TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Persbericht Go2War2.nl: Begin Derde Rijk 75 jaar geleden



Persbericht Go2War2.nl
Verzonden op: 27 januari 2008

Begin Derde Rijk 75 jaar geleden

Op 30 januari 1933 werd Adolf Hitler officieel als rijkskanselier beëdigd. Het was het begin van het Derde Rijk. Het aan de macht komen van de dictator was het gevolg van de economische crisis, maar ook de angst voor het communisme speelde een belangrijke rol.

Tot 1929 was Hitlers NSDAP, de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij, een relatief kleine en onbelangrijke politieke partij. Eind 1925 telde de NSDAP ongeveer 27.000 leden, maar toen de effecten van de economische crisis bij de bevolking sterker voelbaar werden, groeide de aanhang van de partij snel. In 1926 tot ongeveer 50.000 leden en in 1928 werd de miljoen leden overschreden. Daarna zou de groei doorzetten tot 1,5 miljoen in 1929 en 8 miljoen in 1931. Via enorme massabijeenkomsten in Neurenberg, die zorgvuldig geregisseerd werden, wist Hitler massa’s mensen te boeien en sterk te beïnvloeden.

Bij de verkiezingen voor de Reichstag op 20 mei 1928 behaalde de NSDAP nog slechts 2,6% van de stemmen, maar op 14 september 1930 kreeg de partij 6,4 miljoen stemmen (18,3%) en werd zij de op één na sterkste politieke macht met 107 van de 577 zetels. In de winter van 1931-32 was de depressie op zijn dieptepunt. De werkloosheid steeg nog steeds. De enige hoop om deze impasse te doorbreken waren de verkiezingen van 1932. Bij de parlementsverkiezingen op 31 juli won de NSDAP 230 zetels; dat was 37,4% van de stemmen, oftewel 14 miljoen kiezers. De NSDAP werd de sterkste partij van Duitsland. Het is een misvatting dat enkel werkloze arbeiders zich aansloten bij de partij. Zijn aanhang kwam juist ook uit de middenklasse en de boerengemeenschap.

Meer dan een half jaar lang weigerde president Von Hindenburg Hitler te benoemen tot rijkskanselier. De hoogbejaarde en traditiebewuste president wantrouwde de nieuwkomer. Maar de kabinetten die op zijn last tot stand kwamen, kregen geen steun onder de bevolking en moesten in de Reichstag laveren tussen de sterke blokken van extreemlinks (communisme) en extreemrechts (nazi’s). Hoewel de NSDAP bij de verkiezingen in 1933 4% verloor, werd Hitler onder druk van Pruisische grootgrondbezitters en grootindustriëlen door Von Hindenburg gevraagd om rijkskanselier te worden. Zo kon de communistische dreiging getemperd worden.

Adolf Hitler gaf vanaf 30 januari 1933 als Rijkskanselier leiding aan een coalitieregering van de NSDAP en de Deutschnationalen Volkspartei (DNVP). Na de dood van Von Hindenburg verenigde Hitler de ambten van Rijkspresident en Rijkskanselier tot Führer en verzekerde zich zo van de absolute macht. Dat was het begin van het Derde Rijk dat in de twaalf jaar van haar bestaan een wereldoorlog en een genocide ontketende.

Op Go2War2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog, leest u meer over de opkomst van het Derde Rijk in de volgende artikelen:
- Opkomst van het Derde Rijk
- NSDAP

Niet voor publicatie: met vermelding van de weergegeven links is het toegestaan dit bericht over te nemen. Vragen over dit persbericht kunt u richten aan info@go2war2.nl.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 28-01-2008 00:00:00