TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage Herdenking 1e Poolse Pantserdivisie in De Klinge

De Koninklijke Nationale Strijdersbond, afdeling De Klinge, organiseert jaarlijks een herdenkingsplechtigheid voor drie Poolse soldaten die sneuvelden op 17 september 1944 bij de bevrijding van De Klinge in België door de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek. De soldaten Kierat J., Nachaj P. en Kosciewicz F. kwamen om toen hun tank ontplofte.



Naast het monument ligt het graf van hun wapenbroeder Helmut Kasperek die na de oorlog huwde en in België bleef wonen, tot zijn overlijden in 1950 op amper 27-jarige leeftijd. Zijn familie woonde de plechtigheid bij.

Onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van De Klinge ging het in optocht naar de Onze-Lieve-Vrouw-kerk, waar een eucharistieviering plaatsvond.

Daarna was een huldiging voorzien op de begraafplaats met een toespraak door burgemeester Maaike De Rudder, gevolgd door de bloemlegging aan het grafmonument van de gesneuvelde Poolse soldaten. Na het dodenappel volgde een bezinnend gedicht, voorgedragen door pastoor E.H. Marc Van Steen. De harmonie speelde de Last Post en sloot af met de Poolse en Belgische nationale hymne.

Na het schouwen van de vaandels van de vaderlandslievende verenigingen werd een receptie aangeboden door het gemeentebestuur.








































Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Christine Vinck
  • Gepubliceerd op: 07-10-2023 13:40:14