Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Kerst in Kamp Vught

Anna (Ans) Heringa-Jongbloed (1901-1945) uit Amsterdam biedt in haar pension onderdak aan Joodse onderduikers. Na verraad worden bij een huiszoeking twee Joodse vrouwen gevonden. Anna wordt in april 1944 naar Vught gebracht. Ze maakt hier veel snuisterijen; dit fragiele kerstboompje met versiering is gemaakt van een takje en restjes materiaal.

Kerstboompje van Anna Heringa. Foto: Chris Booms / NM Kamp Vught


In Vught werkt Anna in het Philips-Kommando. Ze maakt knijpkatten en 'organiseert' koperdraad en plexiglas van de nabij gelegen vliegtuigsloperij. Hiermee maakt ze lepels en sieraden.

Kamp Vught wordt op 5 september ontruimd en Anna moet met de laatste treintransporten naar RavensbrŁck. Op 2 januari 1945 bezwijkt Anna aan tyfus. Haar echtgenoot en vier kinderen overleven de oorlog. De verhalen blijven.
In de kerstvakantie is Barak 1B extra geopend: dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur t/m 8 januari. Dit geldt voor alle dagen met uitzondering van 24 december, als beide locaties tot 15.00 uur geopend zijn. Ook op 31 december en 1 januari zijn het museum en Barak 1B gesloten.

Gebruikte bron(nen)