TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag tastbare herinneringen aan Die Weisse Rose in München

De Münchense studenten Hans en Sophie Scholl zijn tegenwoordig de bekendste leden van de Duitse studentenverzetsgroep Die Weiße Rose. Deze groep, waarvan Hans Scholl het brein was, hield zich bezig met het verspreiden van antinazistische pamfletten. Daarmee wilden Hans, Sophie en hun kameraden het Duitse volk overhalen om in opstand te komen tegen het naziregime. Ze moesten dit uiteindelijk met de dood bekopen. Terwijl ze pamfletten uitstrooiden op de Ludwig-Maximilians-Universität in München werden ze opgepakt. Samen met hun vriend Christoph Probst werden ze op 22 februari 1943 ter dood veroordeeld door het Duitse Volksgerichtshof. De executie vond diezelfde dag nog plaats. Koos Winkelman bezocht München in oktober 2021 en ging op zoek naar tastbare herinneringen aan Die Weisse Rose.
In deze universiteit werden Hans en Sophie Scholl gepakt met pamfletten. Ze gooiden ze van de balustrade naar beneden.


Er zijn twee kleine monumenten te vinden in de universiteit.De buitenkant van de universiteit.Het museum binnen in de universiteit.


Het Justizpalast aan de Prielmayerstraße 7. Hier werden de processen tegen de leden ben Die Weisse Rose gehouden. De zaal waar dat gebeurde is te bezichtigen.Het hek aan de Orleansstraße tegenover nummer 65, waar de beroemde foto werd gemaakt met leden van de verzetsgroep, moet weg i.v.m. bouwwerkzaamheden. Het heeft de pers meermalen gehaald.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Koos Winkelman
  • Gepubliceerd op: 23-10-2021 16:06:48