TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

VillaBouchina.nl heeft nieuwe eigenaar

Sinds deze zomer wordt de website VillaBouchina.nl niet langer beheerd door STIWOT, maar door Teije Terhorst, de oorspronkelijke eigenaar. De website heeft een nieuw design gekregen en de teksten zijn bijgewerkt.

In de zomer van 2004 nam STIWOT de website van Teije over. Hij stopte hier toen mee wegens persoonlijke redenen, maar vond het zonde als de door hem uitgezochte informatie verloren zou gaan. Dat vonden wij ook en STIWOT heeft deze website dan ook bijna drie jaar onder haar beheer gehad. STIWOT werkte in die tijd mee aan de publicatie van het boek “Joodse NSB’ers” door Chris van der Heijden over de geschiedenis van dit bijzondere interneringskamp.

In de Tweede Wereldoorlog werden bijna zevenhonderd Nederlandse Joden in het kader van plan-Frederiks vrijgesteld van transport naar de concentratie- en vernietigingskampen. In plaats van dat zij werden gedeporteerd, werden ze verdeeld over drie Joodse Tehuizen in Barneveld en Doetinchem. Negen van hen belandden in Villa Bouchina te Doetinchem. Zij hadden een speciale betekenis voor de bezetter en werden daarom beschermd door Anton Mussert.

De website is bedoeld om dit verhaal in de openbaarheid te brengen en te voorkomen dat dit interessante stuk geschiedenis in de archiefladen verdwijnt. STIWOT wenst Teije veel succes met dit belangrijke streven.


Bron: VillaBouchina.nl

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 17-09-2007 00:00:00