TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

East China Sea 1945: Climax of the Kamikaze

Titel:East China Sea 1945 - Climax of the Kamikaze
Schrijver:Lane Herder, B.
Uitgever:Osprey Publishing
Uitgebracht:2022
Pagina's:97
Taal:Engels
ISBN:9781472848468
Omschrijving:

De oorlog in de Stille Oceaan was bloederig en getuige van een bijzonder fenomeen. In een wanhopige poging om het tij te keren besloten de Japanse strijdkrachten over te gaan tot een nieuwe drastische manier van oorlog voeren: kamikaze. Achter deze eufemistische naam, die Goddelijke Wind betekent, lag een gruwelijke manier van oorlogvoering schuil. De nadruk lag namelijk op de vernietiging van de vijand, zelfs als je daarbij zelf vernietigd werd. De meest ontzettende uitwerking daarvan waren de Japanse vliegtuigen die zich lieten neerstorten op de Amerikaanse marineschepen.

De Osprey Campaign boeken behandelen met iedere verschijning een operatie of strijdtoneel. In dit boek wordt ingegaan op de zeeslag rondom Okinawa en Iwo Jima van grofweg februari tot mei 1945. Deze twee eilanden werden door de Amerikanen veroverd met veel moeite. De nadruk van het boek ligt op de zeeslagen en de kamikaze-aanvallen. Het eerste deel gaat over strijd bij Iwo Jima, waarna in het tweede deel de strijd op Okinawa wordt behandeld. Er wordt onder andere stil gestaan bij operatie Ten-Ichi-Go, waarbij het slagschip Yamato, de trots van de Japanse marine, tot zinken werd gebracht. Het boek eindigt met een korte conclusie en suggesties voor verdiepend onderzoek.

Het boek is van goede kwaliteit, netjes vormgegeven, en bevat meerdere kaarten of afbeeldingen. Deze kaarten tonen hoe operaties verliepen of hoe bepaalde aanvallen werden uitgevoerd. Onder andere is het zinken van de Yamato afgebeeld en zijn er kaarten opgenomen van de strijd op Okinawa en Iwo Jima.

Het zou interessant zijn geweest om een deel van de culturele aspecten te bekijken. Waarom werden de kamikazetactieken zo massaal ingezet? Waarom werd er zo verschillend over gerapporteerd ? Terwijl de Japanse legerleiding dacht dat ze gigantische verliezen toebrachten aan de Amerikaanse marine, viel dit eigenlijk best mee. De Japanse legerleiding was bereid om de troepen op deze manier in te zetten, waarbij ze wisten dat dit niet een houdbare manier van oorlogvoeren was. Waarom werd deze fatalistische manier van oorlogvoering dan alsnog doorgezet ?

Het boek behandelt de strijd beknopt en is duidelijk bedoeld voor mensen die niet met de details van het conflict bekend zijn. Er wordt in het begin kort uitgelegd wie de belangrijkste commandanten zijn en welke schepen en eenheden er bij de strijd betrokken zijn. Het boek sluit af met verschillende boeken voor vervolgonderzoek. Ideaal voor de beginnende lezer of iemand die zich wil oriënteren op deze strijd. De complexe strijd wordt eenvoudig uitgelegd.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Samuel de Korte
Geplaatst op:
18-06-2022
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen