TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Op zoek naar: Sporen die Bleven

Het leuke van werken aan Oorlogsmusea.nl is dat je eigenlijk nooit klaar bent, er komen altijd nieuwe monumenten en bezienswaardigheden bij. In 2004 zijn er Noord-Limburg een 40 tal plaquettes geplaatst, ter herinneringen aan de mannen die in 1944 werden opgepakt en gedeporteerd naar Duitsland werden om daar tewerkgesteld te worden. Ruim 3.000 jongens en mannen werden zo weggevoerd, 120 van hen overleefden de oorlog niet.

Nu konden we natuurlijk een mailtje sturen naar de organisatie van deze plaquettes, om zo foto's en locaties te krijgen. Het is echter veel leuker om zelf door het Limburgse land te rijden op zoek naar al deze bordjes. De plaatsnamen zijn bekend en de plaquettes hangen meestal aan de plaatselijke kerk. Meestal... maar niet altijd.

Helenaveen (alhoewel gelegen in Noord-Brabant en niet in Limburg) bleek een van de lastige te zijn. Na twee maal in Helenaveen rondgedwaald te hebben, en elk hoekje van de kerk bekeken te hebben, toch maar even verder gezocht op internet. Het enige wat er te vinden was, was dat de plaquette stond bij "de brug naar de Mariapeel". Helaas zijn er nogal veel bruggen in Helenaveen en was de Mariapeel helaas ook niet zo eenvoudig te vinden.

Gelukkig is er dan altijd nog Google Streetview, waar we bij de straat 'Kamp Mariaveen' onderstaand plaatje vonden.



Links boven staat duidelijk het door ons gezochte monumentje!



Uiteraard is ook dit monument terug te vinden in de steeds groter wordende database van Oorlogsmusea.nl.

Dit maakt de 41ste plaquette van de reeks 'Sporen die Bleven' op onze website. Ze zijn allemaal te vinden via onderstaand kaartje.

Gebruikte bron(nen)