TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vanaf 15 april: nieuwe Wereld in Oorlog!

Gepubliceerd op: 14 april 2008


Vanaf 15 april ligt hij weer in de winkel, de nieuwste Wereld in Oorlog. Deze keer met speciale aandacht voor de Duitse inval in Nederland gedurende de meidagen van 1940. STIWOT-voorzitter Barry van Veen schreef een artikel over de geschiedenis van de Grebbelinie met daarin aandacht voor de rol daarvan tijdens de meidagen en de bezetting. Ook beschreven wordt de voor- en naoorlogse geschiedenis van de linie, van de Spaanse overheersing tot de huidige recreatieve functie. De tekst is aangevuld met veel foto’s van toen en nu.

In dit nummer ook een bijdrage van Gerard Groeneveld, de auteur van verschillende boeken over collaboratie in Nederland, waaronder “Kriegsberichter” en “Zo zong de NSB”. Voor Wereld in Oorlog schreef hij over de meidagen door Duitse ogen. Hij toont daarbij foto’s die soldaten van de Wehrmacht gedurende de inval in Nederland maakten. Voor de kijker van nu bevatten die amateurkiekjes vaak verassende details, die de oorlog van een ander perspectief laten zien. Wat vond de gewone Duitse soldaat belangrijk om te fotograferen? Wat wilde hij van de oorlog vastleggen?

In dit dikkere nummer dan voorheen – voortaan telt het magazine 48 pagina’s – is verder een artikel opgenomen over Villa Bouchina, het pand in Doetinchem waar tijdens de oorlog enkele door Anton Mussert beschermde Joden waren ondergebracht. Daarnaast is ook een artikel opgenomen dat gebaseerd is op het verslag van Kriegsmarine-soldaat Anton Schwan.

Uiteraard komt ook de Eerste Wereldoorlog weer aan bod met een groot artikel van Richard Heijster over het ballingschap van de Duitse kroonprins in Nederland. Het verhaal is aangevuld met een heleboel foto’s en ander interessant illustratiemateriaal uit het persoonlijke archief van de auteur.

In dit nieuwe nummer vindt u verder weer enkele interessante actualiteiten en dvd- en boekbesprekingen. Bijgesloten is de dvd-documentaire “33-45 in kleur” uit de serie “Het Duitse archief”. Een kleine greep uit de beelden die in deze documentaire te zien zijn: een zomervakantie aan de Noordzee, de Hitlerjugend, Berlijn, de Brandenburger Tor, vliegveld Tempelhof, Hitler op de Berghof, de ministers Ribbentrop en Goebbels, de inval in Polen, Duinkerken, Afrika, Kreta, Smolensk, Himmler in Peenemünde, Wernher von Braun, de V2, een vernietigingskamp en Duitse krijgsgevangenen.

Wereld in Oorlog is vanaf 15 april verkrijgbaar in de Nederlandse boek- en tijdschriftenhandel en pas later in Vlaanderen. Het magazine is ook verkrijgbaar via de Just Web Shop. Abonnees uit Nederland en Vlaanderen ontvangen het magazine op de verschijningsdatum thuis. Abonneren kan via www.aboland.nl. Met ingang van Wereld in Oorlog nr. 6 ontvangen alleen abonnees het magazine met de gratis DVD. In de winkel is dan alleen het magazine te koop, dus zonder dvd. Meer informatie daarover in de brief aan de lezers.

Om de kwaliteit van Wereld in Oorlog verbeteren en nog het magazine nog interessanter maken, heeft de redactie een enquête online geplaatst. U wordt als lezer gevraagd deze 10 vragen in te vullen. Daarvoor ontvang u een kortingsbon van 5 euro voor de online webshop bij een besteding van minimaal 15 euro aan dvd’s.



Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 14-04-2008 00:00:00