TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Letter from the Few

Titel:Letters from the Few - Unique memories from the Battle of Britain
Schrijver:Sarkar, D. MBE
Uitgever:Pen and Sword
Uitgebracht:2020
Pagina's:307
Taal:Engels
ISBN:9781526775894
Omschrijving:

Dilip Sarkar MBE is de auteur van verschillende succesvolle boeken en staat wereldwijd hoog aangeschreven. Hij is een bekend expert op het gebied van de Battle of Britain en had een langdurige en persoonlijke relatie met de piloten die vochten in deze luchtslag. Dit boek is een van de ruim veertig boeken die hij schreef. Hij werd in 2003 benoemd tot MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire, zeg maar de Engelse evenknie van het Lid in de Orde van Oranje-Nassau) voor "diensten aan de luchtvaartgeschiedenis" en werd in 2006 verkozen tot Fellow of the Royal Historical Society. Hij geeft veel lezingen en prestaties op allerlei locaties. Ook droeg hij bij aan tv-documentaires, zowel voor als achter de schermen.

Al op jonge leeftijd realiseerde Sarkar zich dat het behouden en delen van de herinneringen van deze piloten belangrijk was. Jarenlang onderhield hij correspondentie met hen. Deze brieven – honderden – vormen nu een unieke en bijzondere bron, die heel goed de onderlinge hechte relatie weergeeft tussen de schrijver van het boek en de schrijvers van de brieven. Door de jaren heen heeft Sarkars gepubliceerde werk enorm geprofiteerd van zijn unieke contact met deze veteranen. De door hem verzamelde herinneringen geven zijn boeken een authentieke menselijke invalshoek.

Terwijl de piloten een voor een overlijden, wordt de betekenis van Sarkars correspondentie, onderzoek en archief helder. In ‘Letters from the Few’ deelt hij met ons een kleine selectie van zijn correspondentie met toenmalige piloten van de Battle of Britain. Dat geeft ons een inzicht in de onmetelijke waarde van dit onderzoek en de betrokken persoonlijkheden. Het geeft de onbaatzuchtige heldenmoed van ‘the Few’ weer.

Het boek begint met een korte lijst met aanduidingen en rangen etc. van zowel de RAF als de Luftwaffe, gevolgd door een voorwoord en een proloog. Dan zijn er zesentwintig hoofdstukken, elk over een RAF-piloot, waaronder ook enkele Poolse piloten.

Zo is er een hoofdstuk opgenomen over luitenant-kolonel (overste) Peter Townsend. Hij is een onderscheiden en bekende piloot. Hierin onder andere het verhaal over de aanval op een Duits vliegtuig, waarbij drie Duitsers worden gedood, één zwaargewond raakt en de piloot krijgsgevangen genomen wordt. Na de noodlanding op Brits grondgebied bezoekt Peter de zwaargewonde Duitsers en na de oorlog worden ze zelfs vrienden.

Zoals bekend hebben Poolse piloten een hele grote rol gespeeld geleverd binnen de ‘the Few’ tijdens deze luchtoorlog. In dit boek gaat het hoofdstuk over kapitein Boleslaw Drobinski daar verder op in. Het beschrijft zijn rol en dat van zijn medepiloten. Als de Poolse piloten niet zo heldhaftig en met veel verliezen met hun ‘eigen’ Poolse squadrons meegevochten hadden, had de ‘Battle of Britain’ vermoedelijk een ander verloop gehad.

Na de oorlog konden veel Polen zonder gevaar voor eigen leven, ondanks hun inzet voor de geallieerden, niet terugkeren naar hun vaderland. Pas na de val van de Muur en het einde van de Koude Oorlog kon Drobinski in 1992 voor het eerst terug naar Polen, ruim 50 jaar na zijn gedwongen vertrek.

Tot slot volgt in de epiloog een verhaal over een Duitse piloot. Het Duitse perspectief maakt het verhaal compleet. Een bibliografie en index zijn opgenomen. Iedereen die meer wil lezen dan de kille feiten, die op zoek is naar achtergrondinfo en -verhalen, heeft met ‘Letters from the Few’ een erg goede keuze gemaakt.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
02-08-2021
Laatst gewijzigd:
07-08-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen