Fotoverslag Santa Fe Event 2012

Na het organiseren van het Militracks evenement een maand geleden, was het nu de tijd voor de andere kant van de oorlog. Meer dan 100 geallieerde voertuigen reden rond en waren te zien tijdens het Santa Fe Event in de bossen van het Liberty Park in Overloon. Uw reporter was er uiteraard weer bij.

Al meteen bij binnenkomst was duidelijk hoeveel groter alles was opgezet. Overal waar je door het bos liep waren voertuigen te zien en kampementen opgeslagen. Er was wederom een grote militariabeurs opgezet en je kon mee rijden op een groot aantal verschillende voertuigen en tanks. Het meest spectaculaire waren echter de wapendemonstraties en mockbattles die gehouden werden in het openluchttheater in het bos.
Er zouden die dag twee mockbattles plaatsvinden, uw reporter kwam nog net op tijd om de overgave van de Duitsers tijdens de eerste battle mee te maken. Helaas waren er voor de geallieerden ook slachtoffers gevallen. Uw reporter kan u echter gerust stellen, ze stonden na afloop allemaal weer op.
Na de mockbattle was het weer even rustig op het terrein, wat uw reporter de mogelijkheid bood om een rondje te maken tussen alle voertuigen en over de militariabeurs. Naast de vele standjes met militaria waren er voor de liefhebbers ook genoeg boekhandelaren aanwezig met een zeer uitgebreid aanbod.

Maar de echte helden waren natuurlijk weer de voertuigen:

De rondritten met de voertuigen vonden verspreid over de dag plaats. Je kon aan het geschreeuw van iedereen horen dat ze zeker genoten als de voertuigen hard door de bochten reden. En dat waren niet alleen de kinderen aan boord... Er reden zelfs enkele tanks rond, zoals een Sherman Armored Recovery Vehicle en een M18 Hellcat.Ondertussen had het al een klein beetje geregend, niet veel, dus uw reporter liet zich niet zo makkelijk afschrikken. Er zou namelijk snel weer een mockbattle plaatsvinden. Tijdens de voorafgaande wapendemonstratie was het dan nog droog. Helaas niet voor lang. Een enorme hoosbui stortte op uw reporter neer. De enige overdekte tribune was uiteraard niet voldoende voor alle toeschouwers, de meesten stonden onder de bomen te schuilen. Dit hielp een beetje, maar niet veel. Na de eerste schoten zocht uw reporter snel een veilig heen komen. Camera's kunnen helaas slecht tegen water...Met een aantal korte sprintjes van boom naar boom, van tent tot tent, kwam uw reporter al snel bij de grote messtent uit waar het gelukkig binnen droog was. Het complete terrein was echter wel veranderd in een enorme modderpoel. Ondertussen speelde de vraag door mijn hoofd wie de mockbattle gewonnen zou hebben...

Een Amerikaanse Jeep met een Duits kanon op sleep, misschien een voorteken van de uitkomst?
Ondanks de regen, waar de organisatie natuurlijk niet voor verantwoordelijk gehouden kan worden, een mooi en goed georganiseerd evenement. Het enige minpuntje was het gebrek aan overdekte tribunes, maar dat merk je dan ook enkel maar tijdens een enorme hoosbui. Het Santa Fe Event werd de afgelopen jaren maar ťťn keer in de twee jaar georganiseerd. Helaas zal iedereen dus tot 2014 moeten wachten op een vervolg. Alhoewel, misschien dat het nu jaarlijks kan omdat het nu in het Liberty Park georganiseerd is. Wishful thinking...

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 17-06-2012 12:29:13