TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het Loo in oorlogstijd

Van 16 juni t/m 16 september aanstaande levert Paleis Het Loo met de presentatie ‘Het Loo in oorlogstijd’ een bijdrage aan de manifestatie ‘Gelegerd in Gelderland’. Dat de Duitse bezetting niet ongemerkt aan Paleis Het Loo voorbij ging wordt getoond aan de hand van documenten, foto’s en voorwerpen, die het verhaal vertellen van het gebruik van het paleis van koningin Wilhelmina door de Wehrmacht en de Waffen-SS. Speciaal tijdens deze presentatie kan men een blik werpen in de badkamer van koningin Wilhelmina; bij de terugkeer naar haar geliefde zomerpaleis merkte de koningin op dat de SS-ers met hun scheermesjes roestvlekken op de marmeren vloer van haar badkamer hadden achtergelaten. Zij gaf destijds echter opdracht deze sporen van vernielzucht door de Duitsers niet uit te wissen.

Twee dagen na de Duitse inval in 1940 wordt Het Loo door de Nazi’s geconfisqueerd. De meeste persoonlijke eigendommen van de Koninklijke familie en tal van kostbaarheden zijn dan al in veiligheid gebracht. De paleisinrichting blijft aanvankelijk onveranderd, tot in het voorjaar van 1941 de troepen van de Wehrmacht in de beide zijvleugels worden ingekwartierd. Het Loo wordt dan ingericht tot herstellingsoord voor 600 Wehrmacht-soldaten en daarna als hospitaal, waarbij het paleismeubilair in beslag wordt genomen en afgevoerd. Uit de bezettingstijd zijn niet veel voorwerpen bewaard gebleven. Van de ziekenhuisinrichting bleef één witgelakte stoel, voorzien van een hakenkruis, gespaard.
De vertrekken die koningin Wilhelmina bewoonde, werden gebruikt door SS-officieren. Na de Slag om Arnhem maakten zij plaats voor gewonde Engelse soldaten, die krijgsgevangen waren gemaakt. Het Loo fungeerde in de periode 1940-1945 eveneens als jachtpaleis voor Rauter (Höherer SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland) en NSB-coryfeeën Mussert, Geelkerken en Rost van Tonningen. Ook Rijkscommissaris Seys Inquart, die aan de Loolaan een hoofdkwartier had, bracht regelmatig een bezoek aan Paleis Het Loo.

De presentatie ‘Het Loo in oorlogstijd’ is te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo, toegankelijk vanaf 13.00 uur op de dagen dat het paleis regulier geopend is. Er is bovendien een informatief vouwblad beschikbaar die de bezoeker langs plekken voert in het paleis die herinneren aan deze tijd.

Gebruikte bron(nen)