TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederland bevrijd

Titel:Nederland bevrijd - Herinneringen aan de bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië
Schrijver:Rovers, GT
Uitgever:Karakter
Uitgebracht:2020
Pagina's:184
ISBN:9789045218380
Omschrijving:

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding en verschijnen er veel boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ook op deze website vind je in deze periode veel nieuwe recensies. Ik had de eer dit boek te ontvangen en te mogen lezen en recenseren. In deze recensie begin ik eerst met de schrijfster en haar achtergrond. De naam GT Rovers is niet haar echte naam, maar een pseudoniem. De schrijfster werd aangetrokken tot geschiedenis en legde zich toe op het schrijven van columns over nostalgie uit de periode van de jaren dertig tot de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ook maakt ze blogs en video’s. Ze heeft eerder al twee boeken uitgebracht, gevuld met haar columns.

Deze columnachtige stijl is doorgetrokken naar dit boek dat uit drie delen bestaat: "Tijdens de oorlog", "Nederlands-Indië" en "Na de oorlog". Hierin worden de meest bekende en minder bekende onderdelen van de oorlog aan de orde gesteld. De manier van schrijven is voor iedereen goed te volgen, jong en oud vinden allemaal iets van hun gading in de verhalen. Het is zo geschreven dat iedereen het snapt. Er worden geen moeilijke bewoordingen gebruikt en afkortingen worden uitgelegd.

Het mooie aan dit boek is dat het korte artikelen bevat, maar dat toch veel zaken aan de orde komen. Het behandelt een breed scala aan onderwerpen. Niet heel gedetailleerd maar alles wordt wel tastbaar uitgelegd. Zo bevat het eerste deel, naast een column over de Jodenster en over het Oranjehotel, informatie over vrouwen in het verzet en komt het dagelijks leven aan de orde. Maar er is bijvoorbeeld ook een column over voetbal in de oorlog. Het leven en verblijf in de Joodse werkkampen voorafgaand aan de overplaatsing naar een concentratiekamp wordt eveneens beschreven. Verder is er aandacht voor de koloniën in de West en blijkt dat veel Antillianen en Surinamers deel uit gingen maken van de koopvaardijbemanningen en dat veel van hen verdronken zijn bij aanvallen door Duitse U-boten.

Het tweede deel omvat minder bekende verhalen uit Nederlands-Indië. Er zijn indringende columns over het (over)leven in de Japanse kampen, maar ook over het leven daarbuiten. Er is een column over het verzet tegen de Japanse overheersing, maar ook één over de periode na de bevrijding, de zogeheten Bersiapperiode. Verder is een eerlijke column opgenomen over een doofpotaffaire, een zwarte bladzijde in onze geschiedenis, de ramp van het schip Van Imhoff waarbij 400 Duitse gevangenen omkwamen.

In het derde deel komen columns over het leven na de bevrijding aan de orde, zoals de omgang van Nederlandse vrouwen met de jonge geallieerde soldaten onder "de bekende kreet "Trees heeft een Canadees". Daarnaast is er een column over Bijltjesdag en over kinderen van foute ouders. Maar ook in dit deel worden minder bekende onderwerpen behandeld, zoals vergeten bombardementen, onderscheidingen en de zogeheten bleekneusjes, de Nederlandse kinderen die naar locaties in het binnen- en buitenland werden gestuurd om aan te sterken.

‘Nederland bevrijd’ is volop geïllustreerd met foto’s uit het Nationaal Archief. Het is een veelzijdig boek waarin ik zelf verschillende dingen las die ik niet wist of die naar de achtergrond waren verdwenen, met een hoog "oh-ja"-gehalte.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
26-04-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen