TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

NIOD Imagelab: Lancering ‘Achter de Ster’-project

Herdenkingen zoals Holocaust Memorial Day vestigen onze aandacht op het bestaan en de betekenis van foto’s in het herdenken van de Holocaust. Maar in veel gevallen weten we slechts heel weinig over de mensen die op de foto’s staan. Om hun verhalen te kunnen vertellen lanceert het NIOD ImageLab het project ‘Achter de Ster’. Dit nieuwe project richt zich op foto’s waarop mensen zijn afgebeeld die de Jodenster op hun kleding dragen. Met behulp van het publiek willen we geportretteerden identificeren zodat hun verhaal kan worden verteld.

Vanaf mei 1942 was het dragen van een gele ster van stof – de zogeheten Jodenster – verplicht gesteld door de Duitse bezetter. Deze maatregel maakte het voor de bezetter gemakkelijk om Joden te herkennen en werkte stigmatiserend en ontmenselijkend. Na 1945 zijn tal van foto’s uit de oorlogsjaren verzameld in archieven. BeeldbankWO2 is het grootse online foto-archief over deze periode in Nederland en bevat meer dan 300 foto’s waarop mensen met Jodensterren zijn afgebeeld. Deze afbeeldingen tonen een fractie van het leven van de geportretteerden. Om hun levensverhaal te reconstrueren en te begrijpen is het essentieel om hun namen te identificeren.

In dit crowdsourcing-project willen we de namen van de geportretteerden en andere relevante informatie achterhalen die ons en anderen kan helpen hun verhalen te vertellen. Hulp van het publiek is daarbij onmisbaar.

Help ons alstublieft om de namen en verhalen achter de ster te vinden.
Wij nodigen iedereen uit om zoveel mogelijk informatie met ons te delen over de personen die op deze foto's staan afgebeeld. We zijn op zoek naar namen, maar ook naar andere informatie over de personen die op de foto's staan, zoals data en locaties waar de foto’s genomen zijn. Alle informatie is welkom, ook al is het niet mogelijk om in één keer alle gegevens te verzamelen.

Kijk hier om de foto’s te zien en informatie te delen: https://beeldbankwo2.nl/nl/achter-de-ster
Wil je meer weten over het ImageLab project? Kijk dan op www.niodimagelab.nl of volg ons op Twitter (@NIODImageLab) en Instagram (@NIOD.ImageLab).

Lees dit artikel bij NIOD Imagelab

Gebruikte bron(nen)

  • NIOD Imagelab
  • Gepubliceerd op: 07-02-2022 14:08:49