TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking van de bevrijding van Helmond

Hoe herdenkingen er op de Dam in Amsterdam, op de Ginkelse Heide of in Eindhoven er aan toe gaan is ondertussen wel bekend. Deze herdenkingen duren meestal een uurtje of twee. Hoe gaat er echter aan toe in de wat kleinere gemeenten? Helmond, met meer dan 80.000 inwoners toch redelijk groot, herdacht op donderdag 25 september 2003 de bevrijding van de stad. Jeroen Koppes was er bij.

Maandag 25 september 1944, een week na de bevrijding van Eindhoven, werd Helmond bevrijd. Helmond lag niet direct in de corridor naar het noorden, het duurde daarom even voordat de Britse eenheden van het Royal Norfolk Regiment Helmond bevrijdde. 59 jaar later, op donderdag 25 september 2003 werd in Helmond bij de St. Joris Gedachteniskapel een korte herdenking. Er waren diverse veteranen en oud-verzetsmannen bij de plechtigheid aanwezig.

Burgemeester A. JacobsLise den Brok

De plechtigheid begon met gezang van het Helmonds Slavisch Koor. Daarna hield de burgemeester van Helmond, Dhr. A. Jacobs, een korte toespraak. De burgemeester benadrukte de noodzaak voor een jaarlijkse herdenking van onze vrijheid. “Een geweldloze wereld lijkt steeds verder weg te komen liggen. Toch moeten we ons op de eerste plaats hiervoor blijven inzetten”, aldus de burgemeester. Vervolgens werd er een ogenblik stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers.

De kransleggingWillem Verhagen

Voordat de kranslegging begon werd er eerst het gedicht “achter de bergen” voorgelezen van Ronnie Goldstein - van Cleef, een bewoonster van het concentratiekamp Libau. Dit gedicht werd voorgelezen door Lise den Brok, een leerlinge van het plaatselijke Dr. Knippenberg College. Na dit gedicht werden er kransen neergelegd. De burgemeester legde een krans namens het gemeentebestuur van Helmond, ook werd er een krans gelegd namens het Voormalige Verzet Zuid-Oost Brabant.

Na de kranslegging las Willem Verhagen, eveneens een leerling van het Dr. Knippenberg College, het gedicht “tot de doden” van Ed Hoornik voor, gevolgd door een aantal liederen van het Helmonds Slavisch Koor. Na de plechtigheden werd iedereen uitgenodigd voor een samenzijn in restaurant “De Tijd”, niet ver van de kapel.

De gehele plechtigheid bij de St. Jozef Gedachteniskapel duurde ongeveer 20 minuten, niet zo lang als de plechtigheid in Eindhoven, maar er wordt tenminste stilgestaan bij de gebeurtenissen uit het verleden.

Jeroen Koppes
Alle foto's: © STIWOT & Jeroen Koppes

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 25-09-2003 23:04:15