TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Truppenkennzeichen des deutschen Heeres und der Luftwaffe 1939-1945

Titel:Truppenkennzeichen des deutschen Heeres und der Luftwaffe 1939-1945
Schrijver:Fleischer, W.
Uitgever:Dörfler Zeitgeschichte
Uitgebracht:2002
Pagina's:80
Taal:Duits
ISBN:978389555444
Omschrijving:

'Truppenkennzeichen des deutschen Heeres und der Luftwaffe 1939-1945' van militair specialist en historicus Wolfgang Fleischer (1952) geeft een visueel beeld van de herkenningstekens en symbolen van het Duitse leger. 'Truppenkennzeichen', oftewel 'divisietekens' c.q. 'herkenningstekens', werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door veel landen gebruikt. De publicatie is een fotoboek waarin Duitse symbolen op wegwijzers, voertuigen en ander legermateriaal te zien zijn. Het boek sluit af met een literatuurlijst.

Op de eerste pagina's zien we herkenningstekens op wegwijzers die aan het Oost- en Westfront aanwezig waren. Soms waren op plaatsen zoveel borden aangebracht dat het leek op één grote wanorde van tekens en symbolen. De Duitse herkenningstekens moesten voor saamhorigheid zorgen waarbij de tekens iets moesten verbeelden, benadrukken of uitdrukken. Daarbij kon het gaan om plaatsen of eigenschappen zoals moed, trouw en vechtlust. Dierensymbolen zoals stieren, leeuwen en vogels werden relatief vaak gebruikt. Ook symbolen die lijken op Middeleeuwse heraldiek zien we geregeld terugkomen bij de Duitse herkenningstekens (wapenschilden, ridderfiguren, zwaarden). Vaak werden de symbolen door de soldaten zelf bedacht, geschilderd en vervolgens op voertuigen of aanhangers aangebracht.

Het fotoboek toont vanaf pagina 15 een aantal herkenningstekens en symbolen van de Wehrmacht. De foto's variëren wat betreft kwaliteit: sommige foto's zijn erg onscherp, andere foto's zijn kwalitatief beter. Wat betreft herkenningstekens komen ook mensfiguren op granaten voor (zoals een heks op een granaat). Het doodshoofd werd al door piraten gebruikt en ook door Duitse soldaten. Het symbool is onder andere terug te zien op StuG III, Stormgeschut III-voertuigen. Symbolen van dieren werden ook op gemechaniseerd geschut geschilderd. De Sturmgeschützbrigade 276 had een springende zwarte panter als symbool.

Vanaf pagina 64 worden een aantal herkenningstekens getoond die door de Luftwaffe gebruikt werden. Vliegende heksen op bommen of granaten of diersymbolen werden vaak weergegeven. Vanaf pagina 72 worden enkele symbolen getoond die door de Waffen-SS en politie-eenheden benut werden. Voorbeelden zijn runentekens, zoals de Hagal-Rune, die door sommige Waffen-SS eenheden gebruikt werd. Het zonnewiel zien we terugkomen bij de SS-Panzer-Division Wiking.

De publicatie is interessant om enkele herkenningstekens c.q. symbolen van de Wehrmacht, Luftwaffe en Waffen-SS te bekijken. Het boek heeft een aantal zeer interessante foto's en afbeeldingen, maar ook onscherpe foto's. Het is geen allesomvattend werk in de zin dat alle symbolen getoond worden. Desondanks is het boek interessant om te lezen en de foto's te bekijken. Vooral voor modelbouwers, fotoverzamelaars en amateurhistorici zijn de vele foto's en afbeeldingen interessant. Als naslagwerk is het minder geschikt.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
29-05-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen