conciŽrge wegging. Toen de conciŽrge was vertrokken haalde Anne de sleutels uit zijn kantoor en opende de deur voor Frits en de drie andere studenten. Zij haalden alle kaarten van de ingeschreven studenten uit de bakken en maakten hier een papierberg van. Om 4 uur ís ochtends (toen de spertijd voorbij was), staken zij deze in brand. Een grote tegenslag voor de Duitsers.

  In 1943 zette Frits samen met Anne een vluchtroute uit naar Frankrijk, via deze route werden neergestorte piloten in veiligheid gebracht. Hij bracht onder andere piloten naar Brussel en Frankrijk. In datzelfde jaar, op 2 augustus 1943, trouwden ze in Arnhem.

  Zijn dood en na de oorlog

  Op 2 maart 1944 was Frits Iordens met enkele piloten op doorreis naar Frankrijk. Toen ze in het Belgische Hasselt waren werden ze gepakt. Frits en de piloten vluchtten weg. Frits probeerde de aandacht af te leiden zodat de piloten weg konden komen, hierbij vluchtte hij een doodlopende straat in en hij werd neergeschoten door de Duitsers.

  Na de oorlog werd op de universiteit van Utrecht zijn naam toegevoegd aan een lijst van studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Twee jaar na zijn dood liet zijn weduwe Anne een grafsteen plaatsen op zijn graf op landgoed Eerde in de gemeente Ommen. Ze kwamen altijd graag op deze plaats en verborgen op het landgoed naar verluidt tijdens de oorlog 40 kinderen.

  Afbeeldingen

  Portretfoto van verzetsman Frits Iordens. Bron: RTV Utrecht.
  Rouwadvertentie van Frits Iordens. Bron: Delpher.
  Grafmonument Frits Herbert Iordens op landgoed Eerde in de gemeente Ommen. Bron: Stichting Oud Ommen.

  Informatie

  Artikel door:
  Anka Hollegien
  Geplaatst op:
  21-05-2017
  Laatst gewijzigd:
  10-11-2023
  Feedback?
  Stuur het in!

  Nieuws

  Jonge verzetslieden op landgoed Eerde in Ommen postuum geŽerd met Yad Vashem-eretitel

  sep2021

  Jonge verzetslieden op landgoed Eerde in Ommen postuum geŽerd met Yad Vashem-eretitel

  In Ommen is donderdagmiddag de Yad Vashem-onderscheiding postuum toegekend aan Frits Iordens en Anna Maclaine Pont. Beide Utrechtse studenten hielpen in de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen onder te duiken. Het landgoed Eerde bij Ommen had daarin een spilfunctie.

  Lees meer

  Gerelateerde bezienswaardigheden

  Gerelateerde boeken

  Aan de Maliebaan
  Het clandestiene boek 1940-1945

  Gerelateerde bezienswaardigheden