TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage herdenking bevrijding van Herentals

Op vrijdag 22 september herdachten het stadsbestuur en vereniging Brigade Piron 2.0 Nete & Aa de bevrijding van Herentals op 23 september 1944 en de burgerslachtoffers die in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog vielen. 79 jaar geleden mocht Herentals, na vier jaar bezetting, de eerste soldaten van de Britse 49e West-Riding Infanterie Divisie (de Polar Bears) verwelkomen op de Grote Markt.



Na de bijeenkomst van de vertegenwoordigers van de vaderlandslievende verenigingen, de genodigden en de leerlingen van het vijfde leerjaar ging de stoet onder begeleiding van doedelzakspelers naar het Besloten Hof van het Franciscanessenklooster. De herdenkingsplechtigheid bestond uit een muzikaal intermezzo, een welkomstwoord door dhr. Ronny Neefs (voorzitter van Brigade Piron 2.0) en toespraken door schepen Bart Michiels, dhr. Luc Bouvin (regionaal directeur NSB Nationaal) en door dhr. Lathouwer Rob. Er was ook een evocatie door de leerlingen van de vijfde leerjaren (W)onderwijs, een bloemenhulde, één minuut stilte, de Last Post en overdracht van het Peterschap aan de leerlingen van het vijfde leerjaar. Na de hymnes en het dankwoord volgde een receptie voor de genodigden.







































Zes weekinderen
In de Besloten Hof ligt het monument dat hulde brengt aan de zes weeskinderen die daar op 15 september 1944 om 14 uur, na een granaatinslag, om het leven zijn gekomen. Nadat de rook van de granaatinslag was verdwenen, vielen er zes jonge slachtoffertjes te betreuren. Ook waren er verschillende zwaargewonden met blijvend letsel, allen kinderen tussen 6 en 12 jaar. Door de chaotische periode juist voor de bevrijding werden deze kinderen begraven in alle stilte op het kerkhof van Herentals.

Op 26 augustus 2017 werd een monumentje geplaatst in het Besloten Hof ter nagedachtenis van deze slachtoffertjes. Het is een ontwerp van kunstenaar André Lievens. Zijn kleindochter Febe, fungeerde als model. Aan het monument staat een lelie, die verwijst naar de onschuld van de vele kinderen die er het leven lieten. Deze (wees)-kinderen zijn stilaan een symbool geworden voor alle slachtoffers van Herentals tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Christine Vinck
  • Gepubliceerd op: 24-09-2023 19:39:55