TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Battlefieldtour "Ypenburg"

Bij een battlefieldtour zal menig liefhebber zich een beeld voor ogen hebben van een druk reisprogramma met een touringcar,strakke tijdsplanning, catering en eventueel nog een overnachting. Soms kunnen daarbij de kosten behoorlijk oplopen. Dat het soms ook heel anders gaat is veel minder bekend.

Op 10 mei 2009, op de dag af precies 69 jaar na de Duitse inval is een gratis battlefieldtour op de fiets georganiseerd, met alsthema de strijd rond Ypenburg in de meidagen van 1940.Het verzamelpunt was het centraal station Voorburg nabij Den Haag, vanwaar we onder de deskundige leiding van onze gids Erik Kuiper om 10:30 met 7 personen, waaronder twee dames, vertrokken.Het weer speelde vanwege de fietstocht een belangrijke rol, en net als 69 jaar geleden op dezelfde dag was het zonovergotenmet een zwak windje. Mooier hadden we het niet kunnen treffen.



Aan de rand van Voorburg nabij het spoorwegviaduct kwam het eerste ophaalbrugje over het riviertje de Vliet. Deze zijn zo kenmerkend voor de vele bruggen over de Vliet, die later in het verhaal nog langs zouden komen.Bij het spoorwegviaduct was een eerste stop met uitleg waarin de sfeer van die meidagen in 1940 werd geschetst.De hevige verontwaardiging en de enorme strijdlust, maar ook de verouderde bewapening, met te weinig van alles wat in tijd vanoorlog zo belangrijk is voor een fatsoenlijke verdediging, werden door onze gids helder in zijn verhaal tot leven geroepen. Bijzonder is ook het improviserend vermogen van individuele groepjes depot troepen met nauwelijks enige ervaring en somsmet amper 5 patronen op zak. Vanuit deze positie hadden we al zicht op hoeve Den Hoonaard waar onze tweede stop met uitleg was. Op een enkel stukje krijgje nog de indruk van het wijdse weide landschap van 1940, voor de rest is er wel erg veel bebouwing bijgekomen in de afgelopen 69 jaar. Gelukkig wist onze gids de juiste plekjes te vinden, hier een weiland en verderop een lange sloot die gebruikt werdvoor een gedekte opmars.

Een hoogtepunt was wel het verhaal van Res. tweede Luitenant Maduro bij de verovering van villa Dorrepaal en het park Leeuwenbergh. Je kan er over lezen, enige weken gelden kwam het voorbij in een lezing van Lt. Kol. Brongers in Rijswijk, maar het komt pas echt tot leven met een goede gids op de plaats zelf. Je ziet het vrije schootsveld van de Duitse parachutisten in de hoge villa met vrij uitzicht over de omgeving, je kent de harde training en de voortreffelijke bewapening van deze militairen. En dan het aanvalsplan van Luitenant Maduro waarbij je zelf bij de brug staat die hij met zijn mannen moest oversteken om de aanval op de villa te openen, het is niet voor niets dat op deze historische plaats door Luitenant Maduro een Militaire Willemsorde voor dapperheid in de strijd is verdient. Naast de schitterende overwinning komt ook het tragische einde van deze dappere Luitenant Maduro aan bod. Na de strijd is hij het verzet ingegaan, opgepakt, ontsnapt en wederom opgepakt om vervolgens in concentratiekamp Dachau aan typhus te overlijden net voor de bevrijding in 1945...

Zo zijn er in de strijd rondom voormalig vliegveld Ypenburg vele verhalen van ongekende strijdlust om de Duitsers te verslaanen zo is nog een aantal keer een tussenstop gemaakt op gedenkwaardige plaatsen. Een succesvolle strijd waarbij de Duitse aanvalsplannen volledig zijn mislukt, de Nederlandse strijders wisten veel gebied weerte heroveren. De Duitse verliezen waren enorm en na afloop was Hitler woedend over de mislukking, de gevoelige verliezen ende taaie tegenstand van onze onderbewapende militairen.



Als afsluiting van de battlefieldtour was er een expositie te bezichtigen in een gebouw op voormalig vliegveld Ypenburg. Met een lekker bakje koffie en een sanitair tussenstopje waren we helemaal klaar voor de officiele herdenking met kransleggingen toespraken. Nog voor dit drukke moment maakte ik van de rust gebruik om het daar voor deze bijzondere gelegenheid opgestelde luchtdoelgeschuten de pantserwagen merk Landsverk (Zweden) type M-36 beide uit de strijd rondom Ypenburg te fotograferen.Louter toevallig was de ontdekking van kogelinslagen op de voorkant van het orginele hoofdgebouw met verkeerstoren op Ypenburg. Bij aankomst voor het gebouw met zijn hoofdingang is het dan juist de achterkant, met zicht op het voormalig vliegveld. Het gaf een bijzonder gevoel van herkenning van het feit dat we ons op historische grond bevonden.



In een van de vele toespraken kwam ook aanbod dat het nooit meer mag gebeuren dat we onze defensie verwaarlozen en onzemilitairen onderbewapend en slecht opgeleid de strijd insturen. Des te meer respect was er voor de drie laatste Tweede Wereldoorlog veteranen uit de strijd rondom Ypenburg die met hun kransleggingeer bewezen aan hun gevallen kameraden. En met de flypast van twee historische vliegtuigen werd een bijzondere dag gedenkwaardig afgesloten, een dag die ik niet snel zal vergeten.

Lars van Lier (namens STIWOT)
Alle foto's: © STIWOT & Lars van Lier

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 10-05-2009 17:19:02