TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Onthulling Wellingtonmonument Vlaardingen

Vrijdagmiddag 15 juni zal de officiële onthulling van het monument ter nagedachtenis van de op 26 maart 1942 gecrashte Vickers Wellington Z1321 (No.142 Squadron, Royal Air Force) plaatsvinden. Hierbij kwamen destijds alle zes bemanningsleden om het leven. Het monument zal worden onthuld door middel van een officiële plechtigheid. Dit zal plaats vinden in het Wijkpark Holy-Noord, ter hoogte van de Kinderboerderij Holywood. Het tijdstip van de onthulling is 16.00u.

Het vliegtuig was die nacht op de terugweg naar Engeland na een missie naar de wapenfabrieken in Essen en verkeerde al in problemen. Boven Vlaardingen werd het laagvliegende toestel de genadeslag toegediend. Brandend stortte het neer in een weiland, waar zich tegenwoordig het Park Holy-Noord bevindt. De zes vliegers kwamen om het leven. Vijf van hen werden begraven in Den Haag, maar het zesde bemanningslid, Sergeant Groves, heeft geen bekend graf.

STIWOT-medewerker Pieter Schlebaum deed de afgelopen vijf jaar diepgaand onderzoek naar deze gebeurtenis. Geholpen door twee goede bekenden in Engeland wist hij een grote hoeveelheid informatie boven water te krijgen en slaagde hij erin de families van de zes bemanningsleden op te sporen. Toen hij in contact kwam met de familie van Groves, bleek dat zij na enkele telegrammen over zijn vermissing sinds 1942 geen informatie meer hadden ontvangen over de 22-jarige Sergeant uit Essex. Eindelijk werd het verhaal hen bekend en kon de familie in maart een bezoek brengen aan de plek waar Groves omkwam.

Nu zal aanstaande vrijdag vlakbij deze plek een monument worden onthuld. In oktober 2011 besloot Schlebaum zich namelijk samen met buurtgenoot Van Ekelenburg sterk te maken voor een permanente herinnering aan deze gebeurtenis. STIWOT-medewerker Schlebaum is de afgelopen 1,5 jaar eveneens druk bezig geweest al zijn informatie over de crash op schrift te stellen.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 12-06-2012 08:22:00