Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fotograaf Eddy van Wessel over zijn werk in de frontlinies

Al drie decennia dringt fotograaf Eddy van Wessel door tot het hart van de oorlog; de laatste jaren in Irak, TsjetsjeniŽ, SyriŽ en OekraÔne. Hij vertelt op 28 september in Nationaal Monument Kamp Vught aan de hand van foto's over zijn reizen, het meest recent naar OekraÔne. Van Wessel maakte de gevechten van dichtbij mee. En wat doen de oorlogen persoonlijk met hem? De lezing (20.00 uur) sluit aan op de foto-expositie 'OekraÔne: het pad naar vrijheid' die men vanaf 19.00 uur kan bezoeken. Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda).

Eddy van Wessel in OekraÔne. Foto: Daniil Russov


Van Wessel reisde sinds de inval in 2022 meerdere keren naar OekraÔne. In januari reikte de jury van de Zilveren Camera 2022 hem de eerste prijs uit in de categorie 'Nieuws en documentair internationaal' voor zijn serie ĎRuÔnes van de vrijheidí. Hij is de eerste fotograaf die vier maal deze prijs kreeg.

Van BosniŽ tot OekraÔne
Van Wessel begon zijn werk als oorlogsfotograaf in BosniŽ in 1985. Altijd werkt hij als freelancer voor (inter-)nationale media. De oorlog in OekraÔne is anders dan de oorlogen die hij in zijn loopbaan meemaakte. ďDeze oorlog raakt iedereen. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. (..) Ik kan er ook voor kiezen om een verhaal te vertellen aan de hand van een familie verder weg van het front. Maar daar heb je tijd en een schrijvend journalist voor nodig. Die twee dingen heb ik niet. Dus wil ik me onderdompelen in het conflictĒ, zei hij in Trouw.

RuÔnes voor de vrijheid
Uit het juryrapport: "De jury koos dit jaar unaniem voor de indrukwekkende serie ĎRuÔnes voor de vrijheidí. De beelden maakten diepe indruk op de jury. Iedere foto slaat een nagel in je ziel en bij het zien van het volgende beeld gaat deze steeds een stukje dieper. De fotograaf brengt de slachtoffers van de oorlog in beeld met veel respect en discretie. Er zit een mooie gelaagdheid in de beelden en iedere foto in de serie is goed, urgent, compleet en vertelt een nieuw verhaal. Deze fotograaf verstaat zijn vak." Van Wessel werkte en werkt onder meer voor Stern, Paris Match, Le Monde, Trouw, Der Spiegel en The Washington Post Magazine. Hij won verschillende belangrijke prijzen, onder meer voor zijn werk in TsjetsjeniŽ, Irak, en SyriŽ. Hierover zegt hij: ďIk heb een veel groter bereik dan vroeger, dus ik hoop een verschil te maken met mijn fotoís.Ē

Nationaal Monument Kamp Vught
De foto-expositie ĎOekraÔne: het pad naar vrijheidí is te zien tot en met 7 januari en is ontwikkeld door Noorderlicht en Odesa Photo Days. Op 28 september is de expositie vanaf 19.00 uur te bezoeken; de vaste expositie is dan niet geopend. Het herinneringscentrum, gevestigd op een deel van het terrein van voormalig SS-concentratiekamp Vught is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.

Gebruikte bron(nen)