TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag eerste "Dag van het Oorlogsboek"

Op zaterdag 9 juni 2012 werden binnen en buiten het Airborne Museum 'Hartenstein' allerlei activiteiten georganiseerd waarbij het oorlogsboek centraal stond. Zo vond natuurlijk de jaarlijkse boekenbeurs plaats maar waren er ook filmvertoningen, re-enactment demonstraties, interviews en een muzikaal optreden.

Voor de interviews wist het museum een tweetal prominente auteurs te strikken die uit en over eigen werk lazen en spraken. Zij werden geïnterviewd door Wilma Reinders, journalist van De Gelderlander.


De boekenbeurs trok traditiegetrouw, ondanks de stevige wind en de dreigende regen, weer veel bezoekers in de ochtenduren.

Voor de 21e keer organiseerde de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in samenwerking met het Airborne Museum 'Hartenstein' de jaarlijkse boekenbeurs. Al jaren is dit de enige boekenbeurs in Nederland van uitsluitend tweedehands boeken en documentatie over de Tweede Wereldoorlog, de aanleiding en de nasleep met de strijd in Nederlands Indië na 1945. Smullen voor de geïnteresseerde!


Jan Hovers, directeur van het Airborne Museum 'Hartenstein', heet allen welkom bij het interview met Jan Blokker. Daarnaast Wilma Reinders in gesprek met Jan Blokker.

Jan Blokker sprak over zijn binnenkort te verschijnen nieuwe boek "Achter de laatste brug". Feitelijk is dit boek tot stand gekomen naar aanleiding van het door Jan Blokker in opdracht van de provincie Utrecht geschreven boek "Oorlog in je achtertuin". Dit boek gaat over het traditionele leven in de Gelderse Vallei vóór augustus 1939, over de evacuatie, de oorlog die drie dagen lang door het gebied raasde, en hun terugkeer in de vertrouwde omgeving waar het nooit meer zou zijn zoals vroeger. Het verhaal was echter nog niet af want in september 1944 kwam de oorlog terug in de Gelderse Vallei en deze keer bleef hij er. In "Achter de laatste brug" vertellen acht inmiddels bejaarde ooggetuigen van die dagen over hun belevenissen.


Jan Hovers, directeur van het Airborne Museum 'Hartenstein', heet allen welkom bij het interview met David Barnouw. Daarnaast Wilma Reinders in gesprek met David Barnouw.

David Barnouw is onderzoeker en voorlichter bij het NIOD. Hij nam deel aan de werkgroep die er voor zorgde dat het Dagboek van Anne Frank gepubliceerd kon worden. Met hem sprak Wilma Reinders over de verschillende versies van het Dagboek van Anne Frank, de aanhoudende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk zijn voorstel inzake de Nationale Herdenking op 4 mei. Het voorstel van David Barnouw is een terugkeer naar de basis, waarbij wij 'de Nederlandse oorlogsslachtoffers van Duitse en Japanse oorlogshandelingen' herdenken. Buitenlandse oorlogsslachtoffers kunnen in het buitenland herdacht worden. De na augustus 1945 omgekomen militairen kunnen op een waardige wijze tijdens de Nationale Veteranendag worden herdacht.

Naast de boekenbeurs en de interviews werden in de educatieve ruimte van het museum drie klassieke verfilmingen van oorlogsboeken vertoond. Dit waren A Bridge Too Far, Oorlogswinter en Het Dagboek van Anne Frank. Het optreden van het Historische Muziekkorps van de Verbindingsdienst en de demonstraties van de The Living History Group Holland heeft uw verslaggever niet meegekregen omdat deze samenvielen met de interviews.

Ondanks de wat karige opkomst bij de interviews was de eerste "Dag van het Oorlogsboek" zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar de verschillende activiteiten misschien meer verbinden om ook de bezoekers van de boekenbeurs het museum in te trekken voor de interviews? Of de interviews vrij toegankelijk maken? Op naar de tweede "Dag van het Oorlogsboek" in 2013?

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 10-06-2012 15:39:43