TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verraad met Sinterklaas

Titel:Verraad met Sinterklaas - Een onmogelijke vriendschap in de hongerwinter 1944
Schrijver:Ede, Bies van
Uitgever:Omniboek
Uitgebracht:2019
Pagina's:287
Taal:Nederlands
ISBN:9789401916363
Omschrijving:

Deze oorlogsroman speelt zich af in Haarlem tegen decor van de Hongerwinter in 1944. Drie jongens zijn de hoofdpersonen: Ad, Bram en Dorus. Drie tieners met een totaal verschillende achtergrond van wie hun leven ongewild met elkaar verweven raakt. Ad komt uit een gezin dat het communisme aanhangt, Bram uit een gelovige familie van Jehovagetuigen en Dorus uit een familie waarvan de volwassenen actief deel uitmaken van de NSB of deze beweging een warm hart toedragen.

De spanning in het boek wijkt geen moment van je zijde. Het is alsof je getuige bent van de belevenissen van de jongens. Zenuwslopende momenten worden zo goed en gedetailleerd beschreven dat je niet wilt of kunt stoppen met lezen. Zoals de beschrijving van hoe bij een razzia opgepakte mannen en jongens worden weggevoerd en van een mishandeling van een arrestant door een Landwachter die ook voor de SD werkt.

De jongens zijn van een dusdanige leeftijd dat er ook sprake is van (mede door volwassenen ingegeven) vooroordelen en onuitgesproken gedachten. Dit alles maakt het boek spannend en geloofwaardig. Behalve de menselijke kant, waaronder vriendschap en het elkaar helpen door dik en dun met gevaar voor eigen leven, komt ook de zwarte kant van de oorlog ruimschoots aan de orde. De zwarthandel en de woekerprijzen, maar ook het verraad worden gedetailleerd beschreven.

Naast vriendschap komen ook allerlei aspecten van het verzet en het daarbij horende gevaar voor verraad en arrestatie aan bod. Het gaat over koerierswerk, het bezorgen of ophalen van berichten en documenten, maar ook over het regelen van valse identiteitspapieren.

Over de titel "Verraad met Sinterklaas" kun je het volgende concluderen: de SD bleek een grote razzia ingepland te hebben op de dag na Sinterklaas. Na het vieren van een traditie in gezinsverband waren er mogelijk veel onderduikers onvoorzichtig en konden mannen en jongens opgepakt worden voor dwangarbeid in Duitse fabrieken. In het zuiden van Nederland hoefde men hier niet voor te vrezen. In oktober 1944 werd bijvoorbeeld Rucphen bevrijd. Sinterklaas bezocht het Limburgse dorp gezeten op een geallieerde tank. Op de voorzijde van het boek is een foto hiervan opgenomen.

"Verraad met Sinterklaas" is een bijzonder goed geschreven verhaal. Het bevat de boodschap dat verschillende meningen en levensbeschouwingen naast elkaar mogen en kunnen bestaan. Vriendschappen kunnen door barrières en problemen blijven bestaan als je de mens achter het label blijft zien en vertrouwen hebt in elkaar. Kortom; dit is een lezenswaardig boek voor zowel jongeren als volwassenen.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
13-04-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen