TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Standard Catalog of German Military Vehicles

Titel: Standard Catalog of German Military Vehicles
Schrijver: David Doyle
Uitgever: Krause Publications
Uitgebracht: 2005
Pagina's: 512
ISBN: 087349783X
Omschrijving:

Het boek 'Standard Catalog of German Military Vehicles' van militair specialist David Doyle is een van de meest uitgebreide publicaties over Duitse tanks en andere pantservoertuigen die ooit gepubliceerd is. Volgens de auteur van dit artikel is het werk 'Encyclopedia Of German Tanks Of World War Two: The Complete Illustrated Dictionary of German Battle Tanks, Armoured Cars, Self-Propelled Guns and Semi-Tracked Vehicles' (1999) van Hilary Doyle en Peter Chamberlain uitgebreider wat betreft technische diepgang. De inhoudsopgave van de catalogus omvat tanks, stormgeschut, tankjagers, bergingsvoertuigen, luchtdoelvoertuigen, gemechaniseerd geschut, vlammenwerpertanks, gepantserde ondersteuningsvoertuigen, gepantserde auto's, gepantserde halfrupsvoertuigen, motoren, auto's, trucks, niet gepantserde halfrupsvoertuigen en niet gepantserde sleepvoertuigen. Het boek sluit af met afkortingen en vertalingen van Duitse woorden (blz. 501), nummers van voertuigen (Sonderkraftfahrzeuge, blz. 507) en een index (blz. 511).

De publicatie begint met het bespreken van de Panzerkampfwagen I (Panzer I/PzKpfw I), de eerste in Hitler-Duitsland in redelijk grote aantallen geproduceerde Duitse tank. Daarbij worden alle varianten behandeld met behulp van, over het algemeen, korte stukken tekst. Zwart-wit foto's vergezellen de tekst en informatieve onderschriften zijn aanwezig. Op pagina 14 zijn technische overzichten van de Panzer I te zien die ingaan op de afmetingen, het gewicht, de benzinecapaciteit (inhoud van de benzinetank), de snelheid, het bereik, de bemanning, de communicatiemiddelen, de bewapening, de munitievoorraad, de motor en de paardenkracht. Opvallend is dat gegevens over de bepantsering in de technische tabellen ontbreken. Informatie over bepantsering wordt soms in de tekst besproken. De technische tabellen zijn in vierkante overzichten weergegeven waarbij het tankmodel in dik gedrukte letters wordt genoemd. Interessant zijn de vele zwart-wit foto's, die een zeer omvangrijk beeld schetsen van de voertuigen. Zo worden vaak alle kanten van de voertuigen getoond waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van Amerikaans en Duits fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Dat de fabrieken in Hitler-Duitsland tientallen tanks en andere pantservoertuigen produceerden maakt de publicatie duidelijk. De vraag naar verschillende types (Ausführungen) zorgde ervoor dat allerlei verschillende onderdelen voor tanks en pantservoertuigen nodig waren. Het gevolg was dat er een enorme druk op productiefaciliteiten en op de logistieke sector ontstond. Een groot nadeel van de Duitse tanks was dat sommige technische onderdelen zo complex in elkaar zaten dat een lange fabricagetijd vereist was. De Tweede Wereldoorlog was een echte productieoorlog en in zo'n oorlog zijn complexe onderdelen, voertuigen en een lange fabricagetijd grote nadelen. Het feit dat Hitler-Duitsland alleen al van de Marder (Marder III tankjager) verschillende versies maakte, zorgde er niet voor dat massaproductie en standaardisatie werden gestimuleerd. Zo hadden sommige versies óf een 7.62 cm (Sovjet)kanon óf een 7.5 cm PaK 40 geschut. De aanvoer en de productie van munitie werd daardoor niet eenvoudiger (wel is het duidelijk dat die Marder tankjagers vaak slechts 'tussenoplossingen' of improvisaties waren voordat gestandaardiseerde tankjagers geproduceerd werden).

Laten we naar een voorbeeld kijken. De in het boek vanaf pagina 85 besproken Panzerkampfwagen VI Ausf. E (PzKpfw VI Tiger) wordt beknopt besproken (blz. 85-90). Interessante foto's vergezellen de tekst. In de technische tabel ontbreken gegevens over de bepantsering. Van de Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II (PzKpfw VIb Königstiger) worden 16 afbeeldingen getoond, verspreid over de pagina's 91 tot en met 95. Het is duidelijk dat het boek een totaaloverzicht van alle Duitse pantservoertuigen tracht te geven, in plaats van het geven van (zeer) uitgebreide achtergrondbeschrijvingen of technische details. Niet alleen bekende tanks en pantservoertuigen worden overigens besproken, ook experimentele voertuigen en andere improvisaties zoals de 15cm sIG33 (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf. B komen aan bod.

Samengevat geeft het boek een totaaloverzicht van alle Duitse pantservoertuigen die tussen 1939 en 1945 ingezet werden aan alle fronten. De auteur maakt daarbij gebruik van korte, informatieve teksten vergezeld van zwart-wit foto's. De enkele kleurenfoto's die vanaf pagina 253 tot en met 260 afgebeeld worden, zijn interessante aanvullingen. De publicatie is met andere woorden een encyclopedie, die wat betreft de technische diepgang van minder goede kwaliteit is dan de 'Encyclopedia Of German Tanks Of World War Two: The Complete Illustrated Dictionary of German Battle Tanks, Armoured Cars, Self-Propelled Guns and Semi-Tracked Vehicles' (1999), maar wat betreft de (achtergrond)beschrijvingen iets meer informatie geeft. In ieder geval is de Standard Catalog of German Military Vehicles een echt naslagwerk en meer dan de moeite waard om als naslagwerk (eventueel voor modelbouw) door te bladeren, te lezen en in je collectie te hebben!

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
22-11-2018
Laatst gewijzigd:
23-11-2018
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen