TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Parijs 2012

Met dit fotoverslag zal ik jullie kennis laten maken met het Parijs van tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op veel plekken in Parijs zijn in de laatste jaren monumenten en plaquettes geplaatst die toeristen en Parijzenaars helpen herinneren dat ook Parijs niet gespaard bleef in de Holocaust. Het primaire Holocaust monument (Mémorial de la déportation) staat achter de Cathédrale Notre Dame de Paris.

Mémorial de la déportation



Ook Joodse kinderen zijn niet gespaard door de bezetters. In totaal werden 11.000 kinderen gedeporteerd. Op een groot aantal (Joodse) basisscholen zijn plaquettes aangebracht ter nagedachtenis aan de gedeporteerde kinderen.




Dit monument (opgericht in 2011) staat op de Square Louvois en herdenkt 10 Joodse kinderen uit de wijk die in Auschwitz zijn omgebracht. De oudste was 6 jaar.



Monument en souvenir de la campagne de tunisie 1942 - 1943.





De bevrijding van Parijs (19-25 augustus 1944).
Tussen 15 en 18 augustus vond in Parijs een algehele staking plaats en op 19 augustus 1944 begon het Franse verzet (Forces Françaises de l'Intérieur: FFI) een opstand tegen het 5,000 sterke Duitse garnizoen in de hoofdstad. De opstandelingen hadden al snel controle over grote delen van de stad, terwijl de Duitsers en fascistische militia de paleizen en overige monumenten als steunpunten behielden. Op de 24e drongen elementen van de 2e Division Blindée (2e DB) en 4th US Infantry division de stad binnen. Op 25 augustus capituleerde het Duitse garnizoen onder Dietrich von Choltitz.

In Parijs zijn tegenwoordig veel monumenten/plaquettes, alsmede andere bezienswaardigheden te bezichtigen die in het kader staan van de bevrijdingsdagen.

De Grand Palais is een tentoonstellingsgebouw dat gebouwd is in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1900. Tijdens de Duitse bezetting werd het gebouw gebruikt als depot voor vrachtwagens en ook werden er twee nazi propaganda tentoonstellingen gehouden. Tijdens de slag om Parijs (19-25 augustus 1944) werd de Grand Palais door de Forces Françaises de l'Intérieur (FFI) gebruikt als hoofdkwartier. Op 23 augustus 1944 schoot een vredesofficier vanuit een raam aan de Aveneu de Selves op een Duitse colonne. Op bevel van Chemnitz reageerde de Duitsers met een tankaanval op het paleis om 9 uur 's ochtends. Door de aanval vloog het gebouw in brand en raakte zwaar beschadigd. Op 26 augustus 1944 bevrijdden de geallieerden het gebouw.



Een ander groot complex dat in de beginfase van de strijd in handen was van de FFI, was de Préfecture de Police. Kogel- en granaatinslagen zijn nog goed te zien bij de hoofdingang van het complex. Het complex was tijdens de bezetting in gebruik door het Vichyregime.



Monument voor het 50e jubileum van de opstand van de Préfecture de Police.



Ook op andere plekken in Parijs zijn nog goed de kogelinslagen te zien van de straatgevechten die in die dagen plaatsvonden.

Pont du Carrousel



La Conciergerie



Één van de belangrijkste Duitse steunpunten in Parijs was de École militaire de Paris. Op 25 augustus was het Duitse garnizoen in het complex gereduceerd naar 470 soldaten na hevige gevechten. Ook de FFI en de 2e Division Blindée hadden grote verliezen geleden.



De volgende plaquettes zijn ter nagedachtenis aan omgekomen leden van de FFI.




Plaquette ter nagedachtenis aan Jacques Lecompte-Boinet, een vooraanstaande lid van het Franse verzet.



We eindigen dit fotoverslag bij het Hôtel de Ville (stadhuis) van Parijs, dat al snel in handen was gevallen van de FFI. Op 25 augustus 1944 (op de dag van de bevrijding) gaf Charles de Gaulle op het balkon van het stadhuis een toespraak aan de Parijzenaars.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Kaj Metz
  • Gepubliceerd op: 18-03-2012 21:02:32