TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Heropening John Frost Brug - 15 september 2004

Vanavond vond de officiële opening plaats van de herdenkingen in het kader van de 'Slag om Arnhem'. In dit jubileumjaar zal voor de laatste keer op grootse wijze de dramatisch verlopen slag herdacht worden. De dagen vanaf vanavond tot en met zondag zullen in het teken staan van vele herdenkingen, in Arnhem, Driel, Ede en de gemeente Renkum.



Er werd vanavond een groot evenement gehouden op die beroemde brug, ééntje die te ver zou blijken te zijn. De avond werd ingeluid met het landen van vele zweefvliegtuigen op de zuidelijke oever van de Rijn. Daarna begon er een vliegshow. Onder meer een Hercules transportvliegtuig die meerdere 'sticks' afwierp. Een totaal van 75 man kwam naar beneden. Daarnaast werd er ook een spectaculaire act opgevoerd door een stuntvliegtuigje. Ongelooflijk hoe wendbaar die dingen zijn.
Maar helemaal leuk was het dat er ook enkele historische vliegtuigen van de partij waren. Dit waren een C-47 Dakota, die in 1944 vele duizenden manschappen naar Nederland vlogen, en P-51 Mustang - geallieerd jachtvliegtuig -, en een B-25 'Mitchell'. Vooral deze laatste was bijzonder indrukwekkend. Wat een geweld kwam er uit deze motoren. Erg imponerend moet dat zijn geweest.

Na deze mooie vliegshow begon men met het afspelen van de wereldberoemde film 'A bridge too far'. Het meesterwerk van Richard Attenborough over operatie 'Market Garden'. Nadat een deel van de film gedraaid was werd de film stopgezet. Er volgde nu een aantal ceremoniële handelingen. Een aantal hoogwaardigheidbekleders betraden nu de brug. Zo kwam er een korte toespraak van de voorzitter van de Stichting Airborne-Herdenkingen en ook de burgemeester van Arnhem, mevrouw Krikke toonde een woord van dank, zelfs in het Pools!



De officiële heropening van de brug vond plaats in het bijzijn van de weduwe van Lieutenant-Colonel J.D. Frost. In september 1944 voerde hij het bevel over de eenheden die de brug wisten te bereiken en naar wie deze brug vernoemd is. Ook veteraan Bill Fulton heropende de brug. Fulton arriveerde op 17 september 1944 als eerste op de brug, nadat hij gedropt was nabij Heelsum. Een ouderwets kanon had men op de brug geplaatst. Bij het afsteken van dit kanon werden duizenden blauw en witte ballonnen losgelaten. Na deze ceremoniële handelingen nam iedereen weer plaats op de stoelen waarna de film weer verder ging.
Omdat om 20:30 uur in Oosterbeek de jaarlijkse ledenvergadering van de Arnhem Veterans Association begon vertrokken de hoofdrolspelers - de veteranen - in de wachtende bussen naar Oosterbeek.

Nadat alles weer rustig was, ging men verder met de film. Ondertussen was het al flink afgekoeld boven het water. Barry en ik besloten - mede omdat we de film van voor naar achter, en weer terug wel kennen - even onze maag met wat voedsel te vullen. Na er even tussenuit geweest te zijn kwamen we precies op het goede moment weer terug. Na de film zouden er een nog aantal dingen te zien zijn. Geduldig wachten wij totdat de film was afgelopen. Veel mensen hadden de brug inmiddels al verlaten, maar een nog altijd respectabel aantal mensen wist toch de kou te verbijten. Nadat de film was afgelopen verschenen er aan weerskanten van de rijbaan mensen met fakkels. Ook begon er aan de oever van de rivier een immens grote schijnwerper te schijnen. Even leek er niets te gebeuren totdat er plots in de lucht een enorm licht op de brug begint te schijnen. Het was een helikopter de uit het totale donker op de brug af kwam vliegen. Er volgde een mooi lichtspel. Dit werd direct gevolgd door vuurwerk dat in groten getale aan weerskanten van de zuidelijke oever was opgesteld. Dit schitterende vuurwerk was van hoge kwaliteit, en was echt adembenemend te noemen. Na enkele minuten - maar het leek wel een eeuwigheid - hield het vuurwerk op. De hele stad was gehuld in een enorme rooklucht.

Nu volgde het laatste deel van de avond. De brug werd helemaal opgelicht in het Maroon paars en het Airborne blauw. Deze kleuren staken echt prachtig af tegen het nachtelijke natuurschoon. Het was inmiddels ongeveer 22:30 uur.

Al met al was het een geweldige avond. Hoewel het op een gegeven moment wel erg koud geworden was, en vele mensen zich in deze kou vergist hadden, was het zeker de moeite waard om op de brug te blijven. Het was een gevarieerd programma, dat op schitterende wijze werd ingeluid door diverse vliegtuigen met parachutisten, gevolgd werd door het officiële gedeelte en op spectaculaire wijze werd afgesloten met een licht- en vuurwerkshow. De rode draad van de avond werd gevormd door de film 'A Bridge too far', geprojecteerd op een groot scherm.



De rest van de dagen zal er een uitgebreid programma volgen, waarvan ik en Barry een groot deel me zullen pikken. Wij zullen dan ook in de loop van de dagen meer van ons laten horen.

Jeroen Niels
Alle foto's: © STIWOT, Jeroen Niels & Barry van Veen

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 15-09-2004 22:14:35