TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duolezing ‘Oorlog van twee kanten’ in Nationaal Monument Kamp Vught

Voor het echtpaar Martine Letterie en Rinke Smedinga is de oorlog altijd aanwezig. Haar opa werd vermoord in kamp Neuengamme; de vader van Rinke was overtuigd nazi. Op zondag 10 december vertelt het echtpaar in Nationaal Monument Kamp Vught vanaf 14.00 uur over de impact van de Tweede Wereldoorlog op hun levens. Hun achtergrond verschilt, maar bindt hen in de ambitie om te leren van de oorlog.

Martinus Letterie, de opa van Martine, werd in 1941 met vierhonderd andere communisten opgepakt en naar Kamp Schoorl en Kamp Amersfoort gebracht. Later werd hij gedeporteerd naar kamp Neuengamme in Duitsland, waar hij op 33-jarige leeftijd na vijf weken werd vermoord. Martine Letterie is een bekend schrijver van jeugdboeken, waarvan negen over de Tweede Wereldoorlog. Over haar opa Martinus schreef zij het jeugdboek ‘Oorlog zonder vader’.

Bewaker in Westerbork
De vader van Rinke werd eerst NSB-lid. Hij behoorde tot de eerste groep Nederlandse vrijwilligers die een SS-opleiding volgde; later werd hij bewaker in Kamp Westerbork. Aan het einde van de oorlog trad hij in dienst bij de Ordnungspolizei van het Duitse leger. Rinke Smedinga groeide op in een gezin dat hij nu als onveilig beschrijft en waar niet over de oorlog werd gesproken. ‘Hij heeft nooit spijt gehad van zijn keuzes’, zegt Smedinga over de collaboratie door zijn vader. Smedinga is actief op scholen als spreker voor het Landelijk Steunpunt Gastsprekers. Ook is hij mede-initiatiefnemer van de website het Open Archief, nu Verhalenarchief.nl. ‘Ik probeeer met het nare wat mijn vader heeft gedaan, iets goeds te doen.’

Reserveren
De toegang voor de lezing op 10 december is inbegrepen bij de entree (12 euro; aanvang 14.00 uur). Met een Museumkaart, als Vriend of Beschermer is de toegang 3 euro. Reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl. Het museum is geopend vanaf 12.00 uur; Barak 1B is op zondag te bezoeken vanaf 13.00 uur.

Minidocumentaires
Het themajaar 'Leven met oorlog' staat in het teken van de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Letterie en Smedinga vertellen voor dit project in een minidocumentaire hun verhaal. De vijf filmpjes zijn online te zien via levenmetoorlog.nl en zijn tot en met december te zien in de nevenlocatie Barak 1B. De documentaireserie is een project van ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Oranjehotel, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Indisch Herinneringscentrum. Het project is gefinancierd door vfonds, VSBfonds en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Gebruikte bron(nen)