Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Historicus Arnoud-Jan Bijsterveld over Jodenvervolging in Noord-Brabant

Wanneer het gaat om de Jodenververvolging en de herinnering daaraan, gaat in Nederland de meeste aandacht uit naar Amsterdam. Bijna 60.000 van de 80.000 Amsterdamse Joden werden vermoord. Maar wat weten we van de andere 45.000? Hoe zat het eigenlijk in Noord-Brabant? Dat blijkt toch een ander verhaal te zijn. Arnoud-Jan Bijsterveld, bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, vertelt op 15 oktober in Nationaal Monument Kamp Vught over de Jodenvervolging in Noord-Brabant. Waarin onderscheidde de vervolging van de Brabantse Joden zich van die in de rest van Nederland?

Aankomst Joodse overlevenden uit Bergen-Belsen in Eindhoven, 8-6-1945. Foto Militair Gezag / NIOD


Op 28 augustus 1942 moesten honderden Brabantse Joden zich melden op (bus-)stations om naar Westerbork vervoerd te worden. In september 1943 werd de provincie Noord-Brabant ĎJodenvrijí verklaard. Bijsterveld vertelt wat er voor en tijdens de bezetting gebeurde met de ruim 2300 Joodse Noord-Brabanders. De lezing sluit aan op de expositie 'De Jodenvervolging in foto's' (t/m 8 januari 2023).

Arnoud Jan Bijsterveld.
Het andere verhaal
Sinds juni 2022 leidt Bijsterveld het project ĎHet andere verhaal van Noord-Brabant en de Noord-Brabanders in de Tweede Wereldoorlogí van Brabant Remembers en Erfgoed Brabant. Hij schreef in 2020 het boek ĎOns huis. Op zoek naar een Joodse familie in Tilburgí over de familie Polak die tot 1941 in zijn eigen huis woonde. De toegang voor de lezing (aanvang 14.00 uur) is inbegrepen bij de entree; reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl. Met Museumkaart is de toegang 3 euro.

Expositie
De expositie 'De Jodenvervolging in foto's. Nederland 1940-1945' brengt een donkere periode in beeld en is samengesteld door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier. Voor het eerst zijn ook de fotoís te zien van het transport met Joden vanuit Vught op 23 mei 1943 - en het verhaal erachter. De foto-expositie is in NM Kamp Vught te bezoeken tot en met 29 januari 2023. Er worden meer lezingen georganiseerd die aansluiten bij de expositie. Op zondag 6 november vertelt auteur Fred Menko over zijn boek 'Veertien kinderen. De geschiedenis van mijn Joodse familieí in het kader van deze expositie. De invulling van de derde lezing (januari) wordt nog bekend gemaakt.

Ons Huis
Op zoek naar een Joodse familie in Tilburg
ISBN: 9789087048716
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Ons Huis

Gebruikte bron(nen)