TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Recensie: Kind van het ereveld

Op Go2War2.nl is een recensie gepubliceerd van “Kind van het ereveld” over het Russisch Ereveld in Leusden.

Ruim zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog weet Remco Reiding met “Kind van het ereveld” de geschiedenis van een vergeten begraafplaats met vergeten oorlogsslachtoffers onder de aandacht te brengen. Zonder afbreuk te doen aan de achtergronden van die geschiedenis maakt Reiding van de zoektocht naar nabestaanden een persoonlijke missie. Op bijzondere wijze laat hij zien hoe de geschiedenis van 865 Sovjet-Russen die in het verre Nederland hun laatste rustplaats vonden zijn eigen leven veranderde.

Geboren in 1976 was Reiding tot de jaren negentig nauwelijks bekend met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in zijn woonplaats Amersfoort anders dan de gebruikelijke geschiedenislessen op school. Eind jaren negentig, net 22 jaar, kwam daar verandering in toen Reiding als beginnend journalist voor de Amersfoortse Courant in aanraking kwam met het Russische Ereveld in het nabijgelegen Leusden. Op deze oorlogsbegraafplaats liggen 865 Sovjet-Russische slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven. Slachtoffers die op dat moment allang weer vergeten waren. Maar de plek had een vreemde aantrekkingskracht op Reiding. Wie waren deze soldaten en hoe kwamen ze in Amersfoort terecht, zover weg van het Oostfront?

Reiding werd gegrepen door het verhaal van het ereveld. Het gemis van zijn vader en het vroegtijdige afscheid van zijn moeder had hem zelf doen wankelen, maar de zoektocht naar nabestaanden zouden hem een nieuw doel geven in zijn leven. Reiding wilde de doden weer een gezicht geven, wie ze ook waren. Niet alleen voor de inwoners van Amersfoort, maar vooral ook voor de nabestaanden. Want niemand was het op dat moment gelukt om ook maar één nabestaande te traceren. Nog nooit had een nabestaande het graf van hun vader, broer of oom kunnen bezoeken. Voor Reiding iets onverteerbaars.

Zijn eerste inventarisatie naar de doden van het Russisch Ereveld werd het begin van een lange zoektocht die het leven van Remco Reiding ten beste zou doen veranderen.



Lees verder op Go2War2.nl

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Go2War2.nl
  • Gepubliceerd op: 06-05-2012 19:40:31