TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Erfgoeddag België

Ieder jaar wordt in Vlaanderen en Brussel de Erfgoeddag georganiseerd. Dit jaar ging de Erfgoeddag door onder het thema ‘Helden’. We kunnen onder ‘helden’ verschillende voorbeelden plaatsen; van atleten tot stripfiguren of van doodgewone burgers tot soldaten.

Wel, over dat laatste vond vandaag, 22 april 2012, een tentoonstelling in het West-Vlaamse Pittem plaats. Aan de hand van verschillende documenten kreeg men een beeld van de verscheidene oorlogshelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog die Pittem kent.



In de zaal, boven de bibliotheek, kon je het dagboek van Arickx Valeer lezen waarin hij iedere dag van de Achttiendaagse veldtocht beschreef. Hij zou in 1943 door de Duitsers worden opgeëist om in Duitsland te gaan werken.






Verschillende personen passeerden de revue; Gustaaf Duyck, politieke gevangene die volgens zijn bidprentje stierf aan uitputting in Wolfenbüttel (naar alle waarschijnlijkheid werd hij onthoofd door de Duitsers) en zelfs een Vlaamse Oostfronter, Hugo de Kee, kwam uit Pittem. Hij overleed in 1942 op 17-jarige leeftijd.



Ook de nog levende helden kwamen aan bod. Van enkele oudstrijders uit de Tweede Wereldoorlog kon men hun getuigenis lezen. Misschien wel een van de laatste keren dat ze hun verhaal nog kunnen navertellen.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, met dank aan: Jente de Roust
  • Gepubliceerd op: 22-04-2012 17:38:30