TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dasselse dwangarbeiders: Markoldendorf (7/14)

Ongeveer een jaar geleden, kreeg ik de brieven van Gerard Schampers in handen. Een student in oorlogstijd, wonend in Helmond en studerend in Tilburg. In 1943 werd hij, met nog 21 andere studenten, tewerkgesteld te Dassel in Duitsland. In Dassel werkte ook een aantal Limburgers, die opgepakt waren tijdens de Kerkrazzia's in oktober 1944. Na vele verhalen over hen te hebben gehoord en gelezen, wilde ik de omgeving waar ze die tijd doormaakten graag met eigen ogen zien. Dus reed ik vier uur richting het oosten. In deze serie beschrijf ik mijn indrukken aan Dassel tijdens die dagen.

De Ratskeller in Markoldendorf.

Tussen Dassel en Einbeck ligt het dorpje Markoldendorf, ook dit is niet heel groot. Op de Alter Markt vind je hotel-restaurant Ratskeller. De 22 Nederlandse studenten waren in Dassel tewerkgesteld. De jongens gingen hier af en toe naar toe om te eten om de rantsoenen van hun Lager aan te vullen. Vooral in de eerste maanden van hun verblijf in Dassel waren de regels nog niet zo streng, ze konden redelijk vrij bewegen.

Gerard Schampers schreef: "We gaan warm eten in hotel Der Ratskeller waar 't buitengewoon goed is en waar we werkelijk 'n volle maaltijd kunnen eten. We betalen dan zelf 'n paar mark per week bij."

Een paar maanden later schreef hij: "Vanmiddag waren we unaniem van mening dat 't [eten in het Lager] meer leek op kots dan op eten. Gelukkig was 't in de Ratskeller goed. Erger is 't dat de Ratskeller maandag moet sluiten. Er komen 60 geëvacueerde kinderen in uit Kiel."

Het pand staat er nog steeds, al lijkt het niet meer in gebruik als hotel of restaurant. Het is een imposant gebouw, dat uitkijkt over de markt. Het ligt op de route van Dassel naar Einbeck. Ik vraag me af hoe de studenten hier kwamen, liepen ze de vijf kilometer? Of namen ze de trein naar het stationnetje van Markoldendorf?

Lees ook de vorige delen in deze serie:
- Dasselse dwangarbeiders: Dassel (1/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Ilme (2/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Rotenkirchen (3/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Rabbathge (4/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Bahnhofstrasse 145 (5/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats (6/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Markoldendorf (7/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Spoorlijn (8/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisenhütte Dassel (9/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Burgstrasse Dassel (10/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Eisengiesserei Gattermann (11/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Einbeck ziekenhuis (12/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Katholieke Kerk (13/14)
- Dasselse dwangarbeiders: Terug naar huis (14/14)

Gebruikte bron(nen)